Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ψηφιακός ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων

Την ψηφιακή υπηρεσία αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Απριλίου.

Ψηφιακός ο προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων

Την ψηφιακή υπηρεσία αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Απριλίου.

Καινοτομία του ψηφιακού συστήματος είναι η υποβοήθηση της δημιουργίας και επεξεργασίας «προτεινόμενης τιμής ζώνης» με ανάπτυξη πληροφοριακής υποδομής με αγοραίες τιμές ακινήτων προερχόμενες από φορείς (π.χ. Τράπεζα της Ελλάδας, εκτιμητές, αγγελίες εφημερίδων, ιστότοπους), επιτροπές τοπικών Εφοριών και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τιμές αυτές, για τις οποίες θα χρησιμοποιούνται συντελεστές βαρύτητας βάσει κριτηρίων, θα συλλέγονται από το Τμήμα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ενημερώνει για τις μεταβολές των αντικειμενικών τιμών.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί «Τράπεζα Τιμών», η οποία θα αποτελεί πηγή πληροφοριών για όλες τις δικαιοπραξίες (μισθώσεις) και θα διευκολύνει την άσκηση πολιτικής στην δημόσια περιουσία (π.χ. προσδιορισμός «τεκμαρτού μισθώματος»), την αντικειμενικοποίηση των προστίμων αυθαιρέτου χρήσης και γενικά θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Στόχος της νέας ψηφιακής υπηρεσίας είναι να καταστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων φιλικός προς το χρήστη, είτε αυτός είναι φορολογούμενος, είτε είναι φορέας εμπλεκόμενος στη διαδικασία υπολογισμού του κόστους γης.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχονται πληροφορίες όπως η τιμή ζώνης, ο συντελεστής εμπορικότητας, κ.α., ενώ θα υποβοηθείται ο πολίτης για τη συμπλήρωση της κατάλληλης φόρμας υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του.

Μεταξύ άλλων η νέα υπηρεσία θα ενημερώνει για το πότε μια περιοχή εντάχθηκε στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, προσφέροντας τα στοιχεία του ΦΕΚ δημοσίευσης της ένταξης, άλλες πληροφορίες. Επίσης, θα δημιουργηθεί ψηφιακός οδηγός υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας ακινήτου και διαδραστικός χάρτης με τις τιμές ζώνης.

Πηγή: To Bήμα

Διασταυρώσεις για καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες

Διασταυρώσεις για καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες             

 "Έχουμε CD με στοιχεία από συνεργαζόμενες χώρες, διενεργούνται διασταυρώσεις και έχει επιληφθεί το ΣΔΟΕ, ώστε όσοι δήλωσαν εισόδημα αναντίστοιχο με τις καταθέσεις αυτές, να πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο. Η συμφωνία με την Ελβετία, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα", αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Επίκαιρα", απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με την αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού ο κ.Κουσελάς επισημαίνει ότι είναι ήδη σε εξέλιξη. "Παραλάβαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σχεδόν διαλυμένους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σήμερα, τους ανανεώνουμε με καταρτισμένο δυναμικό, τους εξοπλίζουμε με σύγχρονα μέσα, πληροφοριακά συστήματα και διευρυμένες δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, βάζουμε συγκεκριμένες χρεώσεις, στόχους και κριτήρια αξιολόγησης. Ελέγχουμε τους ελέγχοντες, με τη νέα Υπηρεσία εσωτερικών Υποθέσεων, με "πόθεν έσχες" και διαδικασίες, που δεν επιδέχονται προσωπική παρέμβαση. Επιταχύνουμε δραστικά την απονομή Δικαιοσύνης, με εναλλακτικές διαδικασίες ταχείας επίλυσης φορολογικών διαφορών, ώστε να εκλείψει η 'de facto' ατιμωρησία", προσθέτει ο υφυπουργός Οικονομικών.

 Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων ο κ.Κουσελάς είπε: "Η κινητικότητα θα συνεχιστεί, όσο υπάρχει ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι Τράπεζες, αποκτώντας καλύτερες προσβάσεις χρηματοδότησης από τις αγορές. Για το θέμα Εθνικής - Alpha, μια συγχώνευση τέτοιας εμβέλειας δεν "διατάσσεται", ούτε επιβάλλεται "άνωθεν". Η προετοιμασία της συγχώνευσης, η αναγκαία συνεκτίμηση των επιπτώσεων, η στάθμιση συμφερόντων και οι αντίστοιχες αποφάσεις, είναι αποκλειστικό θέμα της Διοίκησης και των μετόχων των ενεχόμενων, κάθε φορά, τραπεζών". 

Πηγή Express

Δύο «ναι» κι ένα «όχι» από την Αγκελα Μέρκελ

Η Γερμανία άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά της, λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup στις Βρυξέλλες και να χαλαρώνει την μέχρι τώρα εξαιρετικά σκληρή στάση της: Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι μπορεί να δεχθεί μία «συγκρατημένη» μείωση των επιτοκίων στα προγράμματα στήριξης Ελλάδας και Ιρλανδίας, εάν οι δύο χώρες προσφέρουν πρόσθετα ανταλλάγματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ως παραδείγματα την επίτευξη προόδου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την αλλαγή του (χαμηλού) φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων της Ιρλανδίας. Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε επίσης ανοιχτά ότι το Βερολίνο μπορεί να συναινέσει στην ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μέγιστο δυνατό ύψος (440 δισ. ευρώ) «μέσω ενός μείγματος πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων και κεφαλαίων», όπως σημείωσαν πηγές στο Βερολίνο.

Ενδείξεις

Τις πρώτες ενδείξεις για το τι μπορεί να δεχθεί η Γερμανία και τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» γι' αυτήν είχε δώσει νωρίτερα η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild: Εκεί προϊδέασε ότι το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα γίνει δεκτό, δηλώνοντας ότι «δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τις συνέπειες των δημοσιονομικών της λαθών» και ότι η επιμονή να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα θα οδηγούσε μόνο σε νέες αναταραχές. Την ίδια στιγμή, απέκλεισε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σενάριο στο οποίο επιμένουν πάντως οι αγορές...), λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο. Τάχθηκε επίσης κατά και της έκδοσης ευρω-ομολόγου, ενώ από το πρωί συνεργάτες της καγκελαρίου διέρρεαν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ούτε από το EFSF, ούτε από το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM (που θα διαδεχθεί το EFSF το 2013), ο οποίος θα επιτρέπεται να παρέχει οικονομική βοήθεια μόνο ως έσχατη λύση και βεβαίως υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η βαθμιαία αποκρυστάλλωση των γερμανικών θέσεων συνδέεται με την αυξανόμενη νευρικότητα στις αγορές που συντηρούν τις πιέσεις στις χώρες της περιφέρειας: Ενδεικτικό είναι το χτύπημα της Moody's στην Ισπανία και η εκτόξευση των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών της Ελλάδας (CDS) στις 1.081 μονάδες βάσης, επίπεδο που ενσωματώνει πιθανότητα χρεοκοπίας άνω του 50% στην επόμενη πενταετία και υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους επενδυτές ως η πλέον επικίνδυνη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα και το Πακιστάν.

Σύμφωνο για το ευρώ

Στο περιβάλλον αυτό συνεδριάζουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης, με στόχο να καταλήξουν σε μία καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» (όπως μετονομάστηκε το γερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»). Κι αυτή, όμως, θα τελεί υπό την αίρεση της συνολικής συμφωνίας-πακέτο που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.

Το Eurogroup αναμένεται να υιοθετήσει τις ηπιότερες, σε σχέση με αυτές του γαλλογερμανικού άξονα, προτάσεις Ρομπέι-Μπαρόζο που αφορούν το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση. Θετικό στοιχείο είναι ότι στο συμβιβαστικό αυτό τετρασέλιδο κείμενο δεν περιλαμβάνονται τα επίμαχα σημεία της γαλλογερμανικής πρότασης, όπως η υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς και η μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση. Θα απαιτούνται πλέον μόνο νομικές δεσμεύσεις για τη μη υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.

Ρεν: Ενίσχυση του EFSF

Υπέρ της ενίσχυσης του EFSF και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για Ελλάδα - Ιρλανδία τάχθηκε εκ νέου χθες ο επίτροπος Όλι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Α. Ποδηματά, ο κ. Ρεν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κομισιόν στηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό».

Πηγή: Ημερησία

Με οικονομικά προβλήματα 1 στις 4 εισηγμένες εταιρείες

Σημαντικά οικονομικά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει πλήθος εισηγμένων εταιρειών με κυριότερο εξ αυτών τη δανειακή τους κατάσταση. Σαν βόμβα έσκασε χθες η αίτηση υπαγωγής των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας, θυγατρικής της Νεώριον Α.Ε. στο άρθρο 99 αυξάνοντας σε 11, τις εισηγμένες εταιρείες ή τις θυγατρικές αυτών, που έχουν αιτηθεί και υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες του νόμου.

Ακόμα 72

Ομως το άρθρο 99 είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς και πολλές άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις, 72 συνολικά, αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που τις κατατάσσουν σε ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης ή που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Αρκετές εξετάζουν με τη σειρά τους, εάν δεν επιτύχουν διαδικασίες αναδιάθρωσης του δανεισμού τους, να ενταχθούν και αυτές στις προπτωχευτικές διαδικασίες. Τα προβλήματα ρευστότητας αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων εταιρειών. Πολλές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους τραπεζικούς ομίλους που τις χρηματοδοτούν, οι οποίοι επίσης με τη σειρά τους βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού η άρνηση της αναχρηματοδότησης σε κάποιες εταιρείες θα σημαίνει και αντίστοιχα για τα πιστωτικά ιδρύματα διαγραφές ενεργητικού. Από την άλλη δεν υπάρχουν καθόλου τα εχέγγυα, μέσα στον κλοιό της ύφεσης που σφίγγει ολοένα και περισσότερο, πως θα αποπληρωθούν αυτά τα μεγάλα δάνεια.

Χαρακτηριστικά

Από τις 272 εισηγμένες, 28 βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης, 46 στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, 127 στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, 49 στα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων 22 έχουν ενταχθεί εκεί λόγω χαμηλής τιμής, ενώ 22 εταιρείες βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Οι εισηγμενες με προβληματα

EΠITHPHΣEIΣ ETAIPEIΩN

NEΩPION, EΛEYΘEPH THΛEOPAΣH, HΛEKTPONIKH AΘHNΩN, MINΩIKEΣ ΓPAMMEΣ, ATΛANTIK, NAYTIΛIAKH ETAIPIA ΛEΣBOY, FASHION BOX, EΔPAΣH X. ΨAΛΛIΔAΣ, EΛΦIKO, PINTENKO, ATTIKAT, BAPAΓKHΣ, ΣIΔMA, EIKONA - HXOΣ, BAPBAPEΣOΣ EYPΩΠAΪKA NHMATOYPΓEIA, TEΞAΠPET, HELLAS ONLINE, COMPUCON, KOYMΠAΣ, MAΪΛΛHΣ, EΛΛHNIKAI IXΘYOKAΛΛIEPΓEIAI, ALTEC, AEΓEK, EYPΩΣYMMETOXEΣ, IΠΠOTOYP, KΛΩNATEΞ, EΛBIEMEK, KEPAMEIA - AΛΛATINH, PLIAS.

ANAΣTOΛEΣ ETAIPEIΩN

TEΞAΠPET A.E., ΠETZETAKIΣ A.E., INTERINVEST, EUROLINE, MAPAK, KAPΔAΣIΛAPHΣ, EMΠOPIKOΣ ΔEΣMOΣ, AΛMA - ATEPMΩN A.E., ΠPAΞITEΛEIO ΘEPAΠEYTHPIO, ENΩMENH KΛΩΣTOΫΦANTOYPΓIA, MAΞIM - ΠEPTΣINIΔHΣ, MICROLAND COMPUTERS, ALTIUS EΠENΔYTIKH, ΣAOΣ, BETANET, XAΛYBΔOΦYΛΛΩN, ΔIEKAT, AΦOI MEΣOXΩPITH, AΣΠIΣ ΠPONOIA, ΛAN-NET, HITECH SNT, AΛYΣIΔA, XATZHIΩANNOY.

XAMHΛHΣ ΔIAΣΠOPAΣ KAI EIΔIKΩN XAPAKTHPIΣTIKΩN - ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ

MOXΛOΣ A.E., I. MΠOYTAPHΣ & YIOΣ HOLDING A.E., I. MΠOYTAPHΣ & YIOΣ HOLDING A.E., UNIBIOS A.E. ΣYMMETOXΩN, ΣYΣTHMATA MIKPOΫΠOΛOΓIΣTΩN A.E., SPIDER MET/NIA N. ΠETΣIOΣ & YIOI A.E., ΣANYO EΛΛAΣ ΣYMMETOXIKH A.E.B.E., ΦIEPATEΞ AΦOI ANEZOYΛAKH A.E., XATZHIΩANNOY ABEE, SATO ANΩNYMH ETAIPEIA EIΔΩN ΓPAΦEIOY & ΣΠITIOY, NUTRIART A.B.E.E., ΓENIKH EMΠOPIOY & BIOMHXANIAΣ, MOYZAKHΣ, ANEK A.E., ANEK A.E., ANEK A.E., Γ.E. ΔHMHTPIOY A.E., IMΠEPIO - APΓΩ ΓKPOYΠ, T BANK ANΩNYMH TPAΠEZIKH ETAIPIA, EΛΛHNIKH YΦANTOYPΓIA A.E., AVENIR LEISURE & ENTERTAINMENT ΠΛHPOΦOPIKH A.E., CPI A.E. HΛEKTPONIKΩN YΠOΛOΓIΣTΩN, ΦINTEΞΠOPT A.E., PAPERPACK - TΣOYKAPIΔHΣ.

EΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99
NAYΠHΓEIA EΛEYΣINAΣ (θυγατρική της Nεώριον A.E. Συμμετοχών), EΔPAΣH - X. ΨAΛΛIΔAΣ, ATTI-KAT A.T.E., ATΛANTIK, AΦOI MEΣOXΩPITH, MICROLAND (δεν έγινε δεκτή), BETANET, ΔIEKAT, ΛAN-NET, ΣAOΣ, EΛΛHNIKEΣ IXΘYOKAΛΛIEPΓEIEΣ, RIDENCO COMMERCIAL (θυγατρική Ridenco).

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινή παρακολούθηση των επιχειρήσεων και κυρίως των υγιών γιατί είναι ήττα να κλείνουν τέτοιες εταιρείες. Σε λίγο θα διαθέτουμε ένα νέο θεσμικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τη λειτουργία των εταιρειών.

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Προέδρος ΕΒΕΑ
Όταν μία μεγάλη επιχείρηση όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας φθάνει σε αυτήν την αναγκαστική λύση δημιουργεί τεράστια «απόνερα» σε μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που «κρέμονται» από αυτήν.
Ναυπηγεία Ελεύσινας

Βόμβα με αίτηση για το άρθρο 99

Ενα βήμα πριν από το κλείσιμο βρίσκονται τα Ναυπηγεία Ελεύσινας, καθώς η εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας», θυγατρική της «Νέωριον ΑΕ Συμμετοχών» κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στις προ-πτωχευτικές διαδιδκασίες του άρθρου 99, λόγω του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Οι μετοχές της Νεώριον είναι σε καθεστώς επιτήρησης από τις 22 Φεβρουαρίου, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ως τις 16 Φεβρουαρίου να φθάνουν στα 39 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, οι εταιρείες ΒΑΕ Ιnternational και ΒΑΕ Ηellas άρχισαν διαδικασίες για την καταγγελία των συμβάσεων που έχουν με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για τη ναυπήγηση 4 πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού, επικαλούμενες, μεταξύ άλλων, την καθυστέρηση καταβολής περίπου 11,4 εκατ. ευρώ. Αν οι συμβάσεις καταγγελθούν, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού.
Έδραση - Ψαλλίδας

Εναρξη διαδικασίας συνδιαλλαγής

Ανοιξε η διαδικασία συνδιαλλαγής που προβλέπεται από το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα της Έδραση - Ψαλλίδας, γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας, μετά την απόφαση με αρ. 901/2010 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. H κατασκευαστική είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από τον Ιούλιο του 2010 επικαλούμενη προβλήματα ρευστότητας, τα οποία προέρχονται από το μειωμένο κύκλο εργασιών και τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις, συνεπεία της κρίσης και της ευρύτερης έλλειψης ρευστότητας.

Πηγή: Ημερησία

Εβαλαν «λουκέτο» 1 στα 5 καταστήματα στην Αττική

«Κατεβασμένα τα ρολά» στις βιτρίνες και «λουκέτα» στις εισόδους τους έχει πλέον πάνω από το 20% των εμπορικών καταστημάτων στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και των περιφερειακών δήμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ στις αρχές Μαρτίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν σε ανάλογη έρευνα τον περασμένο Αύγουστο. Στην οδό Σταδίου η αναλογία των κλειστών επί του συνόλου των καταστημάτων εκτινάσσεται στο 33,8%, που σημαίνει ότι σε κάθε τρία καταστήματα το ένα έχει κατεβασμένα τα ρολά. Ακολουθούν η Ακαδημίας με ποσοστό 24,6% και η Ερμού με 24,3%, δηλαδή στις οδούς αυτές κλειστό είναι το 1/4 των καταστημάτων.

Εως 30%

Στην οδό Πατησίων τα κλειστά μαγαζιά αντιστοιχούν στο 20,6% του συνόλου. Όμως, επειδή η οδός αυτή είναι πολύ μεγάλη, παρουσιάζεται διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.Χαρακτηριστικά ακόμη και στο «πλούσιο» Κολωνάκι το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών έχει ξεπεράσει το 18%, με την Τσακάλωφ να φτάνει το 29%.
Υψηλή ποσοστιαία είναι η αναλογία των λουκέτων και στους περιφερειακούς δήμους, όπου κυμαίνεται από 16,2% στον Πειραιά (11% τον Αύγουστο) έως 22,3% στο Χαλάνδρι (17% τον Αύγουστο).

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ στη σχετική ανακοίνωσή της, στόχος της έρευνας δεν είναι η πλήρης ερμηνεία του φαινομένου των «λουκέτων». Όμως είναι προφανές ότι η μη αντικατάσταση αυτών των επιχειρήσεων που έκλεισαν από άλλες, ιδίως σε δρόμους της Αθήνας που θεωρούνται από τους εμπορικότερους, υποδηλώνει τη στασιμότητα της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας. Επιπλέον, όσο παραμένουν αναξιοποίητα ακίνητα επαγγελματικής στέγης, υπάρχουν επιπτώσεις και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του εμπορικού δρόμου. Ετσι, τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον κλάδο του εμπορίου.

Δράμα

Ανάλογη έρευνα είχε γίνει και τον Αύγουστο του 2010. Τα συγκριτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, κλειστό ήταν τότε το 14,8% των καταμετρηθέντων καταστημάτων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάχθηκε στο 20,6%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 40% σε ένα εξάμηνο.

Σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι μεγάλη είναι η αύξηση των λουκέτων στη Σκουφά (από 5,7% έφτασε το 17%), στην οδό Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι (από 8,5% έγινε 26%) ενώ στην Κηφισιά τα κλειστά μαγαζιά διπλασιάστηκαν από 11,8% σε 21%.

Πηγή: Ημερησία

Οι 15 κωδικοί με τα περισσότερα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

Στα σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν, τις κατοικίες, τις δαπάνες που περιορίζουν τον τελικό φόρο «σκοντάφτουν» κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι. Πρόκειται, για 15 κωδικούς του εντύπου Ε1 όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωση τους και να μην κληθούν εκ νέου από την Εφορία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισε λάθη σε 120.482 δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2010 και κατέγραψε τα 15 σημεία- «παγίδες»:

1 Οι έγγαμοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ της συζύγου, εφόσον αυτή διαθέτει. Σε καμία περίπτωση προκειμένου για έγγαμη δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

2 Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους, λόγω της διάστασης, πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Σε 7.771 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε διαγραφεί ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

3 Συμπληρώνονται τα στοιχεία εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου) στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο της ΔΟΥ. Το λάθος αυτό παρατηρήθηκε σε 9.428 δηλώσεις του 2010.

4 Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Μητρώο της εφορίας δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου. Το λάθος αυτό έκαναν 6.263 φορολογούμενοι.

5 Ναυτικοί δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμπληρώσει το «Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των ναυτικών. Η παράλειψη αυτή εντοπίστηκε σε 6.409 δηλώσεις.

6 Αναγράφονται καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα. Το λάθος αυτό έκαναν 5.462 φορολογούμενοι.

7 Δηλώνονται δαπάνες για επισκευή και συντήρηση ακινήτων χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα. Αυτό εντοπίστηκε σε 4.566 δηλώσεις.

8 Δεν συμπληρώνεται η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ αναγράφονται τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες). Το λάθος αυτό εμφάνισαν 10.087 δηλώσεις του 2010. Σημειώνεται ότι στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 γράφονται τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και ως δύο δευτερεύουσες κατοικίες.

9 Συμπληρώνονται τόκοι στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία στον πίνακα δαπανών και το ποσό αυτό δεν μεταφέρεται στον πίνακα των τεκμηρίων. Το λάθος αυτό έκαναν το 2010 κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης 17.879 φορολογούμενοι.

10 Στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο. Στην ένδειξη 9 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους (υποπερίπτωση δ).

11 Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Αυτό έγινε σε 25.544 δηλώσεις. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5%.

12 Δεν συμπληρώνονται σωστά οι φόροι που παρακρατήθηκαν στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι οι φόροι που παρακρατήθηκαν δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

13 Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2010 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στους κωδικούς 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών, πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2010, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

14 Στους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2010. Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2010 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος.

15 Σε 27.073 δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

Σταγαστικά δάνεια

Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους.

Εισοδήματα

Δεν συμπληρώνονται σωστά οι φόροι που παρακρατήθηκαν στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι οι φόροι που παρακρατήθηκαν δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

Κέρδη

Αναγράφονται καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

Πηγή: Ημερησία

«Παγώνουν» για δύο χρόνια τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Διετή περίοδο χάριτος για τα βεβαιωμένα (και αυξανόμενα λόγω της... ύφεσης) χρέη που έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες δίνει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. H τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνης προβλέπει τη «διευκόλυνση» για όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και καταβάλλουν, ταυτόχρονα, ένα «έξτρα» (χαμηλότερο από τις συνήθεις δόσεις στις ρυθμίσεις χρεών) ποσό επί της κεφαλαιοποιημένης οφειλής τους μέχρι τις 31/12/2010. Oσα χρέη δεν αποπληρωθούν μέσα στη διετία με αυτή τη διαδικασία, θα μπορούν να ρυθμιστούν από την 1/1/2013 σε δόσεις... H ρύθμιση προβλέπει:

1 Tην αναστολή, μέχρι τις 31/12/2012, της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών που είτε έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών είτε δεν είχαν ενταχθεί σε καμία προηγούμενη ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν κανονικά από την 1/1/2011 τις τρέχουσες εισφορές και ένα επιπλέον ποσό έναντι των παλαιών οφειλών που θα αντιστοιχεί στο 20% της τρέχουσας εισφοράς.

2 Tην κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31/12/2010 (μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις) και την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς + επιπλέον 20% της εισφοράς, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής ως εξής:

Στο IKA και σε όλα τα άλλα ταμεία ασφάλισης μισθωτών το ποσοστό θα υπολογίζεται επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010 και ως ποσό θα είναι κάθε μήνα στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να είναι κάτω των 150 ευρώ.
Στον OAEE το ποσό της δόσης θα είναι 20% της εισφοράς και δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο των 150 ευρώ.

Σε όλα τα άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων πλην του OAEE (νομικών, μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων κ.ά.) θα ισχύει το ίδιο ποσοστό (20%) αλλά η ελάχιστη δόση που θα πρέπει να καταβάλλεται θα είναι 100 ευρώ.

Eδικά για τους αυτοτελώς απασχολούμενους - ασφαλισμένους στον OΓA θα δοθεί δυνατότητα εξόφλησης σε 20 τριμηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό πληρωμής τα 150 ευρώ.

3 Tην υπαγωγή από την 1/1/2013 σε νέα ρύθμιση (με βάση το πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών που ισχύει σύμφωνα με το Aσφαλιστικό νόμο 3863/10) για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής, εφόσον δεν έχει αποπληρωθεί το χρέος.

Tο πάγιο σύστημα, όπως είναι γνωστό, δίνει στους οφειλέτες τη δυνατότητα καταβολής των χρεών κατ΄ αρχήν σε 36 δόσεις.

Tο 36μηνο, ωστόσο, μπορεί να παρατείνεται έως και 3 φορές στη διάρκεια της ρύθμισης (τόσους μήνες όσοι είναι και οι μήνες της μη καταβολής της δόσης κάθε φορά). Oι δόσεις φτάνουν τις 48 για τους μεγαλο-οφειλέτες.

OΦEΛH ΓIA OΛOYΣ

Oι οφειλέτες θα έχουν μια νέα ευκαιρία για να ενταχθούν σε ρύθμιση και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους έχοντας και ασφαλιστική ενημερότητα. Tα Tαμεία, από την άλλη πλευρά, θα διασφαλίσουν την είσπραξη των τρεχουσών εισφορών (είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στις μέρες μας) και ενός, έστω μικρού μέρους των οφειλών, μεταθέτοντας για 2 χρόνια αργότερα (όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι, εκτός απροόπτου, καλύτερες) την αναζήτηση των... υπολοίπων μέσα από το πάγιο σύστημα ρύθμισης των χρεών.

Ποιοί μπορούν να ενταχθούν στη διετή «Διευκόλυνση»
  • Oσοι είχαν αλλά και όσοι...δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα Tαμεία υποβάλλοντας αιτήσεις.
  • Oσοι χρωστούν στο IKA - ETAM μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Oσοι χρωστούν στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία οφειλές μέχρι 80.000 ευρώ.
  • Oσες επιχειρήσεις χρωστούν στον OΓA οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επτά νέα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας

ΣΤΗΝ ανακοίνωση επτά νέων δράσεων για τη στήριξη της απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 845 εκατ. ευρώ, προέβη χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα ανεργίας, το οποίο έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, το ΙΚΑ χάνει τον μήνα 550 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές για κάθε άνεργο και με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2010 οι απώλειες ανήλθαν στα 403 εκατ. ευρώ, καθώς οι άνεργοι έφτασαν τις 733.645.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα επτά προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους είναι τα εξής:

Κοινωνική εργασία: Aμεση απασχόληση για 55.000 ανέργους, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως 5 μήνες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Π.χ. σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών, ή προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ'Α οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

• Δικαιούχοι: Aνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

• Περιοχές προτεραιότητας: 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας (βάσει ανάλυσης ΕΛΣΤΑΤ - ΠΑΕΠ).

Στήριξη εργασίας σε 13 περιφέρειες - Tοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ): Εκτίμηση για 37.000 ωφελούμενους, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ. Π.χ. Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης.

• Ωφελούμενοι: Aνεργοι - εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κ.λπ.

• Περιοχές παρέμβασης: Tο σύνολο του νομού ή υποσύνολο αυτού.

Επίσης, ενεργοποιούνται πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ:

α) «Επιταγή επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

β) Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

γ) Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας έτους 2011 και διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

δ) Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση, σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

 Πηγή: Express.gr

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά

Καταρρέει ως αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στα φυσικά πρόσωπα με το νόμο 3772/09, επικαλούμενη έκτακτες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μείζονα σύνθεση, δέχθηκε -κατά πλειοψηφία- ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, γιατί επιβάλλει αναδρομική φορολόγηση σε προηγούμενο οικονομικό έτος, κάτι που απαγορεύεται ευθέως από το άρθρο 78 του Συντάγματος. Το Α' τμήμα του ΣτΕ, υιοθετώντας εισήγηση του Συμβούλου της Επικρατείας Ιω. Γράβαρη, ανέτρεψε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει συνταγματικό το ν. 3772/09. Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε υποχρεωτικά στην Ολομέλεια του ΣτΕ ως μείζονος σπουδαιότητας, καθώς αποτελεί τη «δίκη - πιλότο» για τις περίπου 20.000 παρεμφερείς υποθέσεις που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα.

Ολομέλεια

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια υιοθετήσει την κρίση του Α' τμήματος σε δίκη που αναμένεται να προσδιοριστεί το ταχύτερο δυνατό (λόγω του «πιλοτικού» χαρακτήρα), τότε το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων που εισέπραξε με την έκτακτη εισφορά. Μάλιστα η επιστροφή πρέπει να γίνει όχι μόνο σε όσους υπέβαλαν αγωγή ή υπέβαλαν δήλωση επιφύλαξης για τη νομιμότητα του μέτρου (κατά την πληρωμή), αλλά σε όλους εκείνους που πλήρωσαν, καθώς η νομολογία του ΣτΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη με μία απλή όχληση να ανακαλέσει την παράνομη πράξη της, που κρίθηκε αμετάκλητα αντισυνταγματική. Από την έκτακτη εισφορά το κράτος υπολογίζεται ότι εισέπραξε περί τα 300 εκατ. ευρώ. Το Α' τμήμα δέχθηκε ότι το Σύνταγμα απαγορεύει απολύτως την αναδρομική φορολόγηση πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο από εκείνο της επιβολής φόρου και στην απαγόρευση αυτή δεν χωρούν εξαιρέσεις ούτε με επίκληση εξαιρετικών περιστάσεων.

Ρύθμιση

Το ανώτατο δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, όχι μόνο από τη σαφή διατύπωση του άρθρου 78 του Συντάγματος, αλλά και από την ιστορική πορεία της συνταγματικής ρύθμισης, αξιολογώντας τα πρακτικά από τις συζητήσεις στη Βουλή για τη θέσπιση των επίμαχων συνταγματικών ρυθμίσεων. Ετσι, το κυρίαρχο πρόβλημα στην έκτακτη εισφορά του ν. 3758/09 είναι ότι -όπως επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή- ο σχετικός φόρος βασίστηκε όχι σε εισοδήματα του 2008, αλλά του 2007, με συνέπεια να υπάρχει συνταγματικά απαγορευμένη αναδρομική φορολόγηση. Ο ισχυρισμός του Δημοσίου ότι δεν μπορούσε να λάβει υπόψη του τα εισοδήματα του 2008 γιατί δεν είχαν ακόμα σταλεί τα εκκαθαριστικά και ήταν επείγουσα η ανάγκη είσπραξης εσόδων, δεν εμπόδισε το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το ν. 3758/09 λόγω της αναδρομικότητας.

Μειοψηφία του Α' τμήματος (4-3 ψήφοι) υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Φ. Αρναούτογλου υποστήριξε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς για τόσο σοβαρούς λόγους, όπως ήταν ο διαφαινόμενος πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός, υποστηρίζοντας ότι τα εισοδήματα του 2007 δεν αποτέλεσαν το αντικείμενο της φορολόγησης, αλλά το κριτήριο για το ποιοι έχουν τη σχετική φοροδοτική ικανότητα.

Το ΣτΕ απέκρουσε -κατά πλειοψηφία- τον ισχυρισμό του φορολογούμενου ότι η έκτακτη εισφορά παραβιάζει και την αρχή της ισότητας που επιβάλλει να συνεισφέρουν όλοι στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

To Taxisnet «πέφτει», η ουρά μεγαλώνει

Στην ουρά της Εφορίας στέλνουν χιλιάδες φορολογούμενους τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο σύστημα Taxisnet μέσω του οποίου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ, δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσίων, δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Το νέο taxisnet το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2010 έχει διακόψει πολλές φορές τη λειτουργία του, λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό δηλώσεων (περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ). Η παράδοση του έργου από τις ιδιωτικές εταιρείες που το είχαν αναλάβει έγινε πρόσφατα και δεν υπήρχε χρόνος για να δοκιμαστεί η λειτουργία του κάτω από πραγματικές συνθήκες? φόρτου εργασίας. Από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 4 Μαρτίου η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet ήταν κλειστή και δεν δεχόταν δηλώσεις.

Στο σύστημα έχουν εντοπιστεί, σοβαρά προβλήματα? μνήμης, αφού, όπως κατήγγειλαν φορολογούμενοι, ενώ είχαν υπαχθεί το περασμένο έτος σε ΦΠΑ και είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, στο νέο σύστημα δεν εμφανίζονται ως υπαγόμενοι σε ΦΠΑ και δεν φαίνονται να έχουν υποβάλει καμία δήλωση.

Υποδομές 

Το κέντρο δεδομένων που χρησιμοποιείται χρονολογείται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τόσο οι online υπηρεσίες όσο και οι φορολογούμενοι που τις χρησιμοποιούν. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το νέο κέντρο δεδομένων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ενστάσεων προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Ενδεικτικό των προβλημάτων του Taxinet είναι ότι με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2011 η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των προσωρινών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων (ΦΜΥ).

Οπως ορίζεται στην απόφαση:

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011, υποβάλλονται και ο φόρος αποδίδεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.
2. Ειδικά για τη διαχειριστική χρήση 2011 η ηλεκτρονική υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ μέσω διαδικτύου, είναι προαιρετική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 έως 30.6.2011 και υποχρεωτική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.7.2011 και μετά.

Πηγή: Ημερησία

Δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις

Στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αν και δεν μιλούν δημόσια για τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εν τούτοις στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν προβληματισμό για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλα σχεδόν τα «μέτωπα». Μεγάλα διεθνή έντυπα αρχίζουν να μεταφέρουν το σκεπτικισμό της τρόικας, γύρω από την Ελλάδα και στην πορεία εκτέλεσης των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν μέσα από το Μνημόνιο, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, ζήτησε να υπάρξουν «μαζικές μεταρρυθμίσεις και
αποκρατικοποιήσεις».

Οι βασικές ενστάσεις των αξιωματούχων ΔΝΤ και Ε.Ε. έγκειται στους εξής βασικούς άξονες:
Οι διαρθρωτικές αλλαγές κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί, εν τούτοις στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και φέρνουν ως παράδειγμα τον ΟΣΕ και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων. Στο θέμα εσόδων και του εκσυγχρονισμού των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μηδενική και αυτό φαίνεται και από την πτώση στα έσοδα του 2011. Οι αποκρατικοποιήσεις που η κυβέρνηση υποσχέθηκε, δείχνουν να «κολλάνε» στη λογική «δεν εκποιούμε κρατική περιουσία» και δεν υπάρχει σχέδιο για να υλοποιηθεί ακόμη και η δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο.

Δηλώσεις Ρεν 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη μαζικών και άμεσων ιδιωτικοποιήσεων αλλά και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν οι στόχοι του ελλείμματος που έχουν τεθεί για φέτος. Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι τονίζοντας ότι στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής «ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να αποφασίσουν την επιμήκυνση για τα δάνεια και της Ελλάδας αλλά και να επανεξετάσουν το θέμα των επιτοκίων δανεισμού». Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, διαμήνυσε ακόμη ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν «προνόμια και εγκατεστημένα συμφέροντα» θα είναι κρίσιμα για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι. Ο επίτροπος υποστήριξε ακόμη ότι στόχος του μαζικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και η υποστήριξη των επενδύσεων και των εξαγωγών. Για τους φετινούς στόχους ο Όλι Ρεν υπήρξε ξεκάθαρος: Το 2011 είναι αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των οικονομικών της πολιτικών και είναι προαπαιτούμενο για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Πηγή: Ημερησίας

Απολύσεις σχεδιάζουν 3 στις 10 εταιρείες

Με νέα «συμπληρωματικά» προγράμματα επιχορηγήσεων θέσεων εργασίας (σε περιοχές σε κρίση, στην κοινωνική οικονομία αλλά και στις επιχειρήσεις) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να συγκρατήσει την αυξανόμενη -λόγω της ύφεσης- ανεργία και να στηρίξει την απασχόληση παρά τις? απολύσεις εργαζομένων που θα? συνεχιστούν και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως προαναγγέλλει έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 751 εργοδοτών:
Περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι 3 στους 10, ωστόσο, θα περιορίσουν κι άλλο τις θέσεις εργασίας. Το 7% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση και το 73% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

Οι εργοδότες προβλέπουν αρνητικές προοπτικές για την απασχόληση καθώς ο σχετικός δείκτης είναι μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 (και βελτιωμένος, κατά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Στο σύνολο των 9 τομέων της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από το χώρο των κατασκευών (-15%) και της μεταποίησης (-12%). Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες και μεταφορές και επικοινωνίες- αναφέρουν προοπτικές απασχόλησης μειωμένες κατά 11%.

Οι κλάδοι

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους 9 τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον κλάδο του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι τομείς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης αλλά και του τουρισμού (πτώση 14%) ενώ μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει και ο τομέας του εμπορίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης (παρουσιάζουν βελτίωση κατά 24 και 15 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα). Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του εμπορίου. Ωστόσο, στους υπόλοιπους πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας οι προοπτικές απασχόλησης είναι μειωμένες με αξιοσημείωτη την πτώση (κατά 7%) στον τομέα της Γεωργίας.

Αττική και Β. Ελλάδα

Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες αναμένουν ότι η απασχόληση θα κινηθεί πτωτικά, με το Δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης να αγγίζει το -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η μείωση φτάνει στο -13%. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών και στις δύο περιφέρειες είναι χαμηλότερες. Στη Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζουν μείωση της τάξης των 17 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα νέα προγράμματα

Οι επιχορηγήσεις και οι νέες δράσεις που ανακοινώνει το υπουργείο προβλέπουν:
1. Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για κατάρτιση και απασχόληση στις περιφέρειες με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κρίση παραγωγής.

2. Κίνητρα για τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα απορροφήσουν 50.000 - 60.000 άνεργους και θα προφέρουν υπηρεσίες (έργα συντηρήσεων, κατ' οίκον Φροντίδα, κοινωνικά παντοπωλεία, προγράμματα για μαθητές κ.ά.).

3. Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας («επιταγή επανένταξης») για 10.000 ανέργους.

4. Την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5. Τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας καθώς και για τη διατήρηση άλλων 10.000 θέσεων επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

6. Την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Την απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Αρνητικές προοπτικές

Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες και μεταφορές και επικοινωνίες- αναφέρουν προοπτικές απασχόλησης μειωμένες κατά 11%.
Οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους 9 τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον κλάδο του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του εμπορίου.

Πηγή: Ημερησία

ΟΑΕΕ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες

Νέες διευκολύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν -ακόμη και με το νέο καθεστώς των ρυθμίσεων- παλαιές οφειλές από εισφορές ή δεν μπορούν ούτε να? συνταξιοδοτηθούν επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 10.000 ευρώ δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισε να συμπεριλάβει στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους (ολοένα και αυξανόμενους) επαγγελματίες με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Βασική προϋπόθεση για το? μαξιλάρι αυτό είναι να καταβάλλουν κανονικά οι ενδιαφερόμενοι τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ρυθμίσεις 

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

1. Αυξάνονται ο χρόνος και οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών. Η ελάφρυνση θα γίνει με το διαχωρισμό των παλαιών οφειλών από την τρέχουσα εισφορά και την παροχή δυνατότητας αποπληρωμής σε δόσεις, που, όμως, η καθεμία δεν θα ξεπερνά το 15% - 20% της τρέχουσας εισφοράς. Για παράδειγμα, αν η διμηνιαία εισφορά είναι 740 ευρώ θα καταβάλλεται επιπλέον μόνο το 20%, δηλαδή συνολικά 888 ευρώ. Με δεδομένο ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα δίδεται ως bonus το «κούρεμα» των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

2. Αυξάνεται το όριο οφειλής που επιτρέπεται να έχει (για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί) ένας υποψήφιος συνταξιούχος από τις 20 κατώτατες συντάξεις (όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3863/2010) στις 30, περί τα 14.580 ευρώ. Δηλαδή η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΕ αν το οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο από 30 μηνιαίες κατώτατες συντάξεις και τα ποσά της οφειλής θα παρακρατούνται σταδιακά (σε δόσεις) από τα ποσά των συντάξεων.

3. Καταργείται η υποχρέωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ (ακόμη και για όσους βγάζουν σύνταξη αναπηρίας και επανακρίνονται). Για το διάστημα (έως και δύο χρόνια αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση) από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να διατηρεί την επιχείρηση στο όνομά του και θα έχει δικαίωμα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης. Ως «αντίβαρο» μπορεί, βεβαίως, να λειτουργήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης που θα καθιερωθεί για όλους τους ασφαλισμένους (και για τους ελεύθερους επαγγελματίες).
Οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στα μέτρα διευκόλυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους συζητείται, ακόμη, να δοθούν ως «κίνητρα» καταβολής των εισφορών η μείωση κατά 5% -10% των εισφορών σε όσους προκαταβάλλουν τις εισφορές ενός εξαμήνου αλλά και η δυνατότητα αλλαγής (προς τα κάτω) ασφαλιστικής κατηγορίας (με «ποινή» την αντίστοιχη μείωση της σύναξης που αναλογεί αν εκ των υστέρων δεν καταβληθεί η διαφορά).

«Κόκκινο» για την 37ετία

Τα οικονομικά των Ταμείων και η τρόικα φαίνεται ότι έβαλαν οριστικό τέλος στα σχέδια επαναφοράς του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους συμπλήρωσαν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης. Η σχετική δυνατότητα καταργήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο, «φορτώνοντας» εμμέσως με επιπλέον 1 - 2 χρόνια εργασίας (μέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτομα τα οποία εργάζονταν από νεαρή ηλικία και με διαφορά ακόμη και 1 μήνα έχασαν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας (π.χ. ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια ασφάλισης το 2010 θα έπρεπε να έχει ηλικία 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθεί και 37 έτη και ηλικία 59 ετών το 2012).

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Φούσκα της κτηματαγοράς

ΧΤΙΣΑΜΕ 1.500.000 κατοικίες συνολικής επιφάνειας... 185 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων τα τελευταία 14 χρόνια.

Το... στοκ των διαθέσιμων κατοικιών ξεπέρασε τα επτά εκατομμύρια, σε μια χώρα με δημογραφικό πρόβλημα και συνολικό πληθυσμό όχι μεγαλύτερο των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Πάνω από 200.000 κατοικίες παραμένουν στα αζήτητα και πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, ενώ οι κατασκευαστές βύθισαν την οικοδομική δραστηριότητα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών -ρίχνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες Ελληνες- σε μια προσπάθεια να σηκώσουν ανάχωμα στην πτώση των τιμών. Ηδη, σε πολλές περιοχές οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό κοντά στο 20% ενώ τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα αν συνεχιστεί η... παγωνιά στη στεγαστική πίστη και η ύφεση στην ελληνική οικονομία.


Ιδια εικόνα και στο χώρο της επαγγελματικής στέγης: Ενα στα πέντε καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι πλέον ξενοίκιαστο, ενώ οι διαθέσιμοι εμπορικοί χώροι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα. Τα ενοίκια τόσο των γραφείων όσο και των καταστημάτων υποχωρούν σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 20-25% σε αρκετές περιπτώσεις. Ταχύτερα διολισθαίνουν οι τιμές πώλησης, καθώς οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές πιέζουν για να εξασφαλίσουν αποδόσεις ακόμη και άνω του 8,5%, όταν πριν από 2-3 χρόνια συμβιβάζονταν με ποσοστά χαμηλότερα ακόμη και του 6%.

Τα δυσοίωνα για την ελληνική κτηματαγορά συμπεράσματα αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής. Τα στοιχεία των περισσότερων ειδικών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν περάσει. Σχεδόν το σύνολο των αναλυτών εκτιμά ότι κατά το τρέχον έτος θα καταγραφεί νέα πτώση, τόσο στα ενοίκια όσο και στις τιμές πώλησης των ακινήτων. Ιδιες προβλέψεις έρχονται και από το εξωτερικό. Ερευνα της RCS για τις προσδοκίες εξέλιξης τιμών και ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων στην Ευρώπη κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση. Και στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες (βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα και γραφεία) αναμένεται πτώση. Δεύτερη από το τέλος στη συγκεκριμένη έρευνα έρχεται η Ισπανία και τρίτη η Ιρλανδία.

Η στρέβλωση

Πάντως, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κτηματαγορά είχε αποκτήσει χαρακτηριστικά φούσκας. Ιδού ορισμένοι δείκτες που αποδεικνύουν τη στρέβλωση:

*Ο δείκτης τιμής πώλησης ενός ακινήτου προς το ενοίκιο (δείχνει πόσα ετήσια ενοίκια πρέπει να πληρώσει κάποιος για να αγοράσει ένα ακίνητο) είχε εκτοξευτεί σε ένα από το υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Επενδυτής στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 37-38 ετήσια ενοίκια για να χρηματοδοτήσει την επένδυση (ουσιαστικά να αποσβέσει την επένδυσή του ύστερα από τουλάχιστον 38 χρόνια) όταν ο αντίστοιχος δείκτης για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πέφτει ακόμη και κάτω από το 20. Είναι ενδεικτικό ότι την Ελλάδα ξεπερνούν μόνο η Ανδόρα και το Μονακό.

*Ακόμη και σε απόλυτα μεγέθη τιμών ξεπερνάμε πολλές ευρωπαϊκές κτηματαγορές. Η μέση τιμή πώλησης επαγγελματικών ακινήτων εκτιμάται στις 4.000 ευρώ όταν στη Γερμανία είναι κάτω από 3.000 ευρώ. Σε δείγμα 37 χωρών -κυρίως ευρωπαϊκών- η Ελλάδα κατατάσσεται μέσα στις 12 ακριβότερες. Ξεχωρίζουν Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Φιλανδία, Λουξεμβούργο και Ελβετία.

*Παρά τη διόρθωση των τιμών οι αποδόσεις των κατοικιών εξακολουθούν να θεωρούνται απογοητευτικές από τους υποψήφιους επενδυτές, δείγμα ότι περιμένουν περαιτέρω πτώση τιμών. Οι μεικτές αποδόσεις των κατοικιών σήμερα διαμορφώνονται στο 4,5%-5,5%, όπως επισήμανε στο συνέδριο ο Ι. Γόρδιος από την Εθνική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η μεικτή απόδοση, καθώς για να υπολογιστεί το καθαρό αποτέλεσμα πρέπει να αφαιρεθεί ο φόρος, ο οποίος φτάνει σήμερα μέχρι και το 45%. Ο κ. Γόρδιος εκτίμησε ότι στις πολυτελείς και κατά συνέπεια ακριβότερες κατοικίες οι διορθώσεις τιμών έχουν φτάσει έως και το 25%, ενώ κατά μέσο όρο έχουν ξεπεράσει το 10%, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κατεβάζει το ποσοστό της διόρθωσης στο επίπεδο του 5%.

*Η προσφορά διαθέσιμων εμπορικών χώρων έχει εκτοξευτεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Savills. Το συνολικό απόθεμα μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων το 2010 ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα και σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία 5ετία.

Ουσιαστικά αντιστοιχούν 50 τετραγωνικά μέτρα σε κάθε 1.000 κατοίκους. Στο κέντρο της Αθήνας ένα στα πέντε μαγαζιά είναι πλέον κενό, ενώ συνολικά για τους εμπορικούς δρόμους ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10%. Η έννοια του «αέρα» έχει σχεδόν εκλείψει από την αγορά.

Οι κατασκευαστές 

Οι μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ευέλικτες και δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον τραπεζικό δανεισμό. Αν τα προς πώληση ακίνητα βρίσκονταν στα χέρια μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων αυτοί θα αναγκάζονταν να πουλήσουν υπό την πίεση των χρεών. Μάλιστα με το νέο φορολογικό νόμο οι μικροί κατασκευαστές θα πάρουν βαθιά ανάσα ρευστότητας, καθώς δεν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ για τα ακίνητα που τους έχουν απομείνει σε στοκ.

Βέβαια, όσο παρατείνεται η κρίση τόσο αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις στις τιμές. Πολλοί κατασκευαστές έχουν συντηρηθεί μέχρι τώρα χάρη στα υπερκέρδη των τελευταίων ετών. Κάποια στιγμή, όμως, τα αποθέματα κερδών στερεύουν. Επίσης, η πτώση στις τιμές των ακινήτων έχει συγκρατηθεί και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Ελληνες δεν πωλούν οικόπεδα πιστεύοντας το ρηθέν «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη». Η συγκεκριμένη πεποίθηση των Ελλήνων έχει συγκρατήσει τις τιμές των οικοπέδων σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: enet.gr

Ποια επιδόματα περικόπτονται

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ την οποία αποκαλύπτει η «Η», η Ελλάδα βρίσκεται στη «ζώνη» των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης του μέσου μισθού από το επίδομα ανεργίας.

1. Στην αρχική φάση της ανεργίας ενός άγαμου ατόμου, ο μέσος όρος του καθαρού ποσοστού αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 55% ενώ στην Ελλάδα είναι 40% (στην 25η θέση μεταξύ των 29 χωρών του ΟΟΣΑ, χαμηλότερα απ' ότι στην ...Κορέα, στην Πολωνία και στην Τουρκία).

2. Για τον μακροχρόνια άνεργο ο μέσος όρος αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 31% ενώ στην Ελλάδα είναι 0% (στην προτελευταία θέση μεταξύ των 29 χωρών μελών του ΟΟΣΑ).

3. Οταν ο χρόνος ανεργίας υπερβαίνει τους 60 μήνες, το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 29% ενώ στη χώρα μας στο 17% (στην 20ή θέση).

4. Ο συνολικός μέσος όρος του ποσοστού αναπλήρωσης, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας, φτάνει στο 23% ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 37%. Αν υπολογιστούν οι άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας, ο μέσος όρος των χωρών ΟΟΣΑ αυξάνεται στο 54% ενώ στη χώρα μας παραμένει στο 23%.

Ασφαλιστική παροχή

Ο δεύτερος παράγοντας που καθιστά δύσκολο τον αποκλεισμό εργαζομένων από την επιδότηση της ανεργίας είναι ότι παρακρατούνται εισφορές για την ασφάλιση της ανεργίας, 4% επί του μισθού, από το οποίο το 1,33% βαρύνει τον εργαζόμενο και το 2,67% τον εργοδότη...Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ δεν θεωρείται, με βάση και την έκθεση του ΟΟΣΑ, «γενναιόδωρο» καθώς:

Καταβάλλεται για μικρό διάστημα (και έως 12 μήνες) και καλύπτει περί το 30% των εγγραμμένων ανέργων. Προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί 125 ημέρες εργασίας στους τελευταίους 14 μήνες πριν τη λήξη ή λύση της εργασιακής σχέσης ή 100 ημέρες στο τελευταίο 12μηνο για τους εποχιακά απασχολούμενους και από 80 ημέρες ανά έτος στην τελευταία πριν την έναρξη της επιδότησης διετία για τους επιδοτούμενους για 1η φορά.

Διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στο 25πλάσιο του ισχύοντος ημερησίου επιδόματος δηλ. στα 454,25 ευρώ που προσαυξάνονται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου.
Με αυτά τα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι το κονδύλι για τις επιδοτήσεις ανεργίας θα αυξάνεται λόγω της κρίσης και των απολύσεων, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη έστειλε μήνυμα στην τρόικα ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την οδηγία του Μνημονίου. «Δεν πιστεύω ότι μία συνολική
αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή. Πιστεύω όμως ότι, στην εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, μετά από διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των μέτρων?» είπε σε συνέντευξή της σε απογευματινή εφημερίδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», η ηγεσία του υπουργείου θα αναζητήσει τρόπους περικοπών της δημόσιας δαπάνης μέσα από άλλα επιδόματα και ιδιαίτερα όπου υπάρχουν επικαλύψεις (π.χ επιδόματα ΟΓΑ και ΟΑΕΔ για πολύτεκνους, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ για ασθένεια κ.ά.). Η μελέτη θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο και σχεδιάζεται να περιοριστούν όσα επιδόματα δεν έχουν... ανταποδοτικό χαρακτήρα και να ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια όπου οι παρακρατούμενες εισφορές είναι σχετικά χαμηλές.

Τα 14 + 1 επιδόματα

Πέρα από την επιδότηση της ανεργίας που απορροφά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει άλλα 14 επιδόματα (όχι όλα ανταποδοτικά) κόστους άλλων 500 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι:

1. Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας για άνεργους 45- 65 ετών.

2. Ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας (παροχή σε 150.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών όπως οικοδόμοι, δασεργάτες, κ.λπ).

3. Επίδομα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως 29 ετών που παραμένουν άνεργοι για 12 μήνες τουλάχιστον από την ημέρα εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων.

4. Ειδικά βοηθήματα σε ανέργους μετά τη λήξη της επιδότησης εργασίας που όμως καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια (με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.804 ευρώ), αποφυλακισμένους, παλλινοστούντες.

5. Παροχές αφερεγγυότητας του εργοδότη σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή τέθηκαν σε εκκαθάριση και οφείλονται αποδοχές που εμπίπτουν το τελευταίο εξάμηνο.

6. Επίδομα στράτευσης σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση.

7. Επίδομα σε περίπτωση διαθεσιμότητας (το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των 2 τελευταίων μηνών που λάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης).

8. Παροχές ασθένειας σε είδος σε μακροχρόνια ανέργους άνω των 55.

9. Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους μεταξύ 29 και 55 ετών (καλύπτονται για 2 χρόνια).

10. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους έως 29.

11. Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος (κάλυψη από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στο ΛΑΕΚ).

12. Εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας).

13. Συμπληρωματικές παροχές μητρότητας (πληρωμή διαφορών επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας).

14. Οικογενειακό επίδομα σε μισθωτούς με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Πηγή: imerisia.gr

Ηλεκτρονική υποβολή Φορολογικής δήλωσης

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είτε ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet είτε σε έντυπη μορφή στην Εφορία παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η δήλωση, που υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή:

1 Αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων οικοδομών - γαιών, έντυπο Ε2.

2 Βεβαίωση για το ποσό των τόκων κ.τλ. και του φόρου που παρακρατήθηκε, κατά περίπτωση.

3 Βεβαίωση της αλλοδαπής τράπεζας για το ποσό των τόκων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και δεν έχουν εισαχθεί.

4 Δύο αντίτυπα του εντύπου Ε3 εφόσον συντρέχει περίπτωση.

5 Αναλυτική κατάσταση με τα ενοίκια που κατέβαλαν στο αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το ονοματεπώνυμο του εκμισθωτή και τη διεύθυνση κατοικίας αυτού.

6 Αναλυτική κατάσταση των δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης και συγκεντρωτική κατάσταση των πάγιων και λειτουργικών δαπανών που εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 13 του άρθρου 105 του Κ.Φ.Ε, για τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση χωρίς τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δε συνυποβάλλονται τα ως άνω δικαιολογητικά. Το νομικό πρόσωπο υποχρεούται να τα διατηρεί για σκοπούς επαλήθευσης και ελέγχου.

Πηγή: imerisia.gr

Περισσότεροι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες

Αυξημένους φόρους εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην εφορία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες με την εφαρμογή του νέου συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και τη νέα αυστηρότερη διαδικασία «αυτοελέγχου» για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και την απαλλαγή από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Ειδικότερα οι επιτηδευματίες κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

1 Το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» με την εφαρμογή του οποίου το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι θα εισπράξει φέτος 700 εκατ. ευρώ «συλλαμβάνοντας» περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής από έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία που ταυτόχρονα δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα. Το νέο σύστημα υποχρεώνει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν στην εφορία, αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα με αυτά που δήλωναν τα τελευταία χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ακόμη και όσοι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν ζημιές και όχι κέρδη από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους θα υποχρεωθούν να δηλώσουν υψηλά καθαρά εισοδήματα στα οποία θα αντιστοιχούν αυξημένοι φόροι. Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν κατοικίες (ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες), αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, αεροσκάφη.

Αθροισμα

Για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, η Εφορία θα αθροίσει όλα τα ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» που τον βαρύνουν και στο άθροισμα που θα προκύψει θα προσθέσει και τις δαπάνες που αυτός πραγματοποίησε το 2010 για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.) και την αποπληρωμή πάσης φύσεως δανείων, τα ποσά που έδωσε για δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και τα έξοδα για τη χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Το άθροισμα των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» και των «τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», θα προσδιορίσει, για κάθε φορολογούμενο, το ελάχιστο όριο του τεκμαρτού ετησίου εισοδήματος που πρέπει να υπαχθεί σε φόρο.

Αν το εισόδημα που θα δηλώσει ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα που θα προσδιοριστεί αθροιστικά από τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», τότε ως φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί επί του τεκμαρτού εισοδήματος, εκτός εάν η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος καλυφθεί με εισοδήματα παλαιότερων ετών ή με άλλους νόμιμους τρόπους (εισοδήματα αυτοτελώς φορολογηθέντα ή απαλλαχθέντα από το φόρο, υπεραξίες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.).

2 Το νέο πολύ πιο αυστηρό σύστημα «αυτοελέγχου» ή «αυτοπεραίωσης», που προβλέπεται να ισχύσει φέτος για πρώτη φορά, θα υποχρεώσει τους περισσότερους μικρομεσαίους επιτηδευματίες να καταβάλουν αυξημένους φόρους σε σύγκριση με αυτούς που αναλογούν στα δηλούμενα καθαρά κέρδη τους ή να καταβάλουν φόρους ακόμη κι όταν έχουν δηλώσει ζημίες, για να απαλλαγούν από τον τακτικό έλεγχο της εφορίας. Με το σύστημα αυτό, οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2010 με βάση τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, δηλαδή θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα. Εφόσον τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα που θα προσδιοριστούν με το νέο σύστημα είναι υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τηρούμενα βιβλία, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, τα καθαρά εισοδήματά τους θα επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα υψηλότερα από τα δηλωθέντα, καθώς θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση τα -υψηλότερα των δηλωθέντων- τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα.

Συνεπώς, θα κληθούν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος. Καταβάλλοντας επιπλέον ποσά ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα μπορέσουν να περαιώσουν αυτόματα τις ανέλεγκτες χρήσεις τους και να απαλλαγούν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο. Στην ουσία, κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας που θα υπαχθεί στη νέα διαδικασία του «αυτοελέγχου», εάν έχει συμπεριλάβει στα τηρηθέντα βιβλία πολύ μεγάλα ποσά δαπανών που υπερβαίνουν ή προσεγγίζουν το ύψος των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων θα πρέπει να δηλώσει τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα και τεκμαρτά καθαρά κέρδη σημαντικά υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα βιβλία που τήρησε και να πληρώσει επιπλέον ποσά ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Πηγή: imerisia.gr

Νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας απο την Moody's

Κατά τρεις βαθμίδες -από το Β1 στο Ba1- υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα αρνητική αξιολόγηση στο άμεσο μέλλον. Οργισμένη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών που κάνει λόγο για αδικαιολόγητη και αυθαίρετη υποβάθμιση.

Ο οίκος στηρίζει την αξιολόγηση του στις «επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον «αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας».

«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεροποιηθούν οι προοπτικές του χρέους της χώρες παραμένουν πολύ φιλόδοξα και η εφαρμογή του υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνεται στην έκθεση αξιολόγησης, ενώ εκτιμάται ότι μετά το 2013 η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσεις φτάνοντας το 9,13%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 30 σεντς έναντι του δολαρίου.

Σκληρή απάντηση

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει από την πλευρά του την υποβάθμισης το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αφήνει υπαινιγμούς για τα κίνητρά της και τη συγκυρία κατά την οποία αποφασίστηκε. Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ο οίκος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας ούτε τις προοπτικές που αυτή δημοπυργεί. Παράλληλα, τονίζει το υπουργείο, από τον Ιούνιο του 2010, οπότε είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση δεν έχει μεσολαβήσει καμία εξέλιξη που να δικαιολογεί νέα αρνητική αξιολόγηση.

«Ο οίκος Moody’s επικαλείται ως επιχείρημα ότι το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών είναι δύσκολο και ενέχει πολλούς κινδύνους στην υλοποίηση, κάτι το οποίο είναι απολύτως γνωστό από πέρυσι τον Μάιο που υπογράφηκε το πρόγραμμα. Στους εννέα μήνες που έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνο έχει αποδειχτεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουν εφαρμοστεί πρωτοφανείς σε κλίμακα παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια όλοι οι στόχοι που εκπληρώθηκαν τόσο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και σε αυτό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς τόσο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στους δείκτες δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανταγωνιστικότητας.

Η πρόσφατη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης», τονίζει το υπουργείο που επιτίθεται στον οίκο κατηγορώντας τον για αυθαίρετες εκτιμήσεις:

«Η σημερινή υποβάθμιση είναι πιο αποκαλυπτική για τα λανθασμένα κίνητρα και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά για την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Οι οίκοι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην "ανακάλυψη" κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση.

Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Σίγουρα βέβαια καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πιο αποτελεσματικής ρύθμισης σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων των οίκων αξιολόγησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καθησυχαστικό είναι πάντως το υπουργείο για τις επιπτώσεις της αξιολόγησης υπενθυμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του Δημοσίου δεν κινδυνεύει, καθώς αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης, ενώ έχουν ληφθεί «όλες οι αναγκαίες πρόνοιες» για την εξασφάλιση ρευστότητας και στις τράπεζες.

Πηγή Τα Νέα