Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων

«Ή θα θυσιάσουμε το κράτος ή την κοινωνία». Το ερώτημα τέθηκε από τον πρωθυπουργό και αποκαλύπτει τον πυρήνα των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα: μικρότερο κράτος κατά 30%, λιγότεροι υπάλληλοι κατά 30% και διπλασιασμό της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Αλλιώς, θα πρέπει και πάλι οι πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ακόμη, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία και καθαρές αποκρατικοποιήσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης, τράπεζες και λοιπές δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα, όπως ο ΟΠΑΠ, τα καζίνο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι αναξιοποίητες εκτάσεις της ΚΕΔ και της ΕΤΑ. Ο άλλος δρόμος είναι η έκτακτη εισφορά, η αύξηση του ΦΠΑ, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Επ' αυτών η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις δύο πρώτες προτάσεις και έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί σε οριζόντιες μειώσεις. Με το νέο μισθολόγιο, όμως, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ, πολλά επιδόματα θα καταργηθούν, ενώ άλλα θα ενσωματωθούν στις τακτικές αποδοχές.

Ειδικότερα για τη δημόσια περιουσία, το κράτος θα κρατήσει το δίκτυο και θα παραχωρήσει εργοστάσια και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και το όπλο των μετοχοποιήσεων ή της εκχώρησης μετοχικών πακέτων, όπως αναμένεται να συμβεί με το 10% του ΟΤΕ και μεριδίου της ΔΕΗ. Ειδικότερα για την τελευταία αναμένεται στο τραπέζι να ανέβει και το ενδεχόμενο πώλησης ή μακροχρόνιας ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων. Η σταδιακή και λελογισμένη απόσυρση του κράτους από τις ΔΕΚΟ αναμένεται να μειώσει σε βάθος πενταετίας τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, που απολαμβάνουν της συνταγματικής προστασίας, σε επίπεδα πέραν του 30%.

Στις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν οι εργαζόμενοι θα έχουν δύο επιλογές ή να δεχθούν το καθεστώς εργασίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, ή να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Δεδομένου, όμως, ότι τα υπουργεία θα συρρικνωθούν, η βασική διέξοδος θα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση απέρριψε κάθε μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, θεωρώντας πως έχει ήδη υπερβεί τις αντοχές της κοινωνίας και των εναπομεινάντων παραγωγικών στρωμάτων.

Ο κίνδυνος η φορολόγηση να καταστεί αντικίνητρο στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας επισημάνθηκε από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στους εκπροσώπους της τρόικας, που επέμεναν στην αύξηση της συμμετοχής των φόρων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, όμως, πείστηκαν, τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές της Πλατείας Συντάγματος, ότι «νέοι φόροι θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στα κρατικά ταμεία».

Σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές παροχές, δικαιούχοι θα είναι όσοι το έχουν ανάγκη με βάση έναν συνδυασμό ατομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών. Ο κάθε δικαιούχος θα έχει έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα κατατίθεται σε όποιο σχολείο ή νοσοκομείο επιλέξει να εκπαιδευθεί ή να νοσηλευθεί.

Το σχέδιο για το κράτος

Στόχος η «απελευθέρωση» 50.000 υπαλλήλων

Σήμερα, για κάθε δραστηριότητα που θέλει κανείς να αναπτύξει, πρέπει να απευθυνθεί στο κράτος. Εξ ου το μέγεθος και η δαιδαλώδης νομοθεσία. Εξ ου η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Εξ ου η χαμηλή παραγωγικότητα και το μεγάλο κόστος. Το master plan του Γ. Παπανδρέου για την αλλαγή του μεγάλου ασθενούς βασίζεται στην κατάργηση της διαμεσολάβησης μέσω της παραχώρησης δημόσιας εξουσίας σε μία σειρά επαγγελματιών, όπως οι μηχανικοί και οι λογιστές, στο πρότυπο των συμβολαιογράφων.
Αν η κυβέρνηση το τολμήσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, θα απελευθερωθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι, που σήμερα απασχολούνται σε εφορίες, πολεοδομίες και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Θα προκύψει έτσι ένα πλεόνασμα εκπαιδευμένου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων, που μετρούν ήδη χιλιάδες απώλειες εξαιτίας του κύματος συνταξιοδοτήσεων που έχει προκαλέσει η ανασφάλεια που επικρατεί.
Σιγά σιγά το κράτος θα αποσυρθεί από τις μεταφορές και τις ΔΕΚΟ, τομείς όπου η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών καθιστά μη παραγωγική την επιχειρηματική εμπλοκή του. Τομείς που στο παρελθόν προσέφεραν τεράστια ελλείμματα και κακές υπηρεσίες. Η μείωση του κράτους περιλαμβάνει και την ποσοτική μείωση του κοινωνικού κράτους. Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση την κατάργηση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας. Αποδέχθηκε, όμως, την ανάγκη το δημόσιο σύστημα να αλλάξει φιλοσοφία.

Αλλαγές

Στο επίκεντρο και τα πρόσωπα

Τα μέτρα και η πολιτική, όμως, δεν αρκούν αν δεν υπάρχουν τα πρόσωπα που θα τα υλοποιήσουν. Παραμένει, έτσι, ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της επιτελικής κυβέρνησης. Εφόσον, λοιπόν, προχωρήσει στη δημιουργία ενός επιτελικού και ψηφιακού κράτους, προϋπόθεση και επόμενο βήμα ταυτόχρονα είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, με συγκεκριμένες χρεώσεις και πιστώσεις. Μεταξύ των εισηγήσεων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός ήταν και η πρόταση να ανακοινώσει μέτρα και νέα κυβέρνηση μαζί. Η μόνη αντένδειξη σε αυτή την ιδέα, που εντόπισαν οι συνεργάτες του, έχει να κάνει με τον χρόνο, καθώς μία ουσιαστική αναδιάταξη των δυνάμεων θα οδηγούσε μοιραία σε χάσιμο χρόνου.

Χρονοδιάγραμμα

Το θέμα, όμως, παραμένει στο τραπέζι, καθώς είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την πολιτική στελέχη που δεν πιστεύουν σε αυτή. Ή, έστω, στελέχη τα οποία έχουν επιφυλάξεις. Και αυτό θα φανεί σήμερα και τις ερχόμενες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι το συνολικό πακέτο να κατατεθεί στη Βουλή. Σε αυτή την πορεία η στάση όλων θα αξιολογηθεί και θα μετρήσει στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου για ένα πράγμα είναι σίγουρος και αυτό θα το διακηρύξει και σήμερα: «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να σωθεί η χώρα».

Πηγή: Ημερησία

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Νέο άλμα της ανεργίας, ξεπέρασε το 15%!

Πάνω από 750 χιλιάδες άτομα ήταν χωρίς δουλειά τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ επταετίας, ξεπερνώντας το φράγμα του 15% από το 11,3% που ήταν ένα χρόνο πριν αλλά και το 14,8% που έφτασε το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες ήταν χωρίς δουλειά τον περασμένο Ιανουάριου (18,8%) ενώ το ποσοστό ανεργίας των ανδρών σκαρφάλωσε στο 12,4% από το 8,7% που ήταν ένα χρόνο πριν. 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ανεργία των νέων καθώς πάνω από ένας στους τρεις (37%) αναζητούσε μάταια απασχόληση από το 30,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010.
 
Από την ανεργία «υποφέρουν» περισσότερο οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας (22,7% από 17,7% ένα χρόνο πριν), των νησιών του Νότιου Αιγαίου (20,2% από 15,3%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (19,3% από 10,9% το 2010).
 
Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 14,6% το 2011. 
 
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη και «αισιόδοξη» πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος η ανεργία θα προσεγγίσει φέτος το 16,5%. Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να φτάσει το 22% κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 εκατ. ανέργους.  
 
Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις της ανεργίας στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τη ζωή του ανέργου, η ανεξέλεγκτη πορεία της έχει ήδη πλήξει και τα έσοδα των ταμείων. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η «αιμορραγία» των ταμείων εξ αιτίας της αυξημένης ανεργίας και της συνακόλουθης μη καταβολής εισφορών ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. 
 
 
 Η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, Ιανουάριος 2005 - Ιανουάριος 2011


Πηγή: enet.gr 








SOS : Ενα εκατ. ανασφάλιστα ΙΧ κυκλοφορούν στους δρόμους

Ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα ΙΧ κυκλοφορούν στο δρόμο, καθώς οι Έλληνες δεν ανανεώνουν πλέον τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους.

Η οικονομική πίεση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις των ασφαλίστρων, ωθούν τους οδηγούς ΙΧ στο να αφήνουν ανασφάλιστα των αυτοκίνητα τους. Το τελευταίο διάστημα το ποσοστό των ανασφάλιστων ΙΧ έχει αυξηθεί πάνω από το 17%.

Αυτό ανέφεραν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και υπογράμμισαν με έμφαση ότι «δυστυχώς το ποσοστό αυτό βαίνει αυξανόμενο». Η τακτική αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα ο στόλος των οχημάτων υπολογίζεται στα 5,5 με 6 εκατομμύρια οχήματα.

Έτσι μετά τις μαζικές παραδόσεις των πινακίδων στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ, για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τώρα ήρθε η ώρα τη μη ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων .

Όμως ζοφερή είναι και η πρόβλεψη σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, καθώς τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής προβλέπουν πτώση στις τιμές 20% το επόμενο διάστημα.

Τη ίδια ώρα η Εθνική Ασφαλιστική βάζει ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με την μητρική Εθνική Τράπεζα, το δίκτυο της οποίας θα χρησιμοποιήσει για την προώθηση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια γεύματος ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Λεωνίδας Θεόκλητος υπογράμμισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (σσ εικάζεται ότι θα είναι μικρότερη από 100εκ ευρώ), προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια που εισάγει η οδηγία Solvency II.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, υπογράμμισε πως ζούμε σήμερα μια ζοφερή πραγματικότητα και τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι καταστροφική για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες.

Παράλληλα προέβλεψε «λουκέτα» σε μικρομεσαίες ασφαλιστικές εταιρείες όπως και συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που φέρνει η οδηγία Solvency II. Ακόμα ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική ούτε πωλείται ούτε πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόκλητο, η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα ξεκαθαρίσει «την ήρα από το στάχυ» καθώς ο κλάδος επλήγη το τελευταίο διάστημα και κυρίως με την υπόθεση της Ασπίδας.

Πηγή: Ημερησία

Περαίωση: Με 15 κριτήρια έλεγχοι-εξπρές

Φορολογικούς ελέγχους - εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών.Η επιλογή των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που θα ελεγχθούν θα γίνει με 15 κριτήρια, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 επιτηδευματίες δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.

Πρώτοι στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών βρίσκονται επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, επιχειρήσεις που έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων, όσοι έχουν εντοπιστεί με φορολογικές παραβάσεις, επιτηδευματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις που εισπράττουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ. Οι έλεγχοι θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και αφορούν χρήσεις που έκλεισαν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2009. Οι φορολογούμενοι εντός 5 ημερών από την παραλαβή του ειδικού σημειώματος ελέγχου θα μπορούν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του ελέγχου και να υποβάλουν αίτηση για επίλυση των φορολογικών διαφορών.
Σε περίπτωση συμβιβασμού οι πρόσθετοι φόροι ή προσαυξήσεις περιορίζονται στο 1/3 και τα πρόστιμα στο 1/5. Οι πρόσθετοι φόροι καταβάλλονται έως και 36 μηνιαίες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Τα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελεγχθούν καθώς και οι νέες ελεγκτικές διαδικασίες καθορίζονται με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς. Στο πλαίσιο των ελέγχων εφαρμόζεται η μέθοδος της «συνάφειας» σύμφωνα με την οποία τα ακαθάριστα έσοδα του ελεγχόμενου προσδιορίζονται τεκμαρτώς με βάση τις δαπάνες του.

Η επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων ενεργείται με ευθύνη των προϊσταμένων των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ ποσοστό 10% έως 20% των επιλεγομένων για έλεγχο υποθέσεων επιλέγεται από τυχαίο δείγμα.

Στοιχεία

Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων επικεντρώνονται στα εξής:

1. Αν τηρήθηκαν τα βιβλία και στοιχεία που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ.

2. Αν προσδιορίστηκαν ορθά τα καθαρά κέρδη.

3. Αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των τεχνικών επιχειρήσεων.

4. Αν σε ετήσια βάση και σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν από τις φορολογικές ταμειακές μηχανές συμφωνούν με τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στα τηρούμενα βιβλία και πέραν του ανωτέρω ορίου δειγματοληπτικά, κατά την κρίση του ελέγχου.

5. Αν για τις επιστροφές και εκπτώσεις πωλήσεων υπάρχουν νόμιμα δικαιολογητικά. Για επιτηδευματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο και για επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας ελέγχονται επιστροφές και εκπτώσεις άνω των 1.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 1.500.000 ευρώ, άνω των 3.000 ευρώ για κάθε φορολογικό στοιχείο σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 1.500.000 και έως 9.000.000 ευρώ και άνω των 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 9.000.000 ευρώ.

6. Τις παραγωγικές επενδύσεις και αφορολόγητες κρατήσεις των αναπτυξιακών νόμων έχουν εφαρμοσθεί οι κείμενες διατάξεις.

7. Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

8. Σε κάθε δαπάνη που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και των ποσών που καταβάλλονται σε εξωχώρια εταιρεία για κάθε είδους δικαιώματα και αποζημιώσεις ανεξαρτήτως του ύψους αυτών.

9. Αν υπάρχουν παραβάσεις ΚΒΣ, ή άλλα έγγραφα από τα οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ή επηρεάζεται το κύρος των βιβλίων και στοιχείων.

10. Στοιχεία διασταυρώσεων από Γ.Γ.Π.Σ., τράπεζες, οργανισμούς, λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.

Εξαιρούνται

Κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του ποσού των 20.000.000 ευρώ.

Υποθέσεις των οποίων ο έλεγχος έχει ανατεθεί ή ανατίθεται σε ειδικό συνεργείο ελέγχου.
Υποθέσεις φορολογίας πλοίων καθώς και όλες οι υποθέσεις λοιπών φορολογιών που σχετίζονται με τις υποθέσεις αυτές.

Ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν πρώτες

Oυσιαστικές παραβάσεις του KBΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
Mη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
Mεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠA που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.

Mεγάλα ποσά δαπανών για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρά αποθέματα για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Eπιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, αλλά βρέθηκαν στο δείγμα ελέγχου και δεν είχε αρχίσει ο έλεγχος ή είχε αρχίσει και δεν είχε περατωθεί.
Eπιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν αποδέχθηκαν την περαίωση.
Xρήση αναπτυξιακών νόμων.

Kατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
Aπώλεια βιβλίων και στοιχείων.

Aσυμφωνία δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
Xαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.

Kαθαρά κέρδη που δεν προσ­διορίστηκαν με τις κείμενες διατάξεις ή δεν εφαρμόσθηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρών κερδών.

Eπιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Aδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορο­λογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠA.

Δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα.

Πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Για τον έλεγχο έκδοσης πλαστών ή εικονικών καθώς και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων:
Αξιοποιούνται στοιχεία, καταστάσεις και πληροφορίες
Ελέγχονται μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων μεμονωμένες αγορές ή δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ειδικότερα σε κάθε περίπτωση από τις προαναφερόμενες αγορές ή δαπάνες αυτές που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, από προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές.

Ελέγχονται φορολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλη αξία, για τυχόν πλαστότητα, εικονικότητα ή νόθευσή τους με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της θεώρησής τους και της ορθής έκδοσής τους.

Πηγή: Ημερησία

Άνοιξε την πόρτα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Σόιμπλε

Την προοπτική εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν το 2013, αφήνει να διαγραφεί για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης, θέτοντας μάλιστα τον Ιούνιο, ως χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. Με την αγορά να «βομβαρδίζεται» με προβλέψεις - σοκ όπως η χθεσινή της S&P που κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση των πιστωτών της χώρας, από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους, την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έθεσε χθες νέα δεδομένα: Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει πως επιπλέον μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, ανάλυση που αναμένει τον Ιούνιο, η οποία θα συνταχθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είπε επίσης πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους γίνει πριν το 2013, θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση.

Εκθεση

«Τον Ιούνιο θα πάρουμε μια έκθεση προόδου. Περιμένω μια λεπτομερή ανάλυση για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Εάν αυτή η έκθεση καταλήξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι πρέπει να γίνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη Die Welt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Κληθείς, πάντως να παράσχει λεπτομέρειες για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, περιορίστηκε να δηλώσει πως «περαιτέρω βήματα πρέπει να γίνουν». Χθες, για μια ακόμη μέρα η αγορά «πλημμύρισε» από σενάρια και φήμες περί αναγκαστικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Γ. Παπακωνσταντίνου

«Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης» που δεν είναι επιθυμητή καθώς θα απέκλειε τη χώρα από τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα διεμήνυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε δε πως αντί να αναλωνόμαστε σε μια κουβέντα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε στη συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί βιώσιμο, αναφέροντας πάντως μεταξύ άλλων ως έναν από τους τρόπους την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Εκτίμησε παράλληλα πως το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου μία προς τρεις και για να είναι αποτελεσματική μια αναδιάρθρωση πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους προειδοποιεί από την πλευρά της η S&P, που δεν θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου Moritz Kraemer, με δηλώσεις που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, αναμένεται πρώτα η Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του βάρους της Ελλάδας επιμηκύνοντας τη διάρκεια των ομολόγων και μειώνοντας τα επιτόκια. Αυτό όμως, εκτιμά πως δεν θα είχε νόημα εάν το αποτέλεσμα ήταν απλώς ο περιορισμός του χρέους στο 130% του ΑΕΠ, από 160%.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit φέρει εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. να εκτιμούν πως η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40% - 50%. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει ομάδα εργασίας, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα μάλλον θα προκριθεί μια λιγότερο ριζοσπαστική λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.

«Χωρίς νόημα»

Κανένα νόημα δεν έχει η αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση, εκτίμησαν οι κ. Γκ. Χαρδούβελης καθηγητής Παν. Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, Π. Μυλωνάς γεν. διευθυντής Στρατηγικής της ΕΤΕ και Μ. Μασουράκης γεν. διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, στο συνέδριο του FT. Οι τρεις οικονομολόγοι, έδωσαν αισιόδοξο τόνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η αναδιάρθρωση θα είχε νόημα, εφόσον γινόταν πριν την υπογραφή του Μνημονίου, στις αρχές του 2010.

Οπως όμως είπαν το πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου. Επέμειναν μάλιστα, ότι δε θα έπρεπε την τρέχουσα περίοδο να συζητάμε για αναδιάρθρωση, ιδιαίτερα πριν νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και η χώρα να μπορέσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Υποστηρίχθηκε επίσης πως θα πρέπει ομαλά και «βελούδινα» να επιτύχει η χώρα επιμήκυνση του χρέους ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις μεγάλες λήξεις ομολόγων και απειληθεί με χρεοκοπία. Τονίστηκε παράλληλα πως η μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές.

«Κακές ή καλές οι αγορές δεν έχει σημασία, διότι σε αυτές πρέπει να ξαναβγούμε. Και, για να ξαναβγούμε, θα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους» επισήμαναν συγκεκριμένα. Χαρακτήρισαν ως μόνη διέξοδο τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσμα. Τότε μόνο, υποστήριξαν, θα μειωθούν τα spreads επιτρέποντας την επιστροφή στις αγορές.

Standard & Poor's

Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα είναι μία προς τρεις. Οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους.

Συνταγή Ουρουγουάης

Οποιαδήποτε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2013 θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη... μια αναδιάρθρωση χωρίς συναίνεση θα προκαλούσε «Εγκέλαδο» που θα έπληττε τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα σύντομα αξιόπιστος δανειολήπτης, καλύτερη θα ήταν μια ηπιότερη εθελοντική αναδιάρθρωση μετά από συνεννόηση με τους ομολογιούχους, δήλωσε ο L. Buchheit, νομικός σύμβουλος αναδιάρθρωσης Ουρουγουάης (2003).

Commer­z­bank

Η συζήτηση για αναδιάρθρωση θα συνεχιστεί. Η επίμονη ύφεση και η μεγαλύτερη ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία στην ανάπτυξη.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ολα τα κόλπα για την αναδιάρθρωση χρέους

Εξουθενωμένοι από τα μέτρα λιτότητας ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, πολιτικοί και κοινή γνώμη πιέζουν την κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλει σθεναρή αντίσταση. Η παρατεταμένη, ωστόσο, ύφεση και η άνοδος της ανεργίας σε συνδυασμό με τη μικρή, κατά τα φαινόμενα, πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, οδηγούν ακόμα και βουλευτές της κυβέρνησης να παροτρύνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να επανεξετάσει το θέμα.

Οι περισσότεροι θιασώτες της αναδιάρθρωσης τάσσονται πάντως κατά της περικοπής ("κούρεμα") χρέους. Συζητούν όμως πλέον και δημοσίως άλλες εναλλακτικές λύσεις που μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού, όπως η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων ή η μείωση του κουπονιού.

"Διαπραγματευτείτε το τώρα, είτε με επιμήκυνση είτε με 'κούρεμα', αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου.

"Κάθε βδομάδα ανακοινώνετε νέα μέτρα. Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο", σημείωσε.
Ακόμα και μετά την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα, οι αγορές συνεχίζουν να αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να ανακάμψει χωρίς να προχωρήσει σε κάποιο είδος αναδιάρθρωσης.

Η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών παραμένει κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στην κατηγορία junk.

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ανένδοτος στο θέμα της αναδιάρθρωσης -- η οποία, αν γίνει, θα είναι η πρώτη σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα μετά από έξι περίπου δεκαετίες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καταστροφική για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή της χώρας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα παρατείνει την εξάρτησή της από την ΕΕ κα το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η απογοητευτική υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης φοροδιαφυγής και της παρατεταμένης ύφεσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί.

Επομένως, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα στρέφεται πλέον σταδιακά γύρω από το είδος αναδιάρθρωσης που θα επιλεγεί. Ακόμα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι ενώ αποκλείεται το "κούρεμα", το ίδιο δεν ισχύει και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

"Είναι αναμενόμενο οι πολιτικοί να αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα γίνει", σχολίασε ο Ben May, αναλυτής της Capital Economics.
"Όπως βλέπουμε και στις διασώσεις (των κρατών), οι κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι δεν την χρειάζονται, μέχρι τη στιγμή που την ζητούν".

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δις ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 158% του ΑΕΠ το 2012 πριν αρχίσει να μειώνεται από το 2014 και μετά.

Οι δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και οι διαδοχικές αυξήσεις φόρων έχουν περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά έξι περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Η δημοσιονομική τρύπα όμως παραμένει πάνω από τον στόχο.

Η Ελλάδα επιδιώκει να αντλήσει 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2015, στόχος που θεωρείται υπερβολικά φιλόδοξος. ενώ η απελευθέρωση κάποιων αγορών δεν έχει ακόμη καταφέρει να τονώσει αρκετά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

"Η απόδοση της κυβέρνησης ως προς τους όρους του μνημονίου ήταν ελλειμματική... οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι", είπε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, αναλυτής στο ινστιτούτο ΕΛΙΑΜΕΠ. "Το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλιστικό κόμμα, είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πολεμάει τα ίδια του τα σπλάχνα, την ίδια του την ιδεολογία", συμπλήρωσε.

Με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 να αναμένεται να αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο σε επίπεδα άνω του 10% του ΑΕΠ, από το 9,4% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης, ίσως χρειαστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει φόρους για τα αναψυκτικά και περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές της να τα υπερψηφίσουν. "∆εν γίνεται να λέµε ότι δεν θα πάρουµε νέα µέτρα και να παίρνουµε συνεχώς, επειδή για παράδειγµα δεν µπορούµε να πατάξουµε τη φοροδιαφυγή", σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά.

Η προοπτική για νέα μέτρα λιτότητας εξαγριώνει τους πολίτες, οι οποίοι δεν βλέπουν να πιάνουν τόπο οι θυσίες τους. Ταυτόχρονα, κανένας υψηλόβαθμος πολιτικός δεν έχει λογοδοτήσει για τις δεκαετίες διαφθοράς που ταλαιπωρούν τη χώρα.

Ένα χρόνο μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας, οι πολίτες δεν βλέπουν κάποια βελτίωση στην καθημερινότητά τους, ενώ οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να επιβάλουν ακόμη και τους πιο απλούς νόμους, όπως τον αντικαπνιστικό.

"Ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα. Αυτά που κάνουν δεν βγάζουν πουθενά, ο κόσμος μένει άνεργος. Ας γίνει (αναδιάρθρωση), γιατί να μη γίνει; Πιστεύω ότι δεν θα αλλάξει κάτι δραστικά στη ζωή μας", είπε ο Σάββας Διαμαντίδης, 40 ετών, πολιτικός μηχανικός.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάποιο είδος αναδιάρθρωσης ή χρεωκοπίας. Αν και οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων έχουν εξασθενήσει, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες εντάσσονται στο κίνημα "Δεν Πληρώνω".

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστερεί στην ψήφιση νέων νόμων και την εφαρμογή τους εν μέρει εξαιτίας των αντιδράσεων της παλαιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ και των προσκείμενων σε αυτήν συνδικάτων, καθώς και λόγω των δυσλειτουργιών του κρατικού μηχανισμού.

"Δεν αρκούν και δεν πείθουν ό,τι έχει κάνει (η κυβέρνηση) μέχρι τώρα", είπε ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco. "Η πραγματικότητα είναι που έχει επιβάλει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση. Ο κίνδυνος είναι να ξεκινήσει να τη ζητάει ο λαός ως πανάκεια".

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ελλάδα αντανακλά σε κάποιο βαθμό και το κλίμα στο εξωτερικό. Μερίδα αξιωματούχων της ευρωζώνης θεωρεί πλέον αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις προς το αντίθετο προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός στις αγορές.

Καθώς η Ελλάδα εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η όποια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι "εθελοντική", επιζητώντας τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των πιστωτών της και πιθανότατα θα χρειαστεί ομοφωνία μεταξύ των δανειστών πριν προχωρήσει στην όποια κίνηση.

Η επίτευξη ομοφωνίας ίσως πάρει μήνες, άρα οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν αναμένεται να γίνει φέτος. Ωστόσο, τα έκτακτα δάνεια από την τρόικα λήγουν στα μέσα του 2013. Η Ελλάδα επιθυμεί να βγει στις αγορές νωρίτερα και όταν το κάνει αυτό, θα θέλει να έχει αφήσει πίσω της την αναδιάρθρωση.

Ο χρόνος της επόμενης εκλογικής αναμέτρηση αναμένεται να επηρεάσει την όλη διαδικασία. Η θητεία της κυβέρνηση λήγει τον Οκτώβριο του 2013, αλλά η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να υποχωρεί. Στην τελευταία δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 4,9 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Με την πάροδο του χρόνου όμως ίσως καταστεί πιο αποδεκτή η αναδιάρθρωση, καθώς οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα έχουν κάποια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις για πιθανές ζημίες και σε σταδιακή μείωση των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Reuters, οι περισσότερες γερμανικές κρατικές τράπεζες έχουν έκθεση μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο ελληνικό χρέος . Η Deutsche Bank και η DZ Bank είχαν έκθεση άνω του 1 δις ευρώ στα τέλη του 2010, με την έκθεση της Commerzbank να ανέρχεται στα 3 δις ευρώ περίπου.

Πρόκειται σίγουρα για μεγάλα μεγέθη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καταστροφικά.

Πηγή: Ημερησία

Απειλή για τα δημόσια έσοδα το «έμφραγμα» στο Taxisnet

Στα όρια νευρικής κρίσης έχουν οδηγηθεί από το νέο Τaxisnet -το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ- χιλιάδες λογιστές που προσπαθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις των πελατών τους αλλά και το υπουργείο Οικονομικών που πασχίζει να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Το σύστημα εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, ενώ η ταλαιπωρία που υφίστανται οι λογιστές κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν έχει προηγούμενο.

Το Τaxisnet «πέφτει» συχνά και η επικοινωνία διακόπτεται με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή δηλώσεων. Οπως λένε για να υποβάλλουν μια δήλωση χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά, ενώ μόλις χθες προστέθηκε ένα ακόμη μηχάνημα που βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των φορολογικών εντύπων. «Κλείστε το, φτιάξτε το και παραδώστε το μας να δουλέψουμε» προτείνουν οι λογιστές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία διαπιστώνει αδυναμίες στη λειτουργία του νέου Τaxisnet.

Από τις 18 Απριλίου αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και στο υπουργείο φοβούνται μήπως το σύστημα δεν ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των δηλώσεων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε και την υποβολή των δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ. για τις περιπτώσεις που καθίσταται τεχνικά αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή μέσω Taxisnet, κατά την τελευταία ημέρα υποβολής της δήλωσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες:

Αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο Taxisnet ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κ.λπ.), παρέχεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής τους, όπως αυτή καθορίστηκε με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία γ΄ κατηγορίας λήγουν από τις 18 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2011 ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ (η οποία έληγε κανονικά χθες) παρατείνεται μέχρι τις 20 Απριλίου 2011.

Τα προβλήματα

Από την 1η Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet οι λογιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και μια απίστευτη ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα:

1. Δηλώσεις Ε3 επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που επιθυμούσαν να υπαχθούν στον «αυτοέλεγχο» αλλά δεν είχαν δαπάνες δεν γίνονταν δεκτές από το σύστημα. Μετά τις επισημάνσεις των λογιστών το πρόβλημα λύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

2. Οταν επιχείρησαν να υποβάλουν δηλώσεις Ε3 επιχειρήσεων με ζημίες και να εντάξουν τις επιχειρήσεις αυτές στη νέα ρύθμιση για τον «αυτοέλεγχο» διαπίστωσαν ότι το νέο Taxisnet δεν αποδεχόταν τη δήλωση του αρνητικού ποσού της ζημίας και δεν άφηνε τους λογιστές να υποβάλουν ορθά συμπληρωμένο το Ε3. Και αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε.

3. Συχνά το σύστημα «πέφτει» και η επικοινωνία διακόπτεται με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή δηλώσεων που αποστέλλονται ορθά συμπληρωμένες. Οι λογιστές αντικρίζουν συχνά τα ακόλουθα μηνύματα:
  • «Σφάλμα REP-50002: Η λειτουργία του server τερματίζεται»
  • «Error 500-- Internal Server Error.
4. Κατά την υποβολή μέσω internet των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το User name και το Password του φορολογούμενου εμπλέκεται με το test user name και password που χρησιμοποιούν στην ΓΓΠΣ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που εμφανίζονται κατά την υποβολή να είναι λανθασμένα. Οι αρμόδιοι της ΓΓΠΣ διαβεβαίωσαν τους λογιστές ότι θα τακτοποιήσουν το θέμα άμεσα.

5. Αρκετές φόρες το σύστημα είναι πολύ αργό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι λογιστές που επιχειρούν να στείλουν τις δηλώσεις.

6 Προβλήματα παρατηρούνται και με την εκτύπωση, σε μορφή αρχείου pdf, των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Κάποιες φορές η εκτύπωση είναι δυνατή και άλλες φορές όχι.

Στις ΔΟΥ

Για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με το Taxisnet ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής τους.

Πυρκαγιά

Το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πριν από τις 3:00, ένα ατύχημα έθεσε εκτός λειτουργίας το Taxisnet για περίπου 4,5 ώρες. Κάηκε ένας πυκνωτής σε υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο. Για να κατασβεστεί η φωτιά από την Πυροσβεστική χρειάστηκε να διακοπεί η λειτουργία των γεννητριών που τροφοδοτούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Έτσι, η λειτουργία όλων των συστημάτων της ΓΓΠΣ διακόπηκε.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το ΙΚΑ δεν θα δέχεται πληρωμές οφειλών με επιταγές σε διαταγή τρίτου.

Το ΙΚΑ δεν θα δέχεται πληρωμές οφειλών με επιταγές σε διαταγή τρίτου.


Μόνο επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του ΙΚΑ από τους ίδιους τους εργοδότες και εις βάρος των ιδίων αυτών λογαριασμών, που τηρούν σε τράπεζες που λειτουργούν και είναι αναγνωρισμένες στην Ελλάδα θα δέχονται τα υποκαταστήματα ή τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ, σύμφωνα με την Γ32/180/7.4.2011 εγκύκλιο του Ιδρύματος η οποία εκδόθηκε με αφορμή προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά καιρούς κατά τις υποβολές ΑΠΔ και καταβολές ασφαλιστικών εισφορών δια χειρός τρίτων προσώπων (λογιστές κλπ).



ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Φ.Π.Α.

TAXISnet 12.04.2011


Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Σας ενημερώνουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για υποκείμενους που τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, παρατείνεται μέχρι και τις 20/04/2011.

Προσοχή.

Οι χρεωστικές εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. έτους 2010 που έχουν ήδη υποβληθεί και η ταυτότητα πληρωμής έχει καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 12/04/2011, πρέπει να πληρωθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία (12/04/2011). Η παράταση ισχύει για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από σήμερα και μετά.

Την Πέμπτη ανακοινώνονται μέτρα-έκπληξη

Με την αβεβαιότητα στις αγορές να επιτείνεται, όχι πλέον για το εάν, αλλά για το πότε και κυρίως το πώς η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, η κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει το κλίμα ανακοινώνοντας, έως την Πέμπτη, πακέτο μέτρων με γενναίες περικοπές δαπανών και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις. Τις τελευταίες μέρες με εντεινόμενο ρυθμό, «φουντώνουν» τα σενάρια παρασκηνιακών συζητήσεων στην Ε.Ε. για το πώς και εάν πρέπει να επιτραπεί ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


Τα σενάρια αυτά διαψεύδονται μεν επισήμως, δημιουργούν όμως βαρύ κλίμα στην αγορά, λίγα 24ωρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εξυγίανσης της οικονομίας: Στην πρώτη γραμμή του νέου «πακέτου» είναι μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου, με ένα «βαρύ» πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ έως το 2013, αλλά και νέες περικοπές δαπανών με επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πιθανή επέκτασή του και στις ΔΕΚΟ, «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, τις φοροαπαλλαγές, τις λειτουργικές δαπάνες, τις δαπάνες για υγεία και εξοπλισμούς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά και ειδική ρύθμιση, ώστε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να μην απολέσουν το ΕΚΑΣ.

Οι ανακοινώσεις καλούνται να ανατρέψουν ένα δύσκολο κλίμα, με την αγορά να «στοιχηματίζει» δυνατά υπέρ μιας ήπιας, οικειοθελούς αναδιάρθρωσης, άμεσα. Αφορμή για τη νέα αναζωπύρωση των σεναρίων, στάθηκε καινούργιο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel: Σύμφωνα με αυτό, στις 2 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη επιτελών της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επίτροπος Όλι Ρεν, μερίδα υπουργών Οικονομικών διατύπωσε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» και κυρίως να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Καθησυχάζουν

Στη βάση αυτή φέρεται να τέθηκε ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε μία έντονη συζήτηση με τους κ.κ. Τρισέ και Ρεν να τονίζουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας εφαρμόζεται και δεν υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης. Ο κ. Τρισέ φέρεται μάλιστα να εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο «ντόμινο» στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης από μια τέτοια απόφαση, καθώς και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Spiegel ο κ. Ρεν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, δεν πρέπει να συζητείται δημοσίως, απλά θα γίνει κάποια στιγμή.

Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν διέψευσε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης δηλώνοντας πως ο επίτροπος διαφωνεί με μία τέτοια λύση, αναγνωρίζοντας όμως πως συμμετέχει σε συζητήσεις, σε διάφορα επίπεδα, με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς για το ζήτημα της Ελλάδας. Χωρίς να διαψεύσει τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά ότι απλώς δεν υπήρξε συνεδρίαση για την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς σχετικά μέσα στο Σαββατοκύριακο τόνιζε πως «αποκλείουμε την αναδιάρθρωση, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο που στηρίζεται σε επιμελή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και δουλεύουμε πάνω σ' αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνοντας λόγο για σχέδιο που έχει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διεθνούς κοινότητας και το οποίο εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Λ. Παπαδήμος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον προβλέπει haircut για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Πιστά

«Μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε αναγκαία», είπε, τονίζοντας πως πρωτεύον στόχος για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει πιστά τις δανειακές της υποχρεώσεις. «Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος (της Ελλάδας) είναι καλύτερα τα επιπλέον διορθωτικά μέτρα να ληφθούν νωρίτερα, παρά αργότερα», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, σε μια υποθετική επιλογή, μεταξύ haircut και οικειοθελούς συμφωνίας επιμήκυνσης του χρέους με όρους που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων, τάχθηκε υπέρ του δεύτερου.

Τι λένε οι αγορές...

Ενδεικτική του κλίματος στις αγορές είναι χθεσινή ανάλυση του Reuters. Σύμφωνα με αυτή, έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο πως πλέον είναι θέμα του πότε και όχι του εάν η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Αναφέρει πως σε μία διετία τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους θα έχουν «μεταναστεύσει» στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οπότε εάν προσπαθήσει τότε η χώρα να κάνει αναδιάρθρωση τα περιθώρια ελιγμών θα είναι περιορισμένα. Ετσι, τάσσεται υπέρ συμφωνίας το νωρίτερο δυνατό με τους πιστωτές για ήπια αναδιάρθρωση τονίζοντας πως οι πολιτικοί μπορεί να λένε πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά τελικά οι αγορές θα καθορίσουν τι θα συμβεί. Αναφέρει πως πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερη λύση εθελούσια πρόταση ανταλλαγής τίτλων με την οποία θα διατηρείται το κεφάλαιο, αλλά θα επιμηκύνει την ωρίμανση και θα μειώνεται το επιτόκιο.

Επιτείνονται οι φήμες για αναδιάρθρωση

B. Σόιμπλε

«Oι εικασίες γύρω από την επίλυση του προβλήματος χρέους της Eλλάδας και για το πότε θα επιστρέψει στις αγορές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα». «Eίμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρούμε από κοινού λύσεις σε νέα προβλήματα», είπε, σημειώνοντας, πάντως, πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η απόφαση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου είναι αρκετά προκειμένου η Eλλάδα να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης τα ερχόμενα χρόνια.

A.Gurria

«H Eλλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις, σε μία αναδιοργάνωση που δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως χρεοκοπία», δηλώνει ο γ.γ. του OOΣA. Tονίζει δε πως το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας όπως η Eλλάδα είναι ιδιαίτερα επίπονο και εάν η αναδιοργάνωση των πληρωμών είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει.

Ifo
Aναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Reuters, ο κορυφαίος οικονομολόγος του γερμανικού Iνστιτούτου Ifo, K. Carstensen, εκτίμησε πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως το χρέος της Eλλάδας αυξάνεται ταχύτατα, ενώ ο κίνδυνος για την Iρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι το ίδιο υψηλός.

Z. K. Γιούνκερ

Προειδοποίηση να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Yπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης, Z. K. Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανησυχία η Eλλάδα να μην καταφέρει να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ενώ υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές το πόσο σημαντικό είναι να επιμείνουν στους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα έτη.


Πηγή: Ημερησία

Ανάπτυξη 1,1% το 2012 για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εφαρμόζουν πολύ δύσκολα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΔΝΤ τονίζοντας πως ειδικά το ελληνικό και το πορτογαλικό πρόγραμμα βασίζονται στην υπόθεση πως οι δύο χώρες θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.




Το Ταμείο προβλέπει «επιστροφή» της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2012 με αύξηση του ΑΕΠ 1,1%, από ύφεση 3% φέτος και άνοδο της ανεργίας στο 15% την ίδια χρονιά, από 14,8% φέτος. Ειδικότερα, χθες το ΔΝΤ στο πλαίσιο έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος, με αύξηση 1,1% το 2012, από ύφεση 3% φέτος, ενώ προβλέπει μικρή βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών καθώς εκτιμά πως το έλλειμμα φέτος θα μειωθεί στο 8,2% του ΑΕΠ, από 10,4% πέρσι και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 7,1% το 2012. Παράλληλα όμως «ανεβάζει» την ανεργία στην Ελλάδα στο 14,8% φέτος, από 12,5% πέρσι και στο 15% το 2012, ενώ προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 0,5% το 2012 από 2,5% σε μέσα επίπεδα φέτος.

Πηγή: Ημερησία



Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Διχασμός για τα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

Διαφωνίες στην Ευρωζώνη σχετικά με τα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.
Ούτε χρήσιμη ούτε απαραίτητη χαρακτήρισε την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην εφαρμογή του οικονομικού της σχεδιασμού, στην συλλογή των φόρων, στη δημοσιονομική πειθαρχεία στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προειδοποιεί για επικείμενο έλεγχο των δαπανών του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να περιορίσει το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Σοβαρή διαφωνία έχει προκύψει ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει ξανά στις αγορές τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Τρισέ, σύμφωνα με το δημοσίευμα αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, διαφωνία αυτή καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββάτου.

Εκτός από τον Τρισέ, στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη συμπεριφορά του Τρισέ στην αντιμετώπιση των αγορών κεφαλαίου υπερβολική και έως ένα βαθμό αναξιόπιστη.

www.kathimerini.gr

Δημόσιο: Κόψτε 4,5 δισ. με το νέο μισθολόγιο, η εντολή Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την υλοποίηση του μέτρου προσδοκά να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Εν όψει της κρίσιμης επίσκεψης του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας την περίοδο 3-13 Μαΐου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες διαμηνύουν ότι έχει ήδη υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του 2010, και προειδοποιούν ότι το αργότερο στις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ψήφισης του νόμου από τη Βουλή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να της παρουσιαστούν οι λεπτομερείς σχεδιασμοί της Αθήνας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, με ποσοτικούς μάλιστα όρους, έως και το 2013.

Μονόδρομος

Για την Κομισιόν, ο δημόσιος τομέας είναι υπεύθυνος για πολλά από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κατάρτιση ενιαίου και διαφανούς μισθολογίου συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος των μισθών στο Δημόσιο, να μειωθούν οι απάτες, οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και, βεβαίως, να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων.

Πηγές της Επιτροπής θεωρούσαν δεδομένες τις πρόσθετες περικοπές σε επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της γενικότερης συρρίκνωσης που θα πρέπει να επέλθει στον δημόσιο τομέα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας των υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει, επίσης, στην ανάγκη επικαιροποιημένης απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο, ώστε τα αποτελέσματά της να αποτυπώνονται στον σχεδιασμό και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναμένει τέλος από τις ελληνικές αρχές διευκρινίσεις για την εξοικονόμηση που θα προκύψει από την εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5» στο Δημόσιο.

Πηγή: Ημερησία

Εντός της εβδομάδας το σχέδιο μέτρων για τα 22 δισ.

«Κλειδώνει» εντός της τρέχουσας εβδομάδας η δέσμη μέτρων ύψους τουλάχιστον 22 δις ευρώ η οποία θα περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει το σχέδιο των παρεμβάσεων που θα εξεταστούν στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα την Πέμπτη.

Παράλληλα θα συζητηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία 50 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Πάντως μετά την «ανταρσία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου την προηγούμενη εβδομάδα όπου ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση τυχερών παιγνίων στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία.

Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό τα «σκληρά» μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλωστε στο Πλαίσιο θα περιέχονται σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες νέες μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ με έμφαση στις δευτερεύουσες αμοιβές , μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στο Δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ψαλίδισμα σε φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα καθώς θα συνδεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δις ευρώ το 2012 , κατά 4 δις το 2013 , 7 δις το 2014 και άλλα 4 δις ευρώ το 2015 ώστε να πέσει στο 1% του ΑΕΠ.

Επίσης σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει και η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ με την τρόικα να πιέζει για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Και τα δύο σχέδια (δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων) θα πρέπει να έχουν κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Μαΐου όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Στο μεσοδιάστημα θα προκύψει και νέος … σκόπελος με την Eurostat να ανακοινώνει στις 26 Απριλίου τα τελικά στοιχεία για το περσινό έλλειμμα (κοντά στο 10,6% του ΑΕΠ ) η ανοδική αναθεώρηση του οποίου ανεβάζει τον «λογαριασμό» για τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα ώστε να μην εκτροχιαστεί ο φετινός προϋπολογισμός.

Πηγή: Ημερησία

«Ραβασάκια» για «τεκμαρτό» ΦΠΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

«Ραβασάκια» για την καταβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ θα λάβουν σύντομα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που «ξέχασαν» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέα μέθοδο έμμεσου υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, πιθανόν και σήμερα, ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα η οποία προβλέπει ότι για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε ΦΠΑ με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους, δηλαδή για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία βʼ κατηγορίας και για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γʼ κατηγορίας.
Ουσιαστικά δηλαδή στις περιπτώσεις εντοπισμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου που παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου. 
 Πηγή: Ημερησία