Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δύο «ναι» κι ένα «όχι» από την Αγκελα Μέρκελ

Η Γερμανία άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά της, λίγες ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup στις Βρυξέλλες και να χαλαρώνει την μέχρι τώρα εξαιρετικά σκληρή στάση της: Σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag, η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι μπορεί να δεχθεί μία «συγκρατημένη» μείωση των επιτοκίων στα προγράμματα στήριξης Ελλάδας και Ιρλανδίας, εάν οι δύο χώρες προσφέρουν πρόσθετα ανταλλάγματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ως παραδείγματα την επίτευξη προόδου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και την αλλαγή του (χαμηλού) φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων της Ιρλανδίας. Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε επίσης ανοιχτά ότι το Βερολίνο μπορεί να συναινέσει στην ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο μέγιστο δυνατό ύψος (440 δισ. ευρώ) «μέσω ενός μείγματος πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων και κεφαλαίων», όπως σημείωσαν πηγές στο Βερολίνο.

Ενδείξεις

Τις πρώτες ενδείξεις για το τι μπορεί να δεχθεί η Γερμανία και τι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» γι' αυτήν είχε δώσει νωρίτερα η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild: Εκεί προϊδέασε ότι το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα γίνει δεκτό, δηλώνοντας ότι «δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τις συνέπειες των δημοσιονομικών της λαθών» και ότι η επιμονή να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα θα οδηγούσε μόνο σε νέες αναταραχές. Την ίδια στιγμή, απέκλεισε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σενάριο στο οποίο επιμένουν πάντως οι αγορές...), λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο. Τάχθηκε επίσης κατά και της έκδοσης ευρω-ομολόγου, ενώ από το πρωί συνεργάτες της καγκελαρίου διέρρεαν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ούτε από το EFSF, ούτε από το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM (που θα διαδεχθεί το EFSF το 2013), ο οποίος θα επιτρέπεται να παρέχει οικονομική βοήθεια μόνο ως έσχατη λύση και βεβαίως υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η βαθμιαία αποκρυστάλλωση των γερμανικών θέσεων συνδέεται με την αυξανόμενη νευρικότητα στις αγορές που συντηρούν τις πιέσεις στις χώρες της περιφέρειας: Ενδεικτικό είναι το χτύπημα της Moody's στην Ισπανία και η εκτόξευση των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών της Ελλάδας (CDS) στις 1.081 μονάδες βάσης, επίπεδο που ενσωματώνει πιθανότητα χρεοκοπίας άνω του 50% στην επόμενη πενταετία και υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θεωρείται από τους επενδυτές ως η πλέον επικίνδυνη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα και το Πακιστάν.

Σύμφωνο για το ευρώ

Στο περιβάλλον αυτό συνεδριάζουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης, με στόχο να καταλήξουν σε μία καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» (όπως μετονομάστηκε το γερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»). Κι αυτή, όμως, θα τελεί υπό την αίρεση της συνολικής συμφωνίας-πακέτο που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.

Το Eurogroup αναμένεται να υιοθετήσει τις ηπιότερες, σε σχέση με αυτές του γαλλογερμανικού άξονα, προτάσεις Ρομπέι-Μπαρόζο που αφορούν το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση. Θετικό στοιχείο είναι ότι στο συμβιβαστικό αυτό τετρασέλιδο κείμενο δεν περιλαμβάνονται τα επίμαχα σημεία της γαλλογερμανικής πρότασης, όπως η υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς και η μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση. Θα απαιτούνται πλέον μόνο νομικές δεσμεύσεις για τη μη υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.

Ρεν: Ενίσχυση του EFSF

Υπέρ της ενίσχυσης του EFSF και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για Ελλάδα - Ιρλανδία τάχθηκε εκ νέου χθες ο επίτροπος Όλι Ρεν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Α. Ποδηματά, ο κ. Ρεν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κομισιόν στηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: