Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εβαλαν «λουκέτο» 1 στα 5 καταστήματα στην Αττική

«Κατεβασμένα τα ρολά» στις βιτρίνες και «λουκέτα» στις εισόδους τους έχει πλέον πάνω από το 20% των εμπορικών καταστημάτων στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και των περιφερειακών δήμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ στις αρχές Μαρτίου.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν σε ανάλογη έρευνα τον περασμένο Αύγουστο. Στην οδό Σταδίου η αναλογία των κλειστών επί του συνόλου των καταστημάτων εκτινάσσεται στο 33,8%, που σημαίνει ότι σε κάθε τρία καταστήματα το ένα έχει κατεβασμένα τα ρολά. Ακολουθούν η Ακαδημίας με ποσοστό 24,6% και η Ερμού με 24,3%, δηλαδή στις οδούς αυτές κλειστό είναι το 1/4 των καταστημάτων.

Εως 30%

Στην οδό Πατησίων τα κλειστά μαγαζιά αντιστοιχούν στο 20,6% του συνόλου. Όμως, επειδή η οδός αυτή είναι πολύ μεγάλη, παρουσιάζεται διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.Χαρακτηριστικά ακόμη και στο «πλούσιο» Κολωνάκι το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών έχει ξεπεράσει το 18%, με την Τσακάλωφ να φτάνει το 29%.
Υψηλή ποσοστιαία είναι η αναλογία των λουκέτων και στους περιφερειακούς δήμους, όπου κυμαίνεται από 16,2% στον Πειραιά (11% τον Αύγουστο) έως 22,3% στο Χαλάνδρι (17% τον Αύγουστο).

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ στη σχετική ανακοίνωσή της, στόχος της έρευνας δεν είναι η πλήρης ερμηνεία του φαινομένου των «λουκέτων». Όμως είναι προφανές ότι η μη αντικατάσταση αυτών των επιχειρήσεων που έκλεισαν από άλλες, ιδίως σε δρόμους της Αθήνας που θεωρούνται από τους εμπορικότερους, υποδηλώνει τη στασιμότητα της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας. Επιπλέον, όσο παραμένουν αναξιοποίητα ακίνητα επαγγελματικής στέγης, υπάρχουν επιπτώσεις και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του εμπορικού δρόμου. Ετσι, τουλάχιστον 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον κλάδο του εμπορίου.

Δράμα

Ανάλογη έρευνα είχε γίνει και τον Αύγουστο του 2010. Τα συγκριτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι κρισιμότερη, αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, κλειστό ήταν τότε το 14,8% των καταμετρηθέντων καταστημάτων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάχθηκε στο 20,6%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 40% σε ένα εξάμηνο.

Σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι μεγάλη είναι η αύξηση των λουκέτων στη Σκουφά (από 5,7% έφτασε το 17%), στην οδό Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι (από 8,5% έγινε 26%) ενώ στην Κηφισιά τα κλειστά μαγαζιά διπλασιάστηκαν από 11,8% σε 21%.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: