Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αυξάνεται η παρακράτηση στους μισθούς από τον Ιούλιο

Με την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να σχηματοποιεί τα νέα φορολογικά μέτρα. Η μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, η μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, η περικοπή των φοροαπαλλαγών αλλά και ο ειδικός φόρος στα αναψυκτικά αποτελούν πεδίο έντονου προβληματισμού του οικονομικού επιτελείου, το οποίο φαίνεται να εξετάζει τώρα πιο «λάιτ» σενάρια, ώστε να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομία.

Συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ξεκαθάρισε ότι τα τρόφιμα θα παραμείνουν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% και αυτό που συζητείται με την τρόικα είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, καφετέριες, ψητοπωλεία κ.λπ. Η μόνη σκέψη, τόνισε χαρακτηριστικά, η οποία συζητείται και τίθεται από την τρόικα είναι να μεταταγεί ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων στον υψηλό συντελεστή και αυτό από το φθινόπωρο, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές.

Αφορολόγητο

Για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι. Οπως είπε «είμαστε από τις λίγες χώρες που εφαρμόζουν οριζόντια το αφορολόγητο, οι 8 στις 34 χώρες και από αυτές η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο αφορολόγητο όριο» προσθέτοντας ότι «από τα 98 δισεκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν το 2009 ως δηλωθέν εισόδημα τα 68 δισ. ευρώ δεν φορολογήθηκαν καθόλου λόγω του αφορολογήτου ορίου και άλλων απαλλαγών και μόνο τα 30 δισεκατομμύρια φορολογήθηκαν».

Το αφορολόγητο όριο «πρέπει να το ξαναδούμε προσεκτικά και στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Καπελέρης υπενθυμίζοντας ότι «και σήμερα μπορεί να λέμε ότι το αφορολόγητο είναι στις 12.000 ευρώ αλλά στην ουσία είναι στις 6.000 ευρώ γατί το υπόλοιπο θα πρέπει να κατοχυρωθεί με αποδείξεις».

Η νέα φορολογική κλίμακα με το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και αργότερα. Μια πρώτη πικρή γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα λάβουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο που οδηγεί σε μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως σε ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι χαμηλόμισθοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.

Φοροαπαλλαγές

Το σχέδιο για τις φοροαπαλλαγές προβλέπει την περικοπή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ για ορισμένες κατηγορίες όπως τα ιατρικά έξοδα εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από το φόρο.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΔΝΤ: Δεν πληρώνει την 5η δόση χωρίς νέα μέτρα

Την 3η Ιουνίου έχει θέσει, εν είδει τελεσιγράφου, το ΔΝΤ ως τελευταία ημερομηνία για να «κλειδώσει» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2012 και το 2013.

Με το ΔΝΤ να έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν πληρώνει την πέμπτη δόση του δανείου, εάν δεν λάβει σαφείς εγγυήσεις για τους επόμενους 12 μήνες, ότι η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, οι πιέσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Ελλάδα κλιμακώνονται: Μεγάλα «αγκάθια» στις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και πρέπει να καταλήξουν περίπου εντός δέκα ημερών, με την τρόικα είναι:

Ο επαναπροσδιορισμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Βασικά ζητούμενα φαίνεται πως είναι η διεύρυνση του προγράμματος και η ακόμη μεγαλύτερη αποσαφήνιση των προθέσεων, για παράδειγμα σε θέματα όπως η εκχώρηση του management. Παράλληλα όμως, θέμα συνιστά και η πρόταση των δανειστών για τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα, με τη συμμετοχή ξένων και τεχνοκρατών που θα αναλάβουν να πουλήσουν, επί της ουσίας το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Χθες, πάντως, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη διαφοροποιήθηκε πάλι δηλώνοντας πως βασικές στρατηγικές υποδομές, όπως η ΔΕΗ, θα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και αυτό, όπως είπε, συνιστά θέση της κυβέρνησης. Αν η συμμετοχή του Δημοσίου πέσει στο 51% ή το 35% αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί χωριστά για κάθε ΔΕΚΟ, σημείωσε.

Το «κλείδωμα» των δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2011 - 2015. Μέτρα άνω των 10 δισ. ευρώ μένει να προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες, με την τρόικα να επιμένει στη δημιουργία πολλών γραμμών άμυνας, ώστε να μην υπάρξει καμία απόκλιση από το στόχο για έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2015.

Η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, αφού ο χρονικός ορίζοντας των δεσμεύσεων που απαιτούνται υπερβαίνουν τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας για την αγορά που φοβάται πως γύρω από τα μέτρα θα ξεσπάσει πολύμηνη πολιτική διαμάχη, την ώρα που ο χρόνος των αποφάσεων έχει συμπυκνωθεί.

Ζ. Κ. Γιούνκερ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ -στον απόηχο των ανακοινώσεων της Δευτέρας- αποτύπωσε πάντως το γενικό πλαίσιο στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης, με την τελευταία να δέχεται ισχυρές πιέσεις για ακόμη περισσότερες «παραχωρήσεις»: «Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση των 12 δισ. μπορεί να χορηγηθεί ή όχι.

Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες», προειδοποίησε, και τόνισε πως ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση η περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα. Την ίδια ώρα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα, μέσω ενός «νέου προγράμματος», εφόσον «ικανοποιηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα». «Εάν ικανοποιηθούν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αναμόρφωση (re ? profiling) που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων» δήλωσε ο κ. Γιούνγκερ.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πώς και πόσο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις

Να παραταθεί μέχρι το 2015 ο νόμος «προστασία» για την εγγύηση των καταθέσεων ζητούν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών) όσο και η ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία εμπόρων) καλούν τον κ. Παπακωνσταντίνου να επεκτείνει την ισχύ του νόμου -λήγει στο τέλος του έτους- και σημειώνουν:

«Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και έναν χρόνο από τα έτοιμα».

Στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή των καταθέσεων, καθώς σε περίπτωση που «σκάσει» κάποια τράπεζα αποζημιώνει τον καταθέτη με μέγιστο ποσό τις 100.000 ευρώ [σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2(α) του ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009].

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η Ημερησία σε επικοινωνία που είχε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία έθεσε το ερώτημα της παράτασης του νόμου, έλαβε την εξής απάντηση: Με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να δοθεί η παράταση, όπως το απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες είναι ότι το ΤΕΚΕ τους παρέχει την εγγύηση και όχι το κράτος.

Το ανώτατο όριο της κάλυψης φτάνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συνδικαιούχος είναι ανήλικο τέκνο, η αποζημίωση εισπράττεται από τον κηδεμόνα του.

Οι τράπεζες

Ολες οι τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετέχουν υποχρεωτικά στο σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ. Οποια τράπεζα δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις.
Ωστόσο, τα υποκαταστήματα τραπεζών που η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ, γιατί καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα εγγύησης καταθέσεων της χώρας τους.
Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ προέρχονται από το ιδρυτικό κεφάλαιο, τις αρχικές και τις ετήσιες τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Ταμείο.

Στην περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες αν «σκάσει» κάποια τράπεζα, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά (ίση με το τριπλάσιο της ετήσιας εισφοράς τους).

Πηγή: Ημερησία

Πολλαπλό χαράτσι σε όλα με νέα φοροκαταιγίδα

Εναν νέο «Αρμαγεδδώνα», πιθανότατα ισχυρότερο κι από εκείνον του περσινού Μαΐου που ακολούθησε το αρχικό μνημόνιο, φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 22 δισ. ευρώ για την τετραετία 2012-2015 υπό την πίεση της τρόικας, που συνεχίζει τον ασφυκτικό έλεγχο ώστε να επιτρέψει την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της πέμπτης δόσης. Ο έλεγχος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου, ενώ σήμερα επανέρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, που πρόκειται εκτός απροόπτου να συναντηθεί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Αύριο έρχονται και οι κ. Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς.

Σε μια δραματική, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε χθες εκτενές πακέτο μέτρων, που προβλέπει νέους φόρους 2,55 δισ. ευρώ, περικοπές δαπανών με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις 2,25 δισ. ευρώ, ενώ εντός των ημερών προσδιορίζονται και άλλα μέτρα 1,6 δισ. ευρώ.

Το συνολικό πακέτο του Μεσοπρόθεσμου ανέρχεται σε 28,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2011-2015.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων για το τρέχον έτος προβλέπονται τα ακόλουθα:
  • Αύξηση φορολογίας σε καπνό, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο από την 1η Ιουλίου. Στον καπνό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος και θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων.
  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και ακριβά ακίνητα. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί με κατάργηση και περικοπή φοροαπαλλαγών (μείωση αφορολόγητων ορίων για εισόδημα και ΦΜΑΠ).
Συνολικά οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποδώσουν 770 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 150 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει τα σκάφη αναψυχής ως επαγγελματικά.
  • Αύξηση έως και 20% στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
  • Μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%). Στον χαμηλό ΦΠΑ βρίσκονται σήμερα όλα τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί.
Στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι διέψευδαν μετ' επιτάσεως την αύξηση του ΦΠΑ, προχώρησαν τελικά στην υλοποίηση του μέτρου. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα μεταταγούν και πρόσθεταν ότι δεν θα είναι τα τρόφιμα.
  • Ρύθμιση για «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων. Χθες δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει η μεγάλη μείωση των προστίμων με στόχο την άντληση 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αγαθά με ΦΠΑ 13%
  • Τρόφιμα (δημητριακά, άλευρα, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά)
  • Ηλεκτρική ενέργεια
  • Φυσικό αέριο
  • Καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία κ.λπ.
  • Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Νερά και μη αλκοολούχα ποτά
  • Υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
  • Aνθη
  • Συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες
  • Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα
ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ερχονται απολύσεις, αναστολή σε μισθολογικές ωριμάνσεις

Πρόσθετες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και απολύσεις φέρνει το πακέτο των έκτακτων μέτρων για το τρέχον έτος.

Οπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις και έτσι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους υπαλλήλους οι οποίοι αλλάζουν κλιμάκιο εντός του 2011. Παράλληλα προχωρά άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, γεγονός που θα φέρει και τις πρώτες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των απολύσεων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος της τρόικας.
Ειδικότερα για τον «εξορθολογισμό του Δημοσίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, προχωρά η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης, η μείωση των συμβασιούχων, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα. Από τις παρεμβάσεις αυτές τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη υπολογίζονται στα 550 εκατ. ευρώ

Επίσης για φέτος προβλέπονται καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορήγησης σε φορείς που λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και μείωση επιχορηγήσεων σε ΟΤΑ - Ταμεία - νοσοκομεία. Από τα μέτρα αυτά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις που απομένουν να εξειδικευτούν με την τρόικα ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, καθώς μέχρι τώρα στο φετινό πακέτο... υπερτερούν τα φορολογικά μέτρα.

Μετάταξη σε 23%

Αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά και νέο άλμα του πληθωρισμού θα φέρει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται σήμερα τα τρόφιμα, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, η ηλεκτρική ενέργεια κ.ά. Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ποια θα μεταταγούν. Το 2012 σχεδιάζεται ενιαίος ΦΠΑ 19%.

Ειδικοί Φόροι

Από 1ης Ιουλίου και όχι από την αρχή του 2012 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα αναψυκτικά. Μάλιστα, αν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ περιληφθεί και η μετάταξη του φυσικού αερίου από το 13% στο 23%, θα προκύψει διπλή επιβάρυνση.

Τέλη Κυκλοφορίας

Νέο χαράτσι έρχεται για τους κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών, καθώς αποφασίστηκε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012 που καταβάλλονται μέσα στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20%, αν και υπάρχει πρόταση για χαμηλότερο ποσοστό αύξησης.

Εκτακτη Εισφορά

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μία «συνδυασμένη» έκτακτη εισφορά για να πιάσει τους... κατέχοντες. Για τον υπολογισμό της θα ληφθεί υπόψη η κατοχή ακριβών ακινήτων, πολυτελών οχημάτων, σκαφών αναψυχής και πισίνων. Πιθανή είναι και η αύξηση του φόρου πολυτελείας.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στόχος έλλειμμα στο 1%

Το 2012 πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής για την επόμενη τετραετία. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, του χρόνου τα πρόσθετα μέτρα φθάνουν τα 6,88 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο στόχος του Πλαισίου είναι να οδηγήσει σε έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.

Διευκρίνισε, πάντως, πως τόσο οι πρόσθετες παρεμβάσεις για το τρέχον έτος όσο και τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 θα «κλειδώσουν» μετά το πέρας της αξιολόγησης από την τρόικα.

Πιο αναλυτικά, το 2012 έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα δώσουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ. Από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Νέες μειώσεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με το σχετικό κονδύλι να υπολογίζεται στα 570 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αυξάνονται σταδιακά μέχρι και το 2015 στο 1,14 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Πώς και πόσο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις

Να παραταθεί μέχρι το 2015 ο νόμος «προστασία» για την εγγύηση των καταθέσεων ζητούν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ (συνομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών) όσο και η ΕΣΕΕ (συνομοσπονδία εμπόρων) καλούν τον κ. Παπακωνσταντίνου να επεκτείνει την ισχύ του νόμου -λήγει στο τέλος του έτους- και σημειώνουν:

«Η προσπάθεια όλων πρέπει να επικεντρωθεί στον κατευνασμό συμπεριφορών που φυγαδεύουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις τρώμε εδώ και έναν χρόνο από τα έτοιμα».

Στην Ελλάδα το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή των καταθέσεων, καθώς σε περίπτωση που «σκάσει» κάποια τράπεζα αποζημιώνει τον καταθέτη με μέγιστο ποσό τις 100.000 ευρώ [σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2(α) του ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009].

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η Ημερησία σε επικοινωνία που είχε με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην οποία έθεσε το ερώτημα της παράτασης του νόμου, έλαβε την εξής απάντηση: Με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο πρέπει να δοθεί η παράταση, όπως το απαιτεί η κοινοτική οδηγία.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι καταθέτες είναι ότι το ΤΕΚΕ τους παρέχει την εγγύηση και όχι το κράτος.

Το ανώτατο όριο της κάλυψης φτάνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συνδικαιούχος είναι ανήλικο τέκνο, η αποζημίωση εισπράττεται από τον κηδεμόνα του.

Οι τράπεζες

Ολες οι τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, εκτός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετέχουν υποχρεωτικά στο σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ. Οποια τράπεζα δεν συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις.

Ωστόσο, τα υποκαταστήματα τραπεζών που η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ, γιατί καλύπτονται από το αντίστοιχο σύστημα εγγύησης καταθέσεων της χώρας τους.
Τα κεφάλαια του ΤΕΚΕ προέρχονται από το ιδρυτικό κεφάλαιο, τις αρχικές και τις ετήσιες τακτικές εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Ταμείο.

Στην περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες αν «σκάσει» κάποια τράπεζα, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά (ίση με το τριπλάσιο της ετήσιας εισφοράς τους).

Πηγή: Ημερησία

Σοκ και Δέος από τα νέα μέτρα

Ο Γ. Παπανδρέου από τα πρώτα του λόγια έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να λιγοψυχήσει». Ηξερε πως και μόνο το άκουσμα των μέτρων που είχε στον φάκελό του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα προκαλούσε υπαρξιακή αγωνία στα στελέχη του και συναισθήματα απογοήτευσης, οργής και δυσαρέσκειας στους πολίτες. «Για δεύτερη φορά στη ζωή του ο Γιώργος βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο» έλεγε μετά το πέρας της συνεδρίασης στους χλομιασμένους υπουργούς συνεργάτης του.

Η σύνδεση με το 1967, όταν οι χουντικοί τον απείλησαν για να «καρφώσει» τον πατέρα του, που κρυβόταν στη σοφίτα στο Καστρί, δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός, έχοντας ο ίδιος την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους του, πήρε την απόφαση και άναψε στον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για τα έκτακτα μέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση» είπε και με τα όσα ανακοινώθηκαν έγινε πράξη και το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε τα πάντα». Από χθες τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δε θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει, είτε αποτύχει.

Οι ανακοινώσεις

Το «βάρος» των ανακοινώσεων έπεσε στους ώμους του Γ. Πεταλωτή. «Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και άνοιξε τα χαρτιά του. Ανακοίνωσε:

Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.
Την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ως το 2015.

Συναντήσεις

Για όλα αυτά τόνισε ότι «είναι συνεπώς αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κοινωνική συμφωνία γύρω από τους στόχους που θέτει αλλά και τους τρόπους για να τους πετύχουμε». Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν σήμερα οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 π.μ., με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α, Σαμαρά, στις 12.15 μ., με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, στη 1.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Α. Τσίπρα, στις 2.30 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη και στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη. Την Τετάρτη στις 10.00 π.μ., ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. Για να μπορεί να πει στους εταίρους μας πως οι Ελληνες πληρώνουν για τα λάθη τους και στους πολίτες ότι το τούνελ έχει στο τέλος φως.
Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, η χώρα θα εισέλθει σε φάση ραγδαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Σε αυτή τη συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμά ούτε τις επισημάνσεις όλων σχεδόν των μελών του υπουργικού συμβουλίου πώς πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία μέχρι σήμερα. Γιατί, σε αυτό συμφωνούν και οι βουλευτές, δε γίνεται η κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα χωρίς να αξιολογεί και να απολογείται γιατί δεν πέτυχαν τα προηγούμενα. Μπορεί τα στελέχη να συμφωνούν στη διαπίστωση, να συναινούν στα μέτρα, αλλά δεν έχουν όλοι οι υπουργοί το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους.

Αξιοπιστία

Οι μισοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν! Υπάρχει, βέβαια, και μία τρίτη κατηγορία στελεχών, που θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Με άλλα λόγια, θέτουν θέμα εκλογών, καθώς πιστεύουν ότι τα μέτρα που ζητά η τρόικα αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της τελευταίας λαϊκής εντολής.

Η 5η δόση

Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.

Βολές

Οι μισοί υπουργοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν!

Κριτική από Βενιζέλο

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γ. Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής και μια αλαζονική συμπεριφορά από στελέχη του υπουργείου. «Μην απαξιώνουμε τα πάντα» προστάτεψε τον υπουργό Οικονομικών ο Γ. Παπανδρέου. Στροφή στην πραγματική οικονομία ζήτησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, κόκκινες γραμμές στις απολύσεις και τις υποθήκες έβαλε ο Κ. Σκανδαλίδης, θέμα πολιτικών χειρισμών έθεσε ο Δ. Ρέππας, «δε μας παίρνει για άλλα μου σου ξου» τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου. Ο Α. Λοβέρδος κάλεσε όσους διαφωνούν να κάνουν και το επόμενο βήμα, το οποίο, αν και δεν το είπε, δεν είναι άλλο από την παραίτηση. Από τη συνεδρίαση, πάντως, απουσίαζαν ο Χρ. Παπουτσής και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ζεματίστηκαν με το μπόνους αποδείξεων- απειλούν με φυλάκιση

Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δηλώνουν ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν του μπόνους φόρου 10%, ενώ θα γίνουν και εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και έναντι όσων έχουν επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ.

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε με το μπόνους φόρου, λόγω της έλλειψης πλαφόν, έρχεται να αντιμετωπίσει τώρα -με υστέρηση ενός έτους- το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απειλεί όσους:
1 Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα. Δεν μπορεί κάποιος με εισόδημα 17.000 ευρώ να δηλώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ.

2 Τους έχοντες επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στην ουσία στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ εφόσον δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια, δηλαδή της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.

3 Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών. Δεδομένου του αυξημένου όγκου των αποδείξεων δεν αποκλείεται ορισμένοι φορολογούμενοι να καταστρατηγήσουν το μέτρο και να αναγράψουν στο φάκελο που θα περιέχει τις αποδείξεις μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων και συνολικής αξίας αυτών έναντι του πραγματικού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο τονίζει ότι αν διαπιστωθεί η καταστρατήγηση του κινήτρου, είναι αυτονόητο ότι «θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο». Και αυτές βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει εμμέσως τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής με τις αποδείξεις, καθώς ενεργοποιεί αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει όσους επιχειρήσουν να έχουν μείωση ή επιστροφή φόρου μεγαλύτερη του πραγματικού. Εν τούτοις το υπουργείο διευκρινίζει ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης κατά την υιοθέτηση του μέτρου των αποδείξεων ήταν η ελάφρυνση εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ.

Η απώλεια εσόδων πάντως που προκαλεί η υπερκάλυψη του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις έχει τεθεί επί τάπητος από την τρόικα και εξετάζονται διάφορα σενάρια με το οικονομικό επιτελείο, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο η «Ε».

Οι προτάσεις που έχουν γίνει αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιβολή πλαφόν -εφεξής- για το μπόνους φόρου 300 ευρώ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επιτηδευματίες, καθώς και αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. *

Πηγή: enet.gr

Προς εθελουσία έξοδο στο Δημόσιο

Σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον για την κυβέρνησή του καταρτίζει ένα μάλλον προβλεπόμενα σκληρό -και συμφωνημένο με την τρόικα- μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ένας απρόβλεπτων διαστάσεων ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο μετά τη συμφωνία της τρόικας, εκτός από ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, θα προβλέπει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων. Κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας.


Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2014. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα αντλώντας υψηλό εισόδημα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).

Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: enet.gr

Χαμηλότερες 20% οι αποδοχές για νέους έως 25 ετών

«Παράθυρο» για την πρόσληψη και απασχόληση στις επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 25 ετών με «κουρεμένους» μισθούς (τουλάχιστον 20% κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις) και με δελτίο παροχής υπηρεσιών (για την αποφυγή της επιβάρυνσης του εργοδότη με το κόστος της ασφάλισης) «ανοίγει» το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το «σπάσιμο» των κλαδικών συμβάσεων για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας -με «αντάλλαγμα» την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας των νέων- προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συμφωνήθηκε με την τρόικα και το οποίο τίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί θα δίνει τη δυνατότητα υπογραφής «συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας» στις επιχειρήσεις όχι μόνο για ανειδίκευτους νέους (όπως προέβλεψε ο νόμος Λοβέρδου ορίζοντας αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) αλλά και για τους νέους με μια αρχική εξειδίκευση που είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε βρίσκονται στο στάδιο της απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Κουμπαράς

Το σχέδιο της υπουργού Λ. Κατσέλη -το οποίο έχει πάρει εντολή να διαπραγματευτεί άμεσα με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, η γ.γ. του υπουργείου Αννα Στρατινάκη- είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την πρώτη «επαφή» των νέων με τις επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ένα είδος «κουμπαρά» επαγγελματικών εμπειριών που θα μπορούν να τον «γεμίζουν», εναλλάσσοντας εργοδότες και χώρους εργασίας μέσα σε διάστημα 2 ετών. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούν καλύτερες προϋποθέσεις για την μετέπειτα ένταξή τους στην αγορά εργασίας (προϋπηρεσία), ενώ θα έχουν «δοκιμαστεί» σε πραγματικές συνθήκες.

Ρήτρες

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων (στο 40,4% το Φεβρουάριο έναντι 15,9%, που είναι το γενικό ποσοστό ανεργίας για όλο τον πληθυσμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας). Για να μην έχει, ωστόσο, «παρενέργειες» στην αγορά εργασίας (σε βάρος των ήδη εργαζομένων) θα συνδυαστεί υποχρεωτικά με ρήτρες ώστε να μην οδηγεί στον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες υπογράφουν συμβάσεις επαγγελματικής εμπειρίας. Στις ρήτρες που συζητείται να προβλεφθούν για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται:

1. Η απαγόρευση υποκατάστασης ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας με νέους που προσλαμβάνονται με συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

2. Η μη απόλυση προσωπικού τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την πρόσληψη των νέων και η διατήρηση του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων καθόλη τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας.

Επιπλέον ρυθμίσεις 

«Οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις ρυθμίσεις» τονίζουν στην «Η» κορυφαία στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζοντας ότι στο διάλογο ο οποίος θα γίνει θα τεθούν και τα άλλα εκκρεμή θέματα, όπως η διευκόλυνση της χρήσης των ευέλικτων ωραρίων σε επίπεδο επιχείρησης και η διεύρυνση της χρήσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (και για τα δύο αυτά ζητήματα η τρόικα έχει ζητήσει «νομοθετική επαναρρύθμιση» έως τον Ιούλιο).

Πηγή: Ημερησία

Ανοίγουν οριστικά 136 κλειστά επαγγέλματα

Ανοίγουν από τις 2 Ιουλίου 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες καθώς συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων δημοφιλή επαγγέλματα (αρτοποιού , διερμηνέα, ασφαλιστή , οπτικού , ξεναγού , μεσίτη, εφημεριδοπώλη ) και υπηρεσίες που αφορούν κολέγια , ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, παροχή υπηρεσιών ασφάλειας κ.α.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν απαιτείται καμία νέα διοικητική πράξη για το άνοιγμα τους .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την σχετική λίστα του υπουργείου που είναι ενδεικτική των πιο γνωστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών δεν συμπεριλαμβάνονται δικηγόροι , συμβολαιογράφοι , μηχανικοί , αρχιτέκτονες , ορκωτοί ελεγκτές και φαρμακοποιοί καθώς γι΄ αυτά τα επαγγέλματα έχουν καθορισθεί οι διαδικασίες ανοίγματος με αναλυτικές διατάξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες διευκρινήσεις για τα κλειστά επαγγέλματα καθώς έχουν κατατεθεί ενστάσεις από την τρόικα ότι ο νόμος δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη αναφέροντας συγκεκριμένα και στο άνοιγμα των οδικών μεταφορών που δεν συνοδεύτηκε από την έκδοση νέων αδειών.

Πιο αναλυτικά για τα 136 επαγγέλματα και υπηρεσίες (δημοσιεύονται στο διπλανό πίνακα) παύει να ισχύει οποιαδήποτε ρύθμιση που :
  • περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα,
  • εξαρτά την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης,
  • θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος,
  • ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα,
  • απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο,
  • επιβάλλει ή απαγορεύει την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση,
  • επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή,
  • περιορίζει την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων,
  • επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές,
  • υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ειδικότερα όλοι οι πιο πάνω περιορισμοί αίρονται αυτόματα μετά τις 2 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη. Αντίθετα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους πιο πάνω περιορισμούς και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, με τις οποίες επίσης ζητήθηκε η ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκύκλιου.

Πέραν της άρσης των ανωτέρω περιορισμών, με το άρθρο 3 του νόμου, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Αν τώρα μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. “Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Πηγή: Ημερησία

Ορυμαγδός νέων φορολογικών μέτρων

Νέες φορο – βόμβες πυροδοτεί η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων καταφέρνοντας νέο πλήγμα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Στο πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται


μείωση αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19% , πιο αυστηρό πλαίσιο για το μέτρο των αποδείξεων ώστε να χρειάζονται περισσότερες προκειμένου να προκύψει επιστροφή φόρου , νέα έκτακτη εισφορά σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσίας , αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και περικοπές φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Οι νέες ρυθμίσεις από τις οποίες αναμένεται αύξηση των εσόδων άνω των 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση αναμένεται να ενταχθούν στην δέσμη μέτρων ύψους 6 δις ευρώ για το τρέχον έτος. Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει το “πράσινο φως” από την τρόικα και απομένει η έγκριση τους από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει σήμερα. Στο υπουργικό εξετάζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011

– 2015 ύψους 26 δις ευρώ (δεν αποκλείεται ο πήχης να ανέβει κι άλλο) και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πιο αναλυτικά κατά τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τα ακόλουθα μέτρα:

-Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων καθώς διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο και απολαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Έτσι φορολογούμενοι με εισοδήματα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ ενώ σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ καθώς ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων γίνεται κλιμακωτά. Συγκεκριμένα για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις.

Επιπλέον αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με... ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ) θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ.




-Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και τα δυο μαζί θα κληθούν να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά. Το ύψος της έκτακτης εισφοράς θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος ή την ακίνητη περιουσία του.



-Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.

- «Ψαλίδισμα» και κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, για τις δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 προτείνεται να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από το φόρο.


Νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% η 19% έρχεται το 2012 για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέτρο που ζητάει η αγορά η οποία πλήττεται από την ύφεση. Στο υπουργείο έχουν αρχίσει να το συζητούν καθώς από τη μια θα αποφευχθούν μαζικές μετατάξεις αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% και από την άλλη θα υπάρξει μια ανάσα στην αγορά. Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου αυτού, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή 19% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Παράλληλα όμως θα μειωθεί από το 23% στο 18% ή 19% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, τα καύσιμα, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με την πρόταση θα διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% αλλά για περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων λόγω αυξημένης παρακράτησης.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τοπ ποσό των 8.000 ευρώ, είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όμως μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς και τις συντάξεις θα υπολογίζεται με την νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 – 12.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για την μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φορο-επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά θεωρείται ότι θα υπάρξουν νομικά κωλύματα.

Πηγή: Ημερησία