Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ποιούς πιάνει το ελεγκτικό δίχτυ της εφορίας

Τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, οφειλέτες με ακίνητα σε Μύκονο, Σαντορίνη αλλά και σε ακριβές περιοχές της χώρας, συμβολαιογράφοι γιατροί αλλά και προμηθευτές σουπερμάρκετ και ηλεκτρονικών αλυσίδων με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας, το αμέσως προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.


Την ίδια ώρα τελεσίγραφο για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους ως προς τον ΦΠΑ μέχρι τις 4 Μαΐου αποστέλλει σε περισσότερους από 16.700 υπόχρεους η εφορία, που εν τω μεταξύ συνεχίζει τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων όσων μεγαλοϊδιοκτητών παρουσιάζουν χρέη άνω των 200.000 ευρώ και σφυρίζουν αδιάφορα.

Οι παραπάνω ελεγκτικοί στόχοι, όπως έγραψε το «Κέρδος»την Πέμπτη, «κλείδωσαν» με βάση τις εκθέσεις των πέντε ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Αποτελούν δε μέρος του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων τουλάχιστον κατά 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ το 2011. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα σχέδια των ομάδων εργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα οι έλεγχοι θα εστιάζονται σε:

ΟΜΑΔΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

- Οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200 χιλ., προμηθευτές φερέγγυων επιχειρήσεων.

- Προμηθευτές μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη και ακίνητη περιουσία σε Μύκονο, Σαντορίνη και σε περιοχές υψηλής ζώνης αλλά και επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών.

- Ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες από φόρο κληρονομιάς.

- Οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 200.000 ευρώ και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Φαρμακεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Κάτοικοι εξωτερικού με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Ιδιοκτήτες μισθωμένων από το Υπ.ΠΟΛ ακινήτων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Προμηθευτές υπουργείου Υγείας με βεβαιωμένες οφειλές.

- Τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι, προμηθευτές πολυκαταστημάτων και αλυσίδων ηλεκτρονικών με ληξιπρόθεσμες οφειλές με ληξιπρόθεσμες οφειλές


ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

- Ολες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30.000.000 ευρώ (έτος βάσης 2009) και όλες οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ (έτος βάσης 2009) Με βάση αυτά τα κριτήρια, ο αριθμός των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων είναι 1137.

- Ελεγχος 26 φορολογουμένων με υψηλό φοροδοτικό ενδιαφέρον απόδοσης ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του προγράμματος Elenxis. Επίσης επιλέχθηκε μία υπόθεση για τακτικό έλεγχο και 23 υποθέσεις για προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ. Οι υποθέσεις προωθήθηκαν ήδη στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης για άμεση διενέργεια των ελέγχων.

ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

- Φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα.

- Ελεγχοι 9.173 ΑΦΜ φυσικών προσώπων με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

- Ελεγχος ονομαστικής κατάστασης με 110 φυσικά πρόσωπα επιλεγμένα από την ομάδα με βάση την ονομαστική κατάσταση έτους 2007, με τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας, για άμεσο έλεγχο. Η κατάσταση συνοδεύεται από οδηγίες με αναλυτικά βήματα ελέγχου, υπόδειγμα σχετικής έκθεσης ελέγχου και σχέδιο απόφασης συγκρότησης ειδικού συνεργείου για την εκτέλεση του ελέγχου αυτού.

- Προσωρινοί έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα για την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν.2238/1994 (μη δηλωθέν εισόδημα εμπορικής δραστηριότητας (δ' πηγής), προερχόμενο από πωλήσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν με επαχθή αιτία με σκοπό στη συνέχεια την πώληση). Χρήση σχετικού οδηγού με τις απαιτούμενες ελεγκτικές επαληθεύσεις.

- Ελεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα).

- Κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με τη σχετική δήλωση εισοδήματος.

- Κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης 14.000 φυσικών προσώπων, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, άμεσος έλεγχος των μη υποβαλλόντων δήλωση.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

- Ελεγχος φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ.

- Ελεγχος των φορολογουμένων με βιβλία Γ' κατηγορίας, που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011.

- Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όσους φορολογουμένους δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011, ενημερώνοντάς τους ότι εντοπίσθηκαν και ότι έχουν προθεσμία 10 ημερών, προκειμένου να συμμορφωθούν. Η συγκεκριμένη δράση προγραμματίζεται για 11/4/2011.

- Ελεγχος αρχείου φορολογουμένων που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των τεχνικών της ΓΓΠΣ (όλων των κατηγοριών βιβλίων-υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ), για τους οποίους θα σταλεί ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα, για τη νέα υποχρέωσή τους σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (φορολογική περίοδος Μαρτίου 2011 και α' τρίμηνο 2011).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

- Καταγραφή διατάξεων νέου φορολογικού νομοσχεδίου, συσχέτιση με Ν. 3842/2010 και εντοπισμός κενών.

- Επαγγελματικοί λογαριασμοί. Επαφή με Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ΓΓΠΣ σχετικά με τρόπο υλοποίησης της εξόφλησης συναλλαγών μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών. Ενεργοποίηση της διάταξης σχετικά με εξόφληση συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών μέσω τραπεζικού συστήματος και προτάσεις σχετικά με υλοποίηση εξόφλησης συναλλαγών μέσω επαγγελματικών λογαριασμών και ηλεκτρονική αποστολή τιμολογίων στη ΓΓΠΣ.

- Φορολογικό πιστοποιητικό. Σύνταξη πρότασης

- Ενδοομιλικές τιμολογήσεις. Επαφές με συναρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΟΙΚ και του υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Ανάλυση αρχής ανοιχτής αγοράς. Ανάλυση διοικητικών μεθόδων για την εφαρμογή της διεθνώς και διερεύνηση βέλτιστης μεθόδου για την εφαρμογή στην Ελλάδα. Εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Συγκέντρωση ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας σε εθνικό / διεθνές επίπεδο περί θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνιών για την ενδοομιλική παροχή υπηρεσιών. Στόχος η προετοιμασία νέας διάταξης για ενιαία αντιμετώπιση των συναφών θεμάτων από το ΥΠΟΙΚ.

- Σύμβαση διαιτησίας. Αξιοποίηση σχετικών διατάξεων σε συνδυασμό με διατάξεις συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας εισοδήματος.

- Επίλυση προβλημάτων συναρμοδιότητας φορολογικών αρχών για διασυνοριακές συναλλαγές πολυεθνικών ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

- Μέθοδοι υπολογισμού φορολογικής υποχρέωσης.

- Μελέτη ανάλυσης φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα. Σύγκριση με κράτη-μέλη της ΕΕ και χώρες του ΟΟΣΑ.

- Επεξεργασία στοιχείων ΦΠΑ, ΑΕΠ, εισοδήματος, απόδοσης φόρων εξωχώριων εταιρειών.

- Προσομοίωση των εισοδημάτων χρήσης 2009 στις νέες διατάξεις του φορολογικού νόμου.

- Μελέτη επιβαλλόμενων ποινών και προστίμων σε φορολογικές υποθέσεις.

- Μελέτη για την παραοικονομία στο πλαίσιο της εκπόνησης του 3ετούς επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ραβασάκια της εφορίας θα λάβουν το άμεσο προσεχές διάστημα περισσότεροι από 16.700 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ το πρώτο δίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις 11 Απριλίου 2011, είχε αποστείλει συνολικά 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογουμένους με βιβλία Γ’ κατηγορίας βιβλίων, που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν 1.235 φορολογούμενοι. Ηδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής του δεύτερου e-mail εντοπισμού για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωση, μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Η διαδικασία του αυτοματοποιημένου ελεγκτικού προγράμματος, όπως αναφέρει η ΓΓΠΣ, θα ολοκληρωθεί με τον στατιστικό προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης γι' αυτούς που θα αγνοήσουν και την τελευταία προειδοποίηση με όλες τις νόμιμες συνέπειες. Από τους 1.235 παραπάνω φορολογουμένους, οι 830 είχαν δηλωθέντα ακαθάριστα εισοδήματα (τζίρο) πάνω από 50.000 ευρώ με ανάλυση ως ακολούθως:

- Τζίρο πάνω από 1.000.000 ευρώ για τα έτη 2009 και 2010: 276

- Τζίρο πάνω από 1.000.000 ευρώ για το έτος 2010: 42

- Τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ για τα έτη 2009 και 2010: 137

- Τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ για το έτος 2010: 35

- Τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ για τα έτη 2009 και 2010: 298

- Τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ για τα έτος 2010: 42

Σημειώνεται ότι με τα ραβασάκια αυτά καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλουν τις εν λόγω δηλώσεις άμεσα, διαφορετικά η εφορία θα υπολογίζει μόνη της τον φόρο με βάση τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων φορολογικών περιόδων.

Πρόκειται για διαδικασία, η οποία θα γίνεται στο εξής κάθε μήνα από το υπουργείο Οικονομικών με τις 10 Μαΐου να είναι η καταληκτική ημερομηνία ανταπόκρισης για τους φορολογουμένους με βιβλία Β' κατηγορίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο του 2011. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο (ΠΟΛ:1071/2011) για τον υπολογισμό από τους εφόρους της φορολογητέας αξίας των εκροών ανά συντελεστή ΦΠΑ (13%, 23% κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι έφοροι θα λαμβάνουν υπόψη τους μέσους όρους των δηλούμενων εκροών ανά συντελεστή ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων φορολογικών περιόδων. Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται οι εισροές ανά συντελεστή ΦΠΑ. Για τον υπολογισμό των δαπανών της φορολογικής αυτής περιόδου και του φόρου αυτών λαμβάνονται οι μέσοι όροι των τριών προηγούμενων φορολογικών περιόδων.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά, σε περίπτωση μη υποβολής από τον υπόχρεο περιοδικής δήλωσης για κάποια φορολογική περίοδο ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής εκδίδει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο με βάση τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους προσαυξημένα κατά 15%.

Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί για την περίοδο αυτή του προηγούμενου έτους η σχετική περιοδική δήλωση, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής δύναται να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου με δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του αμέσως προηγούμενου έτους, ομοίως προσαυξημένα κατά 15%.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ειδική αναφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και στις νέες ελεγκτικές κατευθύνσεις έκανε εξάλλου και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα σχέδιο το οποίο έχει ποσοτικοποιημένους και μετρήσιμους στόχους και ταυτόχρονα εξειδίκευση ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου φορέα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Βήμα 99,5 fm, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε μια σειρά από καινοτομίες που επιτρέπουν πλέον να τεθούν στο στόχαστρο αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και ειδικά όσους, ενώ έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλώνουν πολύ χαμηλά.

Ο εντοπισμός τους γίνεται με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, που αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία που μπήκε στο φορολογικό μας σύστημα. Με την αλλαγή της φιλοσοφίας των φορολογικών ελέγχων δεν διενεργούνται έλεγχοι γενικά και αόριστα, αλλά με ανάλυση κινδύνου με επιστημονικά κριτήρια από το Elenxis με τη συνυπευθυνότητα του λογιστή και την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.

Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των αποδείξεων, υπογραμμίζοντας ότι όσες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα πρέπει να κρατηθούν στο σπίτι, γιατί θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου. Επίσης, σε περίπτωση επιστροφών πάνω από 1.500 ευρώ θα υπάρξει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. Απέκλεισε τέλος για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ.





Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα

Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα. Οι κάτοχοι των Credit Default Swaps, ιδιαίτερα αυτών που λήγουν μέσα στις επόμενες μέρες, «ασφαλίζονται», προκειμένου να μη ζημιωθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Τη νέα κερδοσκοπική … πατέντα, που έχει σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος - μιας και τα CDSs (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) δεν έχουν εκπληρώσει μέχρι σήμερα την «αποστολή» τους - αποτελούν τα recovery swaps.
Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σε περίπτωση που στην Ελλάδα η πιστωτική αδυναμία δεν ισχύσει και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική, οι κάτοχοι CDSs δεν θα πληρωθούν. Η διαπίστωση αυτή έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών που αναζητούν τρόπους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.
Ενώ τα CDSs, κατά κανόνα, έχουν πάγιο συντελεστή ανάκτησης, με τα recovery swaps οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν πάνω στο επίπεδο του «κουρέματος» μιας αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει πως, αν ο συντελεστής ανάκτησης είναι χαμηλότερος του 40%, ένας επενδυτής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαφορά μέσω των recovery swaps.
Όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτά τα χρεόγραφα. Τόσο τα CDSs όσο και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση κάποιας πιστωτικής αδυναμίας. Αυτό θα συμβεί αν ένας εκδότης αδυνατεί να πληρώσει το κουπόνι, αν αλλάξει τους όρους του ομολόγου σε μακρύτερη διάρκεια ή αν αλλάξει το νόμισμα της ονομαστικοποίησης του χρεογράφου.

Από τις αρχές πάντως του έτους, η αγορά των CDSs έχει μείνει στάσιμη, ενώ τα recovery swaps αυξάνονται κατακόρυφα.

Αν και υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα που είναι αναπόφευκτο ένα επίσημο χρεοστάσιο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως «πολλοί άνθρωποι με άνοιγμα σε χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχασαν χρήματα. Είναι πολύ αργά για αντιστάθμιση τώρα».

Πηγή: Ημερησία



Με τεκμαρτό ΦΠΑ απειλούνται 16.765 επιχειρήσεις

Αντιμέτωποι με την επιβολή στατιστικού - τεκμαρτού ΦΠΑ βρίσκονται 16.765 μεγάλες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και ενώ έλαβαν e-mail από τη ΓΓΠΣ δεν συμμορφώθηκαν και δεν προσήλθαν στην εφορία προκειμένου να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις και τα καταβάλουν το φόρο.


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, στις 11 Απριλίου 2011, είχε αποστείλει 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογούμενους με βιβλία Γ΄ κατηγορίας βιβλίων, που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν 1235 φορολογούμενοι.

Ήδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποστολής του δεύτερου e-mail εντοπισμού για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία για συμμόρφωση, μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Η διαδικασία του αυτοματοποιημένου ελεγκτικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί με τον στατιστικό προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης γι' αυτούς που θα αγνοήσουν και την τελευταία προειδοποίηση με όλες τις νόμιμες συνέπειες.

Από τους 1.235 παραπάνω φορολογούμενους, οι 830 είχαν δηλωθέντα ακαθάριστα εισοδήματα (τζίρο) πάνω από 50.000 ευρώ με ανάλυση ως ακολούθως:

- 276 με ακαθάριστα εισοδήματα για τα έτη 2009 και 2010 πάνω από 1.000.000 ευρώ

- 42 με ακαθάριστα εισοδήματα για το έτος 2010 πάνω από 1.000.000 ευρώ

- 137 με ακαθάριστα εισοδήματα για τα έτη 2009 και 2010 πάνω από 500.000 ευρώ

- 35 με τζίρο για το έτος 2010 πάνω από 500.000 ευρώ

- 298 με ακαθάριστα εισοδήματα για τα έτη 2009 και 2010 πάνω από 50.000 ευρώ

- 42 με τζίρο για τα έτος 2010 πάνω από 50.000 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Αποδείξεις: Οσα πρέπει να ξέρετε για γλιτώσετε φόρους

Διέξοδο στον ....λαβύρινθο των αποδείξεων που θα υποβάλλουν μαζί με την δήλωση τους αναζητούν αυτές τις ημέρες οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία.

Έλεγχοι θα γίνονται κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια το εισόδημα που δηλώνονται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων οι οποίες προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως και οι δηλώσεις τους κριθούν ως “ανακριβείς” .

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά σε αυτήν.

Στον φάκελο θα πρέπει ναα αναγράφονται:

-Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ου υπόχρεου.
-Ο αριθμός των αποδείξεων.
-Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.
Στη συνέχεια ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις από τη φορολογική αρχή και να αναγνωρισθούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, και ο Α.Φ.Μ. , η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. 

Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δε συνυποβάλλονται αποδείξεις. Όμως όπως σημειώνει το υπουργείο οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στην Δ.Ο.Υ., όταν ζητηθούν.

Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους. 

Αυτονόητο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζομένων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων”, προστίθεται χαρακτηριστικά.
Τώρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση με τυχόν αποδείξεις που εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβε στην αρχική . Αν τώρα διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στο ποσό των αποδείξεων που δηλώθηκε και σε αυτό που προκύπτει από τον έλεγχο η δήλωση θα χαρακτηριστεί ανακριβής και θα επιβληθεί πρόστιμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις. 

Οι δηλούμενες δαπάνες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ατομικά ή τις 30.000 για συζύγους.

Πηγή: Ημερησία