Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Φέτος θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκ. δηλώσεις

Ανακοίνωση σχετικά με τα έντυπα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2011

Ξεκίνησε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η εκτύπωση και η αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.

Φέτος, θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκ. δηλώσεις (αντί για 5,6 εκ. που στάλθηκαν πέρσι), καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων θα υποβάλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 3842/2010 η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν την δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.  Επιπλέον, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, θα συνεχίσουν την ηλεκτρονική υποβολή. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,7 εκ. φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2011 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν θα λάβουν τυπωμένα έντυπα και οδηγίες υποβολής της δήλωσης, αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά μέσω του διαδικτύου.  Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Τέλος, για όσους φορολογούμενους υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρχει στη δήλωση ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της. Υπολογίζεται ότι 590 χιλιάδες δηλώσεις θα έχουν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.

Πηγή: taxheaven.gr

Σε βαρέα και σε ανθυγιεινά διαχωρίζονται τα επαγγέλματα έναντι της λίστας των ΒΑΕ

Στην κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά προχωρά τελικά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι σε ενιαία λίστα, υιοθετώντας το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που εκπονήθηκε το 2009. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε με τους εκπροσώπους της τρόικας τη λίστα των ΒΑΕ, όπως τη σχημάτισε η επιτροπή Μπεχράκη και ότι ήδη δρομολογείται το τελευταίο σκέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, ήτοι ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά. Σημειώνεται ότι η τότε υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δεν είχε δεχθεί την υιοθέτηση του πορίσματος, κατόπιν σφοδρής αντίδρασης των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από τη λίστα θα συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια αργότερα. Αναλυτικότερα, η επιτροπή εισηγείται το 58% των ειδικοτήτων να βγει από τον κατάλογο, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας. Υπολογίζεται ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται αφορούν περίπου 250.000 εργαζομένους.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανομένους. H επιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ είναι οι εξής:

- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 7 χρόνια νωρίτερα.

- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα.

- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 3 χρόνια νωρίτερα.

Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 18 μήνες νωρίτερα.

Οι βασικές επιπτώσεις για όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι

εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840 ευρώ.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Συμψηφισμός οφειλών και σε δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ

Φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις δίνει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, η εξόφληση του ΦΠΑ που καταλογίζεται ύστερα από προληπτικό έλεγχο σε έξι μηνιαίες δόσεις, ο συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο 20% και παρακράτηση φόρου με 25% για τα διανεμόμενα κέρδη.

Οι ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει το φορολογικό τοπίο για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών προβλέπουν:

1. Καταβολή του ΦΠΑ που προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του θα προσαυξάνεται κατά ποσοστό 2% (1% προέβλεπε το προσχέδιο του νομοσχεδίου), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

2. Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ ύστερα από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

3. Συμψηφισμός απαιτήσεων. Δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.

4. Αύξηση της περιόδου μη επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής, με αποτέλεσμα η επιχείρηση που ανέλαβε την ανέγερσή του να μην υποχρεούται να καταβάλει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης 23% σε περίπτωση που έχουν παρέλθει 5 έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και δεν έχει πωληθεί το ακίνητο.

5. Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων.

6. Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων.

Πηγή: Ημερησία

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΔΝΤ: Κυβερνητικό το σχέδιο για τη δημόσια περιουσία

Ο σύμβουλος του τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, κληθείς να σχολιάσει ποιανού ήταν η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ήταν σαφής: «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο (returns from the large portfolio) δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ την υποστηρίζουν, προσφέροντας τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη χάραξη ενός τέτοιου σχεδίου».


Η διευκρίνιση του κ. Χόλεϊ εκτιμάται ότι ήταν ένας τρόπος να προστατέψει τον επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, ο οποίος έχει υποστεί επιθέσεις από ελληνικά ΜΜΕ, με την καθοδήγηση στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασυνήθιστη καθυστέρηση που είχε σημειωθεί στην άφιξη του Ολλανδού Μπομπ Τράα στην ελληνική πρωτεύουσα, κάτι που είχε σχολιαστεί από κύκλους του ΔΝΤ και είχε επισημανθεί από την «Ε», ερμηνευόταν από την επιθυμία του επιτελείου Παπανδρέου να μην εγκατασταθεί στέλεχος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να έχει ανοιχτό το πεδίο των κινήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σχολιάζοντας την ένταση που προκλήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ταμείο έχουν πλήρη σεβασμό στις δικαιοδοσίες και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων» και εξέφρασε τη λύπη του εάν δόθηκε διαφορετική εντύπωση.
Δεν επιμένει για τη μορφή

Αναφορικά με τις ενστάσεις σχετικά με την τακτική της παραχώρησης συνεντεύξεων Τύπου εκ μέρους της τρόικας μετά το πέρας κάθε αξιολόγησης, ο κ. Χόλεϊ χαρακτήρισε τη δυνατότητα επικοινωνίας σημαντική, σημείωσε ότι αυτή πρέπει να είναι αποτελεσματική και πρόσθεσε ότι το Ταμείο «δεν επιμένει στη συγκεκριμένη μορφή που θα πρέπει να έχει αυτή».

Τέλος, ερωτηθείς εάν οι τριβές που υπήρξαν θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνέχιση του Μνημονίου, απάντησε ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο».

Πηγή: enet.gr

Spiegel - Κριστίν Λαγκάρντ Επιμήκυνση και όχι «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

«Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η ίδια θα τηρήσει το λόγο της. Προς το παρόν τα πηγαίνει καλά» δηλώνει μεταξύ άλλων στη εκτενή της συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν στη γαλλίδα αξιωματούχο ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της Ελλάδας, το χρέος της θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Η ίδια απαντά ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει «εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Σε ερώτημα σχετικά με τις υπό συζήτηση λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και των υπολοίπων υπερχρεωμένων οικονομιών, η γαλλίδα υπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «haircut» («κούρεμα»). «Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Προτιμώ να μιλώ με συγκεκριμένους όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό που συζητούμε είναι η επιμήκυνση (της αποπληρωμής) του χρέους. Αυτό θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανάμειξης των ιδιωτών επενδυτών». Όπως διευκρινίζει «όλες οι εναλλακτικές» που εξετάζονται εξαρτώνται από το ποσοστό του χρέους που θα δεχτούν να διαγράψουν οι επενδυτές.
Επισημαίνεται ακόμα η αναγκαιότητα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς πιθανή παραίτηση των πιστωτών από μέρος των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε κατάρρευση. «Στην πραγματικότητα τα τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών δεν ήταν αξιόπιστα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ενόψει των νέων τεστ είναι ότι όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και εμείς οι Ευρωπαίοι υποβαλλόμαστε σε αυτά τα τεστ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων, η γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι είναι πρόωρο να γίνεται αυτή η συζήτηση συστήνοντας εμμέσως «ψυχραιμία» στον προεδρεύοντα της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ας ηρεμήσουμε! Δεν πρέπει να βάζουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Κατά τη γνώμη μου οι τέσσερις προτεραιότητες (στην ευρωζώνη) είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και ο εναρμονισμός της οικονομικής πολιτικής. Αν κάνουμε βήματα προόδου σε αυτούς τους τομείς, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το επόμενο βήμα, την έκδοση ευρωομολόγου» αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι συντάκτες του «Spiegel» ρώτησαν επίσης αν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας «είναι πολύ γερμανικό» καθώς όλες οι προτάσεις (συνταγματική κατοχύρωση περιορισμού ελλείμματος, μισθολογικές παρεμβάσεις, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης) αποτελούν στην ουσία το μοντέλο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν πρόκειται να γίνουν όλες οι χώρες Γερμανία ή Γαλλία. Αυτό που ζητάμε από κάθε χώρα είναι να αναρωτηθεί σοβαρά τι μπορεί να διδαχθεί από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Γερμανία αποτελεί αυτή στη στιγμή την πλέον ανταγωνιστική οικονομία της ευρωζώνης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για τις προσπάθειες όλων μας».

Ωστόσο η γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι η σύνδεση μισθών και πληθωρισμού δεν ωφελεί τον ανταγωνισμό ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης «είναι απλά μαθηματικά» εφόσον βαδίζει αναλογικά προς το προσδόκιμο ζωής.

«Δεν μπορείς να πεις σε μια ανταγωνιστική χώρα να πάψει να είναι ανταγωνιστική» αναφέρει συμπερασματικά η κυρία Λαγκάρντ.

Πηγή: tovima.gr

Ευρωβουλή: Σύνταξη στα 67 για όλους


 Σύνταξη στα 67 για όλους τους Ευρωπαίους προτείνει η «Πράσινη Βίβλος» που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Σύνταξη στα 67 για όλους τους Ευρωπαίους προτείνει η «Πράσινη Βίβλος» που υιοθέτησε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο γύρο «μεταρρυθμίσεων» στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικός πυλώνας των αλλαγών που προτείνει με την «Πράσινη Βίβλο» της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο είναι η καθιέρωση ενός αυτοματικοποιημένου συστήματος, μέσω του οποίου θα συνδέεται το προσδόκιμο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης.

Η «Πράσινη Βίβλος» κρίνει αναγκαία την μελλοντική αύξηση γενικού του ορίου συνταξαξιοδότησης πάνω από το 65 έτος της ηλικίας. Στα σενάρια μέτρων που εξετάζει αναφέρει χαρακτηριστικά πως για να διατηρηθεί η σημερινή σχέση - αναλογία - ενεργών εργαζόμενων προς συνταξιούχους, θα πρέπει έως το 2040 το όριο να φθάσει το 67ο έτος της ηλικίας και έως το 2060 το 70ο έτος.

Προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του 67ου ως έτους συνταξιοδότησης κινούνται οι αλλαγές που προτείνουν ήδη χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αντιστοίχως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σαρκοζί (Γαλλία) προβλέπει την αύξηση από το 60ο στο 62ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση με 40,5 έτη ασφάλισης και την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος.

Πηγή Ημερησία

Τροποποιήσεις στο πλαίσιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Αλλαγές στο πλαίσιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως επιφέρει σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος την Τετάρτη.

Στην απόφαση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές σχετικά με τον περιορισμό ύψους των αναγκαίων κατασκευών και τις ελάχιστες αποστάσεις εγκαταστάσεων και συνοδού οικίσμου από τα όρια γηπέδου ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς. Παράλληλα, η εγκατάσταση απαγορευεται σε αδόμητα οικόπεδα.

Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:

Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου τροποποιούνται, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, σε «πιο ρεαλιστικά» επίπεδα (2,5 έως 5 μέτρα), επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.

Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.

Οι τροποποιήσεις επηρεάζουν επίσης θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος σχετικός νόμος σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και ακάλυπτους χώρους, σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές προβλέπονται τα εξής:

Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης επιτρέπεται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η
εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η απόφαση σημειώνει πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).

Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, θα ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.

Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Τέλος, κρίθηκε σκόπιμο το κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση.

Πηγή: www.in.gr

Αυτόφωρο και εισαγγελέας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη στις 10:00 στη Βουλή. Οι υπουργοί θα αποφασίσουν για την έγκριση του σχέδιου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», στο οποίο...
προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ.

Επίσης, θα δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από ένα έτος.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μη συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο διάταξη που θα ορίζει ότι ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, καθώς αυτό μπορεί να συμβεί και χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, καθώς και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το σύστημα.

Ποινική ευθύνη υπουργών
Στο Υπουργικό, θα συζητηθούν επίσης οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Στο πρόγραμμα του Υπουργικού βρίσκονται επίσης:

- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου»

- Το νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου για την κύρωση Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών.

- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Γ’ Ενεργειακό πακέτο, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Αναβάθμιση υπηρεσιών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».

Πηγή: www.in.gr

Πτώση 4% στις τιμές ακινήτων πέρυσι, μεγαλύτερη αναμένεται το 2011

Χαμηλότερα κατά 4% διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, οι τιμές των ακινήτων το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και φέτος.

Μικρότερη η μείωση τιμών στα παλαιότερα ακίνητα (-3,8%) έναντι ακινήτων πενταετίας (-4,4%).

Σχετική «αντίσταση» στην τάση υποχώρησης καταγράφεται επίσης στα ακίνητα της Αθήνας σε σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (-2,8%, σε σύγκριση με -6,9% για τη Θεσσαλονίκη, -4,5% για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις και -4,8% στις υπόλοιπες περιοχές).

Αυξητικά κινήθηκαν μόνο οι τιμές των ενοικίων (κατά +2,4%), παρουσιάζοντας πάντως επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην έκθεσή της, η ΤτΕ διαπιστώνει επίσης επιφυλακτικότητα στη ζήτηση για αγορά ακινήτων, μεγάλη προσφορά με σημαντικό απόθεμα αδιάθετων ακινήτων αλλά και «κλείσιμο της στρόφιγγας» της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών αποδίδεται από την ΤτΕ στην αυξημένη αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Από την άλλη, στην αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.

Στη μείωση της ζήτησης όμως σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η πιο «σφιχτή» στάση των τραπεζών για νέα δάνεια για αγορά κατοικίας, που αντανακλάται στις ιδιαίτερα χαμηλές ροές στεγαστικών δανείων
Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% το Νοέμβριο και έγινε αρνητικός (-0,4%) το Δεκέμβριο του 2010, από 3,7% στο τέλος του 2009, 11,5% στο τέλος του 2008 και 21,9% στο τέλος του 2007.
Σχετικά με την προσφορά κατοικιών, το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι απορροφάται σταδιακά, καθώς η μείωση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Πηγή: in.gr

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα κλειστά επαγγέλματα

Ψηφίστηκε επί της αρχής, χθες το βράδυ, το νομοσχέδιο για τα "κλειστά" επαγγέλματα.

Βασικό επιχείρημα της συμπολίτευσης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων, στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι το δικαίωμα των πολιτών σε ίση πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα, δικαίωμα κατοχυρωμένο και στο Σύνταγμα, αλλά και η αδικία της διατήρησης μισθολογικών ή επαγγελματικών προνομίων για χάριν συντεχνιών, την ώρα που δρομολογούνται περικοπές στο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων», αλλά στην προκείμενη περίπτωση, αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων που να τεκμηριώνουν την κοινωνική του και οικονομική ωφελιμότητα και οδηγεί ουσιαστικά σε απορρύθμιση της αγοράς.

Άλλο τόσο, ο ΛΑΟΣ, με τον Μάκη Βορίδη, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο διαμορφώνονται συνθήκες «νομοθετικού φαρ ουέστ», καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

Τα κόμματα της Αριστεράς, διέκριναν στο νομοσχέδιο «ανακατανομή της πίττας προς όφελος των ισχυρών»: Σύμφωνα με τον Άγγελο Τζέκη (ΚΚΕ), το νομοσχέδιο διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο να μπει σε επαγγελματικούς χώρους για τους οποίους δεν επεδείκνυε ενδιαφέρον στο παρελθόν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους εργαζομένους, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης(ΣΥΡΙΖΑ), έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» και υπογράμμισε πως τέσσερα επαγγέλματα που υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται ξεχωριστά, ενώ περισσότερα από 400, «απορυθμίζονται με μία γενική εξουσιοδότηση και με μία μονοκονδυλιά».

Πηγή: taxheaven.gr

Το φορολογικό ν/σ στο Υπουργικό

Το φορολογικό ν/σ στο Υπουργικό

   Με πλούσια "ατζέντα" που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά τη συνεδρίαση θα ξεκινήσει διήμερη περιοδεία στη Θράκη, με πρώτο σταθμό τη Σαμοθράκη όπου θα διανυκτερεύσει.

    Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν:

    *το σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την "καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών", καθώς επίσης και

    *τρία νομοσχέδια του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη, το πρώτο για την "τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των υπουργών", το δεύτερο για την "καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου", και το τρίτο για την κύρωση Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών.

    *σχέδιο νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για το "Γ' Ενεργειακό πακέτο", ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης θα ενημερώσει για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας.

    Στο τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Αναβάθμιση υπηρεσιών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».

Πηγή: taxheaven.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ



Με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου ενθαρρύνονται μάλιστα οι δήμοι να απευθυνθούν στις πολεοδομίες, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, να κάνουν αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν με πρόστιμα όσους έχουν αποκρύψει τετραγωνικά από το ακίνητό τους.
«Υπερισχύει ο νόμος της εγκυκλίου», διευκρινίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας όμως έτσι τους ιδιοκτήτες να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα με τους δημάρχους, που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Ο νόμος 3843/2010, με βάση τον οποίο υποβάλλονται οι δηλώσεις τακτοποίησης, αναφέρει ρητώς ότι οι χώροι απαλλάσσονται από:

Ο νόμος
 
* Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.
* Εισφορές υπέρ του ΙΚΑ λόγω οικοδομικών εργασιών.
* Φόρο ακίνητης περιουσίας και τεκμήρια διαβίωσης.
* Τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ενδεχόμενες ειδικές εισφορές που επιβάλλει ένα δημοτικό συμβούλιο.

Διευκρινίζεται μάλιστα, τόσο με το νόμο όσο και με τις εγκυκλίους του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι η απαλλαγή από εισφορές και φόρους δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Διαφορετική είναι η ερμηνεία του υπουργείου Εσωτερικών, που με την εγκύκλιό του ανατρέπει την ουσία του νόμου και διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η εγκύκλιος
 
* Οι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια, οι σοφίτες, οι πιλοτές κ.λπ., ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αλλάξει χρήση και πριν από την ψήφιση του νόμου, χαρακτηρίζονται ως στεγασμένοι χώροι και επομένως επιβαρύνονται με τέλη φωτισμού, καθαριότητας και ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
* Υπόκεινται επίσης σε όλες τις ειδικές επιβαρύνσεις που αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια για συγκεκριμένους σκοπούς.

* Τα τέλη αυτά βαρύνουν τον χρήστη του ακινήτου, αφού πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Επομένως ο υπόχρεος μπορεί και να μην είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

* Προβλέπονται πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους, ανεξάρτητα από το νόμο του 2010, και επομένως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταλογίσουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνεις που έχουν αποκρυβεί.

Πραγματική «βόμβα» είναι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με το ΤΑΠ, που εισπράττουν οι δήμοι.

Κατά παράβαση του νόμου 3843/2010, σημειώνει ότι υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και για όλα τα τετραγωνικά του, νόμιμα ή τακτοποιημένα.

«Υπάρχει νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και με ευρεία συναίνεση», δήλωσε στην «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Ντόλιο και θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις που του έδωσε και επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διγλωσσία μεταξύ των δύο υπουργείων.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν πάντως στην «Ε» ότι κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου είχε ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών και είχε συμφωνήσει με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και σημείωναν ότι «ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου»

Πηγή: enet.gr

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Την αποδρομολόγηση 7 πλοίων ενέκρινε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών

Την αποδρομολόγηση 7 πλοίων από μικρές εσωτερικές γραμμές, καθώς και του «Νήσος Ρόδος» από τα Δωδεκάνησα και του «Λισσός» από Χίο - Μυτιλήνη ενέκρινε στη συνεδρίασή του την Τρίτη το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα αποδρομολογούνται τα πλοία «Αχαιός» που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς, το «Ηλιον» Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς, το «Νήσος Ρόδος» Δωδεκάνησα, «Λισσός» Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη, «Αριστόβουλος» Πειραιά-Καματερό-Παλούκια, «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερμής» Πειραιάς - Αίγινα- Αγκίστρι, «Παπαγεωργίου» Καβάλα-Πρίνου- Κεραμωτή Θάσου.

Οι πλοιοκτήτες επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στα πλοία τους λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση της επιβατικής κίνησης.

Τα δρομολόγια στις γραμμές αυτές θα καλύπτονται από άλλα πλοία μέχρι να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ο νέος διαγωνισμός διαρκεί 52 ημέρες και σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης θα κάνει απευθείας ανάθεση.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκε καθόλου το θέμα της κατάργησης των τελών υπέρ τρίτων.


Πηγή: in.gr

Υποχώρηση ΑΕΠ 6,6% στην Ελλάδα το Δ' τρίμηνο 2010

Υφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-6,6%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-0,5%).

    Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το  τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στους «27».

Πηγή: www.sofokleous10.gr

Έκπτωση από 30% έως 50% στο ποσό εξαγοράς της στρατιωτικής θητεία

Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ έχουν έκπτωσης από 30% έως 50% στο ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, ανάλογα µε τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ παρέχει οδηγίες για τη διαδικασία εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ως συντάξιµου, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόµου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με Τα Νέα, µε τις νέες ρυθµίσεις προβλέπεται ότι για τους ασφαλισµένους που θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011 µέχρι 31/12/2014, µε βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας καταβάλλεται µειωµένο κατά 30%.
Για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται µειωµένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του, δηλαδή εφάπαξ ή σε δόσεις ή µε παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης.
Σε καµία όµως περίπτωση το τελικά καταβαλλόµενο ποσό δεν µπορεί να είναι κατώτερο του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Στο ποσό της εξαγοράς που θα προκύψει µπορεί να γίνει στη συνέχεια και η έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
Παράδειγμα 1:
Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας.
Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.500,006 ευρώ, το ποσό εξαγοράς στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 10,006 ανά ηµέρα (1.500,006: 30 x 20% = 10,006) και µετά τη µείωση του 30% σε 7,006 ανά ηµέρα.
Έτσι, για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας το ποσό είναι 2.520,006 (7,006 x 360 =2.520,006).
Παράδειγμα 2:
Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το έτος 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας.
Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.050,006, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 7 ευρώ ανά ηµέρα: (1.050,006: 30 ηµέρες x 20% =7,006) και µετά τη µείωσή του 30% σε 4,906 ανά ηµέρα: (7,006 x 30% = 2,106 και 7,006 - 2,106 = 4,906).
Ετσι για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας το ποσό είναι 1.764,006: (4,906 x360 = 1.764,006).
Όµως, επειδή το ανωτέρω ποσό (1.764,006 ) υπολείπεται του ποσού των 1.980,006, ποσό που προκύπτει αν ο υπολογισµός γίνει επί του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη δηλαδή (33,04 ΗΑΕ x 25: 30 ηµέρες x 20% = 5,506 ανά ηµέρα και 5,506 x 360=1.980,006 το έτος), θα πρέπει, σύµφωνα µε τις κοινοποιούµενες διατάξεις, να καταβληθεί το µεγαλύτερο ποσό, δηλαδή το ποσό των 1.980,006, για ένα έτος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας ή 5,506 για κάθε ηµέρα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας.
Τα ανωτέρω έχουν εφαρµογή και για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας στο ΕΤΕΑΜ.
To ποσοστό των εισφορών για την εν λόγω αναγνώριση είναι 6% (3% του εργοδότη και 3% του ασφαλισµένου).
 Πηγή: www.sofokleous10.gr

ΠΟΛ.1020/3.2.2011 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2011 των νομικών προσώπων της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αυτή

ΠΟΛ 1020

(ΦΕΚ Β' 243/11.2.2011)

Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2011 των νομικών προσώπων της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αυτή.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 107 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που κυρώθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α' 151).

β. Τις διατάξεις του άρθρου 109 του ν. 2238/1994.

γ. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 99 του ν. 2238/1994.

δ. Την αριθ. Δ6Α1142500 ΕΞ 2010/26.10.2010 (ΦΕΚ Β 1725/3-11-2010) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Δημήτριο Κουσελά.

ε. Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1. Ορίζουμε όπως, για το οικονομικό έτος 2011 ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει ως το σχετικό υπόδειγμα (Φ-01012), το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα της παρούσας.

2. Η πιο πάνω δήλωση, που υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα, συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή:

α. Αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων οικοδομών - γαιών, Ε2.

β. Βεβαίωση για το ποσό των τόκων κτλ. και του φόρου που παρακρατήθηκε, κατά περίπτωση.

γ. Βεβαίωση της αλλοδαπής τράπεζας για το ποσό των τόκων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και δεν έχουν εισαχθεί.

δ. Δύο (2) αντίτυπα του εντύπου Ε3 «ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ», εφόσον συντρέχει περίπτωση.

ε. Αναλυτική κατάσταση με τα ενοίκια που κατέβαλαν στο αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το ονοματεπώνυμο του εκμισθωτή και τη διεύθυνση κατοικίας αυτού.

στ. Αναλυτική κατάσταση των δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης και συγκεντρωτική κατάσταση των πάγιων και λειτουργικών δαπανών που εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 13 του άρθρου 105 του Κ.Φ.Ε, για τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση χωρίς τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών.

ζ. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δε συνυποβάλλονται τα ως άνω δικαιολογητικά. Το νομικό πρόσωπο υποχρεούται να τα διατηρεί για σκοπούς επαλήθευσης και ελέγχου.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2011


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΠΟΛ.1029/11.2.2011 Υπογραφή Τελικού (Προσωρινού) Πίνακα Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής από μηχανικό που δεν είναι ο επιβλέπων μηχανικός του έργου

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Μ. Δράγκου
Τηλέφωνο: 210 3375317-8
ΦΑΞ: 210 3375001

ΠΟΛ 1029

ΘΕΜΑ: Υπογραφή Τελικού (Προσωρινού) Πίνακα Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής από μηχανικό που δεν είναι ο επιβλέπων μηχανικός του έργου.

Όπως ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 1 της 1137140/2439/Α0012/ΠΟΛ.1277/5.12.1994 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και όπως αναφέρεται στην 1090764/1805/Α0012/ΠΟΛ.1230/8.8.1996 ερμηνευτική διαταγή τη συμπλήρωση και την υπογραφή του Τελικού (Προσωρινού) Πίνακα υποχρεούται να κάνει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου.

Ωστόσο, επειδή μετά την αποπεράτωση της οικοδομής και κατά την υποβολή του Τελικού (Προσωρινού) Πίνακα έχουν προκύψει πολλές φορές προβλήματα σχετικά με τον επιβλέποντα μηχανικό, όπως το ότι αρνείται λόγω προσωπικών διαφορών με τον ιδιοκτήτη της οικοδομής να υπογράψει τον Τελικό (Προσωρινό) Πίνακα ή διότι έχει αποβιώσει, γίνεται δεκτό από την Υπηρεσία μας στις περιπτώσεις αυτές ο Τελικός (Προσωρινός) Πίνακας να υπογράφεται από άλλον μηχανικό, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων αναγράφονται στους υποβαλλόμενους πίνακες, ο δε ιδιοκτήτης της οικοδομής να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. ό, τι απαραίτητο στοιχείο του ζητηθεί.

Immanuel Wallerstein: “Ο καπιταλισμός αγγίζει το τέλος του”

Ακολουθεί η μετάφρασή  μιας συνέντευξης του Immanuel Wallerstein στον Antoine Reverchon στην εφημερίδα Le Monde της 12/10/2008. Ο Immanuel Wallerstein είναι ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Yale, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης της Κοινωνιολογίας (ISA).

“Ο καπιταλισμός αγγίζει το τέλος του”

Συνέντευξη του Immanuel Wallerstein
στην Le Monde της 12/10/2008

Έχοντας υπογράψει τη διακήρυξη του Πόρτο Αλέγκρε (“Δώδεκα προτάσεις για ένα άλλο εφικτό κόσμο”), το 2005, θεωρείσθε ένας από τους εμπνευστές του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Ιδρύσατε και διευθύνατε το Κέντρο Fernand-Braudel για τη μελέτη της οικονομίας των ιστορικών συστημάτων και των πολιτισμών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Binghamton. Πώς τοποθετείτε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση μέσα στην “μακρά διάρκεια” της ιστορίας του καπιταλισμού;

Immanuel Wallerstein: Ο Fernand Braudel (1902-1985) ξεχώριζε τον χρόνο της “μακράς διάρκειας,” η οποία βλέπει τη χρονική ακολουθία μέσα στην ανθρώπινη ιστορία των συστημάτων, που διέπουν τις σχέσεις του άνθρωπου με το υλικό περιβάλλον του, από το χρόνο, μέσα στο εσωτερικό αυτών των φάσεων, των μακρών συγκυριακών κύκλων, οι οποίοι περιγράφηκαν από οικονομολόγους, όπως ο Nicolas Kondratieff (1982-1930) ή ο Joseph Schumpeter (1883-1950). Σήμερα, είναι σαφές, βρισκόμαστε στη φάση Β ενός κύκλου του Kondratieff, που είχε αρχίσει πριν τριάντα με τριανταπέντε χρόνια, μετά από μια πιο μακρόχρονη φάση Α (από το 1945 ως το 1975) στην ιστορία των πέντε αιώνων του καπιταλιστικού συστήματος.

Στη φάση Α, το κέρδος δημιουργούταν από την υλική, βιομηχανική ή διαφορετική, παραγωγή. Στην φάση Β, ο καπιταλισμός, για να συνεχίσει να δημιουργεί κέρδος, έπρεπε να παίζει επενδυτικά παιχνίδια και να καταφεύγει στην κερδοσκοπία. Για περισσότερο από τριάντα χρόνια, οι επιχειρήσεις, τα κράτη και τα νοικοκυριά χρεωνόντουσαν σε μια μαζική κλίμακα. Σήμερα, διανύουμε το τελευταίο κομμάτι της φάσης Β του Kondratieff, κατά τη διάρκεια του οποίου η δυνητική πτώση γίνεται πραγματική κι οι φούσκες εκρήγνυνται η μια μετά την άλλη: οι χρεοκοπίες πολλαπλασιάζονται, η συγκέντρωση του κεφάλαιου αυξάνει, η ανεργία προοδεύει κι η οικονομία γνωρίζει μια κατάσταση πραγματικής ύφεσης.

Αλλά σήμερα, αυτή η στιγμή του συγκυριακού κύκλου συμπίπτει με και, κατά συνέπεια, χειροτερεύει τη μεταβατική περίοδο μεταξύ δυο συστημάτων μακράς διάρκειας. Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι έχουμε μπει προ τριάντα ετών στην τελευταία φάση του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό που βασικά διαφοροποιεί τη φάση αυτή από την αδιάλειπτη διαδοχή των προηγούμενων συγκυριακών κύκλων είναι ότι ο καπιταλισμός δεν καταφέρνει πια “να αποτελεί ένα σύστημα,” με την έννοια που καταλάβαινε ο φυσικο-χημικός Ilya Prigogine (1917-2003): όταν ένα σύστημα, βιολογικό, χημικό ή κοινωνικό, αποκλίνει όλο και περισσότερο κι όλο και συχνότερα από την κατάσταση της ευστάθειας, δεν μπορεί να πετύχει πλέον να ξαναβρεί την ισορροπία του και τότε παρατηρούμε να λαμβάνει χώρα μια διακλάδωση σε μια νέα κατάσταση.

Η κατάσταση γίνεται χαοτική, ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις, που ως τότε εξουσίαζαν σ’ αυτήν, και μπορεί κανείς να παρατηρήσει την ανάδυση μιας πάλης, όχι πλέον μεταξύ των υπερασπιστών του συστήματος και των ανταγωνιστών τους, αλλά μεταξύ όλων των δρώντων, όλων όσων αγωνίζονται για να καθορίσουν τι είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το παλιό σύστημα. Κρατώ τη χρήση της λέξης “κρίση” γι’ αυτόν τον τύπο μιας περιόδου. Βρισκόμαστε λοιπόν μέσα σε μια κρίση. Ο καπιταλισμός αγγίζει το τέλος του.

Γιατί όμως δεν πρόκειται για μια νέα μετάλλαξη του καπιταλισμού, όπως ως τώρα τον ξέραμε, κάτι που όπως, τέλος πάντων, έχει ήδη γίνει με τη μετάβαση από τον εμπορικό στο βιομηχανικό καπιταλισμό κι από τον βιομηχανικό στον χρηματο-οικονομικό καπιταλισμό;

Ο καπιταλισμός είναι παμφάγος, αρπάζει το κέρδος, εκεί όπου είναι σημαντικότερο σε μια δεδομένη στιγμή. Δεν ικανοποιείται με περιθωριακά μικρά κέρδη. Αντίθετα, τα μεγιστοποιεί φτιάχνοντας τα μονοπώλια – αυτό προσπάθησε ακόμη να κάνει τελευταία με τις βιοτεχνολογίες και τις τεχνολογίες της πληροφορικής. Αλλά νομίζω ότι οι δυνατότητες για πραγματική συσσώρευση από μεριάς του συστήματος έχουν φθάσει στα όριά τους. Ο καπιταλισμός, από τη γέννησή του το δεύτερο μισό του XVIου αιώνα, έχει γαλουχηθεί με μια διαφοροποίηση του πλούτου μεταξύ ενός κέντρου, όπου συγκλίνουν τα κέρδη, και των περιφερειών (όχι αναγκαστικά γεωγραφικών), όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι οι όλο και πιο πολύ φτωχότεροι.

Από αυτή την άποψη, το οικονομικό συμμάζεμα της Ανατολικής Ασίας, της Ινδίας, της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί μια ανυπέρβλητη πρόκληση για την “παγκόσμια οικονομία,” που δημιουργήθηκε από τη Δύση και η οποία δεν καταφέρνει πλέον να ελέγχει το κόστος της συσσώρευσης. Οι τρεις παγκόσμιες καμπύλες, του κόστους της εργατοδύναμης, των πρώτων υλών και των δασμών, βρίσκονται παντού σε μεγάλη άνοδο για κάποιες δεκαετίες τώρα. Η σύντομη περίοδος του νεοφιλελευθερισμού, που έχει πια κλείσει τον κύκλο της, κατάφερε να αντιστρέψει αλλά μόνο παροδικά αυτήν την τάση: στο τέλος της δεκαετίας του 1990, αυτά τα κόστη ήσαν βέβαια χαμηλότερα από τη δεκαετία του 1970, αλλά ήσαν ψηλότερα από ό,τι το 1945. Στην πραγματικότητα, η τελευταία περίοδος της πραγματικής συσσώρευσης – “η ένδοξη τριακονταετία” – κατέστη ανέφικτη, επειδή ακριβώς τα Κεϋνσιανά κράτη έθεσαν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του κεφάλαιου. Αλλά, και τότε πάλι, φθάσαμε στα όρια!

Υπάρχουν προηγούμενες καταστάσεις της τρέχουσας φάσης, όπως την περιγράφετε;

Υπήρχαν πολλά πράγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που στρεφόντουσαν αντίθετα σ’ αυτά, στα οποία παραπέμπει η αναπαράσταση, που κατασκευάσθηκε στο μέσο του XIXού αιώνα, της συνεχούς κι αναπόφευκτης προόδου, συμπεριλαμβανομένης και της Μαρξιστικής εκδοχής της. Προτιμώ να περιορισθώ στη θέση της δυνατότητας της προόδου κι όχι στο αναπόφευκτό της. Σίγουρα, ο καπιταλισμός είναι το σύστημα, που γνώριζε πώς να παράγει, μ’ έναν εξαιρετικό κι αξιοσημείωτο τρόπο, τα περισσότερα αγαθά και πλούτη. Αλλά όμως πρέπει ακόμη να δούμε και το σύνολο των ζημιών – για το περιβάλλον, για την κοινωνία – που επίσης παραγόταν. Το μόνο καλό είναι εκείνο, που επιτρέπει να εξασφαλισθεί για το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων μια ορθολογική και συνετή ζωή.

Όμως, η πιο πρόσφατη κρίση παρόμοια με τη σημερινή είναι η κατάρρευση του φεουδαρχικού συστήματος στην Ευρώπη, μεταξύ των μέσων του XVου και του XVIου αιώνα, και η αντικατάστασή του από το καπιταλιστικό σύστημα. Η περίοδος αυτή, που κορυφώνεται με τους θρησκευτικούς πόλεμους, βλέπει να καταποντίζονται η βασιλική εξουσία κι η κυριαρχία των ευγενών και της εκκλησίας πάνω στις πιο πλούσιες επαρχιακές κοινότητες και πάνω στις πόλεις. Γι’ αυτό κατασκευάζονται, με διαδοχικές απόπειρες και με ασυνείδητο τρόπο, κάποιες απροσδόκητες λύσεις, των οποίων η επιτυχία θα τελειώσει με τη “συγκρότηση του συστήματος,” που θα επεκταθεί λίγο-λίγο κάτω από τη μορφή του καπιταλισμού.

Πόσο χρόνο πρέπει να διαρκέσει η τρέχουσα μετάβαση και τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτή;

Η περίοδος καταστροφής της αξίας, που κλείνει τη φάση Β ενός κύκλου Kondratieff, διαρκεί γενικώς από δυο ως πέντε χρόνια, πριν ικανοποιηθούν οι συνθήκες εισόδου στη φάση Α, τότε που κάποιο πραγματικό κέρδος μπορεί πάλι να εξαχθεί από τους νέους τύπους υλικής παραγωγής, που περιγράφηκαν από τον Schumpeter. Αλλά το γεγονός ότι η φάση αυτή αντιστοιχεί τώρα σε μια κρίση του συστήματος, μας αναγκάζει να εισέλθουμε σε μια περίοδο πολιτικού χάους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κυρίαρχοι πρωταγωνιστές, που βρίσκονται στην κορυφή των επιχειρήσεων και των κρατών της Δύσης, θα προσπαθήσουν να κάνουν ο,τιδήποτε είναι τεχνικώς δυνατό, για να ξαναβρούν την ισορροπία, παρότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κατορθώσουν να κάνουν τίποτε.

Οι πιο έξυπνοι από αυτούς έχουν ήδη καταλάβει ότι θα έπρεπε να κάνουν κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά όμως υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος δρώντων, που ήδη ενεργούν με τρόπο άτακτο και ασυνεπή για να συμβάλουν στη ανάδυση των νέων λύσεων, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακόμη ποιο σύστημα θα ξεπροβάλει από τέτοιες αναζητήσεις.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, μάλλον σπάνια, κατά την οποία η κρίση κι η αδυναμία των ισχυρών αφήνουν χώρο στην ελεύθερη βούληση του κάθε άνθρωπου: υπάρχει σήμερα ένα χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα επιρροής του μέλλοντος μέσω της ατομικής του δράσης. Αλλά, καθώς το μέλλον αυτό θα είναι το άθροισμα ενός ανυπολόγιστου πλήθους δράσεων, είναι απολύτως αδύνατο να προβλέψουμε ποιο θα είναι το μοντέλο, που τελικά θα επιβληθεί. Σε δέκα χρόνια, πιθανό να μπορούμε να δούμε τα πράγματα καθαρότερα. Σε τριάντα ή σαράντα χρόνια, ένα νέο σύστημα θα αναδυθεί. Πιστεύω ότι είναι το ίδιο πιθανό να δούμε να εγκαθίσταται ένα σύστημα εκμετάλλευσης, αλίμονο, ακόμη περισσότερο βίαιο από τον καπιταλισμό, ή αντίθετα να δούμε να επικρατεί ένα μοντέλο περισσότερο δίκαιο και αναδιανεμητικό.

Έχουν οι προηγούμενες μεταλλάξεις του καπιταλισμού οδηγήσει σε μια μετατόπιση του κέντρου της “παγκόσμιας οικονομίας,” για παράδειγμα, από τη λεκάνη της Μεσογείου προς τις Ευρωπαϊκές ακτές του Ατλαντικού και μετά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μήπως το επερχόμενο σύστημα θα έχει το κέντρο του στην Κίνα;

Η κρίση που ζούμε αντιστοιχεί επίσης στο τέλος ενός πολιτικού κύκλου, εκείνου της Αμερικανικής ηγεμονίας, που επίσης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σημαντικός πρωταγωνιστής, αλλά δεν θα μπορέσουν να ξαναποκτήσουν την κυρίαρχη θέση τους απέναντι στον τωρινό πολλαπλασιασμό των κέντρων δύναμης, με τη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία. Μια νέα ηγεμονική δύναμη, αν αναφέρεται κανείς στο χρόνο “μακράς διάρκειας” του Braudel, θα χρειαζόταν πιθανόν ακόμη άλλα πενήντα χρόνια για να επιβληθεί. Αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι.

Στο μεταξύ, οι πολιτικές συνέπειες της τρέχουσας κρίσης θα είναι τεράστιες, στο μέτρο που οι κυρίαρχοι του συστήματος θα προσπαθήσουν να βρουν τους αποδιοπομπαίους τράγους για την κατάρρευση της ηγεμονίας τους. Θεωρώ ότι οι μισοί Αμερικανοί δεν θα αποδεχθούν αυτό που συμβαίνει. Έτσι, οι εσωτερικές συγκρούσεις θα αυξηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο να γίνουν η πιο ασταθής χώρα του κόσμου από πολιτικής πλευράς. Και μην ξεχνάτε ότι εμείς, οι Αμερικανοί, είμαστε όλοι οπλισμένοι..

Βαθιά ύφεση που τρομάζει

Εγκλωβισμένη στην ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, με τη συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος να ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και να προσγειώνεται στο 4,5% το 2010, χαμηλότερα ακόμη και αυτήν την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, που οριοθετείτο στο 4,2%.

Κυριολεκτική βουτιά στην υφεσιακή δίνη πραγματοποίησε σε ετήσια βάση το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου, υποχωρώντας κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από την αρχή του έτους προκαλείται σημαντική και διαρκής επιτάχυνση της ύφεσης, η οποία το πρώτο τρίμηνο οριοθετήθηκε γύρω από το -0,7%, το δεύτερο στο -5,1% και στο τρίτο στο -5,7% σε σταθερές τιμές. Πρόκειται για συνέχιση μίας ύφεσης στην οποία πρωτομπήκε η χώρα μας ταυτόχρονα με την εκδήλωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία κορυφώθηκε από το τρίτο τρίμηνο του 2009.


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Σε απόλυτα νούμερα η συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε 2,4 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το οικονομικό επιτελείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της αγοράς ήταν πιο αισιόδοξο στις προβλέψεις του με αποκορύφωμα την παραδοσιακή έρευνα του Reuters στην οποία οι προβλέψεις τραπεζικών οικονομολόγων συνέκλιναν σε ύφεση που δεν θα ξεπερνούσε το 4,8% το τέταρτο τρίμηνο τους έτους, με αποτέλεσμα η συνολική ετήσια μείωση του ΑΕΠ να ήταν πολύ κοντά στο 4,2%.
Η ΖΗΤΗΣΗ
Η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθίζηση τόσο της ζήτησης όσο και της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ τονωτικά, αλλά όχι πλήρως αντισταθμιστικά, επέδρασε το εμπορικό ισοζύγιο, χάρις στην αύξηση των εξαγωγών. Κατόπιν αυτών το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα επίπεδα του 9,54% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 9,4%. Από την άλλη πλευρά, τίθεται εν αμφιβόλω και ο στόχος για ύφεση της τάξης του 3% το τρέχον έτος, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει λόγο ακόμη και για υψηλότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Κατά τον κ. Προβόπουλο η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο έτος οφείλεται, πέραν των άλλων και στην ανεπαρκή εγχώρια ζήτηση, στις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αν το 2009 ο περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχε εντοπισθεί στις κατασκευές και στη βιομηχανία, το 2010 επεκτάθηκε στους κλάδους του εμπορίου όσο και των άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι δημιουργούν σημαντικό ποσοστό προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας.
Ο μόνος τομέας του οποίου το προϊόν αυξήθηκε το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, ήταν ο πρωτογενής, στον οποίο σημείωσε αύξηση και η απασχόληση.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Οι επενδύσεις μειώθηκαν κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης των δαπανών για μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφορών και δευτερευόντως λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε κατοικίες. Οι επιχειρήσεις αποδίδουν τη μείωση των επενδύσεων το 2010 στην αρνητική επίδραση της οικονομικής πολιτικής, στην άνοδο της φορολογίας των κερδών, στην έλλειψη κεφαλαίων και στην αύξηση του κόστους των κεφαλαίων.
Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδίδεται στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών σε συνδυασμό με την ανησυχία τους για τις μελλοντικές εξελίξεις και τον περιορισμό του δανεισμού από τις τράπεζες. Τα εθνικολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010 το εισόδημα από εξαρτημένη εργασία μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 6,1%.
Δεδομένης της ανόδου του αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,8%, η απώλεια εισοδήματος σε πραγματικούς όρους φθάνει το 10,4%. Ο περιορισμός του εισοδήματος αντανακλά τόσο την απώλεια θέσεων εργασίας όσο και τη μείωση των αμοιβών.
ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ...
Ελαφρά πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών παράγοντες του οποίου εκτιμούν ότι από τα μισά περίπου του τρέχοντος έτους θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση και η οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2012.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η ύφεση σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε τρίμηνο το βάθος της ύφεσης περιορίζεται (-1,9% το πρώτο τρίμηνο, -1,8% το δεύτερο, -1,7% το τρίτο και -1,4% το τέταρτο), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το τελευταίο έτος.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Με βάση εξάλλου διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 1ο τρίμηνο 2006 - 3ο τρίμηνο 2010, οφείλεται:

- Στην προσαρμογή των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ στις αντίστοιχες ετήσιες εκτιμήσεις για την περίοδο 2006-2009, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην κοινοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) του Νοεμβρίου 2010.

- Στην εισαγωγή των τριμηνιαίων στοιχείων των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης για το έτος 2009, που είναι συνεπή και συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα τριμηνιαία στοιχεία του έτους 2010. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν υπολογιστεί κυρίως με δεδομένα από άμεσες πηγές. Σημειώνεται ότι τα τριμηνιαία στοιχεία των ετών 2009-2010 δεν είναι συγκρίσιμα με τα τριμηνιαία στοιχεία των ετών 2000-2008, τα οποία δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί με δεδομένα από άμεσες πηγές.
ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2011-2013
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται ευνοϊκότερο μόνον μετά το 2011 σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αν και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των άλλων πρώτων υλών είναι μικρή.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν θετικά και την ελληνική οικονομία, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 5,1% το 2011, κατά 6% το 2012 και 7,4% το 2013, γεγονός που υποδηλώνει τη σημαντική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός (-3%), λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του προγράμματος προσαρμογής, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011, προτού επανέλθει η οικονομία ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκίνησαν το 2010 αλλά και όσες προγραμματίζονται αναμένεται να συμβάλουν στη σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει το 2011 στο 14,6% του εργατικού δυναμικού, το 2012 στο 14,8% και το 2013 στο 14,3%. Αντίστοιχα, η διαρκής μείωση της απασχόλησης κατά την περίοδο 2009-2012, αναμένεται να αναστραφεί στα τέλη του 2012, οδηγώντας σε οριακή αύξηση της απασχόλησης το 2012 κατά 0,1% και το 2013 κατά 0,9%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011-2013, επηρεαζόμενος από την εισοδηματική πολιτική που έχει συμφωνηθεί στον ιδιωτικό τομέα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένεται να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγορών

Πηγή: www.kerdos.gr

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ελληνική οικονομία «βουλιάζει» στην ύφεση".
"Ισχυρότερο των εκτιμήσεων υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, είναι το «σοκ ύφεσης» που υπέστη το 2010 η ελληνική οικονομία, από το συνδυασμό του δημοσιονομικού αδιεξόδου και των μέτρων του μνημονίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για το χρόνο επανόδου της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς" γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ν».

ΕΞΠΡΕΣ: "Απαγόρευση αποκλίσεων ζητεί η Τράπεζα Ελλάδος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκ βάθρων αναδιοργάνωση του κράτους με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας ζητεί από την κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρομάζει η μεγάλη ύφεση ΑΕΠ -6,6%, μισθοί -9%, ανεργία 12,5%".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ύφεση που τρομάζει και ξεπέρασε και την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη ανακοινώθηκε χθες από τη Στατιστική Αρχή, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι προβλέψεις από την Τράπεζα της Ελλάδας".

ΚΕΡΔΟΣ: "Βαθιά ύφεση που τρομάζει".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εγκλωβισμένη στην ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάνει το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το -6,6% και να βυθίζει το ετήσιο εισόδημα στο -4,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 4,2%".

Πηγή: naftemporiki.gr

ΙΚΑ: Πως θα αναγνωρίσετε 4 πλασματικά χρόνια σπουδών

Συνολικά 10.296 ευρώ θα κοστίσει η εξαγορά - και η αναγνώριση ως «συντάξιμων» - 4 ετών σπουδών από όσους και όσες χρειάζονται πλασματικό χρόνο για να θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα (και να «κλειδώσουν» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2011).

Το «πράσινο» φως για την υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης ? εξαγοράς του χρόνου σπουδών, εφόσον έχει αποκτηθεί πτυχίο, άναψε η διοίκηση του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο.
Οι προϋποθέσεις
1. Τη συγκεκριμένη αναγνώριση μπορούν να ζητήσουν όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου καθώς και όσοι σπούδασαν σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.
2. Για την αναγνώριση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος («δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών εάν δεν έχει αποκτηθεί πτυχίο ή δίπλωμα»).
3. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο αποφοίτησης.
Αν, κατά το χρόνο φοίτησης υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος και η αναγνώριση θα γίνεται μόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήματα.
Τα 6 δικαιολογητικά
1. Αίτηση ασφαλισμένου στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του.
2. Ασφαλιστικά βιβλιάρια και στοιχεία άλλων φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά το χρόνο σπουδών του ασφαλισμένου.
3. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνεται ότι για το χρόνο αυτό δεν έχει λάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και τον αιτούμενο αριθμό ημερών αναγνώρισης. Ακόμη, θα δηλώνεται ότι ο ζητούμενος προς αναγνώριση χρόνος δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα καθώς και τρόπος εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς (με δόσεις, εφάπαξ ή με παρακράτηση από τη σύνταξη).
4. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος της σχολής φοίτησης. Αν η φοίτηση πραγματοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο με τα απονεμόμενα από τα ελληνικά ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή από την εκάστοτε αρμόδια Δημόσια Ελληνική Αρχή.
5. Βεβαίωση της σχολής για τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης σ' αυτήν καθώς και την συνολική χρονική περίοδο φοίτησης του αιτούντος. Σε περίπτωση που ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο Πτυχίο ή στο Δίπλωμα δεν απαιτείται η βεβαίωση. Αν η σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή έχει διακόψει τη λειτουργία, θα προσκομίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα, (Υπουργείο Παιδείας κλ.π.).
6. Φωτοτυπία του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας (για τα πρόσωπα που ζητούν αναγνώριση χρόνου στις μέσες επαγγελματικές σχολές).
Το κόστος
Για την αναγνώριση στο κύριο φορέα (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) η εξαγορά θα είναι το 20% του 25πλασίου του κατώτατου ημερομισθίου (165 ευρώ το μήνα). Για την αναγνώριση στον επικουρικό (ΕΤΕΑΜ) που είναι υποχρεωτική, η εξαγορά είναι 6% επί του 25πλασίου (49,5 ευρώ το μήνα).
Ο αριθμός των δόσεων είναι ισάριθμος με τους αναγνωριζόμενους μήνες και αν πληρωθούν εφάπαξ εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%.
Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, υπάρχει επιβάρυνση με τα εκάστοτε προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη. Εάν, πριν από την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης, το υπόλοιπο του ποσού της εξαγοράς εξοφλείται με παρακράτηση κάθε μήνα από την σύνταξη ποσού ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.
Οφέλη για μητέρες
Ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος σημειώνει στην «Η» ότι με την εξαγορά των 4 ετών (που ισχύει σε όλα τα Ταμεία) μία ασφαλισμένη μπορεί να «γλιτώσει» έως και 13 χρόνια (συνταξιοδότηση στα 52 αντί στα 65 π.χ. αν είναι μητέρα ανηλίκου). Διαπιστώνει, ακόμη, κενό στην εγκύκλιο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που η φοίτηση σε μία σχολή έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει κάθε Σχολή αλλά και το γεγονός ότι ένας πτυχιούχος ιατρικής μπορεί να αναγνωρίσει φέτος 4 χρόνια (αντί των 5 ετών που προβλέπονται και θα αναγνωρίζονται το 2012).
Παραδείγματα εξαγοράς
  • Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΙΚΑ: 165 ευρώ Χ 48 μήνες = 7.920 ευρώ
  • Εξαγορά 4 ετών σπουδών στο ΕΤΕΑΜ: 49,5 ευρώ Χ 48 μήνες = 2.376 ευρώ
Πηγή: www.imerisia.gr

Βοήθημα για καταχώριση αποδείξεων

 Στημ παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε ένα βοήθημα για την καταχώρηση των αποδείξεων που θα  μπουν στην φορολογική σας δήλωση.

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?app=downloads&showfile=1147

Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα των νέων

Η φτώχεια χτυπάει την πόρτα των νέων. Όπως τονίζεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά το 2008 η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς τα νεαρά ζευγάρια με παιδιά αλλά και προς τους νέους εργαζόμενους και ιδίως προς τα παιδιά μέχρι 15 ετών.

Επιπρόσθετα καταγράφεται σημαντική μείωση των αποδοχών τάση η οποία αναμένεται να διατηρηθεί και το 2011.

Η υποχώρηση των ακαθάριστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με την ΤτΕ έφθασε πέρυσι στο 13,5% και πλέον οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες και από στο 2003 ενώ στο σύνολο της οικονομίας η συρρίκνωση των αποδοχών ανήλθε στο 9%.

Όσον αφορά το 2011 προβλέπεται νέα μείωση των αποδοχών 5% κατά μέσο όρο.Πιο αναλυτικά το γεγονός της ...μετατόπισης της φτώχειας φαίνεται από την εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού φτώχειας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών στο 21,4% το 2009 από 27,9% το 2005.

Αντίθετα στους νέους έως 15 ετών το ποσοστό αυξήθηκε στο 23,4% πρόπερσι από 19,3% το 2005.

Επίσης στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται πως η σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας , κυρίως των νέων, και οι διαδοχικές αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε είδη ευρείας κατανάλωσης μείωσαν περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πιο φτωχών νοικοκυριών.

Στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται πως αυτή θα αυξηθεί σε σχέση με το 12,% του 2010.
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως πέρα από τους καταγεγραμμένους ανέργους υπάρχουν και άτομα που παρότι επιθυμούν να εργαστούν δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα βρουν καθώς και εκείνοι οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη.

«Έτσι το ποσοστό της υποαπασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2010 έφθασε στο 16,9% έναντι 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009», προστίθεται.

Το παρήγορο είναι πως η ΤτΕ βλέπει αποκλιμάκωση των τιμών εντός του τρέχοντος έτους και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,2% (ο δομικός κάτω από το 1%) από 4,6% πέρυσι.

Πηγή: Ημερησία

Στο «κόκκινο» είναι ένα στα πέντε καταναλωτικά δάνεια

Στο 10% σκαρφάλωσε το ποσοστό των καθυστερήσεων επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια άνω των 26 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται στην ώρα τους αυξήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010 κατά 6,7 δισ. ευρώ, μολονότι οι τράπεζες προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου διαγραφές.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται για διάστημα άνω των τριών μηνών.

Το ποσοστό των καθυστερήσεων είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 18,4% από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στη στεγαστική πίστη, με το αντίστοιχο ποσοστό να έχει φτάσει στο 9,7% αντιστοιχώντας σε δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στα 10,8 δισ. ευρώ ή 8,5% επί του συνόλου από 6,7% στο τέλος του 2009 ανήλθαν τα «προβληματικά» επιχειρηματικά δάνεια.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μέσα στο 2011 οι επισφάλειες θα ανέλθουν στο 12%, καθώς η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση, γεγονός που θα επηρεάσει την κερδοφορία τους, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων.

Πηγή: www.in.gr

Πώς θα γίνει η απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων - Η απόφαση

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr


Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απόσυρση:

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου μέχρι και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998), το οποίο παραδίδεται προς καταστροφή (αποσύρεται) στο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής. Η έναρξη της εφαρμογής πραγματοποιείται δέκα ημέρες από τη δημοσίευση της Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η λήξη της θα είναι στις 20 Δεκεμβρίου 2011. Οι απαλλαγές έχουν ως ακολούθως:

    α) μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

    β) από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

    γ) από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

    δ) από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

    Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.

    Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για τα αποσυρόμενα αυτοκίνητα είναι:

    α) Να έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα μέχρι και 31/12/1998.

    β) Να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους (δεν είναι απαραίτητο να έχουν δυνατότητα αυτοκίνησης καθώς μπορεί να έχουν πλέον αχρηστευθεί λόγω της ακινητοποίησής τους).

    γ) Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 καθώς και τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών. Για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.

    Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

    Η διαδικασία της απόσυρσης έχει τα εξής βήματα:

    · Παράδοση του αυτοκινήτου από τον ιδιοκτήτη του ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημεία συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

    · Το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής εκδίδει εντός 8 ημερών πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, δίνει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού στον ενδιαφερόμενο και ένα αντίγραφο αποστέλλει στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας για να διαγραφεί το όχημα.

    · Η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, στην οποία αποστέλλεται το πιστοποιητικό καταστροφής εκδίδει εντός 5 ημερών από την λήψη του αντιγράφου του πιστοποιητικού καταστροφής, πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

    · Η πράξη οριστικής διαγραφής παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του σε δύο αντίγραφα.

    · Το ένα αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής κατατίθεται άμεσα στο αρμόδιο τελωνείο και το άλλο κρατείται από τους ενδιαφερόμενους.

    · Η εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόσυρσης: 17 ημέρες.

      Διαδικασία τελωνισμού καινούργιου αυτοκινήτου:

    Το αυτοκίνητο που θα παραληφθεί πρέπει να είναι καινούργιο και ατελώνιστο.

    · Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται απευθείας από τους ιδιώτες:

    Ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση υποβάλλει τελωνειακό παραστατικό για τον τελωνισμό του καινούργιου επιβατικού οχήματος στο οποίο επισυνάπτει:

    - Βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος και

    - Αντίγραφο της πράξης οριστικής διαγραφής του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος.

      · Εφόσον το καινούργιο αυτοκίνητο τελωνίζεται από την εμπορική επιχείρηση για λογαριασμό των ιδιωτών:

    Εκτός από τα ανωτέρω δικαιολογητικά (βεβαίωση καταβολής τελών κυκλοφορίας και πράξη οριστικής διαγραφής) απαιτούνται και:

    - Αίτηση της εταιρείας με την οποία θα ζητείται ο τελωνισμός του οχήματος προκειμένου να διατεθεί στον δικαιούχο,

    - Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια αρχή) του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση, με την οποία θα βεβαιώνεται η συμφωνία του με την εμπορική επιχείρηση.

    Στις περιπτώσεις αυτές το τελωνειακό παραστατικό θα μένει σε εκκρεμότητα για έξι μήνες έως ότου επιστρέψει το πιστοποιητικό ταξινόμησης του αυτοκινήτου από το οποίο να προκύπτει ότι το αυτοκίνητο ταξινομήθηκε στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση.

    Αν δεν επιστρέψει εντός της προθεσμίας αυτής το πιστοποιητικό ταξινόμησης, τότε η εμπορική επιχείρηση θα καταβάλλει τους οφειλόμενους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9 ΕΤΟΥΣ 2011 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1. Μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης λόγω γάμου εντός του 2010


Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος-σύζυγος υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011 μόνο όταν η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε δηλώσεις Ε9 τα προηγούμενα έτη. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία της συζύγου διαγραμμίζοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου ή του υπόχρεου συζύγου δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους.

2. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του, το οποίο το 2011 δεν είναι προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφει το τέκνο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο -Τέκνο» και «Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Άλλη αιτία».

Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου ή των λοιπών μελών της οικογένειας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους.

Το τέκνο δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του, με εξαίρεση την περίπτωση 1 της παρούσας ενότητας.

3. Διακοπή σχέσης των συζύγων σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε.

Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος - σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στην κοινή δήλωση στοιχείων ακινήτων, υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τη σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος» και «Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Άλλη αιτία».

Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-σύζυγο δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου και κανένα άλλο ακίνητο που είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του υπόχρεου συζύγου ή τυχόν προστατευόμενων μελών του.

Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της, με εξαίρεση την περίπτωση 1 της παρούσας ενότητας.

4. Μεταβολή λόγω θανάτου υποχρέου σε δήλωση Ε9

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση απεβίωσε μέχρι 31-12-2010, οι κληρονόμοι του θα υποβάλουν έντυπο Ε9 έτους 2011, συμπληρώνοντας τόσο τα στοιχεία του θανόντος, σημειώνοντας «Χ» στην ένδειξη «Διαγραφή λόγω θανάτου», όσο και τα στοιχεία των λοιπών μελών που είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις των προηγούμενων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «Μεταβολή - Διαγραφή - Άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφεί κανένα ακίνητο.

5. Μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης λόγω θανάτου της συζύγου ή των προστατευομένων μελών που είχαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά.

Σε περίπτωση που η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου σε δήλωση απεβίωσαν μέχρι 31-12-2010, ο υπόχρεος θα υποβάλλει έντυπο Ε9 έτους 2011, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους και θα σημειώσει «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις, δηλαδή «Σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του θανόντος και κανένα άλλο ακίνητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων του συζύγου ή των εν ζωή μελών της οικογένειας. Η μη αναγραφή στοιχείων ακινήτων στο εσωτερικό του εντύπου εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος σύζυγος και τα λοιπά εν ζωή μέλη της οικογένειας δεν είναι κληρονόμοι του θανόντος.
 
Πηγή: taxheave.gr
 



ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε9)

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2011 έχει:


• Κάθε φυσικό πρόσωπο που εντός του έτους 2010 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.

• Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2010 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.

• Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2010) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2010 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) ή ο θάνατος.

• Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, εφόσον έχουν υποχρέωση.

ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι διαγραμμίζονται πάντοτε οι ενδείξεις «ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ Ε9 ΤΑ ΕΤΗ 2005 ΕΩΣ ΚΑΙ 2009» και «ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ Ε9 ΤΟ ΕΤΟΣ 2010» της πρώτης σελίδας του εντύπου, καθώς αποτελούν υποχρεωτικά πεδία.

(Παρ. 3 Άρθρου 23 νόμου 3427/2005)

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την


ΠΟΛ.1022/3.2.2011 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 ορίζονται ως εξής:

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων υποβάλλεται αυτοτελώς τις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όταν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2011.

Πηγή: taxheaven.gr







«Κόκκινη κάρτα» στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογουμένων στο Διαδίκτυο

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε πως η δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων και τον φόρο που κατέβαλαν δεν είναι αναγκαίο, πρόσφορο και αναλογικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή κοινοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών γνωμοδότηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με αυτή, η δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων με τα στοιχεία μητρώου των φορολογουμένων για το σκοπό της επαλήθευσης των στοιχείων τους είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς τα φορολογικά δεδομένα που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα δεν συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συνεπώς μπορούν να δημοσιευτούν ελεύθερα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Αρχή, η δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων και τον φόρο που κατέβαλαν δεν είναι αναγκαίο, πρόσφορο και αναλογικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θεωρεί σκόπιμο να εισαχθεί σαφής νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική υπηρεσία επαλήθευσης στοιχείων μητρώου καθώς και για τη μη δυνατότητα εμπορικής χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται στους φορολογικούς καταλόγους.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη του τη γνωμοδότηση, ήδη, έχει εισάγει στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, διατάξεις για την επαλήθευση στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων, καθώς και για τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έχοντας γνώμονα τη διαφάνεια και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.

Πηγή: in.gr

Όλες οι αλλαγές στη λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα µε την επικείµενη αναθεώρηση της σχετικής λίστας. Από τη σχετική λίστα, που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Τα Νέα, υπολογίζεται ότι θα βγουν περίπου 250.00 εργαζόμενοι. Σήµερα σε σύνολο 2 εκατ. εργαζοµένων, οι 700.000 σε 580 οµάδες ειδικοτήτων ανήκουν στα BAE. Όσοι εργαζόνται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και δουν µείωση στις συντάξεις τους έως και 20%.


Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ηµέρες.

Στο επικαιροποιημένο Μνηµόνιο προβλέπεται ότι η λίστα των ΒΑΕ θα καλύπτει µέχρι και το 10% του εργατικού δυναµικού. Αυτό σηµαίνει ότι 250.000 εργαζόµενοι θα βρεθούν αντιµέτωποι µε ανατροπές στα µισθολογικά και στα ασφαλιστικά τους δικαιώµατα.

Σταδιακά, τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2015 ή το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται µε 35ετία στο 60ό έτος ή στο 58ο έτος µε µειωµένη).

Η νέα λίστα µε βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόµο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ σημειώνεται ότι δεν θα θιγούν όσοι θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.
Πηγή: http://www.in.gr/