Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Σωσίβιο» στην κρίση ζητούν τώρα οι επιχειρήσεις

«Μαχαίρι» σε δαπάνες και λειτουργικά έξοδα είναι αποφασισμένες να βάλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ύφεσης και την οικονομική δυσπραγία. Μείωση προσωπικού, επιχειρησιακές συμβάσεις, περικοπές μισθών, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και αναδιάρθρωση δανείων είναι ορισμένα από τα «όπλα» που επιστρατεύουν στη μάχη για την εξυγίανση των οικονομικών και την τόνωση της ρευστότητάς τους.

Πρωτοβουλίες σε όλους του τομείς, χωρίς να αποκλείονται και νέες απολύσεις σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναλάβει η διοίκηση του ΟΤΕ το επόμενο διάστημα, με στόχο την περιστολή των δαπανών του οργανισμού κατά 300 εκατ. ευρώ. Ηδη, από τις απολύσεις των 120 εργαζομένων στην Cosmote και το «ψαλίδισμα» επιδομάτων και υπερωριών υπολογίζεται να εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ (32 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ και περίπου 8 εκατ. ευρώ από τους μισθούς στην Cosmote).

Τηλεπικοινωνίες

Σε μειώσεις μισθών προχωρούν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου των τηλεπικοινωνιών, Wind Hellas και Vodafone, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ ανάλογες κινήσεις κάνουν τα ΕΛ.ΠΕ. Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε στους εργαζομένους την περιστολή του μισθολογικού κόστους, με μηδενικές αυξήσεις και περικοπή των μπόνους και των επιδομάτων που πλέον θα συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Να σημειωθεί πως η περικοπή των μισθολογικών δαπανών έρχεται σε συνέχεια της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρείας να μειώσει τις αμοιβές. Συνολικά, η επιχειρήση επιδιώκει να εξοικονομήσει 210 εκατ. ευρώ έως το 2012 καθώς η εφαρμογή ανάλογου προγράμματος την περίοδο 2008-2010 , (η οποία σημειωτέον δεν περιελάμβανε μισθολογικές περικοπές), είχε αποδώσει 230 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση

Με μειώσεις στις έξτρα παροχές, όπως τα εκτός έδρας, στον αριθμό των υπερωριών επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ να αποκομίσει όφελος 40 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές με τους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση ορισμένων παροχών όπως ο κοινωνικός τουρισμός κ.λπ., προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς το συνδικάτο των εργαζόμενων. «Τέλος» στις υπέρογκες αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου βάζει ο ΟΠΑΠ, ενώ και η Coca - Cola 3E δηλώνει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δικτύου της κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε πρόσφατα ένα από τα τρία εργοστάσιά της στην Κροατία και εξετάζει σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα τη διακοπή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής στο Κορφίνιο της Ιταλίας. Προηγουμένως, μείωσε το προσωπικό της κατά 51 άτομα στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τους εργαζομένους δεν αποκλείονται νέες περικοπές. Τη μείωση του προσωπικού, ως μέτρο άμυνας στην κρίση υιοθέτησε και η Intracom (απέλυσε 100 άτομα), ενώ σε δραστικές λύσεις προσέφυγαν η Vivartia, μεταβιβάζοντας τον κλάδο αρτοποιίας και ζαχαρωδών σε ομάδα επενδυτών, η Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες, ρευστοποιώντας τη συμμετοχή που διατηρούσε στη νορβηγική Marine Farms ASA και η SATO, αποχωρώντας από την Τουρκία και τη Γερμανία. «Λουκέτο» στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη έβαλε η Nutriart, μεταφέροντας τη γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.

ΑΤΕ Bank
 
Από την άλλη πλευρά, έτοιμη να απαγκιστρωθεί από όλες τις συμμετοχές της στο αγροτοσυνεταιριστικό και βιομηχανικό τομέα είναι η ΑΤΕ Bank. Μέσα στο μήνα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλου που θα επιβλέψει την οργάνωση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την εκχώρηση της συμμετοχής της στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, ΔΩΔΩΝΗ. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε πως θα προσλάβει σύμβουλο και για την πώληση των μεριδίων που διαθέτει τόσο στην εισηγμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε., όσο και στην εταιρεία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) Α.Ε.

Δανεισμός

Εμφαση αναμένεται να δώσουν και στο χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό για την πλειονότητα των εταιρειών.

Οι «ουρές» που σχηματίστηκαν πέρυσι στα γκισέ των τραπεζών από «απεγνωσμένους» επιχειρηματίες, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους, προβλέπεται να επαναληφθούν και φέτος.

Ηδη, μια σειρά από εταιρείες έσπευσαν να το κάνουν, με στόχο να διαπραγματευτούν με τα πιστωτικά ιδρύματα καλύτερα επιτόκια και να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Ειδικές συμβάσεις

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας People for Business μία στις τρεις επιχειρήσεις προτίθεται να κάνει χρήση του νέου εργαλείου των επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένες αμοιβές μέσα στο 2011.

Πηγή: Ημερησία

Αυξήσεις επιτοκίων σε στεγαστικά, κάρτες καταναλωτικά

Ερχονται αυξήσεις στα επιτόκια και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες δόσεις.

Το σήμα για άνοδο των επιτοκίων -πιθανόν και μέσα στον Απρίλιο- έδωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Προς το παρόν η ΕΚΤ διατηρεί στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ και σταθερά τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε πως «μία αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι πιθανή αλλά όχι βέβαιη».
Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «μία ενδεχόμενη αύξηση δεν συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει ένα σερί αυξήσεων επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί από τα στοιχεία που θα βγουν το επόμενο διάστημα». Και τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την άνοδο του πληθωρισμού, λόγω των αυξημένων τιμών σε καύσιμα και ενέργεια εξαιτίας της κατάστασης στη Β. Αφρική.

Μία αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων δανειοληπτών. Ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες έχουν γίνει μια σειρά από σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες φτάνουν και τη 1 μονάδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και φυσικά αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε άνοδο και του διατραπεζικού επιτοκίου eribor (στο 1,098% χθες το τρίμηνο).

Την ίδια ώρα πληθαίνει ο αριθμός των νοικοκυριών που βγαίνουν σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες. Οι κόκκινες οφειλές έχουν ήδη φτάσει το 10% στα στεγαστικά δάνεια και το 20% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ οι τραπεζίτες περιμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο έτος.

Οι δόσεις δανείων

Ας δούμε τώρα πόσο ανεβαίνουν οι δόσεις των δανείων: Για παράδειγμα, σε στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, και επιτόκιο 3,75% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% +περιθώριο 2,75 μονάδες), η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 1.186 ευρώ. Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,25% και το τελικό επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%, η μηνιαία δόση θα είναι 1.212 ευρώ.
Στην περίπτωση που κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ύψους 30.000 ευρώ, διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια και επιτόκιο 11,25%, η μηνιαία δόση είναι 418 ευρώ. Για κάθε 0,25 της μονάδας αύξηση στο επιτόκιο η μηνιαία δόση ανεβαίνει κατά 5 ευρώ.
Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά μία μονάδα, τότε μεταφράζεται σε 20 ευρώ αύξηση στο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.

Πηγή: Ημερησία

Αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων

«Φωτιά» σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, θα βάλει από το καλοκαίρι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η προεργασία για την αναπροσαρμογή των τιμών για τις εντός σχεδίου περιοχές έχει ξεκινήσει, με τις αρμόδιες επιτροπές, που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε νομό, να συγκεντρώνουν τα σχετικά στοιχεία από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία όλης της χώρας. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις προτάσεις τους.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε γενικευμένη και ισοπεδωτική αύξηση των αντικειμενικών αξίων, η οποία θα αγνοεί τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σήμερα», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, θέλοντας να δώσει το στίγμα για τις αυξήσεις που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα θα είναι καταστροφική για την κτηματαγορά, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 200%.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:
1 Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

2 Ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.

3 Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί με αύξηση των αφορολόγητων ποσών για την πρώτη κατοικία, που σήμερα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με 10% επί της αντικειμενικής.

4 Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

5 Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

6 Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τ.μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.

7 Η κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβο
λαιογράφων υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

8 Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

9 Ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων.
Μετά τον θόρυβο, που προκάλεσε η αιφνιδιαστική αύξηση έως 60% των αντικειμενικών στο Ψυχικό, το υπουργείο έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι «μετά την ακύρωση της τιμής της Β’ Ζώνης Ψυχικού από το ΣτΕ, συνεδρίασε κατά προτεραιότητα για τον Δήμο Ψυχικού η αρμόδια επιτροπή Νομού Αττικής για να εισηγηθεί τιμές ακινήτων στο πλαίσιο της επικείμενης αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών». Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τιμές που εισηγήθηκε η επιτροπή ήταν μεγαλύτερες και η υπουργική απόφαση όρισε χαμηλότερες τιμές «ώστε να μην ισοπεδώσει την αγορά ακινήτων».

Παραδείγματα

Διαμέρισμα 120 τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή, αντικειμενικής αξίας 246.000 ευρώ (2.050 ευρώ/τ.μ.), το οποίο αγοράζεται ως πρώτη κατοικία. Σήμερα ο αγοραστής (άγαμος) θα πληρώσει φόρο 4.600 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί 30% και το αφορολόγητο όριο από 200.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο αυξηθεί στα 250.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει φόρο 6.980 ευρώ (αύξηση φόρου 52%). Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί κατά 60%, θα πληρώσει φόρο 14.360 ευρώ (αύξηση φόρου 212%).
Διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Αλιμο, αντικειμενικής αξίας 285.000 ευρώ (2.850 ευρώ/τ.μ.), το οποίο αγοράζεται ως πρώτη κατοικία. Σή?ερα ο αγοραστής (άγαμος) θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 8.500 ευρώ. Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί 30% και το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 12.050 ευρώ (αύξηση φόρου 42%). Αν η αντικειμενική αξία αυξηθεί κατά 60%, θα πληρώσει φόρο 20.600 ευρώ (αύξηση φόρου 142%).

Πηγή: Ημερησία

Όλι Ρεν: «Μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ»

Αμφισβητώντας το καθολικό - μέχρι σήμερα - δικαίωμα των Ελλήνων ανέργων να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ο κοινοτικός επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, διευκρινίζει ότι το επίδομα ανεργίας στους ανέργους θα πρέπει να παρέχεται μετά από έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους και συγχρόνως προαναγγέλλει τη δραστική μείωση και άλλων κοινωνικών παροχών μετά από την αξιολόγηση τους.

Στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί τι συνεπάγεται η δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ από “επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης”, πολύ περισσότερο που ο αριθμός των ανέργων συνεχώς αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Στη γραπτή απάντησή του, ο Ο. Ρεν αναφέρει ότι για το 2012 “θα μπορούσε να εξοικονομηθεί το αναμενόμενο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εφόσον βελτιωθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου πραγματοποιείται ο έλεγχος των περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων ή με την καλύτερη στόχευση και τη δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων”. Ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει μάλιστα ότι το ποσό αυτό είναι θεωρητικό και υπολογίζεται, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση το 2012.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 0,2% του ΑΕΠ. Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει την ορθότητα των θέσεων του, ο Ο. Ρεν σημειώνει ότι “με την υπό εξέλιξη πλήρη αναθεώρηση όλων των υφισταμένων κοινωνικών προγραμμάτων, επιδιώκεται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη στόχευση τους και η λεπτομερέστερη ποσοτικοποίηση των αντιστοίχων εξοικονομήσεων”.

Και συνεχίζει : O προαναφερθείς έλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων μπορεί επίσης να εγγυηθεί τη διαθεσιμότητα πόρων για επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (!) και τη λήψη εστιασμένων μέτρων με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων….

Ο Φιλανδός επίτροπος τονίζει κατηγορηματικά, δηλαδή χωρίς να αφήνει περιθώρια ευελιξίας, ότι «εάν δεν αναληφθεί πολιτική δράση, τα επιδόματα ανεργίας και οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν περαιτέρω συνοδευόμενα από κλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας».

Βασική επιχειρηματολογία του Ολι Ρεν είναι ότι ως κοινωνικές παροχές, εξαρτώμενες από το εισόδημα, νοούνται οι παροχές εκείνες των οποίων η χορήγηση συναρτάται ρητά ή σιωπηρά από το κατά πόσον το εισόδημα του δικαιούχου ή/και περιουσία του βρίσκεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Η συνολική στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης-κατά τον κ. Ρεν- πρέπει να είναι κοινωνικά ισορροπημένη και η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ο στόχος εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ αποτελεί βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό του Μνημονίου. Ο κοινοτικός επίτροπος καταλήγει με μια θετική αναφορά- η οποία αφορά όμως τον επόμενο χρόνο- τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το φθινόπωρο του 2010, η απασχόληση θα αρχίσει να αυξάνει από το 2012 και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί περαιτέρω η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πηγή: Ημερησία

5 νέα προγράμματα υποστήριξης 100.000 εργαζομένων και άνεργων

Ενεργοποιούνται πέντε νέα προγράμματα στήριξης 100.000 εργαζομένων και ανέργων             

ΣTHN υλοποίηση πέντε νέων προγραμμάτων προχωρά ο ΟΑΕΔ εντός του 2011 με στόχο να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Σημειώνεται ότι ήδη υλοποιούνται 30 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,7 δισ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι, με την ολοκλήρωσή τους, θα αγγίξουν τις 800.000. Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ θα συμμετάσχει στην εφαρμογή των Τοπικών Ολοκληρωμένων Δράσεων Απασχόλησης του Yπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτικότερα, εντός του 2011 σταδιακά πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα εξής προγράμματα:

• «Επιταγή Επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

• Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ.

• Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας και τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ.

• Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

• Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων τριών μηνών θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων.

 

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δραματική αύξηση της ανεργίας τον Ιανουάριο του 2011

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) τον μήνα Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του αυξήθηκαν κατά 36.000 άτομα έναντι του Δεκεμβρίου (5,5% αύξηση) και κατά 74.272 έναντι του Ιανουαρίου 2010 (12% αύξηση) φθάνοντας τις 689.558 εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του οργανισμού.

Με άλλα λόγια, σχεδόν το μισό (48,6%) της ετήσιας αύξησης των ανέργων σημειώθηκε τον μήνα Ιανουάριο ! Εντύπωση επίσης προκαλούν και τα εξής υπόλοιπα στοιχεία για την ανεργία του Ιανουαρίου 2011: 

1. Εκτός από τους 689.600 εγγεγραμμένους ανέργους υπάρχουν και 144,7 χιλιάδες οι οποίοι δεν αναζητούν πλέον εργασία. Δηλαδή συνολικά η ανεργία φθάνει τις 834.300 αν συνυπολογίσουμε και όσους εγκατέλειψαν τις προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.


2. Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 11.875 άτομα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα (άνοδος 5%) και κατά 85.835 άτομα από τον Ιανουάριο του 2010 (αύξηση 53,3%). Δηλαδή, σε ετήσια βάση όλη η αύξηση της ανεργίας αφορά μακροχρόνια άνεργους.

3. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 258.285 άτομα (37,5% των εγγεργαμμένων άνεργων) και μειώνεται κατά -7% έναντι του Δεκεμβρίου.

4. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.626 μειωμένες κατά -16,7% σχετικά με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ οι απολύσεις που έφθασαν τις 30.481 αυξήθηκαν 2,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

5. Από το σύνολο των 258.285 επιδοτούμενων ανέργων οι 2 στους 3 περίπου (68%) αφορούν 4 ελληνικές περιφέρειες: Αττική (29,3%), Κεντρική Μακεδονία (16,9%), Κρήτη (12,4%) και Ν. Αιγαίο (9,7%).

Αναλυτικότερα στοιχεία από το δελτίο του ΟΑΕΔ είναι:

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Ιανουάριο 2011 ανήλθε σε 689.558 άτομα. Από αυτά 247.000 (35,82%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 442.558 (64,18%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,26% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,83%.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 295.529 είναι άνδρες (ποσοστό 42,86%) και οι 394.029 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,14%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 429.697 άτομα, (ποσοστό 62,31%) , στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 195.046 άτομα, (ποσοστό 28,29%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών 64.815 άτομα (ποσοστό 9,40)%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 315.541 άτομα, (ποσοστό 45,76%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 267.775 άτομα, (ποσοστό 38,83%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 97.154 άτομα, (ποσοστό 14,09%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 9.088 άτομα, (ποσοστό 1,32%).

Τέλος, στους Έλληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 636.188 άτομα, (ποσοστό 92,26%), στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 42.386 άτομα, (ποσοστό 6,15%) και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 10.984 άτομα, (ποσοστό 1,59%).

Πηγή: enet.gr

ΟΑΕΕ: Εκπτώσεις και στις εισφορές λόγω κρίσης

Τη δυνατότητα μεταβολής (προς τα κάτω) στην ασφαλιστική κατηγορία σχεδιάζει να δώσει ο ΟΑΕΕ για 3 χρόνια στους ασφαλισμένους - ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται, λόγω της κρίσης, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το σχέδιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», έχει υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» και «διευκόλυνσης» των ασφαλισμένων. Το μέτρο θα έχει, ωστόσο, ως «αντίβαρο» την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης που θα αναλογεί στην 3ετία της καταβολής χαμηλότερων εισφορών εφόσον ο ασφαλισμένος δεν «καλύψει» τη διαφορά μετά τη λήξη της περιόδου της «διευκόλυνσης» (θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής, αντίστοιχα αυξημένων εισφορών μετά το χρονικό διάστημα της καταβολής των μειωμένων εισφορών).

«Πάτωμα»

Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει «πάτωμα» ασφαλείας (δεν θα μπορεί δηλ. να κατέβει πολύ κάτω από την ασφαλιστική κλάση στην οποία βρίσκεται ο ασφαλισμένος).
Η παροχή έκπτωσης στις εισφορές, θα συμπεριληφθεί στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλεφθεί και η παροχή διευκολύνσεων σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, αλλά, έχουν παλαιότερα χρέη προς το Ταμείο, να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου (θα καταβάλλουν μέρος των οφειλών ως ποσοστό επί των εισφορών τους) και με «κούρεμα» (έως 90%) σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πηγή: imerisia.gr

Μειώσεις μισθών

Σε μειώσεις μισθών και μπόνους, πέρα από τη μείωση του προσωπικού η οποία συνεχίζεται, θα προχωρήσουν σε ποσοστό 35% και 60%, αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία έχει πλήξει «πολύ ή και δραματικά» τουλάχιστον 1 στις 2 εταιρείες (52,4%). Αυτό έδειξε έρευνα της Alba Graduate Business School για τις τάσεις της αγοράς εργασίας στο πρώτο εξάμηνο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011 σε δείγμα 224 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 1 στις 3 εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, και ακόμη περισσότερες τις αποδοχές στελεχών και εργαζομένων:

Τάσεις

Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (53,5%) αν και το 4,5% των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, άνοδος σε ποσοστό πάνω από 20% αναμένεται στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού μόνο στους κλάδους των κατασκευαστικών (οι μισές ανήκουν στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), της πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών. Στον κλάδο της εκπαίδευσης οι προσδοκίες ανόδου είναι μηδενικές, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών από τον κλάδο του εμπορίου δείχνουν αρκετά απαισιόδοξες (περίπου 2,2% αύξηση στις ενέργειες μόνο).

Ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος των μεταφορών / logistics σημείωσε πτώση στις ενέργειες προσέλκυσης νέων εργαζομένων, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2010, ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζει ο κλάδος της βιομηχανίας, καθώς και ο κλάδος των φαρμακευτικών. Όσες εταιρείες προβούν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Λογιστικής & Οικονομικών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ και της Εξυπηρέτησης Πελατών.

Τα σχέδια με αριθμού 

Το 60% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους (τους τελευταίους 6 μήνες το 56,8% των εταιρειών έχει ήδη μειώσει τα μπόνους).

Το 16% έχει αποφασίσει να προβεί σε μειώσεις μισθών και το 19% «το σκέφτεται», ενώ το 43,2% των εταιρειών έχει κάνει απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο και το 13,5% έχει μειώσει μισθούς.
Το 33,5% των επιχειρήσεων του δείγματος (σε σύγκριση με το 40% του προηγούμενου εξαμήνου) ενδέχεται να προχωρήσει και σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο (μόνο το 13,2% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις).

Πηγή: imerisia.gr

Μέτρα 22 δισ. ευρώ για το 2012-2015 στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο


Τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 επέδωσε στους συνομιλητές του από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε όσους δηλαδή δέχθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα 22 δισ. ευρώ για το 2012-2015 στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 επέδωσε στους συνομιλητές του από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε όσους δηλαδή δέχθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών.

Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαρχής απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση.

Η λήψη των μέτρων αυτών, εκτιμά η κυβέρνηση είναι απαραίτητη προκειμένου στο τέλος του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο επιτρεπτό επίπεδο του 3% του ΑΕΠ και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιονομική αυτή πολιτική και τα νέα μέτρα για την τετραετία 2012-2015 πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ως το τέλος Μαρτίου, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο και «περάσουν» από την Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Για τους βασικούς άξονες αυτής προς το παρόν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:

* συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,

* βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,

* περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,

* ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,

* δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,

* μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και

* κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα.

Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του».

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.


Πηγή: taxheaven.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και επιδομάτων στο δημόσιο

Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.

Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:
  • Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
  • Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
  • Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.
Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.
Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.

Πηγή: Έθνος

Χαμηλή ανταπόκριση για το μέτρο της απόσυρσης

Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, καθώς και το Φεβρουάριο η αγορά κατέγραψε πτώση 49,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ειδικότερα ταξινομήθηκαν μόλις 6.988 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 13.728 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως η μεγάλη πτώση της αγοράς οφείλεται εν μέρει και στη μεγάλη καθυστέρηση εκκίνησης του μέτρου της απόσυρσης, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου, οπότε δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί καμία πώληση νέου ΙΧ με χρήση του μέτρου. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, εισαγωγείς και έμποροι είναι εμφανώς πλέον ανήσυχοι με την αποδοτικότητα του μέτρου, εξαιτίας του μικρού ενδιαφέροντος των καταναλωτών.
Επίσης, όπως αναφέρουν και στελέχη της αγοράς, η σκληρή στάση που διατηρούν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ως προς την έγκριση αιτήσεων για αγορά ΙΧ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα!

Οσον αφορά σε επίπεδο έτους, η πτώση που σημειώνουν οι πωλήσεις νέων ΙΧ τους δύο πρώτους μήνες αγγίζει το 59% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, καθώς ταξινομήθηκαν 16.735 νέα ΙΧ έναντι 40.312 οχημάτων!

Επιδόσεις

Μεγάλη πτώση 70% καταγράφει η απόσυρση ΙΧ, καθώς τις πρώτες 8 ημέρες εφαρμογής του μέτρου οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ μόλις 1.800 οχήματα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 αποσύρθηκαν 6.000 παλιά αυτοκίνητα. Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην απόσυρση του 2009 πέραν των οικονομικών κινήτρων αντικατάστασης, οι κάτοχοι παλαιών ΙΧ επωφελούνταν ακόμη και εάν απέσυραν και μόνο το όχημά τους. Επίσης στο μέτρο που εφαρμόστηκε το 2009 οι καταναλωτές κατά τη διαδικασία αντικατάστασης κάποιου παλιού ΙΧ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός από νέο και ελαφρώς μεταχειρισμένα οχήματα.

Φέτος οι καταναλωτές μπορούν μόνο να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο το οποίο όμως στοιχίζει από 8.000 ευρώ και μιλάμε πάντα για ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Αν τώρα λάβουμε ως δεδομένο το γεγονός πως η πλειονότητα επιλέγει κάποιο μικρομεσαίο μοντέλο, οι τιμές διάθεσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου απόσυρσης αλλά και των προσφορών των εισαγωγικών, ανέρχονται τουλάχιστον στα 10.000 ευρώ για την απόκτηση εντός μοντέλου αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: Ημερησία

Μπλακ αουτ του Taxisnet

Στην ουρά της εφορίας στέλνουν χιλιάδες φορολογούμενους τα τεχνικά προβλήματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στο Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων. Σήμερα λήγει η νέα προθεσμία για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών
παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ήταν η 28η Φεβρουαρίου αλλά λόγω των προβλημάτων του Taxisnet δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και η υποβολή των παραπάνω ανακεφαλαιωτικών πινάκων, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ.

Με άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά, παρατείνεται μέχρι την 31η Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων μη εγκατεστημένων στο κράτος μέλος επιστροφής, δηλαδή στην Ελλάδα, που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής δικτυακής πύλης και αφορούν περιόδους επιστροφής του έτους 2009.

Το «μπλακ-αουτ» στο Taxisnet υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει μέχρι τις 4 Απριλίου τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες οι οποίοι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις τους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Υποχρεωτικά μέσω του διαδικτύου υποβάλλονται από φέτος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από όλους τους επιτηδευματίες. Όμως από τις 25 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet είναι «κλειστή» για «τεχνικούς λόγους» και όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η υπηρεσία δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

Πηγή: Ημερησία

Αυτόφωρο για φορολογικά αδικήματα

Aναλυτικό οδηγό για το νέο ποινολόγιο της εφορίας εξέδωσε χθες το υπουργείο Oικονομικών παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Tο υπουργείο απαντώντας σε όσους μιλούν για εξοντωτικές ποινές υποστηρίζει ότι υπάρχουν σήμερα αδικήματα λιγότερο επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο ή τουλάχιστον εξίσου επικίνδυνα με το αδίκημα της φοροδιαφυγής που τιμωρούνται με τις ίδιες ή βαρύτερες ποινές από τις προτεινόμενες με το σχέδιο νόμου για τα εγκλήματα της φοροδιαφυγής.
«H κλοπή είναι κλοπή ανεξαρτήτως αξίας», σημειώνει το υπουργείο, ενώ ειδικά για τη μη απόδοση του ΦΠA αναφέρει ότι πρόκειται για κατάδηλη υπεξαίρεση χρημάτων του Δημοσίου που φθάνει μέχρι και το 40% κάθε χρόνο.

Τι προβλέπεται

Mε τον Oδηγό παρέχονται διευκρινίσεις για το πότε κινείται η διαδικασία του Aυτοφώρου, ποιες ποινές επιβάλλονται ανάλογα με τη φύση του αδικήματος και το ποσό της φοροδιαφυγής, αλλά και πότε μπορεί να ανακοπεί η διαδικασία, εφόσον καταβληθεί ο φόρος.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις η διαδικασία του Aυτόφωρου θα ενεργοποιείται:
Σε ελάχιστες περιπτώσεις για τα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής ( μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 15.001 έως 150.000 ευρώ και μη απόδοσης ΦΠA μέχρι 75.000 ευρώ).
Mόνο σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις για κακουργήματα που αφορούν στη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ.
Σε περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠA άνω των 75.000 ευρώ, που θεωρούνται κακουργήματα.
Στην περίπτωση μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από τότε που τα χρέη έγιναν ληξιπρόθεσμα αλλά από το χρονικό αυτό σημείο και μετά δεν έχουν περάσει 20 μήνες.

Tο νέο «ποινολόγιο» της εφορίας

Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ποινή φυλάκισης:
  • Έως 1 έτος για οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
  • Tουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000.
  • Tουλάχιστον 1 έτους για χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
  • Tουλάχιστον 3 ετών για οφειλές 150.001 και άνω.
Φόρος εισοδήματος
Ποινή φυλάκισης:
  • Tουλάχιστον 1 έτους για μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 15.000 - 150.000 ευρώ.
  • Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για μη απόδοση φόρου εισοδήματος από 150.000 ευρώ και άνω.
ΦΠA - παρακρατούμενοι φόροι
Ποινή φυλάκισης:
  • Tουλάχιστον 10 ημερών για ποσά από 1 ευρώ έως 3.000 ευρώ.
  • Tουλάχιστον 1 έτους για ποσά από 3.001 έως 75.000 ευρώ.
  • Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για ποσά από 75.001 ευρώ και άνω.
Πλαστά και εικονικά στοιχεία
Ποινή φυλάκισης:
  • Tουλάχιστον 3 μηνών για ποσά από 1ευρώ έως 3.000 ευρώ.
  • Tουλάχιστον 1 έτους για ποσά από 3.001 έως 150.000 ευρώ.
  • Kάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια για ποσά από 150.001 ευρώ και άνω.
Πηγή: Ημερησία

Παρατείνεται η υποβολής περιοδικής ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων

Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων

01 | 03 | 2011

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., καθώς και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ήταν η 28η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2011.

Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών, καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α., καθώς και η υποβολή των παραπάνω ανακεφαλαιωτικών πινάκων θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στροφή στις χρεωστικές κάρτες για τους Ελληνες καταναλωτές

Τις χρεωστικές κάρτες βάζουν στις συναλλαγές τους οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς εγκαταλείπουν τις «ακριβές» πιστωτικές κάρτες.


Πέρυσι στη χώρα μας σημειώθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στην καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες, ενώ αντίθετα συρρικνώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών και περιορίστηκε ο τζίρος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε με αυτές.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη την κάμψη που παρατηρείται στις πιστωτικές κάρτες, αφού η τρέχουσα οικονομική συγκυρία κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς τους καταναλωτές στη χρήση τους, αλλά και τις τράπεζες στην έκδοση τους.

Στόχος τώρα των τραπεζών είναι οι χρεωστικές κάρτες να χρησιμοποιούνται και ως μέσο πληρωμής και συναλλαγής στα σημεία POS, αφού σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 98%) οι χρεωστικές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της MasterCard οι 7 στους 10 Έλληνες αγνοούν τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν με την χρεωστική τους κάρτα, όπως είναι οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα.

Η άνοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χρήση των χρεωστικών καρτών δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν ως εργαλείο πληρωμών, ανάλογα με τα χρήματα που έχουν ήδη στον λογαριασμό τους, όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα οι 8 στους 10 καταναλωτές μέχρι πρόσφατα «έβλεπαν» την πιστωτική κάρτα ως μέσο δανεισμού και όχι ως εργαλείο πληρωμής. Ετσι σωρεύτηκαν οφειλές στη συγκεκριμένη κατηγορία, που λόγω της κρίσης δεν εξυπηρετούνται κανονικά και σχεδόν το 20% των πιστωτικών καρτών βγήκε στο «κόκκινο», ενώ ποσοστό 10-15% πάει σε ρύθμιση ή «κλείσιμο».

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι της Visa Europe και δείχνουν ότι το 2010 η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης ανήλθε στα 835εκ.ευρώ (αύξηση 16%), και ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6εκ κάρτες (+9%). Επίσης ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά (+12,5%) στα 84 εκατομμύρια, με τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (+ 9%).

Αντίθετη πτωτική είναι η πορεία των πιστωτικών καρτών. O συνολικός αριθμός τους περιορίστηκε στα 3 εκατομμύρια κάρτες, εμφανίζοντας μείωση 15% σε σχέση με το 2009 και με πτώση κατά 10% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πώλησης που διαμορφώθηκε στα 3,8δισ. ευρώ. Και αυτό την ώρα που οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά πιστωτική κάρτα σημείωσαν αύξηση κατά 6%, που σημαίνει ότι πλέον χρησιμοποιούνται για πολύ μικρότερης αξίας αγορές.

Πηγή: imerisia.gr

Σε επιφυλακή οι Ελληνες τραπεζίτες

Παράταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου έχει πάρει ο πόλεμος των τραπεζιτών για τις συγχωνεύσεις. Μετά το άδοξο τέλος που είχε η δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης της ALPHA BANK από την Εθνική Τράπεζα, οι τραπεζίτες παραμένουν με το όπλο παρά πόδα και αναμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωζώνης αναφορικά με μια συνολική λύση στην κρίση χρέους. Η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής -αν τελικά υπάρξουν- θα δώσουν απάντηση και στο εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει την αγορά, στο αν δηλαδή θα έχουμε μια λύση με hair cut στις αξίες των ομολόγων.

Το κρίσιμο σημείο που προσπαθούν να ανιχνεύσουν όλοι, είναι οι τυχόν επιπτώσεις που θα επιφέρει στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων, η όποια λύση τελικά υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη. Αν τελικά έχουμε μια λύση που προβλέπει απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ομολόγων, οι εξελίξεις στην τραπεζική αγορά θα είναι ταχύτατες -αν όχι βίαιες- και οι επιλογές των τραπεζιτών θα γίνουν υπό την πίεση των γεγονότων. Αν οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες απομακρύνουν το ενδεχόμενο του hair cut στα ομόλογα, τότε το παιχνίδι ανοίγει και πάλι, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να εμπλακούν στο χορό των συγχωνεύσεων και ξένες τράπεζες.

Συζητούν σενάρια

Ολες οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τους ξένους συμβούλους τους επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Πηγές της ΕΤΕ, απαντώντας στα δημοσιεύματα που φέρουν τη διοίκησή της έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με ξένους θεσμικούς προκειμένου να προχωρήσει σε επιθετική πρόταση εξαγοράς της Alpha Bank τόνιζαν: «Η Εθνική πιστεύει ότι οι συγχωνεύσεις των τραπεζών πρέπει να είναι φιλικές, προκειμένου να μεγιστοποιείται το όφελος από τις αναμενόμενες συνεργίες. Αυτή είναι η βασική αρχή που διέπει τη στρατηγική της τράπεζας και κατ΄ επέκταση την πρόσφατη πρόταση προς την Αlpha. Αλλωστε γι' αυτόν το σκοπό η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ προηγήθηκε της πρότασης προς την Αlpha, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική για φιλικές συγχωνεύσεις».

Συγχωνεύσεις

Σημειώνεται ότι ανάλογες θέσεις έχουν και οι επικεφαλής των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μ. Σάλλας σε δηλώσεις του εμφανίστηκε υπέρμαχος των συγχωνεύσεων αλλά όχι με επιθετικό τρόπο, ενώ και ο κ. Ν. Νανόπουλος στη τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τραπεζικό deal. Αλλωστε οι επιθετικές εξαγορές τραπεζών διεθνώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε και έχουν πάντοτε καλή κατάληξη. Στο πρόσφατο παρελθόν το μοναδικό επιτυχημένο παράδειγμα επιθετικής εξαγοράς στον τραπεζικό κλάδο ήταν αυτό της RBS προς την ΑΒΝ ΑΜRO BANK, και λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, η RBS κατέρρευσε στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Μείωση στα 60 δισ.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για να κινηθούν οι τράπεζες στενεύουν. Το μήνυμα από τις συναντήσεις που είχαν τα τραπεζικά επιτελεία με τους εκπροσώπους της τρόικας στις αρχές Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ σιωπούσαν και το λόγο είχε πάρει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ο οποίος και άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, ώστε να μεθοδεύσουν άμεσα ενέργειες με στόχο να επιστρέψουν μέρος των κεφαλαίων που έχουν λάβει ως ενισχύσεις από την ΕΚΤ με εγγύηση ομόλογα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τους τραπεζίτες το ποσό των 95 δισ. ενισχύσεων που έχουν λάβει, να μειωθεί στα 60 δισ. ευρώ. Τους προέτρεψε να πωλήσουν ενεργητικό και να δρομολογήσουν κατά το επόμενο διάστημα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το νέο πακέτο ενισχύσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, συναρτάται άμεσα με λεπτομερές σχέδιο που θα πρέπει να υποβάλει η κάθε τράπεζα για τη μείωση της εξάρτησής της από την ΕΚΤ. Ως τα μέσα Απριλίου τα σχέδια της κάθε τράπεζας, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και μέτρα για την επόμενη διετία, θα πρέπει να υποβληθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εν συνεχεία θα τα προωθήσει στην ΕΚΤ. Η επιστροφή των κεφαλαίων στην ΕΚΤ είναι η μια όψη τους νομίσματος για την πίεση που δέχονται οι τραπεζίτες. Η άλλη όψη είναι η μείωση των καταθέσεων.

Καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες για τον Ιανουάριο και για το πρώτο δεκαπενταήμερο του Φεβρουαρίου είναι απογοητευτικά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αποσύρονται 1 με 1,5 δισ. καταθέσεις κάθε μήνα. Δεν συζητάμε για χρήματα που διοχετεύονται στο εξωτερικό, αλλά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες «τρώγοντας από τα έτοιμα».

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν φέτος να καταγραφεί μείωση των καταθέσεων της τάξεως των 15-18 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με τα περίπου 35 δισ. ενισχύσεων που ζητά πίσω η ΕΚΤ την επόμενη διετία-τριετία.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα που θα είναι πιο πειστικά για τις αγορές και θα μπορούν να προβούν σε οικονομίες κλίμακας, είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσονται και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη για το εργασιακό των τραπεζοϋπαλλήλων.


Πηγή: imerisia.gr

Στα 120 από 200 τα ένσημα που απαιτούνται για ανανέωση αδειών παραμονής μεταναστών

TH μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την ανανέωση αδειών παραμονής των μεταναστών για εξαρτημένη εργασία από 200 που είναι σήμερα σε 120 μελετά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας Aννας Νταλάρα με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως και η προσωρινή –πιθανότατα για έξι μήνες– αναστολή του καθεστώτος απέλασης για ανθρωπιστικούς λόγους των μεταναστών απεργών πείνας. Παράλληλα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς ή ημεδαπούς υπό το καθεστώς παράνομης εργασίας.


Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε: «Θα αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και κυρίως θα υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που είναι υπότροποι. Δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».

Από την πλευρά της, η κ. Νταλάρα ανέφερε: «Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτό, αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί για αυτούς λύση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν πρόβλημα τους μετανάστες. «Οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική είναι προβληματική εδώ και χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όσα συμβαίνουν στην «Υπατία», αγγίζουν τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Στο μεταξύ άλλοι 25 απεργοί πείνας από τους 300 μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες από το μέγαρο «Υπατία» σε νοσοκομείο της Αθήνας και άλλοι τρεις στη Θεσσαλονίκη σε κρίσιμη κατάσταση με σημάδια απόλυτης εξάντλησης, ενώ 20 μετανάστες έχουν αρχίσει και απεργία δίψας.

Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, καθώς και ο θεράπων ιατρός των μεταναστών απεργών που διανύουν την 35η ημέρα απεργίας πείνας, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Εκπρόσωπος των μεταναστών δήλωσε ότι άνθρωποι που ζύγιζαν 80 κιλά, σήμερα ζυγίζουν 44 κιλά και αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ύστερα από λιποθυμίες. Σήμερα οργανώνουν συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή.

Πηγή: express.gr

Το ενιαίο μισθολόγιο, νόμος μέχρι τον Ιούνιο

Να μειώσει την απόσταση μεταξύ των «ρετιρέ» και των ….ισογείων του δημοσίου τομέα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το ενιαίο μισθολόγιο.


Και αυτό καθώς όπως σε έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς η οποία βρίσκεται στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ τον μήνα ανάλογα το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνονται. Μάλιστα για τους υπαλλήλους με 33 χρόνια η διαφορά ξεπερνά και τα 1500 ευρώ.

Μοιραία θα εκδηλωθεί νέος γύρος περικοπών για τους υπαλλήλους των «προνομιούχων» υπουργείων όπως το Οικονομικών , το Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίου πανεπιστημίου φθάνουν στα 2070 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης , Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1520 ευρώ.

Τις χαμηλότερες αποδοχές ...λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας 1310 ευρώ τον μήνα, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του) η “ψαλίδια” θα μειωθεί κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή θα υπάρξει ενιαία μισθολογική πολιτική για τους νεοεισερχόμενους και τμηματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εν ενεργεία . Γιατί θα προκύψουν μειώσεις αποδοχών σε ορισμένα υπουργεία για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Να υπενθυμίσουμε πως το 2010 οι περικοπές των επιδομάτων έφθασαν τον 20% και παράλληλα ψαλιδίστηκαν οι υπερωρίες και τα δώρα .

Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης θα προσδιορίζονται οι υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό και εκείνες με σημαντικές ελλείψεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα αποτελέσουν την βάση για την έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει ευρύτατα ο θεσμός των μετατάξεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε αρκετά υπουργεία λόγω της εφαρμογής του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Στις επερχόμενες αλλαγές προεξέχουσα θέση έχουν η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η επανεξέταση του αριθμού των μισθολογικών κλιμακίων με την διεύρυνση των ετών παραμονής σε ένα κλιμάκιο από τα 2 έτη σε 3 ή 4 χρόνια.


Πηγή: imerisia.gr

Υποχρεωτική κατάθεση στο ΣΕΠΕ και των ατομικών συμβάσεων

Τέσσερα νέα μέτρα για τα εργασιακά έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη


Υποχρεωτική κατάθεση στο ΣΕΠΕ και των ατομικών συμβάσεων .

Τέσσερα νέα μέτρα για τα εργασιακά έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη

Την υποχρέωση των εργοδοτών να καταθέτουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας σχεδιάζει να θεσμοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για να φέρει στο «φως» τις μειώσεις των μισθών που ήδη γίνονται λόγω της κρίσης σε ατομικό επίπεδο «ακυρώνοντας» την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων που ζητεί η τρόικα μαζί με την κατάργηση της «αυτόματης» (με υπουργικές αποφάσεις) επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η ηλεκτρονική κατάθεση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η παρακολούθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας περιλαμβάνεται στην ατζέντα των 4 νέων μέτρων για τις συμβάσεις εργασίας που έθεσε από χθες σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Λ. Κατσέλη. Με βάση την ατζέντα του διαλόγου που έδωσε στους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων η υπουργός, και παρουσιάζει η «Η»:

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνεται, στο εξής, με «αντικειμενικά κριτήρια» (οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων ενός κλάδου, ανεργία, ύψος μισθολογικών αυξήσεων) και ύστερα από γνωμοδότηση των ίδιων των κοινωνικών εταίρων που θα συμμετέχουν στο αναβαθμισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και της ΓΣΕΕ όσο και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επαναβεβαίωσαν χθες την απόφασή τους να «αντισταθούν» στις πιέσεις της τρόικας για την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. «Και οι κοινωνικοί εταίροι και οι κυβέρνηση έχουν λάβει σαφή αντίθετη θέση», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία έδωσε ένα μήνα προθεσμία στους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα επεκτείνονται οι συμβάσεις.

Ολες οι συμβάσεις (περιλαμβανομένων και των ατομικών) θα γνωστοποιούνται και θα ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους και το «ρεαλιστικό» ή μη ρεαλιστικό περιεχόμενό τους. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν ίσοι όροι για όλες τις μορφές των συμβάσεων. Και για το θέμα αυτό, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου αναμένει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

Η ατζέντα του διαλόγου

1. Παρακολούθηση και κατάθεση ατομικών συμβάσεων εργασίας (δημιουργία προτύπου-φόρμας, διαδικασία μέσω ΣΕΠΕ) για αποτελεσματική παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς εργασίας.

2. Ρόλος Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) σε σχέση με Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ), έγκριση πεπραγμένων ΣΕΠΕ από Ολομέλεια ΑΣΕ, άσκηση κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΣΕΠΕ από Ολομέλεια ΑΣΕ.

3. Οργάνωση και λειτουργία ΑΣΕ. Το ΑΣΕ ρυθμίζεται σήμερα με τον Οργανισμό του υπουργείου Εργασίας (ΠΔ 368/1989) και λειτουργεί σε Ολομέλεια και 4 Τμήματα. Στο τραπέζι του διαλόγου τίθενται η επανεξέταση συγκρότησης τμημάτων, οι επικαλύψεις με ΣΚΕΕΕ (π.χ. Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), η ενεργοποίηση Ολομέλειας και Τμημάτων του ΑΣΕ με ορισμένες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα, η προσαρμογή αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας και των Τμημάτων του στην ισχύουσα νομοθεσία με απάλειψη ανενεργών διατάξεων και η απαλλαγή του ΑΣΕ από γραφειοκρατικές διαδικασίες

4. Γνωμοδότηση του ΑΣΕ για την κήρυξη ή μη υποχρεωτικών συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας. Η εξέταση σύννομου και ρεαλιστικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και Διαιτητικών Αποφάσεων (ΔΑ). Επιλογή αντικειμενικών κριτηρίων για επέκταση ή μη συλλογικών συμβάσεων.

Οι αλλαγές

Παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά εργασίας με την κατάθεση ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Οι συμβάσεις (περιλαμβανομένων και των ατομικών) θα γνωστοποιούνται και θα ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους και το «ρεαλιστικό» ή μη περιεχόμενό τους.

Κήρυξη υποχρεωτικών συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας μετά τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας

Πηγή Ημερησία





Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2011 και του Ε9 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων:

Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, για τους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και των λογιστικών γραφείων και γενικότερα προς διευκόλυνση των πολιτών, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ν. 2238/1994 (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, κ.λπ.), που λήγει την 1η Μαρτίου 2011 και ορίζεται η 4η Απριλίου 2011.

Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, με αρχή για το ψηφίο 1 την 4η Απριλίου 2011.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Κατάθεση αιτήσεων από 28 Μαρτίου 2011.

Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Κατάθεση αιτήσεων από 28 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Κατάθεση αιτήσεων από 28 Μαρτίου 2011.

Μετά τη διακοπή των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τον Ιούλιο του 2010 λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που είχε οδηγηθεί ο Οργανισμός, είχαμε δεσμευθεί:

- Να ανασχεδιάσουμε όλη την πολιτική στεγαστικής συνδρομής του Οργανισμού, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω της αναμόρφωσης και εξορθολογικοποίησης των υφιστάμενων προγραμμάτων, επεξεργασίας νέων και αντικειμενικοποιήσης των κριτηρίων.

- Να επανεκκινήσουν σταδιακά όλα τα προγράμματα (αναμορφωμένα και νέα) σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα του Οργανισμού,

- Να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ της Παρασκευής 25ης Φεβρουαρίου 2011, ανακοινώνουμε ότι:

Α. Ξεκινούν δύο προγράμματα:

1. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011.

2. Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η επανέναρξη του κατασκευαστικού και μελετητικού προγράμματος με νέες, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου υλοποίησης επιβεβαιώνει τη βούλησή μας για ενδυνάμωση της προσφοράς του Οργανισμού με τη δημιουργία νέων οικισμών και απαντά θετικά στην ομόθυμη άποψη των βουλευτών - μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά την ακρόαση της Προέδρου του ΟΕΚ στις 9 Φεβρουαρίου 2011.

Β. Για τα υπόλοιπα προγράμματα:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.

Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

Γ. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου

- Προσδιορίστηκε το ύψος του προγράμματος στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι μεν μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, το ποσό αυτό, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του Οργανισμού όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.

- Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη, πάντα με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του ΟΕΚ.

- Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος.

- Επικαιροποιήθηκαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις με γνώμονα την άμβλυνση ανισοτήτων.

- Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

- Αναλυτική ενημέρωση από τον ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 16 Μαρτίου 2011.

- Για κατάθεση αιτήσεων και πληροφορίες στα ΚΕΠ από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου 2011.





Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέα θύελλα σε μισθούς, φόρους, συντάξεις και παροχές

Ανατροπές σε φόρους, μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές καθώς και στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς φέρνει το τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο με το βαρύ πακέτο μέτρων ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, που σύμφωνα με τις συστάσεις της τρόικας απαιτεί κυβερνητική αποφασιστικότητα και ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Παράλληλα προβλέπονται έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 από αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, περαιτέρω μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Αν και στο μνημόνιο δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές στο είδος και την έκταση των νέων μέτρων, η κυβέρνηση έκανε λόγο για εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αυξήσεις φορολογικών και άλλων εσόδων.
Ενα από τα νέα στοιχεία στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προκύπτουν από το μνημόνιο είναι η επανεξέταση από μηδενική βάση του συστήματος απαλλαγών και εκπτώσεων στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο εξετάζει το ψαλίδισμα ή και η κατάργηση πλήθους αφορολόγητων δαπανών και εκπτώσεων μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος. Με βάση το σενάριο αυτό οι εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα και άλλες απαλλαγές θα μειώνονται σταδιακά για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος μέχρι που θα καταργούνται. Μαχαίρι θα μπει και στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.
Στη φορολογία ακινήτων, πέραν της σταδιακής εξομοίωσης των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογητέας βάσης με την ένταξη στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όλων των ακινήτων ακόμα και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου πόλης.
Στον τομέα των έμμεσων φόρων το μνημόνιο προβλέπει μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στον ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και των εξαιρέσεων, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και πράσινου φόρου.
Στο σκέλος των δαπανών οι μειώσεις αφορούν τέσσερις βασικούς τομείς:
Το μισθολογικό:  Με τη θέσπιση του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν περικοπές ακόμα και κατάργηση επιδομάτων που θα επιφέρουν απώλειες μέχρι και 30% στους μισθούς ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αναπροσαρμογές στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια. Επίσης μείωση της μισθολογικής δαπάνης θα προκύψει και από τη μη ανανέωση συμβάσεων, το κλείσιμο και τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων καθώς και την εφαρμογή αναλογίας αποχωρήσεων-προσλήψεων πάνω από την αρχική 5 προς 1
Τις ΔΕΚΟ: Νέες μειώσεις αποδοχών με την κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων και την καθιέρωση νέου μισθολογικού και εργασιακού καθεστώτος. Επιπρόσθετα θα υπάρξει μείωση της κρατικής επιδότησης και ενίσχυση των εσόδων μέσω της αύξησης των τιμολογίων
Τα κοινωνικά κονδύλια: Τα πάσης φύσεως επιδόματα, βοηθήματα, εισοδηματικές ενισχύσεις και παροχές σε είδος θα επανεξετασθούν και η χορήγησή τους θα γίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο προβλέπει την εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ από την περικοπή του επιδόματος ανεργίας το 2012, το οποίο θα λαμβάνουν μόνο όσοι στερούνται τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης
Τις δημόσιες επενδύσεις και τις αμυντικές δαπάνες: Για τις οποίες προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση.
Στο ασφαλιστικό δρομολογούνται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, συρρίκνωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις.
Το μνημόνιο σηματοδοτεί νομοθετικές παρεμβάσεις για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση των αμοιβών για υπερωρίες και αργίες, διευθέτηση του οχταώρου κ.ά.) και κατάργηση των περιορισμών για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Βλέπουν εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων
Για σειρά εμποδίων στην υλοποίηση του προγράμματος και για ανάγκη μεγαλύτερης αποφασιστικότητας στην προώθηση των μέτρων κάνει λόγο η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη.
Στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται ότι έχουν προκύψει μια σειρά από σημαντικά εμπόδια, όπως η τεταμένη οικονομική κατάσταση, η μετάδοση δυσκολιών από άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, η επίμονη αναποτελεσματικότητα στη συλλογή των φόρων, όπως και καθυστερήσεις και προβλήματα ικανότητας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισμό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».
Για το επίμαχο θέμα των 50 δισ. ευρώ γίνεται λόγος για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει αυτό το ποσό μέχρι το 2015 μέσω αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
  • 1,8 δισ. € είναι τα νέα μέτρα που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση το 2011 για να αποτρέψει αποκλίσεις στον προϋπολογισμό που προβλέπει η τρόικα.
  • 19 δισ. € είναι το ύψος των μέτρων της περιόδου 2012-2014, για να διασφαλισθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή σε 6 δισ. ευρώ το 2014.
  • 5 δισ. € πρόσθετα μέτρα θα απαιτηθούν το 2015, ώστε το έλλειμμα του προϋπολο­γισμού από τα 6 δισ. ευρώ να μειωθεί σε 3 δισ. ευρώ ή σε περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015.
Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εφοριακών

Ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εφοριακών που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ύποπτων για διαφθορά έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε παραπομπές υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Των ελέγχων προΐσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλος, που επιβλέπει και δείχνει διατεθειμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται μεταξύ άλλων 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που, ενώ δήλωναν μέσο εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο, διαπιστώθηκε ότι έχουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως και 3 εκ. ευρώ, 234 υπάλληλοι που δεν υπέβαλαν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και 50 υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και τελωνειακών που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

 Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε στο «Έθνος» ότι οι έλεγχοι προχωρούν με ταχείες διαδικασίες και περιλαμβάνουν αντιπαραβολή των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον τρόπο διαβίωσης καθώς και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Οι διασταυρώσεις στοιχείων γίνονται με βάση τα αποτελέσματα των ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί σε βάρος τους και από τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για διαφθορά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πειθαρχικές κυρώσεις για τους ύποπτους υπαλλήλους μπορεί να φθάσουν ακόμη και μέχρι την οριστική τους απόλυση, ενώ δεν αποκλείεται και παραπομπή στον εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση και τυχόν αντίστοιχες κυρώσεις. Μάλιστα, το τελευταίο σοβαρό κρούσμα διαφθοράς εφοριακών αφορά πάνω από δέκα υψηλόβαθμους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μπει και στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και θα κληθούν τις επόμενες ημέρες για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.


Οι ελεγχόμενοι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών φέρονται ότι μηδένιζαν πρόστιμα και οφειλές, κυρίως ιδιωτικών επιχειρήσεων, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν γίνει σωστά οι έλεγχοι από το προηγούμενο κλιμάκιο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, σε περιπτώσεις ιδιωτικών εταιρειών σε βάρος των οποίων είχαν βεβαιωθεί μεγάλα πρόστιμα, οι ύποπτοι επίορκοι επιθεωρητές  έκαναν επανέλεγχο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και βεβαίωναν ότι δεν υπάρχει οφειλή, ενώ μηδένιζαν τα πρόστιμα. Έτσι προέκυψε ανυπολόγιστη ζημιά στο Δημόσιο, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα επισύρει τιμωρίες που φτάνουν ακόμα και στην ισόβια κάθειρξη.


Την ίδια ώρα, το "Έθνος" αποκαλύπτει ότι στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν μπει τελευταία και οι πολεοδομίες, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, ερευνώνται συγκεκριμένες καταγγελίες  χρηματισμού υπαλλήλων στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης αλλά και σε πολλά πολεοδομικά γραφεία και έχει ζητηθεί ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης συγκεκριμένων στελεχών και υπαλλήλων, που περιλαμβάνει και το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η έρευνα αυτή θα επεκταθεί εκτός από τις ελληνικές και σε ξένες τράπεζες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο επόμενο τετράμηνο.


Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αυτές τις μέρες, ένας από τους ελέγχους αφορά την περιουσιακή κατάσταση τέως υπαλλήλου της διεύθυνσης πολεοδομίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και νυν υπαλλήλου της διεύθυνσης πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για εύρεση στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων καταθέσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό προϊσταμένου πολεοδομικού γραφείου της Βόρειας Ελλάδας.


Μάλιστα, εκτιμάται  ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία έχει περάσει η πολεοδομία μετά την κατάργηση των Νομαρχιών, πέτυχε να αποτρέψει με τις πρώτες κινήσεις της μια μίζα τουλάχιστον 750.000-1.000.000 ευρώ, για λογαριασμό των 25.000 πολιτών που κατέθεσαν μέχρι τώρα τους φακέλους τους ζητώντας την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων...

Πηγή: Express.gr

Σχέδιο για «τακτοποίηση» καταπατημένων εκτάσεων

      
Η AΞIOΠOIHΣH της δημόσιας περιουσίας προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα για το τι ανήκει ή όχι στο Δημόσιο. Το Yπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει την ευκαιρία σε κατόχους ακινήτων να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι ελκυστικού τιμήματος. Οι ιδιώτες που εδώ και μία 25ετία κατέχουν ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία όμως δεν εκμεταλλεύονται εμπορικά, θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας πληρώνοντας χαμηλό τίμημα στο Δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις, θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της περιοχής μαζί με κάποια έκπτωση.

Βάσει μελετών που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Yπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, προκρίνεται ένα πλαίσιο «τακτοποίησης» των καταπατημένων εκτάσεων, που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πηγές από το Yπουργείο Οικονομικών τονίζουν πάντως ότι το σχέδιο θα αφήνει εκτός συναλλαγής τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση.


Πηγή: Express.gr

Έλεγχοι στα βενζινάδικα

Να γνωρίζουν οι καταναλωτές την ποσότητα αμόλυβδης βενζίνης που χωράει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της μηχανής τους, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενη κλοπή υγρών καυσίμων σε πρατήρια με ''πειραγμένες'' αντλίες, συνιστά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ δηλώνει ότι συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς.

 Toν εγκαταστάτη του συστήματος παρεμβατικών σταθμών στις αντλίες αμόλυβδης βενζίνης με τον οποίο πρατηριούχος με πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου έκλεβε τους καταναλωτές αναζητούν οι αρχές ενώ ήδη έχει επιβληθεί αυστηρή ποινή στον πρατηριούχο και αναμένεται, σύντομα, να του αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας.

    Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά τη διάρκεια τακτικού έλεγχου που πραγματοποιούσε, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 και γύρω στις 11 το πρωί, εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου, δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς.

    Με τη μέθοδο αυτή, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις του σήμερα ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα με ενα ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας που είχε εγκαταστήσει.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι, χωρίς να υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία, εντούτοις με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου ενδεχόμενως το 10% των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων να είναι ''πειραγμένες''.

    Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επεβλήθη άμεσα αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ από το κλιμάκιο Μετρολογίας, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: taxheaven.gr

Κόβονται φοροαπαλλαγές, νέες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις

«Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και τα φορολογικά κίνητρα, αλλαγές στη φορολόγηση εταιρειών και κεφαλαίου, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων καθώς και ανασυγκρότηση των φορολογικών υπηρεσιών θα φέρει η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης

Το πλαίσιο με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο Νο4,θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαΐου και το πρώτο νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Με την τρόικα να πιέζει για βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης φόρων, καλύτερες επιδόσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει:

1 Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας «υπάρχουν πάρα πολλές φορολογικές απαλλαγές οι οποίες επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων και εάν καταργηθούν στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισ. ευρώ, ενώ εάν διατηρηθούν οι μισές μπορεί να αποφέρουν εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2011:

Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κοστίζουν οι εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές των φυσικών προσώπων. Αφορούν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων, των προστατευόμενων παιδιών, διατροφή μεταξύ συζύγων και άλλες ειδικές απαλλαγές (κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.).

Στα 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι κοστίζουν οι απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

Οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 970 εκατ. ευρώ.

Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

2 Κατάργηση του ΚΒΣ. Ηδη έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των διατάξεων του ΚΒΣ και υποβολή προτάσεων στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τον Ιούνιο. Ο ΚΒΣ θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες θα γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζονται ταυτόχρονα τα συμφέροντα του Δημοσίου, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία. Η πλήρης κατάργησή του ΚΒΣ κρίνεται επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

3 Περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, μέσω της μείωσης των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλοί συντελεστές. Το μέτρο αυτό έχει προταθεί από το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία του Μνημονίου. Το ΔΝΤ προτείνει ουσιαστικά τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερ-μειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή ?που από την 1η-1-2011 θα είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα? στον υψηλό συντελεστή 23%. Ζητείται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά.

4 Αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης των ποσοστών των αποσβέσεων, της κατάργησης φοροαπαλλαγών και της διατήρησης του ελέγχου των ενδο-ομιλικών τιμολογήσεων μέσω της επιβολής νέων κανόνων και περιορισμών. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των φορολογητέων καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

5 «Εκλογίκευση» του συστήματος φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή από μισθώματα, υπεραξίες μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τόκους καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ρέπος κ.λπ. Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, το καθεστώς φορολογίας των εισοδημάτων αυτών είναι περίπλοκο.

6 Ανασυγκρότηση φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού το καλοκαίρι η οποία θα συνοδευτεί με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών. «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στις ΔΟΥ, δεν έχει δουλειά ο πολίτης να πηγαίνει στις ΔΟΥ. Ο πολίτης πρέπει να πηγαίνει στην Τράπεζα, να πηγαίνει στο ΚΕΠ. Αυτή η επαφή του πολίτη με τη ΔΟΥ, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μειωθεί η ανάγκη του να πηγαίνει στις εφορίες και άρα να πάμε σε μία λογική συγχώνευσης, σε μία λογική ελέγχων με άλλο τρόπο από απόσταση. Ελέγχων με αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με κριτήρια κινδύνου και ούτω καθ’ εξής, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου δίνοντας μία πρόγευση για τις αλλαγές που σχεδιάζονται.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Τριετές σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ετοιμάζει και θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής αποτελεί επιταγή του Μνημονίου,περιλαμβάνει άξονες, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για:

1 Προληπτικούς και τακτικούς ελέγχους των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

2 Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και πόθεν έσχες και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.

3 Την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

4 Τη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

5 Την αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα:

α) του ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων,
β) της άμεσης φορολογίας,
γ) της φορολογίας κεφαλαίου.

6 Την εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων, στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής, καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών.

7 Τη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αμοιβαία διοικητική και δικαστική συνδρομή, των κρατών μελών της Ε.Ε., τρίτων χωρών, χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου ή Συμβάσεις Ανταλλαγής Πληροφοριών καθώς και από διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς.

8 Εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή Ημερησία