Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εξαιτίας των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις

Στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αν και δεν μιλούν δημόσια για τους ρυθμούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, εν τούτοις στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν προβληματισμό για τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλα σχεδόν τα «μέτωπα». Μεγάλα διεθνή έντυπα αρχίζουν να μεταφέρουν το σκεπτικισμό της τρόικας, γύρω από την Ελλάδα και στην πορεία εκτέλεσης των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν μέσα από το Μνημόνιο, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, ζήτησε να υπάρξουν «μαζικές μεταρρυθμίσεις και
αποκρατικοποιήσεις».

Οι βασικές ενστάσεις των αξιωματούχων ΔΝΤ και Ε.Ε. έγκειται στους εξής βασικούς άξονες:
Οι διαρθρωτικές αλλαγές κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί, εν τούτοις στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και φέρνουν ως παράδειγμα τον ΟΣΕ και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων. Στο θέμα εσόδων και του εκσυγχρονισμού των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μηδενική και αυτό φαίνεται και από την πτώση στα έσοδα του 2011. Οι αποκρατικοποιήσεις που η κυβέρνηση υποσχέθηκε, δείχνουν να «κολλάνε» στη λογική «δεν εκποιούμε κρατική περιουσία» και δεν υπάρχει σχέδιο για να υλοποιηθεί ακόμη και η δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο.

Δηλώσεις Ρεν 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη μαζικών και άμεσων ιδιωτικοποιήσεων αλλά και προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιτευχθούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν οι στόχοι του ελλείμματος που έχουν τεθεί για φέτος. Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι τονίζοντας ότι στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής «ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη να αποφασίσουν την επιμήκυνση για τα δάνεια και της Ελλάδας αλλά και να επανεξετάσουν το θέμα των επιτοκίων δανεισμού». Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, διαμήνυσε ακόμη ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 και η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν «προνόμια και εγκατεστημένα συμφέροντα» θα είναι κρίσιμα για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι. Ο επίτροπος υποστήριξε ακόμη ότι στόχος του μαζικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και η υποστήριξη των επενδύσεων και των εξαγωγών. Για τους φετινούς στόχους ο Όλι Ρεν υπήρξε ξεκάθαρος: Το 2011 είναι αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των οικονομικών της πολιτικών και είναι προαπαιτούμενο για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Πηγή: Ημερησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: