Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (Ε5) - Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή

Τέθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών σε παραγωγική λειτουργία, στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων – Έντυπο Ε5, την Δευτέρα 18 Απριλίου 2011.

Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται από Ο.Ε., Ε.Ε., Αστικές, Αφανείς ή Συμμετοχικές Εταιρίες, καθώς και κοινωνίες αστικού δικαίου και κοινοπραξίες. Μαζί με τη συγκεκριμένη δήλωση, η υπηρεσία υποστηρίζει και την υποβολή των απαιτούμενων συνυποβαλλομένων εντύπων (έντυπα Ε2, Ε3 και ισολογισμού).

Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 28 Απριλίου 2011, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι ήδη, κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας, έχουν παραληφθεί περισσότερες από 1.000 οριστικές δηλώσεις Ε5.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ. και στη συνέχεια να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας με την υποβολή ερωτήματος μέσω του περιβάλλοντος του TAXISnet (επιλογή My TAXISnet, Ερωτήματα προς Γ.Γ.Π.Σ.).

4.000 συνταξιούχοι - «φαντάσματα» στον ΟΑΕΕ

Αναστέλλουν τα Ταμεία την καταβολή συντάξεων σε όσους συνταξιούχους δεν απογράφονται (στον ΟΑΕΕ εντοπίστηκαν 4.000 συνταξιούχοι - φαντάσματα) και με «οδηγία» του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, σφίγγουν τον κλοιό σε τρίτα πρόσωπα που εισπράττουν τις συντάξεις για λογαριασμό συνταξιούχων οι οποίοι έχουν αποβιώσει (στο ΙΚΑ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της απογραφής στους πρώτους ελέγχους 244 τέτοιες περιπτώσεις).

Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΕ, σταματά από τον ερχόμενο μήνα να καταβάλει τις συντάξεις σε 4.000 συνταξιούχους που δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες για να απογραφούν. «Σε περίπτωση συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε αναστολή της σύνταξης από 1/5/2011» ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Η» ο διοικητής του Οργανισμού, Γερ. Βουδούρης, 2.500 συνταξιούχοι - φαντάσματα προέρχονται από το ΤΕΒΕ (αφορά συνταξιούχους αναπηρίας, γήρατος, χηρείας), άλλοι 500 από το ΤΑΕ και περίπου 1.000 από το ΤΣΑ. «Δίνουμε τελευταία ευκαιρία να απογραφούν όπως απογράφηκαν τους προηγούμενους μήνες οι 300.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ» δήλωσε ο Γ. Βουδούρης.

Ερωτήσεις βουλευτών

Οπως εγγράφως απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης σε ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ., Κ. Νικολόπουλου, Θ. Καράογλου και Αν. Καριπίδη, στις εκκαθαρίσεις των μητρώων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όσων έχουν γεννηθεί προ του 1920, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξακρίβωσαν ότι σε σύνολο 38 υποκαταστημάτων και 1.669 περιπτώσεων υπερηλίκων συνταξιούχων, έχουν αποβιώσει οι 244 χωρίς ο θάνατός τους να δηλωθεί στις υπηρεσίες του Ταμείου με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και μετά θάνατον η καταβολή των συντάξεων.

Συνδικαιούχοι των λογαριασμών συνέχισαν να εισπράττουν τις συντάξεις των τεθνεώτων επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και, μάλιστα, σε 13 περιπτώσεις οι κληρονόμοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν μολονότι εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις.

Σε εξέλιξη η απογραφή

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 ολοκληρώθηκε η απογραφή για τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) με 300.000 συνταξιούχους και για το ΤΕΑΔΥ-ΤΕΑΠΟΚΑ με 22.000 συνταξιούχους ενώ σε εξέλιξη είναι η απογραφή, μέσω της ΕΤΕ, άλλων 220.000 συνταξιούχων από 12 συνολικά ταμεία καθώς και των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Ο Γ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε, ακόμη, ότι σε περιπτώσεις είσπραξης από τρίτους των συντάξεων μετά θάνατο του συνταξιούχου, τα Ταμεία θα στρέφονται κατά των συνδικαιούχων του κοινού λογαριασμού ή κατά των κληρονόμων. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός συνταξιούχου πιστώθηκε μετά τον θάνατό του με ποσά σύνταξης που δεν έπρεπε να καταβληθούν και παραμένουν στο λογαριασμό, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να τα επιστρέψει στο Ταμείο, καταλήγει.

Πηγή: Ημερησία

«Κλείδωσαν» δέκα μεγάλες αποκρατικοποιήσεις για το 2011

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και στην τρόικα πως υπάρχει θέληση και δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011 - 2015.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκε το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα δέκα σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο ευελπιστεί πως μπορεί να εισέλθουν στα ταμεία του κράτους 2 - 4 δισ. ευρώ εντός του 2011, ενώ υπάρχει και η προσδοκία πως το ποσό αυτό μπορεί να είναι τελικά υψηλότερο, ώστε να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα προς τις αγορές.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, από το οποίο αναμένονται σημαντικά έσοδα, είναι ο ΟΠΑΠ και η αποκρατικοποίησή του σε δύο δόσεις. Η πρώτη με τις νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του Οργανισμού και εν συνεχεία η πώληση των μετοχών (34%) που κατέχει. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτό επιτευχθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Σύσκεψη

Στη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ.
Παπακωνσταντίνου, του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκη έγινε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δεδομένων και αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να τηρηθεί χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Παράλληλα, αποφασίστηκε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι για όλα τα project των αποκρατικοποιήσεων.

Στο «τραπέζι» μπήκαν μία σειρά από θέματα για τα οποία ελήφθησαν και αποφάσεις ώστε να τρέξουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι θα γίνει αργότερα με την option της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για το διαγωνισμό της πώλησης έως 31% της ΔΕΠΑ θα γίνει εντός του 2011. Για τον ΟΤΕ η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά -όπως διευκρίνιζαν- στη σύμβαση που έχει υπογραφεί το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να πουλήσει στην DT και οι Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν, ενώ δεν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή οι Γερμανοί δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν εφόσον δεν προτίθεται το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, μετά το Πάσχα ξεκινάνε οι διαδικασίες για αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ θα προσληφθούν και οι σύμβουλοι για τα ακίνητα. Το πιο άμεσο ίσως project είναι αυτό του ΟΔΙΕ, αφού στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος με τζίρο 9,5 δισ. ευρώ), δηλώνοντας «παρών» στη διεκδίκηση του ΟΔΙΕ. Να σημειωθεί ότι η PMU βρίσκεται στην ελληνική αγορά έχοντας ενθέσει στα στοιχήματά της και γαλλικές ιπποδρομίες.

Σχέδιο δράσης

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2011 περιλαμβάνονται ακόμη:
  • Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Διαχωρισμός του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και πιθανή πώλησή του εντός του έτους.
  • Νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και εν συνεχεία -και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- πώληση του 34% του Οργανισμού εντός του τρέχοντος έτους.
  • Πώληση του συνόλου των μετοχών της ΛΑΡΚΟ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
  • Πώληση της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».
  • Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.
Εν τω μεταξύ, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προσληφθεί ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρότασή του για τη σύσταση της εταιρείας Holding στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα). Όπως σημείωσε ο Γ. Ανωμερίτης, η εταιρεία θα εισάγει το 49% των μετοχών στο Χ.Α., ενώ το 51% θα το διατηρήσει το Δημόσιο. Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΛΠ δεν απάντησε σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον Οργανισμό.

Οι 10 αποκρατικοποιήσεις που ξεκινούν το 2011

1. Πώληση ΟΔΙΕ
2. Αξιοποίηση Ελληνικού
3. Επέκταση Σύμβασης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
4. Πώληση του Εμπορικού Τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
5. Πώληση του 31% της ΔΕΠΑ
6. Μείωση ποσοστού του Δημοσίου στον ΟΤΕ
7. Νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
8. Πώληση της ΛΑΡΚΟ
9. Πώληση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
10. Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων


ΟΛΠ: πρόσληψη συμβούλου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προσληφθεί ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρότασή του για τη σύσταση της εταιρείας Holding, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα).

Όπως σημείωσε ο Γ. Ανωμερίτης, η εταιρεία θα εισάγει το 49% των μετοχών στο Χ.Α., ενώ το 51% θα το διατηρήσει το Δημόσιο. Τέλος, ο επικεφαλής του ΟΛΠ δεν απάντησε σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον Οργανισμό.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νέες δράσεις προγραμματίζονται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε λίγο διάστημα θα ανακοινωθεί την έναρξη του προγράμματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης σε δηλώσεις του χθες σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προγραμματίζονται νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για συγχρηματοδότηση είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το ΕΤΕΑΝ:

- Δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αλυσίδας εξυπηρέτησης των ΜΜΕ. Η προτεινόμενη δράση θα αφορά στην ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσω του ΕΤΕΑΝ επιχειρήσεων για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη/καταναλωτή και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Οι επεμβάσεις του προγράμματος γίνονται στο σύνολο των παραμέτρων της εφοδιαστικής αλυσίδας: τροφοδοσία, αποθήκευση, φυσική διανομή, εξυπηρέτηση πελάτη αλλά και στις οριζόντιες δράσεις που διέπουν όλα τα κυκλώματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να ενισχυθούν είναι εμπορικές, μεταποιητικές ή επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας και λειτουργούν είτε ως ενδιάμεσοι κρίκοι εφοδιαστικής αλυσίδας και της αλυσίδας εξυπηρέτησης, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, 3rd party επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφορικές επιχειρήσεις, ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιχειρήσεις τελικής διανομής.

- Ανάπτυξη συνεργιών και επέκταση των δικτυώσεων βιομηχανίας - εμπορίου - υπηρεσιών (lustering). Η ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα και των υπηρεσιών για σύσταση δικτύων αγορών ή και πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας με οριζόντιες ή και κάθετες διασυνδέσεις μέσω τυποποίησης διαδικασιών και υπηρεσιών κάθε μέρους του δικτύου, δημιουργίας σύγχρονων υποδομών δικτύου και εφοδιαστικής αλυσίδας και χρήσης τεχνολογιών αιχμής.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία πολυσύνθετων επιχειρηματικών μοντέλων που ουσιαστικά αφορούν στη ''σύμπραξη'' επιχειρήσεων είτε σε οριζόντιο είτε σε κατακόρυφο άξονα, προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε πόρους στους οποίους δεν θα μπορούσε η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά να αποκτήσει. Οι πόροι αυτοί μπορούν να αφορούν σε τεχνογνωσία, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, προμηθευτές υπηρεσίες κλπ.

- Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ για επενδυτικά σχέδια συνδεδεμένα με το Εμπορικό Σήμα Ποιότητας. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός προτύπου σήματος και την ενίσχυση ή δανειοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση των προϋποθέσεων του προτύπου και την απόκτηση πιστοποίησης.

Λέγοντας σήμα εμπορικής ποιότητας νοείται ότι ο πελάτης θα αναγνωρίζει την ποιότητα όχι μόνο μέσω του διακριτικού σήματος αλλά κυρίως θα την αντιλαμβάνεται άμεσα μέσω των βελτιωμένων παροχών και των πρακτικών της επιχείρησης.

Βασική επιδίωξη είναι το σήμα να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν υψηλό επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, να υιοθετήσουν οικολογικές εμπορικές πρακτικές και να παρουσιάσουν πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Για την απόκτηση του εμπορικού σήματος ποιότητας οι ΜΜΕ θα ενισχυθούν βάσει των επενδυτικών τους σχεδίων.

- Δράσεις ανθρώπινου δυναμικού για την επιμόρφωση επαγγελματιών-επιχειρηματιών - στελεχών επιχειρήσεων στον τομέα εμπορίου και παροχής υπηρεσιών σχετικά με: τα οφέλη από την εισαγωγή συστημάτων διοίκησης ποιότητας και την πράσινη επιχειρηματικότητα, με την εφοδιαστική αλυσίδα και με τη σύσταση δικτύων αγορών ή και πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας με οριζόντιες ή και κάθετες διασυνδέσεις.

Πηγή: Express

Παράθυρο για νέες υπαγωγές στην περαίωση.

Τη χαραμάδα για να ενταχθούν στην περαίωση όσοι δεν το έπραξαν εγκαίρως, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι' αυτό, άνοιξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης.

"Έχουμε δει περιπτώσεις όπου υπάρχει ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που υπάρχει βούληση και προθυμία προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5". "Όταν ο επιχειρηματίας, με ευθύνη άλλου φορέα προκύπτει από το σύστημα ότι δεν έχει προβεί σε περαίωση, σίγουρα δεν θα χαθεί", πρόσθεσε.

Απέδωσε σε ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού την υστέρηση στα έσοδα και ζήτησε πίστωση χρόνου για την ανασύνταξη και αλλαγή του. " Δεν μιλάμε ότι σε ενάμιση χρόνο μπορεί να γίνει κάτι [...] Μιλάμε για τη στελέχωσή του και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη", είπε και έκανε λόγο για μαραθώνιο.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι σύντομα θα υπάρξει θετικό πρόσημο στην πορεία των εσόδων και ο φετινός Απρίλιος θα είναι καλύτερος από τον περυσινό.

Ο Γ. Καπελέρης ήταν φειδωλός στον απολογισμό ευθυνών για τα προβλήματα στη λειτουργία του TAXISnet, τα οποία απέδωσε στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Πηγή Ελευθεροτυπία

12 απαντήσεις «ξεκλειδώνουν» το Taxisnet

Λύσεις στις απορίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Taxisnet δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που υποβάλλονται την περίοδο αυτή στο help desk της ΓΓΠΣ.

Οι φορολογούμενοι κατά την ηλεκτρονική υποβολή έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν στοιχεία της δήλωσης, όπως να διαγράψουν την ένδειξη «έγγαμος» σε περίπτωση διάστασης συζύγων ή να τρο­ποποιήσουν στοιχεία για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν και εμφανίζονται στον πίνακα των τεκμηρίων.

Ακίνητα

Οσοι είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους ή μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση το 2010 θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) με την προθεσμία να λήγει στις 30 του ίδιου μήνα.

1. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Θα επιλέξετε την ένδειξη «Εγγαμος», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ για τη μεταβολή).

2. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ...» (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here...). Τι πρέπει να κάνω;

Κάντε κλικ και επιλέξτε: Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε... (Always Allow Pop-ups from This Site...) Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτά: Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία « www.gsis.gr» (Would you like to allow pop-ups from «www.gsis.gr») Επιλέξτε ΝΑΙ (YES). Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).

3. Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «Εγγαμος» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.

4. Εχω χωρίσει πώς θα διαγράψω το σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «Εγγαμος» και στο πεδίο «Υπόχρεος» θα πληκτρολογήσετε το δικό σας ΑΦΜ. Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».

5. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πώς θα το δηλώσω;
Εάν αυτές εμφανίζονται στον πίνακα, χαρακτηρίστε και τις δύο ως κύριες, κάντε μεταφορά στη δήλωση, επιλέξτε την τελευταία κύρια κατοικία και κάντε ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο
.
6. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι χρησιμοποιείτε για ιδιοκατοίκηση, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

7. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω.

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρίσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

8. Πώς μπορώ να συμπληρώσω την ένδειξη «Φιλοξενού­μενος» στο πεδίο «Ονοματεπώνυ­μο Εκμισθωτή» .

Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811.

9. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
- Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
- Αυτός που το κατοικεί το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

10. Πώς μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);

Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος επιλέξτε «Μεταφορά στη δήλωση». Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Αν τροποποιήσετε στοιχεία, αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση. Αν δεν έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση.

11. Υπέβαλα τη δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό. Τι γίνεται σ΄ αυτή την περίπτωση;

Αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση. Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

12. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα «το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες». Τι πρέπει να κάνω;
Στο πεδίο που αναγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο %.

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τα 24 σημεία-κλειδία στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τα 24 σημεία-κλειδία στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  Λίγο πριν από το ραντεβού με την εφορία, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους 24 σημεία:
1. Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα καθώς και από κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία, του οποίου όμως η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

2. Υποχρεωτική η υπογραφή της φορολογικής δήλωσης από λογιστή για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ και ελεύθερους επαγγελματίες με αμοιβές πάνω από 50.000 ευρώ.

3. Υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή στις δηλώσεις για επιτηδευματίες που εντάσσονται στον «αυτοέλεγχο».

4. Από σήμερα 18 Απριλίου και μέχρι 5 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ η υποβολή δηλώσεων από εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά η προθεσμία λήγει στις 5 Μαΐου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

5. Σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το Taxisnet, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών παρέχεται η ευχέρεια υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης των δηλώσεων μέσω διαδικτύου. Δηλαδή μέχρι τις 12 Μαΐου.

6. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται.

7. Εξαιρούνται και δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, το οποίο προκύπτει αποκλειστικά με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες (δαπάνες διαβίωσης, όπως της κατοικίας, του αυτοκινήτου Ι.Χ., του σκάφους, των ιδιωτικών σχολείων, των οικιακών βοηθών κ.λπ.) Επομένως, ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα από μία ή περισσότερες κατηγορίες (οικοδομές, σύνταξη κ.λπ.) υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης όταν το εισόδημά του με βάση τις δαπάνες διαβίωσης είναι μέχρι 6.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του ποσού των 6.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, το οποίο υπολογίζεται κατά το ήμισυ για τον κάθε σύζυγο.

8. Οι έγγαμοι συμπληρώνουν υποχρεωτικά το τετραγωνίδιο με την ένδειξη «ΑΦΜ συζύγου» και «ΑΦΜ της συζύγου». Σε καμιά περίπτωση, προκειμένου για έγγαμη, δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

9. Ο εν διαστάσει υπόχρεος (πρώην σύζυγος) πρέπει να διαγράψει από τον πίνακα αυτόν τα στοιχεία και τον ΑΦΜ της πρώην συζύγου του.

10. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.

11. Μειώνονται κατά 30% οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια διαβίωσης) προκειμένου για συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

12. Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι 30.000 ετησίως, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του.

13. Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποπέσει από την 1η Ιουνίου και μετά σε φορολογικές παραβάσεις (μη έκδοση στοιχείων του ΚΒΣ, μη καταχώριση ή ανακριβή καταχώριση των στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής, στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση των στοιχείων, και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών ή νόθευση αυτών, καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο).

14. Κατά 20% μειώνονται τα καθαρά κέρδη και τα καθαρά εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όταν ο κύκλος εργασιών μειώνεται για 2 συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους χωρίς μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

15. Φορολογούμενοι με ακίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό συμπληρώνουν υποχρεωτικά τους κωδικούς 029-030.

16. Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα: Η σημαντική αλλαγή που έγινε αφορά τη μεταφορά ζημίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της καθιέρωσης του λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και η ζημία που προκύπτει από επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία που τηρούν, να μεταφέρεται, όπως και στις εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις, στα επόμενα πέντε έτη για συμψηφισμό με κέρδη, κατά το μέρος που δεν καλύπτεται με θετικά στοιχεία άλλων εισοδημάτων της χρήσης μέσα στην οποία προέκυψε η ζημία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι κατά τα έτη αυτά τα βιβλία του υπόχρεου θα εξακολουθήσουν να τηρούνται επαρκώς και ακριβώς. Κατά συνέπεια η ζημία από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος της χρήσης 2010 (οικονομικό έτος 2011), αν δεν καλύπτεται από θετικά εισοδήματα άλλων πηγών, θα μεταφερθεί για συμψηφισμό στο οικονομικό έτος 2012 και επόμενα έτη.

17. Στους πίνακες 4Γ και 4Δ του εντύπου Ε1 γράφονται τα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα αντίστοιχα. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 401-402, 413-414, πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 425-426. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί αριθμοί 501-502, 511-512, πρέπει απαραίτητα να συμπληρώνονται και οι κωδικοί 517-518.

18. Στους κωδικούς 783 - 784 συμπληρώνονται τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια.

19. Αποδείξεις: τον κωδικό 049 αναγράφονται οι αποδείξεις για τις δαπάνες του 2010, για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους.

Για φορολογουμένους με εισόδημα από 12.000 και άνω θα απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος θα δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλουμένων.

Όταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10%.

20. Τεκμήρια: Αντιμέτωποι με το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι. Το νέο σύστημα υποχρεώνει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν στην εφορία, αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που δήλωναν τα τελευταία χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους. Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν κατοικίες (ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες), αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, αεροσκάφη.

21. Αυτοέλεγχος: Ακριβότερος είναι φέτος ο «αυτοέλεγχος» για τους επαγγελματίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν «αυτοέλεγχο» όταν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αναγκάζονται πια να δηλώνουν όχι μόνο μεγαλύτερα καθαρά κέρδη, αλλά και μεγαλύτερο μεικτό εισόδημα από αυτό που πραγματικά είχαν, ώστε να φορολογηθούν με βάση τα «αναμορφωμένα» καθαρά κέρδη τους. Οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό «του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών», με το συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό 100 και παρονομαστή τον αριθμό 100, μείον τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών.

22. Πίνακας αναμόρφωσης: Για πρώτη φορά φέτος συμπληρώνεται και η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης η οποία περιλαμβάνει πίνακα με τα ποσά της φορολογικής αναμόρφωσης κατά κατηγορία δαπανών, πίνακα με τα ποσά των φόρων που έχουν αποδοθεί, πίνακα στον οποίο θα αναγράφονται ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και ο αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση και πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα της επιχείρησης με τα κυβικά τους.

23. Οι φόροι θα υπολογιστούν με νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία το βασικό αφορολόγητο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 18% έως 45%.
  • 24. Για όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα, το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
  • 13.500 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί.
  • 15.000 ευρώ για όσους έχουν 2 παιδιά.
  • 23.500 ευρώ για τρίτεκνους και
  • Ο πολύτεκνος με 4 παιδιά δικαιούται αφορολόγητο 25.500 ευρώ.
Aποδείξεις και τεκμήρια

Οταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη, ο φορο­λογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10%.

Το νέο σύστημα τεκμηρίων υποχρεώνει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν στην εφορία, τουλάχιστον υψηλότερα εισο­δήματα από αυτά που δήλωναν τα τελευταία χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν «αυτοέλεγχο», όταν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αναγκάζονται πια να δηλώνουν όχι μόνο μεγαλύτερα καθαρά κέρδη, αλλά και μεγαλύτερο μεικτό εισόδημα από αυτό που πραγματικά είχαν, ώστε να φορολογηθούν με βάση τα «αναμορφωμένα» καθαρά κέρδη τους.

Πηγή: Ημερησία

Το παλιό χρέος πάει για επιμήκυνση

Προς επιμήκυνση...οδεύει το “παλιό” χρέος , τα ομόλογα δηλαδή τα οποία εκδόθηκαν πριν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ύψους 200 δις ευρώ περίπου με παράλληλα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο μπορεί να διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιμήκυνση μετά από συμφωνία με τους πιστωτές , όμως στο παρασκήνιο η συζήτηση έχει ανάψει.

Άλλωστε όπως προκύπτει από δημοσιεύματα τους διεθνούς Τύπου την λύση αυτή προκρίνουν τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών είναι θετικοί για την επιμήκυνση με το σκεπτικό πως θα προκύψει μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων , θα ελαφρύνει κατά πολύ το δανειακό πρόγραμμα και θα καθησυχαστούν οι αγορές.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση κατά 10 χρόνια της αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 και έχουν στα χαρτοφυλάκια τους εγχώριες και διεθνείς τράπεζες , ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές σε συνδυασμό με μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,0% και 3,5%. Η αξία των ομολόγων αυτών υπολογίζεται ότι φθάνει στα 200 δις ευρώ.

Βέβαια για να υλοποιηθεί η επιμήκυνση θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα αποπληρωθούν στην ονομαστική αξία των ομολόγων αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Επί της ουσίας τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα εντός της τρέχουσας δεκαετίας για την κάλυψη ομολόγων θα μετατεθούν για πληρωμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο, για ομόλογα που λήγουν για παράδειγμα το 2016 το ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει καινούργια με λήξη το 2026 και θα τα ανταλλάξει .

Εξασφαλίζοντας δε και τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων Εταίρων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει και το ενδεχόμενο πίεσης των πιστωτών που δεν συναινούν στην επιμήκυνση καθώς η ΕΚΤ μπορεί να αποδέχεται ως εγγυήσεις δανεισμού μόνο το νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα με την μεγαλύτερη διάρκεια και να μην κάνει αποδεκτά τα παλιά.

Το βέβαιο είναι όπως σημειώνει υψηλόβαθμος παράγοντας που ασχολείται με το χρέος ότι αφού δέχθηκαν την επιμήκυνση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά δύσκολο να πουν “όχι” οι ιδιώτες πιστωτές.

Επιπρόσθετα οι κάτοχοι ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία , τράπεζες) δεν θα έχουν σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια τους, θα υποστούν δηλαδή ζημία κατά πολύ μικρότερη από ένα ενδεχόμενο “κούρεμα” κατά 30% ή και 50%.

Εξάλλου η επιμήκυνση δεν απειλεί τις καταθέσεις αφού οι τράπεζες δεν θα χάσουν ίδια κεφάλαια.
Από τη άλλη ζητούμενο είναι η αντίδραση των αγορών. Αν θα πειστούν ότι η επιμήκυνση και του “παλιού” χρέους θα δώσει ανάσα στην κυβέρνηση ως προς την διαχείριση του συνολικού χρέους. Γιατί η επιμήκυνση που δόθηκε από την Ευρωζώνη για τα δάνεια του μηχανισμού δεν έπεισε τις αγορές με αποτέλεσμα τα spreads του δεκαετούς να παραμένουν στην περιοχή των 1000 μονάδων.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο αφενός απορρίπτουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης (“κούρεμα” ομολόγων) και αφετέρου διαπιστώνουν πως χωρίς γενικευμένη επιμήκυνση είναι εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατον να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012.

Πηγή: Ημερησία

Ιδιωτικοποιήσεις τριών ταχυτήτων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέμενε τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την Παρασκευή. Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει το βαρύ φορτίο της συνεχούς φημολογίας σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τα δημοσιεύματα μεγάλων και έγκυρων διεθνών εφημερίδων ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το θέμα αυτό, χωρίς να διευκρινίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις εάν αναδιάρθρωση εννοούν το κούρεμα του χρέους ή την επιμήκυνση ή τελικώς έναν συνδυασμό και των δύο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν αναλυτές, εφόσον υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά το δημόσιο χρέος της. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «μετρούν» αποκλειστικά για ισόποση μείωση του χρέους. Πάντως, όσο υπάρχει αυτή η συνεχής σεναριολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους, λόγω του ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι «τραπεζοκεντρικό», θα συνεχίσει να πιέζεται έντονα, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στις τράπεζες.

Spreads

Τα spreads στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν τις τελευταίες ημέρες σταθεροποιηθεί αισθητά πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης (1.086,8), δεν υποχώρησαν ούτε μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν έγιναν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015. Αν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε πολλά σημεία δεν έχει εξειδικευθεί, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. Αιχμή του δόρατος: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Όλες οι εισηγμένες με δημόσιο μετοχικό ενδιαφέρον βαίνουν προς νέα μετοχοποίηση έως και το 2012, ενώ κάποιες εξ αυτών θα αποκρατικοποιηθούν πλήρως. Παρά την κριτική που δέχεται το πρόγραμμα αυτό, το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως άτολμο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως είναι ικανό να κρατήσει το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα και στην πορεία -εφόσον εξειδικευθεί- να το οδηγήσει και σε περαιτέρω ανοδική πορεία. Εκτιμάται ότι ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα μετοχοποιηθούν με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών, άλλες με τη διάθεση πακέτων και χτυπήματα μέσα στη χρηματιστηριακή αγορά και κάποιες άλλες, όπως ο ΟΠΑΠ, μέσα από διαγωνισμό με πλειοδότη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την εξαγορά μέσα από το Χρηματιστήριο. Στις γκρίζες ζώνες των κυβερνητικών ανακοινώσεων περιλαμβάνεται η μέθοδος για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε άλλες επιχειρήσεις, όπως στην ΕΥΔΑΠ.

Αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά desks στο Λονδίνο αλλά και στη Νέα Υόρκη αναμένουν τώρα την εξειδίκευση του προγράμματος αυτού, η οποία θα τους επιτρέψει να λάβουν και τις περαιτέρω αποφάσεις τους. Ομως, με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και υπό το φόβο μίας αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι σε πραγματικούς χρόνους θα κινηθούν οι συνεργασίες και μεταξύ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών.

Τούτο θα συντελεσθεί και για έναν ακόμη λόγο: επειδή το ελληνικό δημόσιο βάζει στο παιχνίδι τα «ασημικά» του στον τραπεζικό τομέα. Καταλύτης εξελίξεων θα είναι το Ταχ. Ταμιευτήριο, το οποίο με τη δυναμική του μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά. Βεβαίως, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει στην παρούσα φάση να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις αντιδράσεις όσων θίγονται από τις μετοχοποιήσεις, και κυρίως των συνδικαλιστών. Οι αντιδράσεις αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος σε περίπτωση γενικευμένης και εκτεταμένης αντίδρασης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές. Κάτι τέτοιο, όμως, θα άλλαζε ουσιαστικά τον προγραμματισμό και είναι πιθανόν να έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος.

Οι τρεις ταχύτητες

Ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις θα μετοχοποιηθούν με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών, άλλες με τη διάθεση πακέτων και χτυπήματα μέσα στην χρηματιστηριακή αγορά και κάποιες άλλες, όπως ο ΟΠΑΠ, μέσα από διαγωνισμό με πλειοδότη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την εξαγορά μέσα από το Χρηματιστήριο.

Γκρίζες ζώνες

Στις γκρίζες ζώνες των κυβερνητικών ανακοινώσεων περιλαμβάνεται η μέθοδος για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε άλλες επιχειρήσεις, όπως στην ΕΥΔΑΠ.

Καταλύτης το Τ.Τ
.
Καταλύτης των εξελίξεων στις τράπεζες θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο με τη δυναμική του μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά.

Πηγή: Ημερησία