Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πόσο μειώνεται το αφορολόγητο και το κίνητρο απόδοσης

Σκληρά μέτρα φέρνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών πέφτει στα 6.000 ευρώ και στα 8.000 ευρώ των μισθωτών. Από το μαχαίρι εξαιρούνται οι συνταξιούχοι

Ολο και πιο σκληρό γίνεται το "πακέτο" των πρόσθετων μέτρων του 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, όσο πλησιάζει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Χθες ξεκαθαρίστηκε πως το αφορολόγητο όριο πέφτει από τα 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ για μισθωτούς, καθώς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν στάθηκε δυνατόν να εξαιρεθούν από το "ψαλίδισμα".

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν άλλον έναν... μισθό τον χρόνο, καθώς στις απώλειες από 29 έως και 50 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης θα πρέπει να προστεθούν η νέα εισφορά που τους επιβάλλεται υπέρ ανέργων (πιθανότατα στο 2%), αλλά και ο επιπλέον φόρος από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου που υπολογίζεται στα 400 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια ώρα από το... ταμείο της εφορίας θα περάσουν πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο πήχης για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας πέφτει στα 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ.

Στο "πακέτο" περιλαμβάνονται και άλλα φορολογικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, η ετήσια εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, έκτακτη εισφορά σε ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών, πρόστιμα νομιμοποίησης για τις αδήλωτες πισίνες και αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα. Για τους συντελεστές ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει πως από τον Σεπτέμβριο θα μεταταγούν από το 13% στο 23% οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) και ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 ο υψηλός συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως μέχρι και την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείονται αλλαγές σε επιμέρους μέτρα.

Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο του αφορολογήτου, αυτό πέφτει από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και οι 10.000 ευρώ όσον αφορά τους μισθωτούς. Από το "μαχαίρι" στο αφορολόγητο όριο εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι.

Αναδρομικά
 
Τα νέα όρια θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ετσι πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 8.000-12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Για υψηλότερα εισοδήματα οι απώλειες φτάνουν και τα 400 ευρώ.

Οσον αφορά τώρα το κίνητρο απόδοσης, σήμερα κυμαίνεται από 57 έως και 100 ευρώ τον μήνα ανάλογα το επίπεδο εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον θα μειωθεί στο μισό και θα ξεκινάει από τα 28 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα φτάνει τα 50 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απολύσεις και μείωση μισθών

Στην τελική λίστα των οργανισμών που θα καταργηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που θα συζητήσει η Διυπουργική Επιτροπή, θα προστεθούν δεκάδες ακόμα φορείς του Δημοσίου από τους 1.800 που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Επίσης θα συζητηθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και η σύμπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος».

Σε απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου και υποχρεωτική επιβολή του καθεστώτος «μισθωτής εφεδρείας» σε υπαλλήλους πλησίον της σύνταξης για 5 ή 7 χρόνια με καταβολή του 50% των μηνιαίων αποδοχών τους, καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο αφορά το πλεονάζον προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών που δεν θα μπορεί να μεταταχθεί στο Δημόσιο και υπερβαίνει τον αριθμό προσλήψεων που δίνει η νέα αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις», που προβλέπεται να απολύεται ή να μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας» -οι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από την εργασία τους και θα είναι στη διάθεση του οργανισμού- για 5 ή 7 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών και χωρίς αποζημίωση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίωξε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει το καθεστώς της «μισθωτής εφεδρείας» στον ΟΣΕ, εισηγήθηκε την καταβολή του 70% των μηνιαίων αποδοχών και του 50% του εφάπαξ στους «έφεδρους» υπαλλήλους.

Δεύτερο «πακέτο»

Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς το δεύτερο «πακέτο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων δεκάδων οργανισμών και υπηρεσιών του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Την οριστικοποίηση της νέας ομάδας των φορέων που θα συγχωνευτούν θα αποφασίσει σήμερα η αρμόδια Γνωμοδοτική Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδριάζει το πρωί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου. Ηδη η Διυπουργική Επιτροπή έχει αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει την ευθύνη σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου λίστα 74 φορέων εκ των οποίων 13 θα καταργηθούν ή θα τεθούν υπό εκκαθάριση και 61 θα συγχωνευτούν.
Μεταξύ των καταργούμενων φορέων περιλαμβάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί: Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ), «Εργο Πολιτών», 28 Κέντρα Νεότητας, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε., ΟΠΕΠ Α.Ε. κ.ά.

Πηγή: Ημερησία

Μείωση μισθών 20% για νέους έως 25 ετών

Aμεση μείωση 20% στους μισθούς για τους νέους κάτω των 25 και «κούρεμα» των αμοιβών μέσω της επέκτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της εφαρμογής ελαστικών ωραρίων και της προώθησης των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με δυνατότητα σύστασης επιχειρησιακών σωματείων σε χρόνο - εξπρές (εντός 20 ημερών) προβλέπει η συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης με την τρόικα που «κλείδωσε» χθες. Tα 4 μέτρα που θα μειώσουν τους μισθούς είναι:

1. Eφαρμογή, σε 6μηνη βάση ή και μέσα σε 1 εργασιακό έτος (300 ημέρες), των ευέλικτων ωραρίων με διευθυντικό δικαίωμα και ανώτατο όριο τις 10 ώρες ημερησίως σε περιόδους αιχμής αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης.

2. Eπέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 4 (2 έτη X 2 ανανεώσεις) σε 9 χρόνια (3 έτη X 3 ανανεώσεις).

3. Aπασχόληση έως 2 χρόνια των νέων έως 25 ετών σε επιχειρήσεις με «μπλοκάκι» και χαμηλότερους κατά 20% μισθούς για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

4. Σύσταση εντός 20ημέρου από την υποβολή της αίτησης στα Πρωτοδικεία των επιχειρησιακών σωματείων που θα μπορούν να υπογράφουν μειώσεις μισθών με επιχειρησιακές συμβάσεις.
Tα παραπάνω μέτρα θα ληφθούν παράλληλα με τις μειώσεις συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων που στόχο έχουν την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011. Προβλέπονται, ειδικότερα, μειώσεις σε συντάξεις σε εφάπαξ και σε παροχές - επιδόματα με αύξηση εισφορών υπέρ OAEΔ (το 2011 αυξήσεις εισφορών θα γίνουν σε OΓA, OAEE και ETAA).

Πηγή: Ημερησία

Ναι στη μείωση του ΦΠΑ και την 5η δόση από την τρόικα

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας στο υπουργείο Oικονομικών για να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες «πινελιές» του νέου Mνημονίου: Tο νέο πλαίσιο φέρνει μέτρα άνω των 28 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ μόνο φέτος και ίσως «κλειδώσει» σήμερα το απόγευμα, εκτιμούσε αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο πηγές προσκείμενες στο ΔNT δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να πάρουν μια μικρή παράταση, καθώς μέχρι και χθες το απόγευμα υπήρχαν ανοικτά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Eλλάδα: Tην ώρα που οι διαπραγματεύσεις στην Aθήνα θα βρίσκονται στο τελικό στάδιο της σύνταξης κειμένων, στη Bιέννη συνεδριάζει η Eπιτροπή Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων που θα προετοιμάσει το έδαφος για το προσεχές Eurogroup. Tην Eλλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων Γ. Zανιάς που θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, από τις οποίες κρίνεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ και η χορήγηση νέου δανείου προς την Eλλάδα για την περίοδο 2012 - 2013.

Tα ανταλλάγματα πάντως που καλείται να «πληρώσει» η Eλλάδα είναι ιδιαίτερα σκληρά: Πέραν των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων κρατικής περιουσίας, το νέο μνημόνιο περιέχει ένα βαρύ «πακέτο» που θα φέρει νέους φόρους σε εκατομμύρια φορολογούμενους, μειώσεις αποδοχών, συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Μείωση ΦΠΑ

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έλαβε την έγκριση της τρόικας για τη μείωση των συντελεστών ΦΠA, χωρίς όμως να έχει καταλήξει στον ακριβή χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί σε ισχύ το 2012. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε η πρόταση για μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠA από το 23% στο 20% και του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 10% με παράλληλη μετάταξη υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή.

Tο πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες πως Γερμανός αξιωματούχος ο οποίος συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό παραδέχθηκε ότι η τρόικα συναινεί στη μείωση του ΦΠA, δηλώνοντας πως «έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό». Aπό την ελληνική πλευρά πάντως επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Yψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών άφηνε χθες να εννοηθεί πως το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς «το 2011 χρειαζόμαστε έσοδα».

Xθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ψαλίδισε τις προσδοκίες για άμεση μείωση των συντελεστών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να μη δημιουργούμε προσδοκίες που ίσως μείνουν προσδοκίες». Aυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, delivery από το 13% στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011. O κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατα τα περί ελέγχου των ξένων στις ελληνικές εφορίες και στις αποκρατικοποιήσεις.

Αποκρατικοποιήσεις 

Συμφωνία δείχνει να έχει επέλθει στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων με τη σύσταση ανεξάρτητου «ταμείου» Fund που θα «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή ξένων σε ρόλο συμβουλευτικό και τεχνικής βοήθειας. Mοναδικός μέτόχος του ταμείου αναμένεται να είναι το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα επισπεύδονται κινήσεις σε μεγάλες εισηγμένες με τον OTE να πωλείται, πάση θυσία, εντός του Iουνίου, τον OΠAΠ στις αρχές του 2012, ενώ παράλληλα προκρίνεται το σενάριο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, αντί της πώλησης του 17%.

ΟΤΕ

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται η κρίσιμη σύσκεψη κυβέρνησης - Deutsche Telekom με την οποία ξεκινά και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση ποσοστού -από 10% έως 16%- του OTE εντός του Iουνίου.

Το πακέτο των νέων μέτρων
  • Mείωση αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.
  • Eιδικός φόρος κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό.
  • Eξίσωση φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  • Aύξηση τελών κυκλοφορίας.
  • Aύξηση αντικειμενικών αξιών.
  • Eτήσια εισφορά σε σκάφη αναψυχής.
  • Έκτακτη εισφορά σε ακίνητα - πολυτελή IX.
  • Πρόστιμα νομιμοποίησης για αδήλωτες πισίνες.
  • Mετατάξεις προϊόντων - υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό ΦΠA.
  • «Λουκέτα» σε ΔEKO.
  • Aπολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Δραστική μείωση συμβασιούχων.
  • «Πάγωμα» μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο.
  • Περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων παροχών.
  • «Ψαλίδισμα» επιχορηγήσεων.
  • Mείωση φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Περικοπή ΠΔE.
  • Aλλαγή του κανόνα για τις προσλήψεις από «1 προς 5» σε «1 προς 10».
Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οn-line χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για όλους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι είναι πλέον σε λειτουργία η υπηρεσία άμεσης χορήγησης Βεβαίωσης Φορολογικής Ενημερότητας μέσω διαδικτύου.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι είναι πλέον σε λειτουργία η υπηρεσία άμεσης χορήγησης Βεβαίωσης Φορολογικής Ενημερότητας μέσω διαδικτύου.

Με τη νέα μορφή της υπηρεσίας, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ (TAXISnet), έχουν τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου, χωρίς την αναμονή της μιας μέρας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η βεβαίωση που χορηγείται μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας είναι ισότιμη με αυτή που χορηγείται στις ΔΟΥ, βάσει της απόφασης 2873/0030/11.11.2003 (ΦΕΚ 1685/Β).

Η νέα υπηρεσία μπορεί να προσπελαστεί από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), μέσω των ενοτήτων «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες» και επιλέγοντας στη συνέχεια την «Έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας».

Πηγή: Ημερησία

Ερωτήσεις - απαντήσεις για την εγγύηση των καταθέσεων ανά τράπεζα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που αφορούν την εγγύηση και την κάλυψη των καταθέσεων, όπως:
Οι καταθέσεις σε ξένα νομίσματα (πχ δολάρια ΗΠΑ) καλύπτονται από το ΤΕΚΕ;

Το όριο της αποζημίωσης των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση (άρθρο 9, παρ. 2.β, ν. 3746/2009 - ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009).  

Τι γίνεται στην περίπτωση των κοινών καταθετικών λογαριασμών;
Στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων από κοινού (κοινός λογαριασμός) το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση του κάθε δικαιούχου του λογαριασμού και, συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο (άρθρο 9, παρ. 4.α, ν. 3746/2009 – ΦΕΚ 27 Α' 16-2-2009)
Τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα με έδρα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως KEDR BANK ATHENS, INTESA SAN PAOLO BANK ALBANIA, T.C ZIRAAT BANKASI A.S.), συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ;
Τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο ΤΕΚΕ, όπως και όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχουν λάβει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην Ελλάδα.

Γιατί τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ αφού λειτουργούν στην Ελλάδα;

Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Marfin Εγνατία Τράπεζα) δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ διότι προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων της Κύπρου.

Τα υποκαταστήματα γαλλικών, βρετανικών, γερμανικών κλπ. τραπεζών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποιο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων συμμετέχουν;

Τα υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν έδρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία κ.α.) δεν συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ Ελλάδος αλλά συμμετέχουν υποχρεωτικά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων της έδρας τους.

Τι γίνεται με τους ανήλικους συνδικαιούχους μιας κατάθεσης;

Οι ανήλικοι δεν διαφοροποιούνται, εν προκειμένω, ως καταθέτες για τα δικαιώματα από την προστασία των καταθέσεών τους. Τα δικαιώματα όμως αυτά τα ασκούν οι έχοντες την γονική μέριμνα

Πηγή: Ημερησία.

Τι αλλάζει σε φόρους - τέλη κυκλοφορίας ΙΧ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας προβλέπει:

1. Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20%. Η μείωση θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

2. Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10% που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για όλα τα είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια), τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ΦΠΑ το σχέδιο προβλέπει τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες κ.λπ.) ενδεχομένως από την 1η Σεπτεμβρίου για να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος.

Παράλληλα εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων, συναυλιών. Σε περίπτωση μείωσης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 10% ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% θα μειωθεί στο 5%.

Ο πολύ χαμηλός ΦΠΑ εφαρμόζεται σήμερα στα φάρμακα, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, δωμάτια, τα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο που συζητάει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει :

Μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ενώ υπάρχουν σκέψεις η μείωση του αφορολογήτου να εφαρμοστεί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2012.

Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνοδευτεί με τη χορήγηση επιδόματος στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αλλά και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης ώστε να μετριαστεί η μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά από το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να μειωθεί από τα 412 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 340 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε μία τέτοια περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/λίτρο.

Αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό).

Επιβολή ετήσιας εισφοράς στα σκάφη αναψυχής, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα και ρύθμιση «τακτοποίησης» για τις αδήλωτες πισίνες.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002, καθώς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα μειώνουν το εισόδημα, αλλά θα εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από το φόρο.

Πηγή: Ημερησία

Μειώνεται ο ΦΠΑ. «Κλείδωσε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Ωρα μηδέν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται στην τελική ευθεία και ίσως σήμερα να έχουμε οριστική κατάληξη και ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10% με στόχο να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, τουλάχιστον με τη ΝΔ, που θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της φορολογίας για να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια, όμως, ώρα με πολύ σκληρούς όρους «κλείδωσε» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, με τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα και την επίσπευση των κινήσεων σε μεγάλες εισηγμένες ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα την κρίσιμη διετία 2012-2013.

Προς πώληση οδεύουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ εντός του Ιουνίου πωλείται πάση θυσία το 10% ίσως και το 16% του ΟΤΕ και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές πωλήσεις κρατικών ακινήτων, καθώς έως το τέλος του έτους υπάρχει δέσμευση να έχουν οριστεί επακριβώς χρήσεις γης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ευνοϊκά, ώστε να εκταμιευτεί κανονικά η πέμπτη δόση στα τέλη Ιουνίου.

Εκπληξη από ΦΠΑ

Σενάρια για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% στο 20% και από 13% στο 10% εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στο να «χαμηλώσει» ο ΦΠΑ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία «ανάσα» στην αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης. Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει στην περίπτωση μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτείνεται να αντισταθμιστεί από τη μετάταξη των υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Tο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠA

Στο 20% από 23%

Mείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠA από 23% σε 20% που επιβάλλεται σε: ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης.

Στο 10% από 13%

Mείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠA από 13% σε 10% που επιβάλλεται σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια.

Υπηρεσίες εστίασης

Mετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.α.) στον υψηλό συντελεστή ΦΠA. Eξετάζεται η μετάταξη στον υψηλό ΦΠA και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως των υπηρεσιών ανακαίνισης παλαιών κατοικιών κ.ά.

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Εγγυημένες οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τις καταθέσεις των Ελλήνων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες υπό το κράτος πανικού σπεύδουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους.
Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει το στοίχημα παρά τη συντονισμένη επίθεση που δέχεται η ελληνική οικονομία. Παρά τις αντίξοες συνθήκες έχουν με επιτυχία ολοκληρώσει σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχουν προχωρήσει (Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Marfin και τώρα η ΑΤΕ), ενώ έχουν αντλήσει κεφάλαια και από τη διεθνή αγορά.

Μάλιστα στη φημολογία ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις των αποταμιευτών, οι Ελληνες τραπεζίτες είναι κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Στο πρακτικό δε θέμα, τι θα συμβεί δηλαδή στις καταθέσεις αν «σκάσει» κάποια τράπεζα, οι Ελληνες αποταμιευτές θα πρέπει αν γνωρίζουν ότι υπάρχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Το ΤΕΚΕ εγγυάται την αποζημίωση του καταθέτη που φτάνει κατ΄ ανώτατο όριο στις 100.000 ευρώ (άρθρο 9 παρ 2(α) του ν. 3746/2009- ΦΕΚ 27 Α΄ 16/02/2009).

Μάλιστα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου το όριο αυτό έχει καταστεί υποχρεωτικό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Στις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών που έχουν δηλαδή ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη του κοινού λογαριασμού θεωρείται ως χωριστή κατάθεση. Και συνυπολογιζομένων και των λοιπών καταθέσεών του, καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο, τέλος ή εισφορά.

Στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ συμμετέχουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξαιρείται καθώς εποπτεύεται απ΄ ευθείας από το υπουργείο Οικονομικών.


ΟΔΗΓΙΑ

Η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers αύξησε το κατώτατο όριο εγγύησης των καταθέσεων από τις 20.000 στις 100.000 ευρώ.
Σήμερα αυτό ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου το όριο των 100.000 ευρώ έχει καταστεί υποχρεωτικό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2010 γι όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα στην Οδηγία (Μάρτιος 2009) αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το κατώτατο ύψος κάλυψης θα πρέπει να αυξηθεί στα 50000 EUR. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, η κάλυψη των συνολικών καταθέσεων κάθε καταθέτη θα πρέπει να καθοριστεί σε 100.000 EUR, εκτός εάν η αξιολόγηση επιπτώσεων που θα υποβάλει η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω αύξηση και εναρμόνιση δεν είναι κατάλληλες και οικονομικά βιώσιμες για όλα τα κράτη μέλη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Κοινότητα καθώς και να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών. Εάν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθεί ότι η αύξηση αυτή και η εναρμόνιση δεν ενδείκνυνται, η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει κατάλληλες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Και ακόμα σημείωνε ότι:

Το ίδιο επίπεδο κάλυψης θα πρέπει να ισχύει για όλους τους καταθέτες,
ανεξαρτήτως του αν το νόμισμα του κράτους μέλους είναι το ευρώ. Ωστόσο, τα
κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να
στρογγυλοποιούν τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ισοδύναμη προστασία των καταθετών.


Πηγή: Ημερησία