Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τρόικα για ΔΕΚΟ: Μαχαίρι σε μισθούς και λουκέτο σε φορείς

Αυστηρό... μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης ζητά η τρόικα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τα επερχόμενα μέτρα, λέγοντας πως δεν έχουμε φθάσει καν στη μέση του οικονομικού προγράμματος και ότι «γίνεται μία επώδυνη προσπάθεια που περνάει μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας πολιτών». Χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε το τσεκάρισμα της ελληνικής οικονομίας από το Γενικό Λογιστήριο, την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ και την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, ενώ είχε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά.

Σήμερα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Γ. Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αντικαθιστά τον Σ. Ντερούζ) και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 3 μ.μ. σήμερα) το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, το οποίο θα περιέχει παρεμβάσεις για την εξεύρεση 22 δισ. ευρώ, το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που θα ληφθούν φέτος για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι τελικές αποφάσεις και για τα τρία «μέτωπα» θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 του μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, δήμοι κ.ά.) καθώς διαπιστώνουν πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, για τις ΔΕΚΟ έλαβαν τα στοιχεία για τα κόστη και τις μετατάξεις. Ζήτησαν να προχωρήσει η μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων οργανισμών κατά 20% και να περιοριστεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, το μοντέλο που επιλέγεται είναι η μείωση των πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μισθολογικό κόστος πρέπει να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων ανά επιχείρηση, από το 78% του 2009.

«Λουκέτα»

Επίσης, για μία ακόμη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για κλείσιμο ζημιογόνων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Στο Γενικό Λογιστήριο εξετάστηκε ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2010 και το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, 235 φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν πως πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η εξυγίανση των οικονομικών τους, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και ο δανεισμός με την εγγύηση του Δημοσίου.

Στη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη, εξετάσθηκε η προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Εξάλλου χθες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 11ο Venture Capital & Private Equity Forum, ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια δεν έφθασε «ούτε καν στη μέση».

Εκανε μάλιστα λόγο για ένα «μαραθώνιο»:

«Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Αυτό που επιχειρείται, σήμερα, είναι μια επώδυνη προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που περνάει μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αν και ακούγονται πολλές «σειρήνες» ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι οι γνωστές σειρήνες, είπε ο υπουργός, και σημείωσε ότι αυτές βλέπουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί οδηγούν στη χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Διπλή επίθεση, στη ΝΔ, ότι κάνει «εύκολη κριτική» και επιδίδεται σε «αδιέξοδες κορόνες», αλλά και στην Αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θέλουν την ακινησία και την απόλυτη συντήρηση», εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΤΠΔ, του ΟΔΔΗΧ και τη σύσταση Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «όσοι λένε για νέα μέτρα πρέπει να μας πουν με ευθύτητα αν η χώρα πρέπει ή όχι να μειώσει τα ελλείμματά της» και προσέθεσε πως «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψηφοθηρήσουν με νέα μέτρα που ενδεχομένως να πέσουν στην κοινωνία». Τέλος, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για να μειωθεί το 2015 το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οι μισθωτοί - συνταξιούχοι δηλώνουν το 76% του εισοδήματος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 4%.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 76% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι το 4%, αναφέρει ο ΣΕΒ σε αποψινή ανακοίνωση με την οποία ασκεί κριτική στον τελευταίο φορολογικό νόμο.


    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 55% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο και δεν πληρώνει καθόλου φόρο, το 15% των φορολογούμενων πληρώνει σχεδόν το 80% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ 1660 επιχειρήσεις σε σύνολο 221.000 καταβάλλουν σχεδόν το 70% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρουσίασε σήμερα στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου τις απόψεις του Συνδέσμου για τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι απέχουν πολύ τόσο από την υλοποίηση υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναληφθεί από την κυβέρνηση (όπως για παράδειγμα η προετοιμασία για την κατάργηση του ΚΒΣ σε τακτό χρονικό διάστημα και η καθιέρωση φορολογικού πιστοποιητικού από τους ελεγκτές) όσο και από την ελάχιστη προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί το φορολογικό σύστημα και να καταστεί ανταγωνιστικό σε αντιστοιχία με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η αποδοτικότητα ενός φορολογικού συστήματος, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος εξαρτάται από τη σταθερότητά του, την απλότητά του, τη σαφήνεια των στόχων του και την αντικειμενικότητά του. Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν ικανοποιεί κανένα από τα βασικά αυτά και παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια. Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν κατ' εξοχήν και για το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή. Πρόκειται για τη 10η αναμόρφωση του φορολογικού μας συστήματος σε διάστημα 18 μηνών -και ενώ ακόμη εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων εγκυκλίων που αφορούν την εφαρμογή των προηγούμενων νόμων".

    Για επιμέρους θέματα που ρυθμίζονται με τον τελευταίο νόμο οι θέσεις του ΣΕΒ είναι οι εξής:

    - Η φορολόγηση των κερδών των ΑΕ είναι αντιαναπτυξιακή και φέρνει τις ελληνικές θυγατρικές ελληνικών ομίλων επιχειρήσεων σε δυσμενέστερη θέση από εκείνες που ανήκουν σε ξένους ομίλους.

    - Ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί πως βοηθά τις επιχειρήσεις που έχουν με υπαιτιότητα του δημοσίου ταμειακά ελλείμματα, εφόσον δεν περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

    - Όπως δείχνει η εμπειρία 30 ετών, οι αυστηρές ποινές δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, αλλά, αντίθετα, συχνά δημιουργούν προϋποθέσεις κατάχρησης εξουσίας που οδηγεί σε αθέμιτη συναλλαγή αλλά και, ευρύτερα, σε θέματα ηθικής τάξης.

    - Ο στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα επιτευχθεί μόνο όταν το φορολογικό σύστημα δημιουργήσει τους μηχανισμούς που θα αυξάνουν την πιθανότητα της αντικειμενικής διαπίστωσης των παραβάσεων. Με την ίδια λογική, το φορολογικό σύστημα θα εκσυγχρονιστεί όταν ξεπεράσει την ενασχόληση με τα ποσοστά των συντελεστών φορολόγησης και όταν αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα όπως οι διαδικασίες για την επιβολή, τη δήλωση, την είσπραξη και τον έλεγχο των φόρων, τη ριζική απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας και την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής.


Πηγή: Express.gr

Αγριο κυνηγητό σε όσους αγνόησαν την περαίωση - 500.000 ελέγχους φαστ-τρακ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Αγριο κυνηγητό σε όσους αγνόησαν την περαίωση - 500.000 ελέγχους φαστ-τρακ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση που θα δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες της χώρας να στείλουν σημειώματα σε περίπου 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος «φαστ τρακ». Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα επιβαρυνθούν με πρόσθετες επιβαρύνσεις καθώς το κόστος του ελέγχου είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί πολύ υψηλότερο από την ελάχιστη επιβάρυνση ανά χρήση που όριζε ο νόμος της περαίωσης. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να υπογράψει άμεσα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς με στόχο την είσπραξη των πολυπόθητων εσόδων. Μάλιστα όπως επισημαίνουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ σημαντικό οι εφορίες να διενεργήσουν τους ελέγχους με διαδικασίες εξπρές για να γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα έσοδα θα εισπράξει το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς, θα συναντηθεί σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, με τους Προϊσταμένους των ΔΟΥ, των Τελωνείων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι ο προγραμματισμός και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 π.μ. ο κ. Κουσελάς θα επισκεφτεί το συνοριακό Τελωνείο των Κήπων, που αποτελεί την κύρια πηγή εισόδου και εξόδου με τη γείτονα Τουρκία, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την αναβάθμιση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου – εξόδου της χώρας μας.

Πηγή Το Βήμα

«Μαύρη τρύπα» πάνω από 10 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία

Απώλειες οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ προκαλούν στα ασφαλιστικά ταμεία η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και η παρατεταμένη ύφεση με την αύξηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη μείωση των μισθών. Οπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης:

Κάθε άνοδος της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα, προκαλεί απώλειες ύψους 300 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ που εκτοξεύονται τα 450 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα επιδόματα. Με δεδομένο ότι οι εισφορές, σε ετήσια βάση, είναι 5.000 ευρώ, η ανεργία της τάξεως των 800.000 ατόμων κοστίζει 4 δισ. ευρώ.

Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο. Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε, σε δραματικό τόνο ότι αν η φετινή μείωση των αποδοχών κινηθεί στο 6% κατά μέσο όρο, τότε συνολικά το ΙΚΑ, εντός του 2011, θα χάσει 700 εκατ. ευρώ από εισφορές.
Η εισφοροδιαφυγή παραμένει στο 25% (περίπου 1.250.000 ανασφάλιστοι) και θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί στο 12% έως το 2015.

Μέτρα

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και της απροθυμίας για την καταβολή εισφορών, ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκολύνουν όσους χρωστούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και, ταυτόχρονα, να αποπληρώσουν το 20% των παλαιών οφειλών οι οποίες, συνολικά, υπολογίζονται σε 5,9 δισ. στο ΙΚΑ και άλλα 3,9 δισ. στον ΟΑΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερωθεί σε δύο μήνες το «εργόσημο» που θα αφορά συνολικά 250.000 ανασφάλιστους σε οικιακές εργασίες και εργάτες γης καθώς και η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.

Ο υπουργός διαπίστωσε, πάντως, ότι «η φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και επισήμανε, χτυπώντας προειδοποιητικό καμπανάκι, πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κλείνει κάθε φορά τρύπες». Το Δημόσιο για παράδειγμα, πληρώνει με συνέπεια το μερίδιο που του αναλογεί στον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, το ταμείο τους θα έχει πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΓΑ και μόλις ένας στους τρεις ασφαλισμένους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του».

Συντάξεις

Ο Γ. Κουτρουμάνης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η φημολογία περί νέων περικοπών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μελετήσει σενάριο μείωσης των δαπανών για την καταβολή συντάξεων την επόμενη πενταετία». Αντιθέτως, σημείωσε πως τα προσεχή χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετες συνταξιοδοτικές δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επειδή αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Αναφορικά με την προσπάθεια για περιστολή των δαπανών, ο αναπληρωτής υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι το 2010 από τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 1,77 δισ. ευρώ, ενώ οι διασταυρώσεις των στοιχείων, αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, όπως και παράνομων δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η τεχνολογική καθυστέρηση των υπηρεσιακών δομών και η ανυπαρξία μηχανογραφικού συστήματος εμποδίζει τον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού όσων εισπράττουν δύο συντάξεις, την ώρα που, όπως ανέφερε, ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε και επαρκής και ενημερωμένη βάση δεδομένων υπάρχει.

Αποθεματικό

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης επισήμανε τις συνέπειες που θα επιφέρει στο σύστημα στις παρυφές του 2020 η μαζική γήρανση του πληθυσμού και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας «ισχυρού αποθεματικού» μέσω εισροών που δεν σχετίζονται με τις εισφορές, το κόστος παραγωγής ή το βιοτικό επίπεδο. Παίρνοντας το λόγο, στη Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας εκτίμησε ότι από τα περίπου 30 προγράμματα τα οποία υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός, «διασώθηκαν» 300.000 θέσεις εργασίας, διασφαλίστηκαν επιπλέον 60.000 θέσεις εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διατήρηση των θέσεων αυτών έγινε με υψηλό κόστος για το ΙΚΑ αφού δεν καταβλήθηκαν οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές (η επιδότηση των θέσεων γίνεται με συμψηφισμό του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ).

Μέτρα σωτηρίας

Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων που προανήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης:
Μείωση της εισφοροδιαφυγής (με ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) από το 25% στο 12% έως το 2015.

Καθιέρωση του εργόσημου για 250.000 περιστασιακά απασχολούμενους.
Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.
Διευκόλυνση για την αποπληρωμή των οφειλών για όσους καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από την 1/1/2011.

ΟΑΕΕ: Επιπλέον έσοδα

Eπιπλέον έσοδα 48,4 εκατ. ευρώ από εισφορές εισέπραξε -παρά την κρίση, υπό την απειλή μηνύσεων και κατασχέσεων και ενόψει της υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών- ο OAEE στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Η ετήσια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία
  • 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση 800.000 ανέργων.
  • Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).
  • Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 300 εκατ. στο ΙΚΑ.
  • 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η μείωση κατά 6% των μισθών.
  • Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο.
Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της τρόικας

ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της τρόικας  Καθυστερήσεις, παλινωδίες και αστοχίες διαπιστώνει η τρόικα στην εκτέλεση του Μνημονίου και κλιμακώνει τις πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων. Σήμερα, φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και ο εκπρόσωπος, της Κομισιόν Γ. Κρούγκερ, αντί του Σ. Ντερούς, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να «κλειδώσουν» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων φέτος και οι βασικοί άξονες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Από χθες τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. ξεκίνησε μαραθώνιο συσκέψεων με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου. «Είστε εκτός προγράμματος» σε θεσμικά ζητήματα και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φέρονται να διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας. Την ίδια ώρα ζητούν νέες αυστηρές περικοπές σε ΔΕΚΟ και το ευρύτερο δημόσιο, καθώς εκτιμάται πως τα περιθώρια για εξοικονομήσεις παραμένουν μεγάλα, ενώ εμφανίζονται θορυβημένοι για τα οικονομικά των ταμείων, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ κατόπιν της αιφνιδιαστικής ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, αν και στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος, από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον προκύπτει κλίμα έντονου προβληματισμού με αιχμή τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις ιδίως για τις πωλήσεις μεγάλων εισηγμένων και την αξιοποίηση των ακινήτων. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί διυλίζουν τον κώνωπα για ζητήματα πολιτικής διαχείρισης όταν το χρέος τρέχει με απόδοση 12% και γεννά διαρκώς τόκους. Πρέπει να φέρουν άμεσα ρευστό», φέρεται να σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι λίγο πριν την έλευση της τρόικας στη χώρα.

ΔΕΚΟ

Στο «στρατόπεδο» των ΔΕΚΟ, αναγνωρίζεται μεν η προσπάθεια που καταβάλλεται, στόχος όμως παραμένει η περαιτέρω περικοπή 20% στις λειτουργικές δαπάνες των μη εισηγμένων επιχειρήσεων, ενώ η συνολική εξοικονόμηση φέτος εκτιμάται πως θα υπερβεί οριακά το 1 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές λειτουργικών δαπανών και αύξηση εσόδων των δημοσίων επιχειρήσεων. Πρόσθετες εξοικονομήσεις αναμένονται από τις περικοπές στα επιδόματα και τις ειδικές αμοιβές των υψηλόμισθων στις ΔΕΚΟ, οι οποίες «κλειδώνουν» έως το τέλος της εβδομάδας, με την τρόικα να επιμένει ιδιαίτερα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Ελλειμμα 2009

Χθες το κλιμάκιο της τρόικας είχε επαφές με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά, εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ και την ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων. Στις επαφές τους με διευθυντές στο ΓΛΚ μελανό σημείο ήταν οι αιτίες της ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος, που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα αποδειχθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, τινάζοντας στον αέρα τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού.
Οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ζήτησαν ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες στην καταγραφή των στοιχείων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το ότι ακόμη και σήμερα με τη χώρα να βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία πολλοί δημόσιοι φορείς δεν δίνουν ακόμη οικονομικά στοιχεία. Χθες στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για φορο-επιδρομές είπε πως «όλοι όσοι λένε για νέα μέτρα πρέπει να απαντήσουν χωρίς υπεκφυγές και συγκεκριμένα εάν αυτή η χώρα πρέπει να μειώσει ή όχι τα ελλείμματα της...» Τόνισε δε πως «ο καιρός για γενικότητες και καταγγελίες έχει περάσει και όποιοι νομίζουν πως μπορούν να ψηφοθηρήσουν... κάνουν λάθος, είναι πλέον η ώρα του συγκεκριμένου... η ώρα να πούμε αλήθεια στους πολίτες».

Νουριέλ Pουμπίνι: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως και φέτος, είναι αναπόφευκτη, υποστήριξε σε χθες η Rubini Global Economics. Ως πιθανές αιτίες θεωρεί τις αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας.

Ζ. Μ. Mπαρόζο: Επαχθή κόστη

H E.E. δεν θα πρέπει να επιβάλει στην Iρλανδία και την Eλλάδα κόστη που δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν οι πολίτες των χωρών, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Kομισιόν Z. M. Mπαρόζο, μιλώντας στη συνεδρίαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

Πηγή: Ημερησία

Κόβουν και τα κοινωνικά επιδόματα για την 5η δόση

Έρχονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με την άμεση σύνδεση τους με εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια και νέο “ψαλίδι” στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τις παροχές (υπερωρίες , μετακινήσεις , συμμετοχή σε επιτροπές κ.α.) και τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας , πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες κ.α.) προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο δραστικής μείωσης.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση για να τονώσουν τα ...ασθενικά φορολογικά έσοδα προσανατολίζονται μεταξύ των άλλων σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας και επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό.

Τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο για την δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους η οποία έγινε πλέον εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 και της υστέρησης των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους άνω του 1 δις ευρώ.

Όπως έγραψε το “Έθνος” το Σάββατο το έλλειμμα της περσινής χρονιάς εξακοντίστηκε στο 10,6% του ΑΕΠ από 9,5% που ήταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου γεγονός που σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 2,45 δις ευρώ . Παράλληλα ήδη αναζητούνται 1,72 δις ευρώ για να καλύψουν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως τις μέχρι στιγμής αστοχίες στα έσοδα.
Έτσι το πακέτο των πρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 4,2 δις ευρώ
ποσό το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλά φορολογικά μέτρα του 2011 φαίνεται πως δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Πιο αναλυτικά στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνδεθεί άμεσα η χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μέτρο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η χορήγηση δηλαδή επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους , πολύτεκνους κ.α. Θα γίνεται αφού ληφθούν υπόψη με κριτήρια που αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.

Έτσι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων για τα επιδόματα ανεργίας , το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα για το τρίτο παιδί , την ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες και το φοιτητικό επίδομα το οποίο όμως έχει καταβληθεί για την τρέχουσα χρονιά. Τα επιδόματα για άτομα με αναπηρία δεν αναμένεται να πειραχτούν όπως είχε διαβεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών ενώ για την επιδότηση ενοικίου ισχύουν ήδη εισοδηματικά κριτήρια.

Από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα στο μνημόνιο έχει υπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ για το 2012 και αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή άμεσα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά την διάρκεια του 2010 αλλά και εφέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Έτσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες , μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές , ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.α.

Επίσης οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική μοιράζοντας επιδόματα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ΟΣΕ στον οποίο όπως αποκάλυψε το “Έθνος της Κυριακής” θεσπίστηκε νέο επίδομα θέσης διοίκησης για διευθυντές και προϊσταμένους από την χορήγηση του οποίου προκύπτουν αυξήσεις έως και 25%.

Δεν είναι τυχαίο πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή ορίζεται ότι οι αποφάσεις των οργανισμών για θέματα εισοδηματικής πολιτικής θα πρέπει να εγκρίνονται από την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τα 12 SOS στις φορολογικές δηλώσεις

Κατοικίες, φόροι που παρακρατήθηκαν, τόκοι στεγαστικών δανείων και γενικώς δαπάνες που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εφοριακών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στους εφοριακούς κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων να ελέγχουν 12 σημεία:

1. Στη συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.
2. Στην ένδειξη για υποβολή δήλωσης, που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.
3. Στην συμπλήρωση των τόκων για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.
4. Στη σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
5. Στη συμπλήρωση κωδικών, που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.
6. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601¬602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.
7. Στη μη συμπλήρωση των τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).
8. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Προσοχή! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.
9. Στα συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.
10. Στην ένδειξη στους κωδικούς 911 - 912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.
11. Στη συμπλήρωση καθαρών κερδών από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.
12. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

Το υπουργείο προς αποφυγήν καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων δίνει οδηγίες προς τους εφοριακούς, να ελέγχουν τα παραπάνω σημεία τη στιγμή της παραλαβής της δήλωσης, ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην υπάρχει ταλαιπωρία για το φορολογούμενο και αργοπορία στην αποστολή των δηλώσεων. Ο έλεγχος και η διόρθωση των συνήθων λαθών, θα γίνεται μόνο όταν δεν υφίσταται μεγάλη αναμονή για την παραλαβή της δήλωσης.

Σε μεταβολή προεκτυπωμένων στοιχείων (διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) ο εφοριακός στέλνει τη δήλωση στο Μητρώο για αλλαγή των στοιχείων και κατόπιν η βεβαίωση μεταβολής αποστέλλεται ταχυδρομικά στον φορολογούμενο. Για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης (απόκτηση παιδιού), απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην εφορία.
Τα παράπονα των πολιτών συγκεντρώνονται από τις εφορίες και αποστέλλονται στην κεντρική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες ή των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Πηγή: Ημερησία

Φωτιά θα πάρουν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει  αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν οι... τρύπες του είναι και η αναπροσαρμογή των τελών.
Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον στο τραπέζι βρίσκονται και τα ακόλουθα μέτρα:

- Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο.. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν  πρόσθετα έσοδα μεταξύ  200 και 300 εκατ. ευρώ.

-Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις  πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

-Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλουν δημόσιοι οργανισμοί.

-Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1 Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο μνημόνιο.

-Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ΄  επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και τώρα προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.

Πηγή: Ημερησία

Σε αγώνα δρόμου για 4,2 δισ. το οικονομικό επιτελείο

Τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν επικίνδυνα και το υπουργείο Οικονομικών καλείται μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον με έντονη πλέον την αμφισβήτηση για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, εντός και εκτός της χώρας, να λάβει τολμηρές και το κυριότερο αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η υπέρβαση του ελλείμματος κατά μία σχεδόν μονάδα του ΑΕΠ, αλλά και η απόκλιση στα έσοδα το πρώτου τριμήνου του 2011, δημιουργούν έντονες ανησυχίες όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το κυριότερο στην τρόικα, η οποία πλέον «βλέπει» ως μη δεδομένες τις επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του 2010 εκτοξεύθηκε στα επίπεδα του 10,6% ή στα 24,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,6% ή 22 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, αφού ο στόχος για το 2011 δεν μεταβάλλεται. Με λίγα λόγια, καλείται να βρει μέσα στο 2011 ποσό που κινείται στα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονος προβληματισμός, αφού τα χρήματα αυτά θα πρέπει να βρεθούν άμεσα και να πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που φτάνουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι πλέον η αξιοπιστία της απέναντι στην τρόικα έχει φθαρεί ιδιαίτερα, αφού πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί δεν έχουν γίνει.

Στα χαρτιά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, πολλές παρεμβάσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, έχουν μείνει στα χαρτιά, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει μεταρρυθμιστική «κόπωση», κάτι που έχουν διαπιστώσει και οι ελεγκτές της τρόικας. Το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, αφού θα πρέπει να ληφθούν τρεις σημαντικές αποφάσεις.

Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί, αλλά και αυτή από την απόκλιση του ελλείμματος του 2010.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015, ύψους 22 δισ.
Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η ελληνική πλευρά δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για παλινωδίες και πολιτικές τρίπλες. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι η στάση της τρόικας απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αντιλαμβάνονται πως έχει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, ωστόσο του χρεώνουν την αδυναμία του να περάσει την πολιτική του και να προκαλέσει τις απαραίτητες συγκρούσεις.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι ο υπουργός σκέπτεται περισσότερο από ό,τι θα 'πρεπε το πολιτικό κόστος. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα ήξης αφήξεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Θεωρούν πως θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη τόλμη και παράλληλα να υπήρχε μία συγκεκριμένη στόχευση.
Η δυσαρέσκεια της τρόικας αναμένεται να φανεί κατά την επίσκεψη των επικεφαλής στις αρχές Μαΐου, όπου και εκτιμάται πως θα υπάρξει άμεση σύνδεση των εκταμιεύσεων των δόσεων με τον υλοποίηση μέρους του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.

«Ψαλίδι» 4,2 δισ.

Στο νέο «πακέτο» που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στο εξής θα συνδέονται με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ενώ ετοιμάζεται να μπει και νέο «ψαλίδι» στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ.

Οι δαπάνες θα περάσουν και πάλι από κόσκινο, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή μείωση, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στόχος βέβαια είναι το νέο «πακέτο» να πείσει την τρόικα πως είναι αξιόπιστο και εφαρμόσιμο. Η υστέρηση των εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την επίσπευση της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό.

Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Έτσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά.

Επίσης οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα. Στα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» περιλαμβάνονται:

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ.

Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί.
Μετατάξεις προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1 Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ΄ επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Περιθώρια τέλος

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η ελληνική πλευρά δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για παλινω- δίες και πολιτικές τρίπλες. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι η στάση της τρόικας απέναντι στον υπουργό Οικονομικών.

Περικοπές

Στο νέο «πακέτο» που επε- ξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περι- λαμβάνονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στο εξής θα συνδέονται με εισοδ- ματικά και περιου- σιακά στοιχεία.

Δεν έγιναν πράξη

Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ.

Πηγή: Ημερησία

Σε μία ημέρα ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ

Σε μία ημέρα ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ Ολες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα θα διεκπεραιώνονται μέσω 59 εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικών γραφείων, ενώ στην επόμενη φάση οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται και σε 52 επιλεγμένα ΚΕΠ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ετσι, η ίδρυση μιας ΕΠΕ θα γίνεται σε ένα μόνο σημείο, αντί για οκτώ σήμερα, με μία και μοναδική διαδικασία, αντί για 11, και σε μία μέρα αντί για 38. Μοναδική προϋπόθεση είναι οι ιδρυτές της εταιρείας να μην έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο (να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα). Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία μιας Στάσης αφορά Α.Ε. και ΕΠΕ που θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.

Ολες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Τι είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ);

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι μία μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.

Εξαιρούνται από τις ΥΜΣ:

α) Οι επιχειρήσεις που προέρχονται από μετασχηματισμό (που προχωρούν σε αλλαγή νομικής μορφής, από ΕΠΕ σε Α.Ε.), καθώς οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν πρωτότυπη σύσταση.
β) Οι επιχειρήσεις που συστήνονται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και απαιτούν ειδικό καθεστώς έγκρισης (π.χ. Υπουργική Απόφαση).
γ) Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απλή εγκατάσταση στη χώρα μας, χωρίς την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
δ) Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν συνιστούν εταιρείες.

Παράβολα

Ο πολίτης μπορεί να καταβάλλει το τίμημα με τους εξής τρόπους: α) μετρητά, β) επιταγή, γ) πιστωτική κάρτα, δ) κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking) και από τον επόμενο μήνα διατραπεζικά σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Υπηρεσίες μιας Στάσης συνδέονται με το επιχειρηματικό μητρώο, αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς και το TAXIS, αναλαμβάνουν δηλαδή τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις.
Οι διαδικασίες που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες (web service) είναι οι εξής:
  • Ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ΑΦΜ με TAXIS.
  • Λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας από ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.
  • Λήψη ΑΦΜ για ημεδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα. Η λήψη ΑΦΜ για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα εκτελείται μέσω τηλεομοιοτυπίας.
  • Υποβολή δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
  • Λήψη φορολογικής ενημερότητας.
  • Εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
  • Προέλεγχος επωνυμίας.
  • Αποστολή ανακοινώσεων προς το Εθνικό Τυπογραφείο (με e-mail στην αρχή και web service στη συνέχεια).
  • Τέλος, η εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο από την Υπηρεσία μιας Στάσης θα γίνεται σε πρώτη φάση μέσω τηλεομοιοτυπίας.
  • Στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, επίσης, θα δημοσιεύονται:
  • Το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών και η Μερίδα της επιχείρησης.
  • Τα στοιχεία των εταιρειών που υπόκεινται εκ του νόμου σε δημοσιότητα.
  • Πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες μίας Στάσης, όπως ενδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας, απαραίτητα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, κανονισμοί, εγκύκλιοι και αποφάσεις.
Αρχικό στάδιο
Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία μιας Στάσης αφορά Α.Ε. και ΕΠΕ που θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.
Βάση δεδομένων
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι μία μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας.
Πληρωμή
Ο πολίτης μπορεί να καταβάλλει το τίμημα με: μετρητά, επιταγή, πιστωτική κάρτα, κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ, και από το Μάϊο διατραπεζικά σε όλες τις τράπεζες.

Πηγή: Ημερησία