Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΟΑΕΕ: Εκπτώσεις και στις εισφορές λόγω κρίσης

Τη δυνατότητα μεταβολής (προς τα κάτω) στην ασφαλιστική κατηγορία σχεδιάζει να δώσει ο ΟΑΕΕ για 3 χρόνια στους ασφαλισμένους - ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται, λόγω της κρίσης, να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το σχέδιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η», έχει υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης» και «διευκόλυνσης» των ασφαλισμένων. Το μέτρο θα έχει, ωστόσο, ως «αντίβαρο» την αντίστοιχη μείωση του ποσού της σύνταξης που θα αναλογεί στην 3ετία της καταβολής χαμηλότερων εισφορών εφόσον ο ασφαλισμένος δεν «καλύψει» τη διαφορά μετά τη λήξη της περιόδου της «διευκόλυνσης» (θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής, αντίστοιχα αυξημένων εισφορών μετά το χρονικό διάστημα της καταβολής των μειωμένων εισφορών).

«Πάτωμα»

Η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας θα έχει «πάτωμα» ασφαλείας (δεν θα μπορεί δηλ. να κατέβει πολύ κάτω από την ασφαλιστική κλάση στην οποία βρίσκεται ο ασφαλισμένος).
Η παροχή έκπτωσης στις εισφορές, θα συμπεριληφθεί στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλεφθεί και η παροχή διευκολύνσεων σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές, αλλά, έχουν παλαιότερα χρέη προς το Ταμείο, να τα αποπληρώσουν σε βάθος χρόνου (θα καταβάλλουν μέρος των οφειλών ως ποσοστό επί των εισφορών τους) και με «κούρεμα» (έως 90%) σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: