Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

To Taxisnet «πέφτει», η ουρά μεγαλώνει

Στην ουρά της Εφορίας στέλνουν χιλιάδες φορολογούμενους τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο σύστημα Taxisnet μέσω του οποίου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ, δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσίων, δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Το νέο taxisnet το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2010 έχει διακόψει πολλές φορές τη λειτουργία του, λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό δηλώσεων (περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ). Η παράδοση του έργου από τις ιδιωτικές εταιρείες που το είχαν αναλάβει έγινε πρόσφατα και δεν υπήρχε χρόνος για να δοκιμαστεί η λειτουργία του κάτω από πραγματικές συνθήκες? φόρτου εργασίας. Από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 4 Μαρτίου η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet ήταν κλειστή και δεν δεχόταν δηλώσεις.

Στο σύστημα έχουν εντοπιστεί, σοβαρά προβλήματα? μνήμης, αφού, όπως κατήγγειλαν φορολογούμενοι, ενώ είχαν υπαχθεί το περασμένο έτος σε ΦΠΑ και είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, στο νέο σύστημα δεν εμφανίζονται ως υπαγόμενοι σε ΦΠΑ και δεν φαίνονται να έχουν υποβάλει καμία δήλωση.

Υποδομές 

Το κέντρο δεδομένων που χρησιμοποιείται χρονολογείται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τόσο οι online υπηρεσίες όσο και οι φορολογούμενοι που τις χρησιμοποιούν. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το νέο κέντρο δεδομένων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ενστάσεων προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Ενδεικτικό των προβλημάτων του Taxinet είναι ότι με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2011 η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των προσωρινών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων (ΦΜΥ).

Οπως ορίζεται στην απόφαση:

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011, υποβάλλονται και ο φόρος αποδίδεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.
2. Ειδικά για τη διαχειριστική χρήση 2011 η ηλεκτρονική υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ μέσω διαδικτύου, είναι προαιρετική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 έως 30.6.2011 και υποχρεωτική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.7.2011 και μετά.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: