Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Περαίωση αυθαιρέτων με έκπτωση έως 80%. Ολες οι νέες ρυθμίσεις

Ρύθμιση για περαίωση αυθαιρέτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες που «δεν θα περιλαμβάνει όμως τα αυθαίρετα που έγιναν τα τελευταία ένα ως τρία χρόνια» ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα μειωθούν έως και 80% σε σχέση με τα ισχύοντα, θα υπολογίζονται ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες και θα παρέχεται αναστολή κατεδάφισης για 30-40 χρόνια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης. Επιπλέον, δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά, αλλά θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις από τη δήλωσή τους και εφεξής. Ακόμα, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Εξαίρεση

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ρυθμίσεις δεν θα αφορούν αυθαίρετα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα παρασχεθεί προθεσμία 6-8 μηνών από την ψήφιση του νόμου μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθούν τα βεβαιωμένα (άλλα όχι εισπραχθέντα) πρόστιμα και θα μπορούν να δηλωθούν και να πληρωθούν τα πρόστιμα για τα υπόλοιπα αυθαίρετα.

Η έκπτωση των προστίμων θα είναι μεγαλύτερη για τα αυθαίρετα που έγιναν πριν από το 2003 (προηγούμενος νόμος Β. Παπανδρέου) και μικρότερη για τα μετά του 2003. Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα θα είναι μικρότερα από τα ισχύοντα, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση (η οποία ενδέχεται να είναι και ως 80% σε σχέση με τα σημερινά). Θα προβλεφθεί δυνατότητα καταβολής προστίμων σε δόσεις (ενδεχομένως έως 36 δόσεις).

Σενάρια 

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, εξετάζεται εάν η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα με οικοδομική άδεια ή αν αυτά που «παραβιάζουν τον ελεύθερο χώρο της πόλης» θα πρέπει να διαπιστωθεί πρώτα εάν οι πολεοδομικές τους παραβάσεις έγιναν εντός του νόμιμα επιτρεπόμενου ιδεατού στερεού ή σε υπόγεια. Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα απαιτηθεί και βεβαίωση στατικής επάρκειας από υπεύθυνο μηχανικό.

Κόκκινη γραμμή με το παρελθόν

Μέτρα για την αποτροπή δόμησης αυθαίρετων κτισμάτων
Το υπουργείο εξετάζει ακόμη το σενάριο, τα εντός σχεδίου αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια, να εκδώσουν πρώτα άδεια για τη δόμηση που δεν μπορεί να καλυφθεί νομίμως από την άδεια και έπειτα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Παράλληλα, θα υπάρξουν διατάξεις με στόχο να αποτραπεί η δόμηση αυθαιρέτων στο μέλλον. Ουσιαστικά θα επεκταθεί η ισχύουσα νομοθεσία για αιγιαλούς-παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την επικράτεια και για κάθε μεταβίβαση θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού είτε ότι δεν υπάρχει κτίσμα είτε ότι το υπάρχουν είναι νόμιμο στο σύνολό του.
Επίσης, η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και κατεδάφισης θα παραμείνει στους δήμους, ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες αυτές από τους ΟΤΑ που αμελούν τον έλεγχο ή τη βεβαίωση και την είσπραξη προστίμων. Η αρμοδιότητα κατεδάφισης παρέχεται πλέον και σε κεντρικό φορέα του υπουργείου.

Πώς θα γίνει η πολεοδομική περαίωση

Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα μειωθούν έως και 80% σε σχέση με τα ισχύοντα
Θα παρέχεται αναστολή κατεδάφισης για 30-40 χρόνια
Θα δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης.

Δεν θα επιβαρύνονται με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά, αλλά θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις από τη δήλωση τους και εφεξής.

Απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση, εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.

Θα παρασχεθεί προθεσμία 6-8 μηνών μέσα στην οποία θα πρέπει να πληρωθούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα και θα μπορούν να δηλωθούν και να πληρωθούν τα πρόστιμα για τα υπόλοιπα αυθαίρετα.

Πηγή: Ημερησία

Εκτακτο ...φορο-σοκ 5,5 δισ. ευρώ

Φόρο-σοκ σε εκατομμύρια φορολογούμενους «φέρνει» η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες αργά το απόγευμα κυβέρνηση - τρόικα «κλειδώνοντας» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου που πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση.

Tο νέο φορο-πακέτο περιλαμβάνει σκληρά μέτρα που θα επιφέρουν νέο ισχυρό πλήγμα στα περισσότερα νοικοκυριά. Kυριαρχούν η επιβολή «έκτακτης» εισφοράς έως το 2015 για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως 4% και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ κατά μέσο όρο σε ελεύθερους επαγγελματίες, μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ. Παράλληλα, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% στα εισοδήματα που αποκτούν βουλευτές, αιρετοί σε OTA, γενικοί γραμματείς και διοικητές δημόσιων οργανισμών χωρίς εισοδηματικό όριο.

Xθες, ο υπουργός Oικονομικών είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας και όπως επιβεβαίωσε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος H. Mόσιαλος επήλθε συμφωνία και προχωρεί κανονικά η διαδικασία ψήφισης Mεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου.

Nωρίτερα, σε συνέντευξη Tύπου, ο κ. Bενιζέλος δήλωνε ότι όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα έμενε να διευκρινιστούν μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το πακέτο των περίπου 28 δισ. ευρώ που θα επιβληθούν έως το τέλος του 2015. Στα πρόσθετα μέτρα 6,5 δισ. ευρώ που προωθούνται φέτος εκτός των φορολογικών περιλαμβάνονται και πρόσθετες περικοπές δαπανών 400 εκατ. ευρώ, τις οποίες έλεγξε η τρόικα κυριολεκτικά «γραμμή προς γραμμή». Aπό την επόμενη εβδομάδα ξεκινάνε οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος.

Τα μέτρα 

1. Mείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ: Tο κλιμάκιο εισοδήματος από τις 8.000 - 12.000 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Mε τη μείωση του αφορολογήτου ορίου περισσότεροι από 2.500.000 φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο έως και 400 ευρώ ετησίως. Tο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται για περίπου 600.000 νέους εργαζόμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών και συνταξιούχους άνω 65 ετών, με ετήσια όμως εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, καθώς και για όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. H νέα φορολογική κλίμακα ισχύει για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2012. Όμως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν μια πρώτη «πικρή» γεύση του μέτρου από τον επόμενο μήνα με την αύξηση του φόρου που θα παρακρατείται στις μηνιαίες αποδοχές τους, αφού από την ημερομηνία ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου ο παρακρατούμενος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

2. «Έκτακτη» εισφορά: Eπιβάλλεται από φέτος (εισοδήματα 2010) και θα είναι... μόνιμη μέχρι και το 2015. Aφορά περίπου 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) άνω των 12.000 ευρώ. H εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 4% για το σύνολο του εισοδήματος, όταν αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ως εξής:
  • Aπό 12.000 - 20.000 ευρώ με συντελεστή 1%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά 150 ευρώ (15.000 X 1%).
  • Aπό 20.000 - 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%.
  • Aπό 50.000 - 100.000 ευρώ με συντελεστή 3%.
Άνω των 100.000 ευρώ με συντελεστή 4%. Tο υπουργείο Oικονομικών διευκρινίζει ότι για φορολογούμενους τον οποίων τα εισοδήματα είναι λίγο υψηλότερα των ορίων των 20.000, των 50.000 και των 100.000 ευρώ που λαμβάνονται υπόψη για τις αλλαγές συντελεστών δεν θα ισχύει ο υψηλός συντελεστής, αλλά ο χαμηλός του προηγούμενου κλιμακίου, εφόσον το ποσό της εισφοράς που προκύπτει από την εφαρμογή του υψηλού συντελεστή αφαιρούμενο από το εισόδημα αφήνει υπόλοιπο χαμηλότερο του κρίσιμου ορίου. Π.χ. για εισόδημα 20.004 ευρώ δεν θα ισχύει συντελεστής εισφοράς 2% αλλά 1%, επειδή με την εφαρμογή του συντελεστή 2% προκύπτει εισφορά 400 ευρώ, η οποία αν αφαιρεθεί από το ποσό των 20.004 ευρώ αφήνει υπόλοιπο 19.604 ευρώ, που είναι χαμηλότερο των 20.000 ευρώ.

3. Eισφορά 5% επί του συνολικού εισοδήματος επιβάλλεται στους βουλευτές, αιρετούς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, γενικούς - ειδικούς γραμματείς και διοικητές Oργανισμών.

4. Tέλος επιτηδεύματος: Eπιβάλλεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Θα είναι μόνιμο και το ύψος του θα καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή που ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα. Mεσοσταθμικά θα ανέρχεται σε 300 ευρώ και θα επιβάλλεται πέντε χρόνια μετά την έναρξη επαγγέλματος. Oι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ θα πληρώνουν κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος, ενώ όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα επιβαρύνονται μέχρι το 2015 και με την έκτακτη εισφορά.

5. Aκίνητα: Oι αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων περιορίζονται στη μείωση του αφορολογήτου για το ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ. Tο σχέδιο για την επιβολή ενός νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔEH εγκαταλείφθηκε αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών «δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔEH ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για την οικοδομή».

6. Πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά: Aυξάνεται από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Mε την αύξηση του φόρου η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 5 λεπτά το λίτρο.

7. Πετρέλαιο θέρμανσης για επιχειρήσεις: Eξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες θέρμανσης.

«Κλείδωσαν» οι εισφορές αλληλεγγύης για συντάξεις - εφάπαξ και ανεργία

Αυτοχρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων και του ΟΑΕΔ με εισφορές στις συντάξεις και στους μισθούς, αντίστοιχα, και περικοπές σε επικουρικές (με νόμο το φθινόπωρο) και στα εφάπαξ (-10% στο Δημόσιο και -15% στις ΔΕΚΟ) περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό που «κλείδωσε» σε συμφωνία με την τρόικα.

Στο Μεσοπρόθεσμο συμπεριλήφθηκαν και οι αλλαγές στα εργασιακά: Η πρόβλεψη μειωμένου κατά 20% μισθού για τους νέους ανέργους ηλικίας έως 25 ετών, η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα 3 χρόνια (με πρόβλεψη μετατροπής σε αορίστου χρόνου μετά τα 3 χρόνια) και η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων σε 6μηνη βάση.

Οι νέες μηνιαίες εισφορές που θα επιβληθούν είναι:

Στις συντάξεις
Κλιμακωτή - αυξημένη εισφορά (6%-14%) τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (παραμένει στο 3% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ) και πρόσθετη εισφορά 6% - 10% σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
Εισφορά 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Εισφορά 2% στις συντάξεις του Δημοσίου πάνω από 800 ευρώ υπέρ του εφάπαξ

Στους μισθούς
Αυξημένη κατά 1% εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων (0,50% + 0,50%, αντίστοιχα) υπέρ ΟΑΕΔ.
Εισφορά αλληλεγγύης 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ ΟΑΕΔ.
Εισφορά 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το εφάπαξ.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες & επιστήμονες
Εισφορά 10 ευρώ το μήνα για την ασφάλιση κατά ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων (ΕΤΑΑ).
Αυξήσεις εισφορών θα γίνουν το 2012 σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΟΑΕΕ θα επιβληθεί επί του τζίρου από το 2013.

Παράδειγμα

Πόσο επιβαρύνεται μια μεσαία οικογένεια μισθωτών από την έκτακτη εισφορά και τη μείωση στο αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ
Eισόδημα του συζύγου: 26.000 ευρώ
Eισόδημα της συζύγου: 22.000 ευρώ
«Eκτακτη» Eισφορά
Tου συζύγου: 520 ευρώ
Tης συζύγου: 440 ευρώ
Πρόσθετος φόρος με μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 ευρώ
Tου συζύγου: 400 ευρώ
Tης συζύγου: 400 ευρώ
Συνολική πρόσθετη επιβάρυνση του συζύγου: 920 ευρώ ετησίως
Συνολική πρόσθετη επιβάρυνση της συζύγου: 840 ευρώ ετησίως


Eπιβαρύνσεις από το νέο Φόρο Aκίνητης Περιουσίας (Φ.A.Π.)
AΞIA AKINHTΩN
IΣXYΩN Φ.A.Π.
NEOΣ Φ.A.Π.
ΔIAΦOPA
100.000 0 0 0
150.000 0 0 0
200.000 0 0 0
250.000 0 50 50
300.000 0 100 100
350.000 0 150 150
400.000 0 200 200
450.000 50 250 200
500.000 100 300 200
600.000 400 600 200
700.000 1.000 1.200 200
800.000 1.900 2.100 200
1.000.000 3.900 4.100 200

Eισφορά «αλληλεγγύης»
Eτήσιο εισόδημα (Σε ευρώ)
Συντελεστής εισφοράς %
Eως 12.000
0%
12.000-20.000
1%
20.000-50.000
2%
50.000-100.000
3%
Aνω των 100.000
4%

ΦOPO-EΠIBAPYNΣEIΣ ME MEIΩΣH TOY AΦOPOΛOΓHTOY OPIOY ΣTIΣ 8.000 EYPΩ AΠΌ 12.000
ETHΣIO KAΘAPO EIΣOΔHMA
ΦOPOΣ ME IΣXYOYΣA KΛIMAKA
ΦOPOΣ ME NEA KΛIMAKA
ΔIAΦOPA ΦOPOY (σε ευρώ)
6.000
0
0
0
7.000
0
0
0
8.000
0
0
0
7.500
0
0
0
8.500
0
50
50
9.000
0
100
100
9.500
0
150
150
10.000
0
200
200
12.000
0
400
400
13.000
180
580
400
14.000
360
760
400
15.000
540
940
400
20.000
1.680
2.080
400
25.000
2.940
3.340
400
30.000
4.480
4.880
400
35.000
6.200
6.600
400
40.000
8.000
8.400
400
45.000
9.900
10.300
400
50.000
11.800
12.200
400
55.000
13.700
14.100
400
60.000
15.600
16.000
400
65.000
17.600
18.000
400
70.000
19.600
20.000
400
75.000
21.600
22.000
400
80.000
23.600
24.000
400
85.000
25.600
26.000
400
90.000
27.600
28.000
400
95.000
29.600
30.000
400
100.000
31.600
32.000
400

Eπιβαρύνσεις που προκύπτουν από την «έκτακτη» εισφορά
Eτήσιο εισόδημα
Ποσό εισφοράς (Σε ευρώ)
8.000
0
10.000
0
12.000
0
13.000
130
14.000
140
15.000
150
16.000
160
17.000
170
20.000
200
23.000
460
25.000
500
28.000
560
30.000
600
35.000
700
40.000
800
45.000
900
50.000
1.000
55.000
1.650
60.000
1.800
65.000
1.950
70.000
2.100
75.000
2.250
80.000
2.400
85.000
2.550
90.000
2.700
95.000
2.850
100.000
3.000
120.000
4.800
150.000
6.000

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τι αλλάζει στις αποδείξεις

Ριζικές αλλαγές στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων προωθεί η κυβέρνηση καθώς τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του οδήγησε σε απώλειες εσόδων που υπολογίζονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο για να “χτίσουν” το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και αν μαζέψουν περισσότερες δεν θα έχουν το μπόνους της επιστροφής φόρου όπως εφέτος.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ένας φορολογούμενος για να πιάσει το αφορολόγητο όριο θα είναι ίσο με το 25% του ετήσιου εισοδήματος του για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.
Από εισόδημα 60.000 ευρώ και πάνω θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15.000 αποδείξεις.
Πάντως με την αλλαγή αυτή αναμένεται να ατονίσει το “κίνημα των αποδείξεων” καθώς όποιος φορολογούμενος καλύψει το αφορολόγητο όριο δεν θα έχει κίνητρο να ζητά αποδείξεις.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο πιο ήπιας έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως με την έκτακτη εισφορά ως έχει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως και 3% αφενός το βάρος πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αφετέρου την ... γλιτώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Έτσι οι νέες συζητήσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα με την άφιξη στην Αθήνα τεχνικού κλιμακίου θα επικεντρωθούν στις αλλαγές στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς και στην εν μέρει αντικατάσταση του από το τέλος επιτηδεύματος

Οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες αίτημα για αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής κατέθεσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χ.Β. Ρομπάι .


Οι τελικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν σε χρόνο ρεκόρ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο ώστε να ψηφιστεί μαζί με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο αναλυτικά το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και στην επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό η μείωση της έκτακτη εισφοράς να πάρει είτε την μορφή χαμηλότερων συντελεστών (να ξεκινάνε δηλαδή κάτω από το 1%) είτε διεύρυνσης των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα και με το αφορολόγητο να παραμένει στις 12.000 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Στο νέο τέλος εξετάζεται αν θα μπουν κλιμακούμενοι συντελεστές και αν θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2015.

Το ζητούμενο είναι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς δεν αλλάζει ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για συνολικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,45 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από την έκτακτη εισφορά έχουν εγγραφεί έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Εξάλλου ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο ...κοστολογούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με την δημιουργία δύο διαφορετικών κλιμακίων βάσει των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Μία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μία άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή Ημερησία

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων.

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και επιβάλλεται ετήσιο τέλος 100 ευρώ σε επαγγελματίες

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις (θα παραμείνει το μέτρο μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ) είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Εφημερίδας  «Το Βήμα», ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μάλιστα τα μέτρα αυτά, μαζί και με την ετήσια εισφορά «αλληλεγγύης» σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία κτλ., την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, τη φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.), την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο παρουσία των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος της «τσέπης» των πολιτών.

Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα τόσο από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς «αλληλεγγύης» σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς. Έτσι, αν ισχύσει τελικά αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, τότε κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσεις έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσιας εισφορά θα είναι 2%. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην εφορία 21.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 420 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.

Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς - όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί - το κράτος υπολογίζει να εισπράξει σε ετήσια βάση 1,38 δισ. ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει το σχέδιο ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται κλιμακωτά τότε σε ετήσια βάση τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλού τα «χαμένα» έσοδα.

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.


Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στη βουλή δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.

Πηγή Το Βήμα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέα μέτρα - κίνητρα για άμεσο επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

ΜE στόχο την επιστροφή μέχρι και του 50% των κεφαλαίων που έχουν «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί, με την αρωγή του πιστωτικού συστήματος, σειρά μέτρων - κινήτρων, προκειμένου να πειστούν όσοι μεγαλοκαταθέτες επέλεξαν να μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης να τα επιστρέψουν.

Ισχυρό «όπλο» στα χέρια του υπουργείου είναι η βάση δεδομένων με διασταυρωμένα στοιχεία 160.000 φυσικών προσώπων που μετέφεραν τα τελευταία χρόνια κεφάλαια στο εξωτερικό και η οποία είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου, του πιστωτικού συστήματος αλλά και των τραπεζικών αρχών του εξωτερικού.

Πρόκειται για λίστα καταθετών που μετέφεραν «νόμιμα» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, με συνηθέστερους επενδυτικούς προορισμούς τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και περιοχές της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίες έγιναν ελκυστικές όταν λόγω δικών τους δημοσιονομικών προβλημάτων προσέλκυαν καταθέσεις σε ευρώ με επιτόκια υψηλότερα του 10%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το πέρας της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τη χρήση του 2010, το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στην κατοχή του τη συγκεκριμένη λίστα καταθετών, θα είναι σε θέση να διασταυρώσει ποιοι έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει από τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Παρ'Α ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δηλώνουν κάτοικοι Ελλάδας δεν φορολογούνται από τη χώρα που έχει δεχθεί τις καταθέσεις τους. Για ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. Βρετανία, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά μέσω διακρατικής συμφωνίας των αντίστοιχων υπουργείων.

Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων στο εξωτερικό, για τους μόνιμους κατοίκους των χωρών, φορολογούνται μέχρι και 35%, δηλαδή πολύ περισσότερο από το 10% που ισχύει στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, μέσω του ΣΔΟΕ, θα μπορεί να ελεγχθεί εάν τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία κίνησης κεφαλαίων παραμένουν σε πρώτη ζήτηση στο πιστωτικό σύστημα για σειρά ετών, οπότε ο έλεγχος μπορεί να καλύψει αναδρομικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.
Στα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων το υπουργείο θα συμπεριλάβει τη μη υπαγωγή ελέγχου πόθεν έσχες για τα ποσά που θα επιστραφούν, πλην βεβαίως της φορολόγησης των τόκων τους.

Την ίδια στιγμή θα επισημαίνεται και το κίνητρο των σαφώς υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρεται στην Eλλάδα, καθώς εκτιμάται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν προσφέρουν στους Eλληνες πελάτες τους αποδόσεις υψηλότερες του 1%, όταν στις ελληνικές τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βρουν εύκολα αποδόσεις μεγαλύτερες του 4%. Μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα οι αποδόσεις στους τόκους των καταθέσεων δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα.

Εννοείται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως η οριστική εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας. Σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου και του πιστωτικού συστήματος σε αυτή την ενέργεια είναι η πρόσφατη εκπεφρασμένη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον γαλλογερμανικό άξονα, μέσω προώθησης συγκεκριμένων σχεδίων χρηματοδότησης.

Πηγή: Express.gr

Eπιτόκια άνω του 5% στις καταθέσεις.

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις όσο οι τράπεζες αντιµετωπίζουν πρόβληµα ρευστότητας.
Το ένα ρεκόρ µετά το άλλο σπάνε οι αποδόσεις των προθεσµιακών καταθέσεων, καθώς τα επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει ακόµη και πάνω από το 5%. Μάλιστα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται διατεθειµένη να συνεχίσει το κύµα ανόδου στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες αναµένεται να συνεχίσουν τον κύκλο του ακριβού χρήµατος.

Η συνεχιζόµενη «αιµορραγία» καταθέσεων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η εκτίναξη των spreads, οι πιέσεις για απεξάρτηση από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και ο αποκλεισµός από τις διεθνείς αγορές ανεβάζουν το κόστος του χρήµατος. Σε απόλυτες τιµές, σήµερα αρκετές είναι οι τράπεζες που σε ετήσια βάση δίνουν επιτόκια ακόµα και άνω του 5% Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µόλις τις τελευταίες δύο εβδοµάδες έχουν κάνει την εµφάνισή τους στην αγορά τουλάχιστον τρία νέα καταθετικά προϊόντα.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Συγκεκριµένα το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων διαθέτει νέα 16µηνη προθεσµιακή κατάθεση µε επιτόκιο που ξεκινά από το 4,2% και φτάνει στο 6,3%. Η απόδοση στο 16µηνο είναι 5,21% και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 20.000 ευρώ.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς στις καταθέσεις προθεσµίας που ανοίγονται µέσω του winbankdirect προσφέρει επιτόκιο 4,25%, ενώ το προϊόν συνδέεται και µε πακέτο υγείας µε ετήσιο κόστος 85 ευρώ. Η Εµπορική Τράπεζα λάνσαρε δύο προθεσµιακούς λο γαριασµούς, µε ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50.000 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα δηµιούργησε τον λογαριασµό Εθνικός Οψεως που λειτουργεί ως ολοκληρωµένο «ταµείο» για τη µικροµεσαία επιχείρηση και τον ελεύθερο επαγγελµατία, µε επιτόκιο 1,5% ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Συνολικά πάντως, στη µάχη των υψηλών επιτοκίων έχουν µπει όλες οι τράπεζες, ανεξαρτήτως µεγέθους, καθώς διαθέτουν όχι µόνο τις κλασικές προθεσµιακές καταθέσεις αλλά και νέα, δελεαστικά προϊόντα, µε κοινό παρανοµαστή τις υψηλές αποδόσεις.

Συγκεκριµένα, ανάλογα µε το ποσό, τη διάρκεια της επένδυσης και το προφίλ της τράπεζας, στις «παραδοσιακές» προθεσµιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 µήνες, το επιτόκιο κυµαίνεται µεταξύ 3,5% και 5,2% (και µάλιστα για µεσαία ή µικρά ποσά και πριν από την αφαίρεση του φόρου του 10%).

Πηγή Τα Νέα

Προς άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, «λουκέτο» σε 40 φορείς

Παράθυρο για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο αλλά και «λουκέτο» σε τουλάχιστον σαράντα δημόσιους οργανισμούς, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.

Σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις οργανισμών, τόνισε ότι θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, να κλείσουν όσοι, παρότι ενημερώθηκαν, δεν απέστειλαν ως όφειλαν τα στοιχεία τους, όπως προσωπικό και οικονομικά τους πεπραγμένα και γενικά την οικονομική διαχείριση του οργανισμού που διοικούν. «Η προθεσμία έληξε χθες. Την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η επιτροπή, αυτοί που δεν έχουν απαντήσει έχουν κλείσει», είπε ο κ. Πάγκαλος, ενώ μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τους διοικητές των οργανισμών αυτών: «Δεν θα λείψει από την Ελλάδα κανένας οργανισμός επικεφαλής του οποίου είναι ένας τεμπέλης», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Μαΐου, περίπου 35 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, από έναν μακροσκελή κατάλογο 507 συνολικά φορέων, δεν είχαν τον Απρίλιο στοιχεία για την οικονομική κατάστασή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η συμπερίληψη στον κατάλογο αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή της επιχορήγησης και ισχύει έως τις 30 Ιουνίου. Μεταξύ των φορέων που, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχαν αποστείλει στοιχεία για τον Απρίλιο, περιλαμβάνονται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.

Απολύσεις

Ο Θ. Πάγκαλος, παράλληλα, συνέδεσε τις αποκρατικοποιήσεις με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Χαρακτηρίζοντας «δεδομένες» τις αποκρατικοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι εμπόδιο για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι η δυνατότητα απολύσεων. Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στην οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση με την συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει το 2014, θα αφορά σχεδόν όλους τους υπαλλήλους υπουργείων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τοπικές αυτοδιοικήσεις, με εξαίρεση -όπως είπε ο Πάγκαλος- μόνο ορισμένες ειδικές κατηγορίες, όπως «για τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους διπλωματικούς, τους εκπαιδευτικούς, άντε και τους εφοριακούς. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι», σημείωσε ο Πάγκαλος.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ανταγωνιστικά. Ο κ. Πάγκαλος στάθηκε και στην πολύκροτη φράση του «μαζί τα φάγαμε», σημειώνοντας πως «ο καθένας μας δεν έχει ζητήσει απόδειξη για κάποια δουλίτσα που του έκαναν».

Πηγή: Ημερησία