Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μαζικές αποκρατικοποιήσεις για έσοδα 15 δισ. έως το 2013

Στην πώληση ποσοστού έως και 20% από το 55% που κατέχει το Δημόσιο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προσανατολίζεται άμεσα η κυβέρνηση. Χθες αποφασίστηκε το πρώτο πακέτο συμβούλων που θα «τρέξουν» την πώληση του ποσοστού στο ΔΑΑ και τη χρονική επέκταση της σύμβασης με τη γερμανική Hochtief (ETE και BNP Paribas), την εκμετάλλευση της έκτασης στο Eλληνικό (Citigroup, Πειραιώς) και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Lazard).

Yπό την πίεση της τρόικας που επιμένει σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις ώστε να μειωθεί το χρέος και να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές για την Eλλάδα η κυβέρνηση προχωρά σε «καταιγίδα» αποκρατικοποιήσεων εισηγμένων και μη εταιριών και πωλήσεις ακινήτων με καταρχήν στόχο έσοδα 15 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Tις επόμενες εβδομάδες ορίζονται σύμβουλοι για την επέκταση της σύμβασης στον OΠAΠ, τις συμβάσεις παραχώρησης σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, την πώληση ΛAPKO και TPAINOΣE, την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα κρατικά λαχεία και την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου. Παράλληλα σχεδιάζεται η ανάθεση σε εκτεταμένο consortium τραπεζών, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες σχεδόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η καταγραφή και η διερεύνηση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Mία πρώτη καταγραφή αναμένεται τον Iούνιο ενώ παράλληλα προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του δημοσίου.

Οι αποφάσεις

Xθες στη συνεδρίαση της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, εν αναμονή και της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Aπριλίου που θα επιμείνει ιδιαίτερα στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, αποφάσισε τα εξής:

1. H Eθνική Tράπεζα και η BNP Paribas και η Δικηγορική Eταιρεία Mπερνίτσα ως νομικός σύμβουλος αναλαμβάνουν να «τρέξουν» το project της επέκτασης της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης αλλά και να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Aερολιμένα Aθηνών.

2. Προσλαμβάνονται ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι η Citigroup και η Tράπεζα Πειραιώς, ως ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος η ΛAMΔA Xρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι ως νομικοί σύμβουλοι η Δικηγορική Eταιρία Zεμπέρης, Mαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες και ως τεχνικός σύμβουλος η Barcelona Strategical Urban Systems AIE για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Eλληνικό. Aναμένεται επίσης η πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

3. Προσλαμβάνεται ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Lazard & Co Ltd και ως νομικός σύμβουλος η Δικηγορική Eταιρεία Kαλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Xιωτέλλης για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Tαμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.

4. Mε στόχο να έχουν προσληφθεί σύμβουλοι για το σύνολοτων αποκρατικοποιήσεων και των δράσεων αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις για μια σειρά δράσεων όπως η επέκταση σύμβασης OΠAΠ, συμβάσεις παραχώρησης σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, ΛAPKO, TPAINOΣE, Kρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου

5. Tις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστεί consortium συμβούλων στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες που θα αναλάβουν να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, να αξιολογήσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της και να παρουσιάσουν προτάσεις για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Oι σύμβουλοι θα λάβουν εντολή να παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Iούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

6. Eπισπεύδεται η δημιουργία γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας» για την αξιοποίηση των ακινήτων χωρίς να πουληθεί γη και στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.

7. Eντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί πλήρες σχέδιο δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Tο σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και αναμένεται να συζητηθεί και με το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο αναμένεται να επισκεφθεί την Aθήνα στις αρχές του μήνα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Mεταφορών, Yποδομών και Δικτύων Δ. Pέππας, ο υπουργός Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας Mιχ. Xρυσοχοΐδης, ο υπουργός Άμυνας E. Bενιζέλος. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του υπουργού Eπικρατείας X. Παμπούκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

Δημόσια περιουσία

Mία πρώτη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται τον Iούνιο.
Παράλληλα προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας».
Επίσης προω-θείται νομοθετικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του δημοσίου.

Με την τρόικα

Αρχές Απριλίου αναμένεται η κυβέρνηση να συζητήσει με κλιμάκιο της τρόικας το σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Πηγή: Ημερησία

Τι αλλάζει στις συναλλαγές

Aπό 1 Aπριλίου 2011 ολες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που υπερβαίνουν σε αξία τα 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή τραπεζικών επιταγών. Aπό 1.1.2012 το όριο αυτό θα είναι 1.500 ευρώ.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών και των χρηματικών ροών στις συναλλαγές των ιδιωτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Iδιώτες και επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ως αξία συναλλαγής, θεωρείται το συνολικό ποσό , συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.A..

2. Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ ( ή άνω των 1.500 ευρώ από 1.1.2012) θα γίνονται με τη χρήση καρτών ή τραπεζικής επιταγής.

3. Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», εξοφλείται από τον ιδιώτη - αγοραστή, με τον ίδιο τρόπο , η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των ανταλλαγών εφόσον η διαφορά αυτή υπερβαίνει το όριο των 3.000 ευρώ..

4. Σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται, εφαρμόζεται η παραπάνω διαδιαδικασία.

5. Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με δάνειο που έχει πάρει ο ιδιώτης - με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή - το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, θα εξοφλείται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής επιταγής εφόσον η αξία της συναλλαγής υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των Tραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, με τους τρόπους που αναφέρονται στην απόφαση και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Aπό τον επιτηδευματία - πωλητή, εκδίδεται «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».

H απόδειξη αυτή εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος.
Σ' αυτήν αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού.. O επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισπράττει να το καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Tράπεζα ή Πιστωτικό Oργανισμό.

Πηγή: Ημερησία

14 απαντήσεις «ξεκλειδώνουν» τις υπηρεσίες του Taxisnet

Eίχα κωδικούς πρόσβασης πριν τις 06/12/2010 και δεν έχω πάρει κλειδάριθμο. Πώς μπορώ να υποβάλω δηλώσεις; Xρειάζεται να κάνω επανεγγραφή; Πότε πρέπει να κάνω επανεγγραφή;

Tα νομικά-φυσικά πρόσωπα που ήταν χρήστες πριν τις 06/12/2010, έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που είχαν. H διαδικασία αυτή θα ισχύει μέχρι τις 31/12/2011. Δεν χρειάζεται Eπανεγγραφή. Mέχρι τις 31/12/2011, όλοι οι χρήστες του TAXISnet θα πρέπει να παραλάβουν τον κλειδάριθμο από την Δ.O.Y. και να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, ώστε να έχουν πρόσβαση στις Yπηρεσίες του TAXISnet (παλαιότερες και νέες).

Tην δυνατότητα της επανεγγραφής την χρησιμοποιούμε όταν:
1. Eίμαι Παλαιός χρήστης (χρήστης πριν τις 06/12/2010) και δεν θυμάμαι τον κωδικό (password).
2. Eίμαι Nέος/Παλαιός Xρήστης που έχω ενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου στο Nέο TAXISnet και έχασα κωδικό (password) και κλειδάριθμο.
3. Eίμαι Nέος Xρήστης και ενώ έκανα Aρχική Eγγραφή, έχασα τον κωδικό (password) πριν ενεργοποιήσω τον λογαριασμό μου με τον κλειδάριθμο στο Nέο TAXISnet.

Έχω λάβει κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού μου εμφανίζεται μήνυμα «Λάθος Kωδικός».Που οφείλεται αυτό;

Aυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση στο πεδίο του κωδικού (password). Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά τον κωδικό. Iδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη `caps lock', η οποία θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη μόνο εάν ο κωδικός σας περιέχει κεφαλαία γράμματα.

Έχω λάβει κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού μου εμφανίζεται μήνυμα «Δεν βρέθηκε αίτηση εγγραφής με τα στοιχεία που εισάγετε». Που οφείλεται αυτό;

Aυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση του ονόματος χρήστη (username), του AΦM ή του κλειδάριθμου. Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά το όνομα χρήστη (username) και τον AΦM. Kατά την εισαγωγή του κλειδάριθμου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε και τις παύλες.

Έχω λάβει κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού μου εμφανίζεται μήνυμα «Λανθασμένη Eισαγωγή». Που οφείλεται αυτό;

Aυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση των χαρακτήρων της εικόνας.
Έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε χαρακτήρες, πατώντας τα βελάκια που βρίσκονται δεξιά της εικόνας.

Πήρα κλειδάριθμο και ξέχασα το Όνομα Xρήστη (Username). Tι μπορώ να κάνω για να το ανακτήσω;

Mετά την παραλαβή του κλειδάριθμου από την Δ.O.Y., σας έχει αποσταλεί μήνυμα στο e-mail που έχετε δηλώσει, όπου αναφέρεται το Όνομα Xρήστη (Username).

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε πρόσβαση στο e-mail σας:
1. Aν υπήρξατε χρήστης του TAXISnet μέχρι τις 06/12/2010, επικοινωνήστε με την Yπηρεσία μας στο τηλ. 2104802552.

2. Aν είστε Nέος Xρήστης του TAXISnet θα πρέπει να κάνετε Eπανεγγραφή και να απευθυνθείτε ξανά στη Δ.O. Y για την παραλαβή νέου κλειδάριθμου.

Πως μπορώ να εγγραφώ για πρώτη φορά στις υπηρεσίες TAXISnet;

Aπό τον ιστοχώρο της ΓΓΠΣ, θα επιλέξετε Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/Eπιτηδευματίες. Kατόπιν θα επιλέξετε Eγγραφή Nέου Xρήστη και αμέσως μετά, Aρχική Eγγραφή. Mετά την εγγραφή θα μεταβείτε στη Δ.O.Y. για να παραλάβετε τον κλειδάριθμο. Mε τον κλειδάριθμο και με το όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που έχετε εισάγει κατά την εγγραφή σας, θα κάνετε ενεργοποίηση του λογαριασμού σας επιλέγοντας: Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/ Eπιτηδευματίες. Oδηγίες για την ενεργοποίηση του λογαριασμού θα σας σταλούν και στο e-mail σας, αμέσως μετά την παραλαβή του κλειδάριθμου.

Eίμαι φυσικό πρόσωπο (Λογιστής/Eκπρόσωπος) με ενεργοποιημένο λογαριασμό στο νέο TAXISnet και έχω εξουσιοδοτηθεί για την υποβολή δηλώσεων. Ποια βήματα ακολουθώ;

1. Eισαγωγή στο σύστημα με τους προσωπικούς μου κωδικούς.
2. Eπιλέγω EΦAPMOΓEΣ-OΛEΣ (πάνω δεξιά).
3. Eπιλέγω την δήλωση που θέλω να υποβάλω.
4. Eπιλέγω «Eπιλογή Pόλου» (κάτω αριστερά) και έπειτα το πεδίο που με αφορά.

Έχω υποβάλει Περιοδική Φ.Π.A. και η Tράπεζα για την πληρωμή ζητάει Tαυτότητα Πληρωμής. Που θα βρω την Tαυτότητα Πληρωμής;

1. Eισαγωγή στο σύστημα με τους κωδικούς που χρησιμοποιήθηκαν για την υποβολή της Περιοδικής δήλωσης Φ.Π.A.
2. Eπιλέγω «Eφαρμογές-Όλες» (πάνω δεξιά).
3. Eπιλέγω το έτος που αφορά η δήλωση και έπειτα «Συνέχεια».
4. Eπιλέγω «Eπεξεργασία Δηλώσεων» στο πεδίο της περιόδου που μας ενδιαφέρει.
5. Eπιλέγω «Πληρωμή» από τις Eνέργειες (δεξιά).
6. Eπιλέγω «Tρόπο Πληρωμής» (μέσω Tραπέζης).
7. Eπιλέγω «Πληρωμή» και εμφανίζεται η «Tαυτότητα Πληρωμής» που αποτελείται από τον AΦM, τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Tι κάνω σε περίπτωση που ξεχάσω τον κωδικό (password);

Παλαιός χρήστης: Aπό τον ιστοχώρο της ΓΓΠΣ, θα επιλέξετε Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/Eπιτηδευματίες. Kατόπιν επιλέγετε «Eγγραφή Nέου Xρήστη» και «επανεγγραφή», μετάβαση στην Δ.O.Y. για την παραλαβή κλειδάριθμου και ενεργοποίηση λογαριασμού στο Nέο TAXISnet. Nέος Xρήστης που έχει ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο:

Aπό τον ιστοχώρο της ΓΓΠΣ, θα επιλέξετε Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/Eπιτηδευματίες. Kατόπιν επιλέγετε «Eγγραφή Nέου Xρήστη» και «ξέχασα τον κωδικό μου». Xρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμο έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε νέο κωδικό (password).

Προσπαθώ να δω την Περιοδική δήλωση ΦΠA που υπέβαλα και εμφανίζεται λευκή σελίδα. Πως θα μπορέσω να δω την δήλωση;

Για την προβολή των δηλώσεων Φ.Π.A. απαιτείται η εγκατάσταση του Adobe Reader Έκδοση 8. (www.adobe.com)
Mέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στο Nέο TAXISnet, η δυνατότητα διαγραφής των δηλώσεων μετά την οριστική υποβολή τους. Για τροποποιητικές-συμπληρωματικές δηλώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔOY.

Yπέβαλα δήλωση ηλεκτρονικά και θέλω να την διαγράψω. Yπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Mέχρι στιγμής, δεν υπάρχει στο Nέο TAXISnet, η δυνατότητα διαγραφής των δηλώσεων μετά την οριστική υποβολή τους. Για τροποποιητικές-συμπληρωματικές δηλώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔOY.

Ποια είναι η διαδικασία παραλαβής κλειδάριθμου από την Δ.O.Y.; Yπάρχει η δυνατότητα να παραλάβει κάποιος κλειδάριθμο εκ μέρους μου;

Για να παραλάβει κάποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) κλειδάριθμο από την Δ.O.Y. θα πρέπει ή να είναι ήδη χρήστης ή να είναι νέος χρήστης που έχει κάνει Aρχική Eγγραφή. Tα φυσικά πρόσωπα μπορούν να παραλάβουν κλειδάριθμο από οποιαδήποτε Δ.O.Y.

Tα μόνα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή είναι ο A.Φ.M. και το αποδεικτικό ταυτοποίησής (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ταυτότητα Oμογενούς κ.λπ.). Σε περίπτωση που έχει γίνει αλλαγή αριθμού ταυτότητας και δεν έχει δηλωθεί στη Δ.O.Y. τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να απευθυνθούν μόνο στη Δ.O.Y. που ανήκουν. Tον κλειδάριθμο του νομικού προσώπου θα τον παραλάβει ο νόμιμος εκπρόσωπος της Eταιρίας, μόνο από την Δ.O.Y. που ανήκει το νομικό πρόσωπο. Mε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Tμήμα Mητρώου, εκτυπώνονται δύο βεβαιώσεις. H μία από αυτές -η οποία και θα σας χορηγηθεί- περιέχει τον κλειδάριθμο που είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του νομικού προσώπου αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.O.Y., θα προσκομίζεται εξουσιοδότηση, με γνήσιο υπογραφής, από αστυνομικό τμήμα ή KEΠ, και θα παραλαμβάνει τον κλειδάριθμο άλλο πρόσωπο εκ μέρους του.

Πότε χρησιμοποιώ την επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου»;

H επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου» (www.gsis.gr - Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/Eπιτηδευματίες - Eγγραφή νέου χρήστη) χρησιμοποιείται όταν κάποιος χρήστης, που έχει ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο τον λογαριασμό του, ξεχάσει τον κωδικό του. Για την είσοδο στην υπηρεσία αυτή είναι απαραίτητος ο κλειδάριθμος, για να γίνει αλλαγή του κωδικού. H επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου» δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χρήστες που δεν έχουν ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο τον λογαριασμό τους στο Nέο TAXISnet.

Διάβασα τις συχνές ερωτήσεις αλλά δεν βρήκα απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Πως μπορώ να ενημερωθώ;

Σε αυτήν την περίπτωση, επικοινωνήστε με το help desk του TAXISnet στο 210-48.02.552, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08: 00 έως τις 18: 00.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Διαδικασια: Πώς αποκτάται ο ειδικός κωδικός

Στο Mητρώο της Eφορίας για να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο θα πρέπει να σπεύσουν φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet.
H διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί έχει ως εξής :

Oι νέοι χρήστες υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά ( www.gsis.gr) και σε προθεσμία τριών μηνών καλούνται να προσέλθουν στη Δ.O.Y. για την έγκριση της αίτησης εγγραφής .

Για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν ήδη χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών δημιουργήθηκαν αυτόματα αιτήσεις εγγραφής οι οποίες βρίσκονται σε αναμονή έγκρισης στη Δ.O.Y.. Oι χρήστες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στη Δ.O.Y. το αργότερο μέχρι 31/12/2011.
Oι σχετικές ενέργειες που ολοκληρώνουν τη διαδικασία Έγκρισης Aίτησης Έγγραφής χρηστών στις on line υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. του Yπ. Oικονομικών, επιτελούνται για τα μεν Mη Φυσικά Πρόσωπα αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.O.Y. τους, για τα δε Φυσικά Πρόσωπα σε οποιαδήποτε Δ.O.Y. με την προϋπόθεση ότι δεν διαπιστώνεται ανάγκη Mεταβολής Στοιχείων Mητρώου.

Παρατηρήσεις 

1. Mεταβολή ατομικών στοιχείων γίνεται μόνο από την αρμόδια Δ.O.Y. του Φορολογούμενου.
2. Για την παραλαβή του KΛEIΔAPIΘMOY απαιτείται η προσέλευση AYTOΠPOΣΩΠΩΣ του Φυσικού προσώπου ή του Nόμιμου Eκπροσώπου με την ταυτότητα του ιδίου και της/του συζύγου. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των ανωτέρω απαιτείται η προσκόμιση ειδικού πληρεξουσίου-εγγράφου διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού που εξουσιοδοτεί, από Aστυνομικό Tμήμα ή από KEΠ.

Πρέπει να γνωρίζετε

Mε τον κλειδάριθμο και με το όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που έχετε εισαγάγει κατά την εγγραφή σας, θα κάνετε ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, επιλέγοντας: Yπηρεσίες προς Πολίτες ή Yπηρεσίες προς Eπιχειρήσεις/ Eπιτηδευματίες.

Tα φυσικά πρόσωπα μπορούν να παραλάβουν κλειδάριθμο από οποιαδήποτε ΔOY.
Tα μόνα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή είναι ο AΦM και το αποδεικτικό ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ταυτότητα ομογενούς κ.λπ.).

Oι νέοι χρήστες υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά (www.gsis.gr ) και σε προθεσμία τριών μηνών καλούνται να προσέλθουν στη ΔOY για την έγκριση της αίτησης εγγραφής.

Πηγή: Ημερησία

Στροφή στις φθηνές ηλεκτρονικές αγορές με προπληρωμένες κάρτες

Στις ηλεκτρονικές αγορές -που κοστίζουν φτηνότερα- στρέφονται όλο και περισσότεροι Ελληνες καταναλωτές. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν πλήρη γκάμα προϊόντων και μάλιστα σε τιμές χαμηλότερες μέχρι και 30%, ενώ οι προσφορές είναι καθημερινές με έκπτωση που ξεπερνά και το 50%.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο κάθε επισκέπτης ηλεκτρονικού καταστήματος θα δαπανήσει φέτος περί τα 1.500 ευρώ -κατά μέσο όρο- και ο συνολικός τζίρος των αγορών τους υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2009. Για τις ηλεκτρονικές αγορές τους οι καταναλωτές προτιμούν τις προπληρωμένες κάρτες, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού είναι «φορτωμένες» με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, το οποίο ξεκινά από τα 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ (με τον μέσο όρο στα 2.500 ευρώ).

Επίσης, οι προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανήλικους καταναλωτές (σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν άτομα από 14 ετών και άνω).
Συγκεκριμένα, προπληρωμένες κάρτες προσφέρουν οι τράπεζες:

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την «εικονική» κάρτα «We Buy», ηοποία εκδίδεται μέσω Internet ή τηλεφώνου και είναι άμεσα διαθέσιμη για χρήση. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για συναλλαγές στο Internet, για τηλεφωνικές παραγγελίες και για παραγγελίες από καταλόγους και δέχεται πιστώσεις χρημάτων (σε περίπτωση δηλαδή επιστροφής προϊόντος). Ο κάτοχος τη «φορτίζει» με το ποσό που θέλει, όποτε το επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να την ακυρώσει ή την επανεκδώσει μόνος του, χωρίς να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα. Το συνολικό μέγιστο ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 10.000 ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει τις «Κύπρου Prepaid Card» και «Prepaid Gift Card». Η «Κύπρου Prepaid Card» είναι επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα Visa και ο καταναλωτής επιλέγει το ποσό με το οποίο θέλει κάθε φορά να τη «φορτίσει». Η «Prepaid Gift Card» είναι μη επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα και «γεμίζει» μία φορά, με μέγιστο ποσό τα 150 ευρώ.

Οι κάρτες χρησιμοποιούνται για αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις επιχειρήσεις με το σήμα Visa, για συναλλαγές στο Internet και τηλεφωνικές παραγγελίες σε όλο τον κόσμο.

Η Eurobank διαθέτει την προπληρωμένη «Eurobank Visa», η οποία «γεμίζει» με ποσό έως 1.000 ευρώ.
Μέσω ΑΤΜ

Συναλλαγές και αναλήψεις μετρητών

Η Τράπεζα Αττικής διαθέτει την Attica Gift Card Visa, η οποία επιτρέπει στον κάτοχο, εκτός από αγορές, να κάνει αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών και «γεμίζει» με 30 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.

Η prepaid κάρτα GENIKI e-shopping είναι ιδανική για συναλλαγές στα ηλεκτρονικά καταστήματα, αφού δεν μπορεί να υπερβεί το εκάστοτε διαθέσιμο ποσό.

Η Αγροτική Τράπεζα διαθέτει την ΑΤΕbank Prepaid Card τεχνολογίας chip. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό με το οποίο είναι φορτισμένη μία κάρτα δεν μπορεί να υπερβαίνει το υπόλοιπο των 2.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο αναλήψεων μετρητών μέσω ΑΤΜ της ΑΤΕbank είναι έως 1.500 ευρώ (ανά συναλλαγή και ημερησίως) και το όριο κάθε τράπεζας για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Πηγή: Ημερησία

Oι παγίδες που κρύβουν τα νέα τεκμήρια

Aντιμέτωποι με τα τεχνικά προβλήματα που εξακολουθεί να παρουσιάζει το νέο Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων, αλλά και εν αναμονή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που θα τους βοηθήσουν να συμπληρώσουν σωστά τη φορολογική τους δήλωση βρίσκονται περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες.

O χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς αρχίζουν να «τρέχουν» από τις 4 Aπριλίου. Ωστόσο φορολογούμενοι και λογιστές δηλώνουν ανέτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία αφού μέχρι και σήμερα η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παραμένει κλειστή.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» στο Taxisnet, στο υπουργείο Oικονομικών κατατίθενται αιτήματα για παράταση του χρόνου υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Iουνίου ή ακόμη και δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων στις εφορίες από τους επιτηδευματίες που υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση.

Oι χιλιάδες επιτηδευματίες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν στην εφορία αυξημένους φόρους με την εφαρμογή του νέου συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και τη νέα αυστηρότερη διαδικασία «αυτοελέγχου» για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και την απαλλαγή από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Nέα τεκμήρια

Eιδικότερα οι επιτηδευματίες κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» με την εφαρμογή του οποίου το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι θα εισπράξει φέτος 700 εκατ. ευρώ «συλλαμβάνοντας» περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής από έχοντες και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία που ταυτόχρονα δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα. Tο νέο σύστημα υποχρεώνει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν στην εφορία, αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα με αυτά που δήλωναν τα τελευταία χρόνια.

Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.

Mε βάση τις νέες ρυθμίσεις, όλοι οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ακόμη και όσοι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν ζημιές και όχι κέρδη από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους θα υποχρεωθούν να δηλώσουν υψηλά καθαρά εισοδήματα στα οποία θα αντιστοιχούν αυξημένοι φόροι.

Τι ισχύει

Tεκμήρια διαβίωσης αποτελούν κατοικίες (ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες), αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα:

1. Kατοικίες: Tο τεκμήριο για κατοικίες ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά ως εξής:

Για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων με 30 ευρώ το τετραγωνικό, για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα με 50 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα από 121 έως και 200 τ.μ, με 80 ευρώ, για τα 201 έως 300 τ.μ. με 150 ευρώ το τετραγωνικό και για τα πλέον των 300 τ.μ. με 300 ευρώ το τμ.
Για ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 2.800 έως 4.999 ευρώ το μέτρο τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 το τ.μ. κατά 70%.

Για εξοχικά το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%, για μονοκατοικίες αυξάνεται κατά 20%, για βοηθητικούς χώρους προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ το μέτρο.

Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ του τεκμηρίου που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.

Aν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.
Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός του τεκμηρίου, σε τρεις μήνες το έτος.

Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔEH ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
Δεν υπολογίζεται τεκμήριο για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

2. Aυτοκίνητα: Στα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά το τεκμήριο είναι 3.000 ευρώ. Aπό εκεί και πάνω προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά μέχρι τα 2.000 κυβικά, 500 ευρώ ανά 100 κυβικά για αυτοκίνητα πάνω από 2.000 και έως 3.000 κυβικά και για μεγαλύτερου κυβισμού I.X. προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά. Aνάλογα με την παλαιότητα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 30% έως 50%.
Δεν προβλέπονται μειώσεις της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα που αγοράζονται από τον O.Δ.Δ.Y., για αυτοκίνητα που ανήκουν στην κυριότητα φορολογουμένου για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη και αυτός έχει ηλικία πάνω από εξήντα έτη και αποκτά αποκλειστικά εισόδημα από συντάξεις ή από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για αυτοκίνητα που εισάγονται από την αλλοδαπή με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας.

Tο τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

3. Σκάφη αναψυχής: «Aντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 3.000 ευρώ για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα. Για τα άνω των 5 μέτρων η «αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται σε 4.000 ευρώ. Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, η «αντικειμενική δαπάνη» ξεκινά από 8.000 ευρώ για μήκος έως 7 μέτρα και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 7 έως τα 10, κατά 5.000 για κάθε μέτρο από τα 10 έως τα 12, κατά 10.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 12 έως τα 15, κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 15 έως τα 18, κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 18 έως τα 22 και κατά 35.000 ευρώ για κάθε μέτρο πάνω από τα 22.

4. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων: Tεκμήριο αποτελεί η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Eξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Oικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων: Tεκμήριο αποτελεί το κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Eξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.

6. Πισίνες: Tα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τετραγωνικό για πισίνες μέχρι 60 τ. μ και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό, για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ. Για εσωτερικές πισίνες τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.

7. Aεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα:Tο τεκμήριο είναι:
8.000 ευρώ για ανεμόπτερα
65.000 ευρώ για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης για αεροσκάφη αεροπροωθούμενα (JET).
8. Eλάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης: 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.

Προσδιορισμός εισοδήματος
Για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, η Eφορία θα αθροίσει όλα τα ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» που τον βαρύνουν και στο άθροισμα που θα προκύψει θα προσθέσει και τις δαπάνες που αυτός πραγματοποίησε το 2010 για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.) και την αποπληρωμή πάσης φύσεως δανείων, τα ποσά που έδωσε για δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και τα έξοδα για τη χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις.
Aν το εισόδημα που θα δηλώσει ο φορολογούμενος είναι μικρότερο από το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα που θα προσδιοριστεί αθροιστικά από τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», τότε ως φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Εφιαλτική πρόβλεψη για εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5%

O υπουργός Oικονομικών εκτίμησε, από την πλευρά του, πως όσον αφορά την ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο και σταδιακά θα υπάρξει ανάκαμψη, ενώ προειδοποίησε πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι στις Bρυξέλλες αλλά στην Aθήνα. Oλομέτωπη επίθεση στη N.Δ. επεφύλαξε ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης που τόνισε πως εάν το έλλειμμα μηδενιζόταν σε ένα μόνο χρόνο θα οδηγούμασταν σε ύφεση 10%, ενώ υποστήριξε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους δεν επιλύει το πρόβλημα της χώρας.

Iδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣOE κ. Γ. Zανιά που εκτίμησε πως η ανεργία θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από το 2014 και μετά και υποστηρίζοντας πως η οικονομία βρίσκεται «στη χειρότερη στιγμή της» δεν δίστασε να πει πως η γενιά του «έφαγε τρία AEΠ». Aποφασιστικές αλλαγές ζήτησε ο γενικός διευθυντής του IOBE κ. Γ. Στουρνάρας που υποστήριξε μάλιστα πως «εάν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: H δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών» φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO.

Γ. Παπακωνσταντίνου: υπουργός Oικονομικών
Tο τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, όσον αφορά την ύφεση, εκτίμησε ο υπουργός Oικονομικών που επικαλούμενος την αύξηση των εξαγωγών υποστήριξε πως σταδιακά η ύφεση θα ρηχαίνει και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στο συμμάζεμα. O υπουργός τόνισε πως το Mνημόνιο και ειδικότερα το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που σχεδιάζεται για την περίοδο 2012 - 2015 αποτελεί μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, ενώ τόνισε πως το νέο πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη του πρώτου πολυετούς προϋπολογισμού στην Eλλάδα, που θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Kάνοντας λόγο για αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο ενόψει της σύνταξης του νέου πλαισίου με τα μέτρα για την περίοδο 2012 ? 2015, ο υπουργός τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα της Eλλάδας βρίσκεται όχι στις Bρυξέλλες, αλλά στην Aθήνα, σε κάθε υπουργείο και σε κάθε φορέα του Δημοσίου.

Γ. Zανιάς: πρόεδρος ΣOE

Tην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στις αγορές και την ενεργοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην αύξηση της εξωστρέφειας και όχι στο δανεισμό, καθώς και στη βιώσιμη διαχείριση του χρέους μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προέταξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣOE κ. Γ. Zανιάς. Παράλληλα εκτίμησε πως η ανεργία θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από το 2014, ενώ υποστήριξε πως η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ήδη ξεκινήσει σημειώνοντας πάντως πως «δεν είναι εύκολο να σώσεις μια οικονομία όπως η ελληνική από το γκρεμό».

I. Σαμπεθάι: οικονομικός αναλυτής της Tράπεζας της Eλλάδας
 
Πρόβλεψη - σοκ για εκτίναξη της ανεργίας φέτος ίσως και στο 16,5%, εάν διατηρηθεί η τάση που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, έκανε ο οικονομικός αναλυτής της TτE κ. I. Σαμπεθάι, αισιοδοξώντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί, εάν προωθηθεί το κατάλληλο μείγμα μεταρρυθμίσεων. Eκτίμησε παράλληλα πως οι μέσες πραγματικές αποδοχές φέτος θα μειωθούν κατά 5%, κατόπιν μείωσης 9% που παρουσίασαν πέρσι και αναμένεται να σταθεροποιηθούν από το 2012, ενώ έκανε λόγο για ύφεση φέτος της τάξης του 3% ίσως και οριακά υψηλότερα. Όσον αφορά στον πληθωρισμό ο κ. Σαμπεθάι εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%, ενώ επανέλαβε την πρόβλεψη της TτE για πολύ χαμηλό ίσως και αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης φέτος, καθώς και την εκτίμηση για σωρευτική απώλεια ανταγωνιστικότητας, με βάση το κόστος εργασίας κατά 28% την τελευταία δεκαετία.

Γκίκας Xαρδούβελης: EFG Eurobank

«Έχουμε έναν μαραθώνιο» μπροστά μας εκτίμησε ο κ. Γκ. Xαρδούβελης, που υποστήριξε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και πως υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις στη χώρα, αλλά δεν τοποθετούνται γιατί οι υποψήφιοι επενδυτές φοβούνται. Aναγνωρίζοντας τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, κάλεσε για γενναίες κινήσεις, ιδίως σε καυτά «μέτωπα» όπως αυτό της φοροδιαφυγής, ενώ εκτίμησε πως πρέπει να αναχαιτιστεί η πτώση των επενδύσεων που για δώδεκα διαδοχικά τρίμηνα υποχωρούν διαρκώς.

Φίλιππος Σαχινίδης: υφυπουργός Oικονομικών

Mιλώντας στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας με αντικείμενο τη δημοσιονομική προσαρμογή και το δημόσιο χρέος, ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης τόνισε πως στην Eλλάδα τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολύτιμο χρόνο γιατί δεν φροντίσαμε να μειώσουμε το χρέος. Eκτίμησε δε πως το πρόβλημα της χώρας είναι διαρθρωτικό και πως η δημοσιονομική προσαρμογή με τη μείωση των ελλειμμάτων και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί μονόδρομο, ενώ υποστήριξε πως με τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα έως το 2015, και τα ελλείμματα θα μειωθούν και θα υπάρξει ανάκαμψη. O κ. Σαχινίδης επιτέθηκε στη N.Δ. τονίζοντας πως εάν το έλλειμμα μηδενιζόταν σε ένα χρόνο θα οδηγούμασταν σε ύφεση 10% και τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και στις αγορές από το 2012 και μετά. Tάχθηκε δε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στον πολιτικό κύκλο, καθώς και οι επισημάνσεις για το πολύ κακό ιστορικό σύνταξης και παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια. Tέλος αναφερόμενος στις τράπεζες ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε πως δεν μπορεί να αποκατασταθεί η δυνατότητά τους να τροφοδοτούν την ανάπτυξη με δάνεια, εάν δεν επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και ανοίξουν οι αγορές.

Π. Mυλωνάς: γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης της Eθνικής Tράπεζας και οικονομικός αναλυτής του Oμίλου

H αναδιάρθρωση του χρέους δεν επιλύει το πρόβλημα, εκτίμησε ο κ. Π. Mυλωνάς και εκτίμησε πως η Eλλάδα καλείται να επιτύχει «γρήγορες νίκες» στα διαρθρωτικά μέτρα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να αναστραφεί το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ξένων επενδυτών για την Eλλάδα. Eκτίμησε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξεφύγουμε από την στόχους που έχουν τεθεί ούτε για μια χρονιά, καθώς και το ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογίας) ήταν εύκολο να υλοποιηθούν σε σύγκριση με τα μέτρα που έπονται. Tα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011 θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία και δύσκολα, εκτίμησε, σημειώνοντας πως τώρα μπαίνει το μαχαίρι στο κόκαλο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε μέτωπα, όπως είναι, για παράδειγμα, η φοροδιαφυγή.

Γ. Στουρνάρας: γενικός διευθυντής του IOBE

Σε ορισμένους τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, οι αλλαγές πρέπει να είναι αποφασιστικές και να μη σταματούν υπό το βάρος του πολιτικού κόστους εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας. Δεν δίστασε δε να υποστηρίξει πως εάν σε ορισμένες περιπτώσεις «κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: H δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, τη λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO που όπως εκτίμησε αύξησε ήδη σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα του λιμανιού προς όφελος της εθνικής οικονομίας». Zητώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είναι, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση περίπου 70 επαγγελμάτων, σημειώνοντας πάντως πως στο «μέτωπο» αυτό επιμένουν ορισμένες στρεβλώσεις, η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, η άρση περισσότερων από 100 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και η βελτίωση της δομής του κράτους. «Yπάρχει πολύ λίπος στην Eλλάδα» εκτίμησε και τόνισε πως το αναπτυξιακό μοντέλο που ίσχυε μέχρι σήμερα χρεοκόπησε.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων οι κ.κ. N. Kαραβίτης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, H. Mόσιαλος από το IΣTAME, M. Ξαφά (IJ Partners), Tρ. Kολλίντζας από το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, Π. Tσακλόγλου, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα κοινωνικής πολιτικής και Σ. Pομπόλης από το Iνστιτούτο Eργασίας.

Πηγή: Ημερησία

Τα νέα μέτρα: Εκτακτη εισφορά, φόροι σε χυμούς - αναψυκτικά και αύξηση ΦΠΑ

Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως είπε ο υπουργός οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς αυτή την φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον διατηρηθούν τα “ρίσκα” του προϋπολογισμού θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για την δημιουργία αποθεματικού.
Στο μέτωπο των εσόδων προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. 

Ειδικότερα κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχόμενο πάντως το οποίο έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δις ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πως θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη μέτρων.

Επίσης έκανε αναφορά στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες.
Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο αντί το 1/12 υπό κανονικές συνθήκες. Στον “κανόνα” αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του ελλείμματος.

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου, που συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτείνει ένα νέο πλαίσιο θεσμών για την ενίσχυση της προσπάθειας σύλληψης και τιμωρίας της φοροδιαφυγής και οδηγεί στην αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο :

-Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος April;ioy2011. Το Πρόγραμμα θα

εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

-Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Προβλέπονται δε αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα :

- Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

- Της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος.

 - Της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπρόθεσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη. Για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης.

Ακόμη, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.· Στα δε πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές

αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών.

Για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών προβλέπεται ότι η επιλογή, στελέχωση και αξιολόγηση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Μεταξύ άλλων περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ ο αριθμός των υπηρετούντων σ' αυτό υπαλλήλων με έτη υπηρεσίας άνω των 20.

Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας. Η δε επιλογή του προέδρου του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών θα γίνεται από τη Βουλή.

Τέλος, το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Έτσι, από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίσουν βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

Πηγή Το Βήμα

Παράταση εργασίας μετά την 35ετία

«Πράσινο φως» ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να παρατείνουν -εφόσον το επιθυμούν- τον εργασιακό τους βίο για μία τριετία μετά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους και 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.

Κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα διπλωματικού υπαλλήλου με το βαθμό του πρέσβη, το ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η ρύθμιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 3863/10 που έδωσε τη δυνατότητα παραμονής και για άλλο χρόνο στην υπηρεσία σε πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους του κράτους και των ΝΠΔΔ.

Ρυθμίσεις 

Το Γ΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου δέχθηκε (στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 3845/10 που σχετίζονται με τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, αλλά και του ν. 3863/10 που ακολουθεί τη λογική του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) ότι οι διατάξεις για την περαιτέρω παραμονή στην υπηρεσία μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά και σε άλλους κλάδους ανεξάρτητα από το αν έχουν ειδικές ρυθμίσεις για την αποχώρηση και συνταξιοδότησή τους.

Πηγή: Ημερησία

Μείωση προσωπικού κατά 30% στις Ενοπλες Δυνάμεις ζητά τώρα η τρόικα

Στο «βαθύ κράτος» ετοιμάζεται να βάλει χέρι η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν και έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών»! Αυτή τη στιγμή, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό. Η τρόικα ζητά haircut της τάξης του 30%. Δεδομένου ότι η πλειονότητα είναι μόνιμοι, ο «κλήρος» πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Όσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης
.
Νέες αποστολές

Λύση για τις Ενοπλες Δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία. Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση τα καθήκοντα αυτά να φαντάζουν αλλότρια στο χαρακτήρα του στρατού, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μόνος που μπορεί να τα φέρει σε πέρας. Αυτό που έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, είναι η εθελουσία. Άλλωστε, η εκπαίδευση ενός μονίμου κοστίζει εκατομμύρια στο Δημόσιο και είναι απολύτως αντιπαραγωγική η επιλογή της αποστρατείας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας μετά την αποκάλυψη πως στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν τα διπλάσια ποσά από τα πραγματικά για την παραλαβή οπλικών συστημάτων. Το θέμα οδήγησε εσπευσμένα τον Ευ. Βενιζέλο και τον Π. Μπεγλίτη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, καθώς μικροκομματικά συμφέροντα διατηρούν στη «ζωή» περισσότερα από 300 κοστοβόρα στρατόπεδα.

Αντίθετα, η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού. Δεν πρόκειται για επιχειρησιακή παρέμβαση, αλλά για εντοπισμό μιας γνωστής παθογένειας. Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.

Συζήτηση 

Το θέμα των ενστόλων θα μπει σύντομα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο συμβούλιο των αρχηγών των τριών σωμάτων, καθώς κάθε μέρα που περνά οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όλες οι σχετικές διεργασίες καλύπτονται, στο βαθμό που είναι εφικτό, από πέπλο μυστικότητας. Μόνο που οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μεγάλες αλλαγές 

Μιλώντας στη Σύρο, ο πρωθυπουργός κήρυξε αγώνα επιβίωσης με μεγάλες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε θεμελιώδεις για να δει η Ελλάδα το φως του ήλιου. Όπως εσείς προετοιμάζεστε για την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, που θέλει πολλή δουλειά, έτσι και όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της «καλοκαίρι», να βγει από την κρίση, να γυρίσει οριστικά σελίδα, πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί, να κάνει τις αλλαγές, να δουλέψει σκληρά, για να μπορέσει να πετύχει, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς νοτίου Αιγαίου. «Γι' αυτό εμείς επιμένουμε και σπέρνουμε, καλλιεργούμε, ποτίζουμε, κοπιάζουμε για να έχουμε αύριο καρπούς. Αυτό κάνουμε και σήμερα, ως κυβέρνηση». Όλα τα στοιχεία, λοιπόν, οδηγούν στην εκτίμηση πως η? άνοιξη θα «θυσιαστεί» σε αυτή την πορεία.

Θα ανοίξει τα χαρτιά του

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Γ. Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του. Θα περιγράψει τους δύο δρόμους: μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων ή νέες περικοπές, φόροι και «απολύσεις». «Απολύσεις» μέσω της κατάργησης των θέσεων σε Οργανισμούς που θα περάσουν... στην ιστορία, θα συγχωνευθούν ή θα αποκρατικοποιηθούν. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τετάρτη στην διυπουργική. Πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής, ενδέχεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, για να λυθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ο Γ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή πολιτικών και πολιτών. «Μαζί πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις, για να μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε, χθες, από τη Σύρο. «Έτσι μπορούμε να σταθούμε πράγματι στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες δυνάμεις, όπως δυστυχώς στεκόμαστε σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κανένα πρόβλημα

Η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού.
Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.

Πηγή: Ημερησια

Μείωση εισφορών 10% για τις συνεπείς επιχειρήσεις

Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου για τις επιχειρήσεις, τους ασφαλισμένους αλλά και τους επιδοματούχους (όπως τους δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους ανέργους) επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:
Για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

1. Προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Ετσι, θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα (από κάθε πηγή) και τα όρια θα είναι 9.994,11 ευρώ ατομικό εισόδημα και 15.380,90 ευρώ το οικογενειακό.

2. Καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς και οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν το 2010, 50 τουλάχιστον ένσημα.

3. Διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό, για τις μητέρες έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας.

4. Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες με 25ετία, εναλλακτικά με τη γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών. Αυστηροποιούνται όμως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς και να εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

5. Βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγμένων, έτσι ώστε το ποσό της σύνταξης για το διαζευγμένο να είναι ανάλογο και με τα χρόνια της συμβίωσης με τον πρώην σύζυγο.

6. Προβλέπεται η υποχρέωση των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης και του Δημοσίου να καταβάλουν προσωρινή σύνταξη, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου. Δεν θα έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα αυτό όσοι αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται σε 1,5 το αργότερο μήνα, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ασφαλιστεί σε ένα ταμείο και σε 2,5 το αργότερο μήνες, εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Προϋπόθεση για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης είναι να μην υπάρχει από το Ταμείο ή το Δημόσιο η δυνατότητα έκδοσης οριστικής απόφασης σε 3 μήνες για ασφαλισμένο σε 1 ταμείο και σε 6 μήνες για ασφαλισμένο σε 2 ή περισσότερα ταμεία.

7. Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τα παιδιά (1-5 έτη για 1-3 παιδιά αντίστοιχα) γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική).

8. Διευκρινίζεται με ρητή διάταξη ότι η αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων που θεσμοθετήθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και ειδικότερα για όσους από το νέο νόμο αυτό προβλέπεται η αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (αύξηση ορίου ηλικίας ή αύξηση ετών ασφάλισης). Σε άλλα άρθρα προβλέπεται η δυνατότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (και δημοσιογράφων) αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, χωρίς να καταργείται το πλαφόν των 7 ετών που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010.

9. Οι διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας αλλά και οι περιορισμοί για την απασχόληση των συνταξιούχων γήρατος και αναπηρίας γίνονται ενιαίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

10. Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να ρυθμίσει ένας ασφαλισμένος από τις 20 έως 30 κατώτερες συντάξεις, προκειμένου να πάρει σύνταξη από το ταμείο του.

11. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο ασφαλίζονται από 1/7/2011 στο ΤΠΔΥ και θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της χορηγούμενης από τις υπηρεσίες αποζημίωσης που χορηγείται αναλογικά για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο συγκεκριμένο καθεστώς.

12. Ο υποψήφιος συνταξιούχος του ΟΑΕΕ θα μπορεί, εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα, να υποβάλει αίτηση χωρίς να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η σύνταξη όμως καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα. Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία.

13. Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ μπορούν να μεταταγούν από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, εφόσον για κάθε έτος καταβάλουν 250 ευρώ. Οι οδηγοί των ταξί ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

14. Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 74 του 3863/2010 έτσι ώστε για όσους απολυόμενους - ασφαλισμένους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ανεργίας (αντί 1 χρόνου που απαιτείται σήμερα).

15. Δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να αξιοποιήσει το επίδομα ανεργίας για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους. Ο ΟΑΕΔ θα καθορίσει κάθε πότε θα πρέπει να εμφανίζεται ο άνεργος για «εξακρίβωση».

16. Παρέχεται η δυνατότητα στα ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με minimum το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα. Επίσης δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πηγή: Ημερησία

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών εξουδετερώνει το «κίνημα» των αποδείξεων

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ουσιαστικά εξουδετερώνει το «κίνημα» των αποδείξεων, αφού αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ Β. Κορκίδης.

Όπως δήλωσε χθες, «αποτέλεσμα αυτών θα είναι να ξαναγυρίσει η αγορά στα 'αντικίνητρα' που προκάλεσαν στο παρελθόν εκτεταμένη απόκρυψη φορολογητέας ύλης με πολλαπλές παρενέργειες και επιπτώσεις σε όλους».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη η αναζήτηση ανύπαρκτων εσόδων από ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορεί να καλύψει καμία «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού. Αντίθετα, θα προκαλέσει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και την έκρηξη αγανάκτησης της ήδη φοβισμένης μεσαίας τάξης.
Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλαν από κοινού επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών με τις οποίες επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα νομιμότητας για τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου όπως:
  • Υπερεξουσία επιτελικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να διατάσσουν φορολογικούς επανελέγχους και να εκδίδουν προσωρινές πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ βάσει στατιστικών στοιχείων.
  • Λειτουργία του νέου θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα χωρίς προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του.
  • Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης στην περίπτωση προσφυγής από 25% σε 50%.
Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αναδρομικός φόρος στα κρυφά εισοδήματα

Την αναδρομική φορολόγηση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στο 7ο φορολογικό φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού συλλόγου ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή με τις δρακόντειες ποινές και τη ριζική αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο υπουργός, για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. «Είναι αδιανόητο το μέσο εισόδημα των δικηγόρων στην Ελλάδα να είναι 14.000, το μέσο εισόδημα των μηχανικών να είναι 11.000, και το μέσο εισόδημα των μισθωτών να είναι πιο υψηλό. Με τα τεκμήρια διαβίωσης πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε ένα μέρος της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά και στις διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων που γίνονται μέσω του συστήματος Elenxis.

Παράλληλα εξήγγειλε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναδιοργανωθούν καθώς, όπως είπε, από τις 289 εφορίες που υπάρχουν χρειάζονται «το πολύ οι 100».

Πηγή Τα Νέα

ΟΑΕΕ: Υποχρεωτικά διπλή ασφάλιση για επιστήμονες

Υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όσοι «παλαιοί» πριν από την 1/1/93 και σήμερα ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητά τους.

Υποχρεωτικά ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ όσοι «παλαιοί» πριν από την 1/1/93 και σήμερα ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητά τους.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και αν είναι μέλη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή του νομικού. Αυτά διευκρινίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης υπογραμμίζοντας ότι:

Κριτήριο της συνάφειας του επαγγέλματος με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού αποτελεί το γεγονός ότι η δραστηριότητα εμπίπτει στον κύκλο των επιστημονικών ενασχολήσεων του ενδιαφερομένου και δεν μπορεί να ασκηθεί σε καμία περίπτωση από κάποιον τρίτο χωρίς το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο.

Στις περιπτώσεις εταιρειών που ο σκοπός τους επεκτείνεται και σε δραστηριότητες οι οποίες δύνανται να ασκηθούν και από τρίτους χωρίς να έχουν την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση, τότε, δεν υφίσταται συνάφεια της δραστηριότητας με την ιδιότητα του ενδιαφερόμενου μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού που τυγχάνει να είναι μέλος της εταιρείας.

Προσβολή

Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της συνάφειας του επαγγέλματος με την ιδιότητα του μηχανικού, υγειονομικού ή νομικού, ο ενδιαφερόμενος δύναται να προσκομίζει βεβαίωση περί συνάφειας από τον αντίστοιχο Τομέα του ΕΤΑΑ στον οποίο υπάγεται (κυρίως για υγειονομικούς και νομικούς) και από το Τεχνικό Επιμελητήριο (για τους μηχανικούς).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τελική διαπίστωση θα γίνεται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, οι οποίες θα συνεκτιμούν τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζονται και θα ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο ότι μπορεί να προσβάλει την απόφαση του Οργανισμού, εφόσον το επιθυμεί, στην αρμόδια Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΤΔΕ) του ΟΑΕΕ.

700.444 χρωστούν 9,8 δισ. σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Κίνητρο για την έγκαιρη καταβολή των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία ακόμη και για όσους χρωστούν παλαιές οφειλές δίνει η ψήφιση -αύριο Τρίτη- στην Ολομέλεια της Βουλής της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας για τη διετή «διευκόλυνση» των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων να αποπληρώσουν σε μικρότερες και περισσότερες δόσεις τα χρέη τους που συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η «Η».

Με τη ρύθμιση αυτή η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να διασφαλίσει, μέσα σε συνθήκες κρίσης και υπό την πίεση της μείωσης των εσόδων των Ταμείων λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στην αγορά, την κανονική καταβολή των τρεχουσών εισφορών και, παράλληλα, να μειώσει για 2 χρόνια το κόστος της εξυπηρέτησης των παλαιών οφειλών χαμηλώνοντας τις δόσεις στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη.

Μόνο οι οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 9,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα άλλα Ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ κ.ά.) το σύνολο των χρεών από εισφορές υπολογίζεται σε 12 ? 14 δισ. ευρώ. Στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ οι οφειλές φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ

Μέτρα

Πρόσθετα έσοδα ελπίζει να εξασφαλίσει η ηγεσία του υπουργείου μέσα από τις εξαγορές πλασματικών χρόνων ασφάλισης (δίνει δικαίωμα εξαγοράς 1-5 ετών για 1-3 παιδιά, αντίστοιχα, και στον πατέρα και στη μητέρα ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία), την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε κλάδους επιχειρήσεων όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα εισφοροδιαφυγής, καθώς και με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τους ελέγχους (ηλεκτρονικούς και επιτόπιους) που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Εργασίας και τις ασφαλιστικές διατάξεις. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε άμεση δημόσια διαβούλευση και να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο.

Πηγή: Ημερησία

«Ψάχνουν» τους κατόχους ΙΧ για τα Τέλη Κυκλοφορίας

Από «κόσκινο» περνούν οι εφορίες τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων οι οποίοι θα κάνουν χρήση του μέτρου της απόσυρσης, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει οι υπάλληλοι των ΔΟΥ πριν εκδώσουν τη Βεβαίωση Καταβολής των Τελών να ελέγχουν τα στοιχεία πληρωμών των Τελών από το 1995 και μετά! Εξαιρούνται τα οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας από το 1990 έως και το 1994 εξαιτίας της απόσυρσης που είχε πραγματοποιηθεί τότε και οι κάτοχοί τους είχαν απαλλαγεί από τα Τέλη Κυκλοφορίας για 5 ημερολογιακά έτη.

Οσοι κάτοχοι επιβεβαιώνεται πως δεν έχουν καταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας του ΙΧ τους για κάποιο ή κάποια έτη θα καλούνται από τις αρμόδιες ΔΟΥ ώστε να δώσουν εξηγήσεις και κατόπιν να καταβάλουν αναδρομικά και με τόκο τα ποσά που αντιστοιχούν στο κάθε ιδιοκτήτη ΙΧ.

Πηγή: Ημερησία

Φοροαπαλλαγές τέλος για τα μεγάλα εισοδήματα

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ή 70.000 ευρώ σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, για να εξοικονομήσει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Η περικοπή περίπου των 900 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων υπογράμμισε ότι «οι φοροαπαλλαγές δεν μπορεί να είναι ανεξαρτήτου εισοδήματος. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει 60 - 70 χιλιάδες ευρώ εισόδημα, να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με κάποιον που έχει 20 και 30 χιλιάδες ευρώ. Εγώ θέλω να αυξήσω τις φοροαπαλλαγές σ' αυτόν που έχει χαμηλά και να τις μειώσω στον άλλον που έχει υψηλά». Από την περικοπή των φοροαπαλλαγών «γλιτώνει» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει για όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «παραμένει εκεί που είναι».

Επανεξέταση

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών, οι οποίες κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως. «Θα τις δούμε μια μια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «θα δούμε κάποιες φοροαπαλλαγές που έχουν, για παράδειγμα, τα πιο υψηλά εισοδήματα, τι από αυτά δεν μπορείς πλέον να αποδεχτείς». Το σχέδιο κατάργησης και περικοπής των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο βήμα περικοπής φοροαπαλλαγών έγινε με το φορολογικό νόμο 3842/2010. Πολλές εκπτώσεις δαπανών περιορίστηκαν για όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς από έκπτωση από το εισόδημα μετατράπηκαν σε έκπτωση από το φόρο κατά ποσοστό 20% «ψαλιδίζοντας» τα οφέλη για τους φορολογούμενους που τα εισοδήματά τους φορολογούνται με συντελεστή πάνω από 20%.

Δαπάνες

Σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια για να περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση. Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009 έδειξε ότι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ευνοήθηκαν περισσότερο με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που είχαν οι 168.672 φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 100.000 ευρώ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 3.500 ευρώ, ενώ για τους 35.635 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τις 5.500 ευρώ κατά μέσο όρο.
Aντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που ωφέλησαν 1.242.076 φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα από 20.000 ? 45.000 ευρώ ήταν 1.740 ευρώ κατά μέσο όρο. Για τους μισούς φορολογούμενους, ήτοι 2.784.389 άτομα, που δηλώνουν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι φοροαπαλλαγές που είχαν ήταν μόλις 760 ευρώ κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2009 οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά των 5.655.100 φορολογούμενων ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.132,89 ευρώ, ενώ ο φόρος που πλήρωσαν κατά μέσο όρο στην εφορία έφθασε τα 1.613 ευρώ.

Φόροι υπέρ τρίτων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, με στόχο τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων από αυτούς που θεωρούνται άδικοι και με αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την καταγραφή του πλέγματος των φόρων υπέρ τρίτων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους κατά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Σαφάρι για τα έσοδα

Φοροκυνηγητό για την αύξηση των εσόδων εξαπολύει το υπουργείο Oικονομικών προκειμένου να περιορίσει την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. O υφυπουργός Oικονομικών Δημ. Kουσελάς θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους προϊσταμένους τριάντα ΔOY οι οποίες συμβάλλουν στο 70% των εσόδων. Kατά τη σύσκεψη θα γίνει:
  • Aπολογισμός για την πορεία των εσόδων ανά ΔOY για το α΄δίμηνο 2011.
  • Προγραμματισμός ενεργειών για την αύξηση των εσόδων τον επόμενο μήνα.
Στη συνάντηση οι έφοροι θα κληθούν να δώσουν στοιχεία για: Tους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανά ΔOY τους μήνες Iανουάριο και Φεβρουάριο. Tους ελέγχους που πραγματοποίησε κάθε ελεγκτής. Tα ποσά που βεβαιώθηκαν ανά μήνα και τα ποσά που εισπράχθηκαν. Tον προγραμματισμό των ελέγχων ανά ΔOY και ελεγκτή για τον επόμενο μήνα. Tον αριθμό των υπαλλήλων που ασχολούνται κατά αποκλειστικότητα με την επιδίωξη είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Tις ενέργειες που έχουν γίνει και ποια είναι τα εισπρακτικά αποτελέσματα το πρώτο δίμηνο. Tο σχεδιασμό για το επόμενο τρίμηνο.

Οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων

Ιατρικά έξοδα: Αφαιρούνται 100% από το εισόδημα.

Νοσήλια: Εκπίπτει από το φόρο το 20% του ποσού και έως 6.000 ευρώ.

Ενοίκιο κύρια κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ενοικίου και μέχρι 240 ευρώ.

Δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και έως 240 ευρώ.

Τόκοι στεγαστικού δανείου: Για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002 οι τόκοι εκπίπτουν από το εισόδημα για δάνεια μετά την 1/1/2003 το 20% της δαπάνης εκπίπτει από το φόρο.

Ασφάλιστρα ζωής: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και έως 240 ευρώ για τον άγαμο και 480 ευρώ για τον έγγαμο.

Διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο: Εκπίπτει από το φόρο το 20% και μέχρι 3.000 ευρώ.

Δαπάνη σε δικηγόρους: Εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης και μέχρι 240 ευρώ.

Φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά: Αφαιρείται από το φόρο 10% της δαπάνης και μέχρι 600 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

ΙΧ: Απέσυραν το παλιό, ξέχασαν το καινούριο...

Mόλις 21.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων απέκτησαν καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της απόσυρσης του 2009 από τους συνολικά 78.000 κατόχους που τα οδήγησαν στα κέντρα ανακύκλωσης. Δηλαδή από τους 100 που απέσυραν τα I.X. τους μόλις οι 27 τα αντικατέστησαν με καινούρια αυτοκίνητα κάνοντας χρήση των οικονομικών κινήτρων που έδινε το κράτος, ενώ οι υπόλοιποι 72 δεν προέβησαν σε καμία αγορά.

Ωστόσο, στην απόσυρση του 2009 οι καταναλωτές είχαν πολλές επιλογές ώστε να κερδίσουν από το μέτρο, καθώς αν απλά το απέσυραν λάμβαναν χρήματα, ενώ κατά τη διαδικασία αντικατάστασής τους μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ καινούριου ή μεταχειρισμένου οχήματος. Eπίσης, οι κρατικές επιδοτήσεις τόσο στην απλή απόσυρση όσο και στη διαδικασία αντικατάστασης ήταν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές.

Σήμερα το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε εισαγωγείς και εμπόρους. Σχεδόν σε ένα μήνα στα κέντρα ανακύκλωσης της Eναλλακτικής Διαχείρισης Oχημάτων Eλλάδος έχουν οδηγηθεί μόλις 7.000 παλιά I.X. και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «H» στελέχη από κέντρα ανακύκλωσης ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδοθούν τα πιστοποιητικά από τις Διευθύνσεις Mεταφορών είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που ορίζει η KYA.

Oι έμποροι προσπαθούν να επιβιώσουν από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς, γνωρίζουν τρομακτική άνοδο, σε μοντέλα, όμως, η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ! Tα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω παραμένουν στα αζήτητα και όπως αναφέρουν στην «H» έμποροι αυτοκινήτων κάθε ημέρα που περνά η αξία τους μειώνεται ακόμη περισσότερο και δεν γνωρίζουν τι να τα κάνουν...

Πωλήσεις Mαρτίου

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο 15ήμερο του Mαρτίου, καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 2.697 νέα I.X., έναντι 8.858 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει πτώση σχεδόν 70%!

Πηγή: Ημερησία

Ποιοι θα πληρώσουν τα 24 δισ.

Με οδηγό την επανεξέταση των φόρων και των δαπανών από μηδενική βάση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναζητούν νέες πηγές για την άντληση πόρων ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.

Στο σκέλος των εσόδων η βασική κατεύθυνση είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αύξηση της φορολογίας για ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα, ψαλίδισμα ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης.

Στον τομέα των δαπανών σχεδιάζονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περιορισμός των κοινωνικών παροχών και των επιχορηγήσεων, καθώς και των επενδυτικών και αμυντικών κονδυλίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά προτεραιότητα η άντληση των επιπλέον εσόδων των 8 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το 2015 αναζητείται από τρεις πηγές:
  • Ακίνητα. Μεγάλες αυξήσεις μέχρι και 100% στις αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.
  • Φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα. Επανεξέταση του συστήματος των περίπου 1.000 εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο (ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, ενοίκιο κύριας κατοικίας κ.ά.), με στόχο τον περιορισμό ή και την πλήρη κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο ύψος και τη διατήρηση και ενίσχυσή τους για τους χαμηλόμισθους.
  • Ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχουν προτάσεις για περιορισμό του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους όσοι έχουν δηλώσει πολύ χαμηλό εισόδημα και για αναπροσαρμογή των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα.
Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών προωθούνται ανατροπές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό καθεστώς.

Ακίνητα
Εως και 100% θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Φοροαπαλλαγές
Στο μικροσκόπιο οι περίπου 1.000 εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο.

Επιτηδευματίες
Υπάρχουν προτάσεις για περιορισμό του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ και επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Στην προκρούστεια κλίνη φοροαπαλλαγές 7 δισ. ευρώ
Το εγχείρημα της εξοικονόμησης περίπου 22 δισ. ευρώ το διάστημα 2012-2015 αλλά και άλλων περίπου 2 δισ. ευρώ φέτος, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο, επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας με νόημα ότι θα πρέπει «να σπάσουν αβγά».

Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι 1.000 περίπου εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο οροαπαλλαγές, με στόχο τον περιορισμό ή και την ολοσχερή κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο ύψος και τη διατήρηση και ενίσχυσή τους για τους χαμηλόμισθους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους και την αντικατάστασή τους με απευθείας ενισχύσεις μόνο για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι άδικο και ισοπεδωτικό, καθώς το Δημόσιο χρηματοδοτεί ανεξαιρέτως όλους τους φορολογούμενους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Επισημαίνεται ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τις κάθε είδους φοροαπαλλαγές ξεπερνούν ετησίως τα 7 δισ. ευρώ.

Οριο τα 60.000 ευρώ

Πέραν των παραπάνω υπάρχουν και προ­τάσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους, ανεξάρτητα από την πηγή απόκτησης, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Αγκάθι στον τομέα της φορολογίας είναι οι αναφορές στο μνημόνιο σύμφωνα με τις οποίες τον επόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να εξομοιωθεί η φορολογία μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, μέτρο που θα αποφέρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Επίσης το 2012 θα πρέπει να υπάρξουν μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, καθώς και κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται σε ορισμένα προϊόντα όπως τα βιβλία και των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά. Το όφελος του Δημοσίου από την εφαρμογή του μέτρου ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

«Ψαλίδι» σε 300 φόρους και τέλη υπέρ τρίτων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών με στόχο τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων από αυτούς που θεωρούνται άδικοι και με αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την καταγραφή του πλέγματος των φόρων υπέρ τρίτων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους κατά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Πρόκειται για τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στις συναλλαγές και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ασφαλιστικά ταμεία ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (Ταμείο νομικών, αξιωματικών, αρχιτεκτόνων κ.ά. ) καθώς και οργανισμοί και ιδρύματα (ΟΑΕΔ κ.ά.).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επικαλούμενα κατά καιρούς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνουν ότι οι φόροι υπέρ τρίτων παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού και αποφέρουν οφέλη σε συγκεκριμένες ομάδες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Μπούσουλας

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η επαναξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους θα γίνει με γνώμονα τη συνολική επιβάρυνση που συνεπάγονται για το κοινωνικό σύνολο, τις επικαλύψεις που υπάρχουν, αφού πολλοί φόροι υπέρ τρίτων χρηματοδοτούν συχνά τους ίδιους φορείς και τις γενικότερες οικονομικές τους επιδράσεις.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2001 για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το σύνολο των συγκεκριμένων φόρων και τελών ανέρχεται σε 300 και η απόδοσή τους υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφερόταν ότι το βασικό κριτήριο, με το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων είναι η εξασφάλιση θεσμοθετημένων οικονομικών ενισχύσεων υπέρ διαφόρων Ταμείων, οργανισμών και ιδρυμάτων με έμμεσο τρόπο και συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η αδιαφάνεια, από τη μια μεριά, παροτρύνει τις διάφορες επαγγελματικές τάξεις ή άλλες ομάδες πίεσης που διαθέτουν σημαντική πολιτική, συνδικαλιστική ή οικονομική δύναμη να διεκδικούν τέτοιες ενισχύσεις από την κυβέρνηση και, από την άλλη μεριά, διευκολύνει την πολιτική διαδικασία να ενδίδει στις διεκδικήσεις αυτές.



Ακίνητα
«Χαράτσι» και στις ιδιοκτησίες κάτω από το αφορολόγητο
Πηγή: Εθνος της Κυριακής

Πώς τα ακίνητα του δημοσίου θα γίνουν μετοχές για να μειωθεί το χρέος

«Ελλάδα δεν είναι μόνο το... Ελληνικό»! Με αυτό το σύνθημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ζήτησαν από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν.
Στον πόλεμο κατά του χρέους θα πρωτοστατήσουν οι... παραλίες, καθώς, όπως έχει πει ο Ντ. Στ. Καν, «είναι ατελείωτες και αναξιοποίητες».

Μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι του εξωτερικού και διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι «ήλιος-θάλασσα», στο οποίο η χώρα μας διαθέτει ακαταμάχητο πλεονέκτημα.

Αττική

Στην περιοχή της πρωτεύουσας, η περίφημη Ριβιέρα του Σαρωνικού αποτελεί αναμφισβήτητα το «φιλέτο» του κρατικού χαρτοφυλακίου.
Αυτήν τη στιγμή στην ευθύνη της ΕΤΑ είναι οι μαρίνες και οι πλαζ, από τον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο, αλλά και οικόπεδα με κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία. «Οπου υπάρχουν συμβόλαια θα τηρηθούν, όποιο τελειώνει θα μπαίνει στο καλάθι» επισημαίνει στην «Ημερησία» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να έρθει σε συνεννόηση με την Εκκλησία, η οποία επίσης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην περιοχή και η οποία, σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, έχει δοθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση «έναντι πινακίου φακής».
Σε ό,τι αφορά σε παραλίες και αιγιαλούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο, μερικές από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:

Ανατολικό «τόξο»:
  • Εύβοια: Ακτή Αγίου Μηνά/ αιγιαλός, Ακτή Αιδηψού/ αιγιαλός, Ακτή Αμαρύνθου/ αιγιαλός.
  • Φθιώτιδα: Αρκίτσα/ αιγιαλός, Καμένα Βούρλα/ κάμπινγκ.
  • Μαγνησία: Ακτή Βόλου/ αιγιαλός, Δράκεια/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Καλά Νερά/ σχολάζουσα έκταση.
  • Πιερία: Σκάλα Σκοτίνας/ παραθαλάσσια έκταση Ξενίας Πλαταμώνα/ δεν λειτουργεί το ξενοδοχείο, Χασκάρα/ εδαφική έκταση.
  • Θεσσαλονίκη: Παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Επανομή, την Αγία Τριάδα και την Ασπροβάλτα.
  • Χαλκιδική: Αρναία/ αιγιαλός, Κτήμα Αγιος Ιωάννης Σιθωνίας/ σχολάζουσα έκταση, Μονοδένδρι/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Νέας Φώκαιας/ σχολάζουσα έκταση, Νέα Μουδανιά/ σχολάζουσα έκταση.
  • Καβάλα: Ακτή Καλαμίτση/ αιγιαλός, Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας/ σχολάζουσα έκταση.
Δυτικό «τόξο»:
  • Κόρινθος: Ακτή Σικυώνος/ αιγιαλός, Ακτή Βραχατίου/ αιγιαλός, Πευκιάς Ξυλοκάστρου/ σχολάζουσα έκταση.
  • Αργολίδα: Τολό/ αιγιαλός.
  • Κέρκυρα: Ακτή Κορακιάνα/ αιγιαλός, Ερμόνες/ αιγιαλός, Κανόνι/ αιγιαλός.
  • Κεφαλονιά: Μακρύς Γιαλός/ αιγιαλός, Καταβόθρες/ αιγιαλός, Τραπεζάκι/ αιγιαλός.
  • Ηλεία: Βαρθολομιό/ σχολάζουσες εκτάσεις, Ιαματικές Πηγές Κουνουπελίου.
  • Θεσπρωτία: Τέσσερις νησίδες Θεσπρωτίας.
Ο προγραμματισμός
Βήμα βήμα τα «πωλητήρια» και διάλογος με φορείς

Οι αντιδράσεις που συνοδεύουν συνήθως τις προσπάθειες αξιοποίησης της δημόσιας γης και η ανάγκη η χώρα μας να κινηθεί γρήγορα, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προσέγγιση των διαθέσιμων εκτάσεων, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες χάραξαν δύο ηπειρωτικά αναπτυξιακά «τόξα», από την Αττική μέχρι τον Εβρο και από την Αργολίδα μέχρι τα Ιωάννινα, και δημιούργησαν δύο «καλάθια» με τα ακίνητα σε ορεινούς όγκους και νησιωτικές περιοχές.

Τα ακίνητα χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις κατηγορίες: οικόπεδα, εκτάσεις με κτίσματα και αιγιαλός. Επιπλέον, τα ακίνητα διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: ελεύθερα και ενοικιασμένα. Πρώτη ομάδα-στόχο αποτελούν οι ελεύθερες αναξιοποίητες εκτάσεις, με ή χωρίς κτίσματα και λοιπές εγκαταστάσεις. Αν και η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναλυτική, η εντολή είναι οι ανακοινώσεις να γίνονται με το σταγονόμετρο. Προφανώς για την αποφυγή αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και όσους σήμερα, νόμιμα ή παράνομα, ασκούν οικονομική δραστηριότητα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Η πρώτη εικόνα που έχουν μεταδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσίας της Πλατείας Συντάγματος δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Υπάρχουν δεκάδες εκτάσεις με τον χαρακτηρισμό «σχολάζουσες», αλλά και εκατοντάδες παραλίες που «αντέχουν την τουριστική αξιοποίηση». Το ζήτημα είναι να ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Καμπάνια

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα το προσπαθήσει, επισημαίνοντας και στις τοπικές κοινωνίες, που ενδέχεται να αντιδράσουν, τα οφέλη σε θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Με την ανεργία να αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα τονίσει τη συγκεκριμένη θετική συνέπεια των επενδύσεων.

Φιλοδοξία του Μαξίμου είναι κάθε ακίνητο που θα οδηγείται προς αξιοποίηση να συνοδεύεται από μελέτη των ευεργετημάτων που θα προκύψουν για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για τις επιμέρους περιοχές. «Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαφάνεια» είναι οι δύο βασικές εντολές του Γ. Παπανδρέου προς όλους όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. 
«Αδιανόητη τη σημερινή κατάσταση»

Στοίχημα του Γιώργου ο φάκελος «ακίνητα» 

«Αδιανόητη» θεωρεί ο πρωθυπουργός τη σημερινή κατάσταση, όπου η δημόσια περιουσία είτε είναι αναξιοποίητη είτε προσφέρει ελάχιστα στα δημόσια ταμεία είτε είναι καταπατημένη. Ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να πρωτοστατήσει στην υπόθεση της αξιοποίησης. Οχι μονάχα γιατί τη θεωρεί «αυτονόητη», αλλά και γιατί, όπως θα εξηγήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο άλλος δρόμος θα είναι να κοπούν μισθοί και συντάξεις ή να αυξηθούν οι φόροι.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, οι τελευταίες επιλογές «είναι απλά απαράδεκτες». Τονίζουν πως «είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όχι απλά για να μειώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Δηλαδή, ο στόχος είναι διπλός: από τη μία να ανακουφιστούν τα δημόσια ταμεία και από την άλλη να γεμίσουν οι τσέπες δημόσιων οργανισμών και πολιτών που θα εμπλακούν στα έργα που θα προκύψουν. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι αν το κάθε ακίνητο θα δίνεται προς αξιοποίηση αυτόνομα ή αν θα δημιουργηθούν ομάδες με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών.

Ανοίγει το παιχνίδι

Ενισχύσεις και από το εξωτερικό στο εγχείρημα

Σε όλη τη διάρκεια του 2010 έγιναν τρεις μονάχα διαγωνισμοί για ακίνητα της ΕΤΑ. Και οι τρεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Για το τουριστικό περίπτερο Βολισσού Χίου, τη μίσθωση του κτήματος Σκάλας Σκοτίνας στην Πιερία και τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης. Το 2011 τα πράγματα έχουν... «βελτιωθεί», καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για το τουριστικό περίπτερο Περίσσας Σαντορίνης. «Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, δεν βγάζει πουθενά» ομολογούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Το όλο εγχείρημα, όμως, απαιτεί συντονισμό, που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις, τόσο για τα πρόσωπα που θα το αναλάβουν, όσο και για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Σε ενίσχυση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών θα προστρέξουν οίκοι αξιολόγησης, σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ειδικοί από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και οι τρεις δανειστές μας διαθέτουν τεχνογνωσία που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. «Ετσι θα διαλυθεί ο μύθος του τι έχουμε, αλλά και του τι μπορούμε να πετύχουμε» προσθέτουν στον συλλογισμό τους οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Καταπατημένα

Ρύθμιση προ των πυλών

Ρύθμιση για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την εισροή ζεστού χρήματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία την περίοδο 2011-2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζει ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου να τα εξαγοράσουν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής τιμής και θα είναι συνάρτηση του είδους και της χρήσης της έκτασης, του χρόνου κατοχής, καθώς και της οικογενειακής κατάστασης του πολίτη.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι όποιος κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ακίνητο, είτε έχει τίτλους είτε όχι, θα μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά του μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.

Το τίμημα εξαγοράς θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς, ενώ στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού για το τίμημα θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία, μειωμένη κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Επίσης, το τίμημα θα μειώνεται κατά ένα ποσοστό για κάθε χρόνο κατοχής του ακινήτου πριν από το 2009, που θα κυμαίνεται στο 0,25% για κάθε χρόνο, αλλά θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσοστό της έκπτωσης.

Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται περαιτέρω κατά περίπου 10% εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%.

Πηγή: Ημερησία