Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αντιδράσεις για τη φορολογική προείσπραξη των αμοιβών των δικηγόρων

Πιέσεις για την απόσυρση της διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει για τους δικηγόρους την αυτοπαρακράτηση φόρου σε κάθε ακαθάριστη αμοιβή της τάξης του 15% δέχεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, αλλά και άλλοι θεσμικοί παράγοντες ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης, την οποία όμως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η υπαγωγή του δικηγορικού λειτουργήματος στον ΦΠΑ, η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η φορολογική προείσπραξη αμοιβών απλά εναρμονίζουν τους δικηγόρους με τα όσα ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια για πλείστους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως το μέτρο της αυτοπαρακράτησης φόρου δεν θα πλήξει τους νέους και ανεξάρτητους - εκτός οργανωμένων γραφείων-  δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα όπως υποστηρίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι και αντιθέτως θα καταδείξει πως οι εξαιρέσεις που ίσχυσαν στο παρελθόν είχαν βλαπτικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους από σήμερα Παρασκευή έως τις 22 Μαρτίου 2011, αποφάσισε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι, η απόφαση ελήφθη "διότι αιφνιδίως και σε αντίθεση με τα υπεσχημένα επιχειρείται να παρεισφρήσουν διατάξεις που αντίκεινται στη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος, επιφυλάσσουν διαφορετική μέχρι και "ρατσιστική" μεταχείριση για τους δικηγόρους και παραβιάζουν τη λογική και την ισοπολιτεία".

Επίσης προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόσυρση ή τροποποίηση της προτεινόμενης διάταξης που έχει τεθεί σε ψήφιση στη Βουλή μέχρι την Τρίτη 22/3, "τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τ' αντίθετα απ' όσα οι εμπνευστές τους διατείνονται ότι επιδιώκουν, πέραν της αντικειμενικής «τιμωρίας» των δικηγόρων που ίσως έχει γίνει σε κάποιους αυτοσκοπός".

"Εκτός της ταλαιπωρίας και της νέας επιβάρυνσης των δικηγόρων σε άμεσο οικονομικό επίπεδο πλήττονται κατεξοχήν οι νέοι δικηγόροι και όσοι τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά, σε όσους δηλαδή θα προκύπτει κατά την εκκαθάριση επιστροφή φόρου. Το κράτος με άλλα λόγια θα δεσμεύει δυσανάλογα τα χρήματα όσων δεν καταφέρνουν να συγκεντρώνουν υψηλό εισόδημα. Να σημειωθεί ότι η παρακράτηση φόρου 15% αντιστοιχεί περίπου σε ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα 40.000 ευρώ" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

Έρευνα για φορολογουμένους που δεν προμηθεύτηκαν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας

Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δεν προμηθεύτηκαν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας διενεργεί την παρούσα περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί της φορολογίας αυτοκινήτων, η υποχρέωση καταβολής των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας και προστίμων είναι αυτοτελής και βαρύνει τον εκάστοτε κάτοχο του οχήματος για το χρονικό διάστημα που είχε στην κατοχή του το όχημα αυτό.

Αρμόδιος καθ’ ύλη για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και προστίμων που οφείλονται για συγκεκριμένο όχημα, καθίσταται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κατόχου του οχήματος κατά το χρόνο της βεβαίωσης, ανεξάρτητα αν κατά το παρελθόν ο ίδιος αυτός κάτοχος ήταν φορολογούμενος άλλης Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας προηγουμένων κατόχων του ίδιου οχήματος, αυτά βεβαιώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του εκάστοτε κατόχου, μετά την ενημέρωσή του από τη Δ.Ο.Υ. που διαπίστωσε την οφειλή.

Εφόσον από τα στοιχεία προκύπτει η οφειλή των τελών κυκλοφορίας, πριν τη σύνταξη του οικείου χρηματικού καταλόγου, απαιτείται προηγουμένως να κλητευθούν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων.

Στην κλήτευση θα αναφέρεται πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ημερών, από την κοινοποίηση της πρόσκλησης, να προσέλθουν στην Εφορία προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και οποιοδήποτε δικαιολογητικό που έχουν στη διάθεσή τους με το οποίο θα  αποδεικνύεται, ο λόγος που δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός.

Σε περίπτωση μη προσέλευσής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τούτο συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αναγνώριση των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας του οχήματος και συνεπώς, το οφειλόμενο ποσό, μαζί με το προβλεπόμενο πρόστιμο, θα βεβαιωθεί και πρέπει να καταβληθεί.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης προμήθειας του ειδικού σήματος, καθώς και στην περίπτωση καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ως εξής:

- Για τα Ι.Χ. επιβατικά και μοτοσικλέτες, καθώς και τα τύπου Jeep:

α) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κατώτερα των 30 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

β) Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ανώτερα των 30 ευρώ,  το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

γ) Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.

δ) Στην περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Για τα λοιπά οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, επιβατικά δημόσιας χρήσης κ.λ.π.) το πρόστιμο περιορίζεται στις περιπτώσεις αυτές στο ήμισυ των κατά περίπτωση οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως χρόνο περάτωσης του όλου έργου της βεβαίωσης των οφειλών ορίζεται η 31η Αυγούστου 2011. Το συνολικό ποσό της βεβαίωσης θα καταβάλλεται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής και κάθε μία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα των αντιστοίχων μηνών που ακολουθούν.

Αν η συνολική οφειλή που προκύπτει από τη βεβαίωση είναι μέχρι 150 ευρώ, τότε καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της οφειλής.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ONLINE

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΛΟΓΙΣΤΗ

Με αφορμή την απόφαση του υπουργού οικονομικών, για τη μείωση των ορίων ακαθάριστων εσόδων, άνω των οποίων είναι υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή, στις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επισημαίνει τα εξής:


ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΛΟΓΙΣΤΗ

    Με αφορμή την απόφαση του υπουργού οικονομικών, για τη μείωση των ορίων ακαθάριστων εσόδων, άνω των οποίων είναι υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή, στις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επισημαίνει τα εξής:

  Η αλήθεια είναι ότι η υπογραφή λογιστή δεν σημαίνει μία ακόμα επιβάρυνση για τους φορολογούμενους.

  Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των υπόχρεων ήδη συνεργάζεται με λογιστή-φοροτέχνη, για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δηλώσεων, καθώς και για τη διαδικασία αυτοπεραίωσης.

  Η αλήθεια είναι ότι η υπογραφή λογιστή σημαίνει τη συνυπευθυνότητα του φοροτεχνικού για την ακρίβεια των στοιχείων, που υποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση.

  Η αλήθεια είναι ότι, κατ΄ αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς ο φοροτεχνικός δεν θα μπορεί να υποκύπτει στις όποιες πιέσεις του φορολογούμενου πελάτη του, για απόκρυψη ή μη δήλωση εισοδημάτων και μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων.

Γραφείο Τύπου Ο.Ε.Ε.

Ρεκόρ ανεργίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2010

Στο πλέον υψηλό επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ανήλθε η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010

Αθήνα Στο πλέον υψηλό επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ανήλθε η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας στο Δ' τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 14,2% από 12,4% στο Γ' τρίμηνο και από 10,3%, στο Δ' τρίμηνο του 2009.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας για το 2010 ανήλθε στο 12,5%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2009 και ψηλότερα από το 12,1% που προβλεπόταν στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία, η ηλικιακή κατηγορία που πλήττεται περισσότερο είναι οι νέοι 15-29 ετών, με ποσοστό 28% από 20,4% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η παρατεταμένη ύφεση στη χώρα ανάγκασε πολλές εταιρίες, κυρίως στις κατασκευές και τη μεταποίηση, να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού.

Μιλώντας στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, εκτίμησε ότι «το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να είναι ακόμα δυσκολότερο, η κατάσταση εξαιρετικά δυσμενής, καθώς η σχετική αντοχή του κλάδου εμπορίου περιορίζεται».

Το ισχυρότερο πλήγμα στην απασχόληση καταγράφεται στις κατασκευές, όπου ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση στους 298.600 απασχολούμενους.
Στη μεταποίηση, ο αριθμός των απασχολουμένων συρρικνώθηκε κατά 9% στου 448.800.

Σχεδόν, στάσιμος παρέμεινε ο αριθμός των εργαζομένων σε δημόσια διοίκηση και άμυνα, πέφτοντας κατά 1% από το Δ' τρίμηνο του 2009, στις 369.900.

Σε επίπεδο περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στις Ιόνιες Νήσους με 18,1% και την Δυτική Μακεδονία με 17,4%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε ποτέ από το 1998, όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε να δημοσιεύει τριμηνιαία στοιχεία ανεργίας.

Πηγή ΑΠΕ

Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές των ακινήτων από 20% έως 25% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μειώσεις αυτές αφορούν κυρίως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές του κέντρου και ημιαστικές περιοχές και κυμαίνονται μεταξύ 85 τμ και 100 τμ, τα επιλεγόμενα στην γλώσσα των μεσιτών και "χρυσά τριάρια".


Η πτωτική αυτή πορεία δημιουργεί μία μικρή κινητικότητα από πλευράς αγοραστών η οποία όμως δεν έχει δυναμική λόγω της κακής ψυχολογίας και της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η κρίση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο Πρόεδρος του Μεσιτικού Συλλόγου Αθηνών κ.Γ Ρεβύθης "Κάτι κινείται στην αγορά αλλά δεν υπάρχει συνέχεια γιατί ο κόσμος έχει κακή ψυχολογία και φοβάται την οικονομική κρίση".

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο ήταν μειωμένο σε ποσοστό της τάξεως του 10% το κόστος κατασκευής ακινήτων. Όμως η μείωση αυτή δεν φαίνεται να έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου των κατασκευών, προβλέποντας ότι από το επόμενο εξάμηνο τα κοστολόγια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο κ. Μ. Χάτσιος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP SA που εξειδικεύεται σε κατασκευές και εκμεταλλεύσεις ακινήτων "Το κόστος κατασκευής είχε πέσει το τελευταίο χρόνο περίπου στο 10%. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑΚ ( Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων). Έτσι, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους. Κατά την εκτίμηση μου η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντας την να ανεβαίνει γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών που περιμένοντας τις εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς ακινήτων αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια υπάρχουν αδιάθετα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων - περίπου 70% - βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80 τμ έως 100 τμ στα μεν νεόδμητα σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει μάξιμουμ 2.000 ευρώ, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές ηλικίας από 10 έως 20 ετών κοστίζουν μάξιμουμ 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα σε περιοχές του κέντρου το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

Πτώση και στις κατασκευές

Κάθετη πτώση κατά 33,5% σημείωσε η παραγωγή στις κατασκευές στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, επιτείνοντας την ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση 33,5% έναντι μείωσης 21,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.


ΑΠΕ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πρόταση για κοινή βάση φορολογίας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη δημιουργία μιας κοινής βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) που προτείνει, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενιαία φορολογική δήλωση για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ, σε μία φορολογική υπηρεσία.

Επί του παρόντος, οι επιχειρήσεις στην ΕΕ υπόκεινται έως και σε 27 διαφορετικά εθνικά φορολογικά συστήματα και βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα για τον καθορισμό του τρόπου φορολόγησης των συναλλαγών εντός ομίλων (τιμές μεταβίβασης).

Επίσης, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές τους σε ένα κράτος μέλος με τα κέρδη σε ένα άλλο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεν μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστιες δαπάνες και πολύπλοκες διαδικασίες, οι δε μικρότερες να αποθαρρύνονται εντελώς από το να επεκταθούν εντός της ΕΕ.
Ωστόσο, στη βάση ενός συστήματος «ενιαίας θυρίδας», όπως το ονομάζει η Επιτροπή, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ενοποιήσουν όλα τα κέρδη που αντλούν και τις ζημίες που υφίστανται σε όλο το χώρο της ΕΕ.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν το πλήρες κυριαρχικό δικαίωμά τους να καθορίζουν τον δικό τους συντελεστή φορολογίας εταιρειών, στο επίπεδο που θεωρούν κατάλληλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η ΚΕΒΦΕ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις στην ΕΕ να εξοικονομήσουν, ετησίως, 700 εκατομμύρια ευρώ με τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης σε διαφορετικά φορολογικά συστήματα και 1,3 δις ευρώ μέσω της ενοποίησης κερδών και ζημιών που υφίστανται.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκτείνουν τις διασυνοριακές δραστηριότητές τους θα εξοικονομήσουν έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη φορολογία, Αλγκίρδα Σεμέτα, δήλωσε τα εξής: «Η ΚΕΒΦΕ θα καταστήσει ευκολότερη, φθηνότερη και πιο βολική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ.
Θα δώσει επίσης ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν πέρα από την εγχώρια αγορά τους.

Η σημερινή πρόταση είναι καλή για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.» Η πρόταση της Επιτροπής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων έρχεται σε μια περίοδο έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ιρλανδία και το γαλλογερμανικό άξονα.
Στην Ιρλανδία ο φόρος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 12,5%, έναντι 25,7% που ισχύει, κατά μέσο όρο, στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ευρώ, της 11ης Μαρτίου, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από την Ιρλανδία να δεχτεί την αύξηση του φόρου επί των επιχειρήσεων, ως αντάλλαγμα για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας, όπως συμφωνήθηκε και για την Ελλάδα.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι αρνήθηκε κατηγορηματικά να το δεχτεί, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και για την οικονομική της ανάπτυξη.

Η ΚΕΒΦΕ αναφέρεται στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Στη Σύνοδο, η Ιρλανδία αναμένεται να δεχθεί εκ νέου πιέσεις για να αυξήσει τη φορολόγηση επί των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ
 

Κερδίστε φόρο με το ¨εξοικονομώ κατ' οίκον¨

Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 900 ευρώ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Το φορολογικό κίνητρο προβλέπει νέα διάταξη που προστέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο νομοσχέδιο έγιναν ακόμη 28 αλλαγές – προσθήκες με τις σημαντικότερες να εντοπίζονται στα εξής σημεία:

  1. Με ένα μήνα καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου 2011 αντί στις 31 Μαρτίου θα είναι έτοιμο το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.
  2. Για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης αυτής.
  3. Το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών θα στελεχωθεί και με υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσοστό των θέσεων που θα καλύπτονται από τους υπαλλήλους που είναι απόφοιτοι Λυκείου δεν θα υπερβαίνει το 5% ενώ θα καθοριστούν πρόσθετα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν. Σημειώνεται ότι το νέο Σώμα θα στελεχωθεί
  4. Δεν θα εισπράττουν ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων οι υπάλληλοι του νέου Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων.
  5. Στο ΣΔΟΕ θα μπορούν υπηρετούν και υπάλληλοι με περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας όχι όμως πάνω από 25 έτη και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των θέσεων.
  6. Από την 1.1.2011 ισχύει η απαλλαγή από τα τεκμήρια για τους κατοίκους εξωτερικού.
  7. Επεκτείνεται και στους πράκτορες του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος η πρόβλεψη για τις ζημίες που ισχύουν για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ.
  8. Εκπίπτει από το φόρο κατά ποσοστό 20% της δαπάνης μέχρι ποσού 3.000 ευρώ και κατά 10% της δαπάνης από ποσό 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ για τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
  9. Για την απόσυρση των φορτηγών η έκπτωση 40% στα τέλη ταξινόμησης ισχύει από τα 2.000 – 3.500 κυβικά εκατοστά.
  10. Από τη Βουλή θα επιλέγεται ο πρόεδρος του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών και θα διορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
  11. Καταργούνται οι διατάξεις του αρχικού νομοσχεδίου σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία έχει επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναστολής για τμήμα του προστίμου.
  12. Δεν αναζητούνται επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καταβληθεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίες αφορούν επιδοτήσεις.
Πηγή: Ημερησία

ΔΝΤ: Στο β΄ εξάμηνο "πιάνει" πάτο η ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου, εφέτος.

Το ΔΝΤ εκτιμά, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ.

"Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος" σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".

Παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εφέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.

Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα "πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον": το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.


Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ τρεις είναι οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία:

1. Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, λόγω πολιτικών πιέσεων ή δυσλειτουργίας στον κρατικό μηχανισμό.

2. Αδυναμία της κυβέρνησης να επανενταχθεί στις αγορές ακόμα και εάν το πρόγραμμα βρίσκεται εντός στόχων.

3. Η υπερβολικά γρήγορη αποεπένδυση από τις τράπεζες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και ότι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών τους στοιχείων (ιδιαίτερα θυγατρικές σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης) και ξεφόρτωμα περιφερειακών χαρτοφυλακίων δανειοδότησης, είναι επιτακτική ανάγκη για την βιωσιμότητα του συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημόσιο: Κόβονται 4,6 δισ. από μισθούς υπαλλήλων

“Μαχαίρι” 4,6 δις ευρώ μπαίνει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την τριετία 2012 -2014. Παράλληλα θα επιχειρηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε συνδυασμό με κατάργηση φοροαπαλλαγών για αύξηση εσόδων έως και 9,2 δις ευρώ αλλά και θα προωθηθεί “ψαλίδισμα” κοινωνικών επιδομάτων για εξοικονόμηση από 2,3 έως και 4,6 δις ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Τα μέτρα... φωτιά θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που καθαρογράφεται αυτές τις ημέρες από το οικονομικό επιτελείο και τα αποκαλύπτει χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιπρόσθετα σε αυτήν διατυπώνεται η πρόβλεψη πως η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2011.

Επίσης γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται ότι χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο υψηλότερης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια από τις μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έως το 2020 ίσως το δημόσιο χρέος μειωθεί κατά 18% του ΑΕΠ, εφόσον βέβαια το πρόγραμμα υλοποιηθεί.

Πιο αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιέχει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ 18,4 και 26,4 δις ευρώ.

Ειδικότερα στην τριετία 2012 – 2014 η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να εξοικονομήσει:
-Ποσό 4,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ από τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα θεσμοθετηθεί τον Ιούνιο και την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στο εξεταζόμενο διάστημα. Δηλαδή 1,2 δις ευρώ κατ΄ έτος.

-Μεταξύ 2,3 και 3,45 δισ. ευρώ ή 1% με 1,5% του ΑΕΠ από την αναδιάρθρωση των “προβληματικών” ΔΕΚΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Αύξηση των φορολογικών εσόδων από 4,6 μέχρι και 9,2 δισ. ευρώ ( 2% - 4% του ΑΕΠ) από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

-Ποσό που θα κυμαίνεται από 2,3 έως και 4,6 δισ. ευρώ (1% - 2% του ΑΕΠ) θα προκύψει τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία από το 2012 θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια.

-2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

-2,3 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από τη συνολική μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στη έκθεση υπογραμμίζεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου υπόκεινται σε τρεις κινδύνους:

-Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές εξαιτίας εμποδίων διοικητικού και πολιτικού χαρακτήρα.

-Ανικανότητα εξόδου στις αγορές ακόμη και εάν το πρόγραμμα υλοποιείται εάν η Ευρωζώνη αποτύχει τελικά να παρουσιάσει ικανοποιητική απάντηση στην κρίση χρέους

-Το ενδεχόμενο να κλείσουν με ακόμη πιο έντονο ρυθμό οι «στρόφιγγες» των εγχώριων τραπεζών για τη χορήγηση δανείων .

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου.

"Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του
δεύτερου εξαμήνου φέτος" τονίζεται στην ενδιάμεση έκθεσή του Ταμείου για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι στα τέλη Νοεμβρίου το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".

Πηγή: Ημερησία

Μετ’ εμποδίων η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τα τεχνικά προβλήματα που εξακολουθούν να εντοπίζονται στο νέο Taxisnet, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων, η καθυστέρηση στην έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων που είναι απαραίτητες για τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων, αλλά και η καθυστέρηση στην εκτύπωση των φορολογικών εντύπων «συνθέτουν» μια εικόνα «εμφράγματος» που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες και τα λογιστικά γραφεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν από νωρίς τα προβλήματα και για το λόγο αυτό, παρέτειναν τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες, οι οποίες θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις 4 Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από την κανονική ημερομηνία.

Όμως τα προβλήματα δεν λύθηκαν... Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διαβεβαιώνει με χθεσινή του ανακοίνωση ότι «μικρά προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου Taxisnet έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και πλέον η υπηρεσία προσφέρεται αδιάλειπτα και αποτελεσματικά», το Taxisnet όμως, εξακολουθεί να πέφτει και χθες για κάποια ώρα το μεσημέρι ήταν εκτός λειτουργίας.

Ελλειψη υποδομών

Από τεχνικής πλευράς, το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν είναι αρκετές για να σηκώσουν το βάρος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των δεδομένων που καταχωρίζονται μέσα από αυτές. Πρακτικά, το κέντρο δεδομένων (data center) που χρησιμοποιείται χρονολογείται από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και στο μεταξύ έχουν αυξηθεί τόσο οι online υπηρεσίες όσο και οι φορολογούμενοι που τις χρησιμοποιούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την Τρίτη 15 Μαρτίου, και σε 16 συνολικά ημέρες παραγωγικής λειτουργίας, οι υποβολές εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ ξεπέρασαν τις 200.000, φτάνοντας συνολικά τις 218.500, με μέσο όρο τις 13.656 υποβολές ανά ημέρα.

Και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι σήμερα:

1. Δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα υποδεχτεί τις δηλώσεις από τους
ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν τη δυνατότητα στους επιτηδευματίες να υποβάλουν και μέσω των εφοριών τις δηλώσεις τους για να μην «μπουκώσει» το ηλεκτρονικό σύστημα.

2. Καθυστερεί η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων με σημαντικότερη αυτή που θα καθορίζει τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιτηδευματιών μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει με το φορολογικό νόμο 3842/2010. Εκκρεμεί ακόμη και η εγκύκλιος για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν πιθανόν εντός της εβδομάδας ή το αργότερο εντός της επόμενης.

3. Στις εφορίες δεν υπάρχουν φορολογικά έντυπα για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.

Αντίκτυπος στα έσοδα

Η καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα. Το Μάρτιο, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να εκκαθαριστεί ούτε μια φορολογική δήλωση, ενώ η διαδικασία εκκαθάρισης υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μετά τα μέσα Απριλίου και τα πρώτα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου στα τέλη Μαΐου.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η συμπλήρωση της εκκαθαριστικής ΦΠΑ

Υποχρέωση υποβολής της εκκαθαριστικής ΦΠΑ έχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που έχουν έσοδα με ΦΠΑ ακόμη και ας μην είχαν συναλλαγές στο σύνολο του έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής το πρόστιμο ξεκινάει από 117 και φτάνει τα 1.170 ευρώ.
Για όσους ξεκίνησαν να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ μέσα στη χρήση του 2010 (π.χ. δικηγόροι) ως ημερομηνία έναρξης θα μπει στο έντυπο η ημερομηνία ένταξης στο ΦΠΑ όπως φαίνεται από την μεταβολή της εφορίας.

Η εκκαθαριστική ΦΠΑ είναι στην ουσία μια σύνοψη ολων των περιοδικών δηλώσεων που υποβλήθησαν μέσα στο έτος. Σε περίπτωση που αυτές είναι σωστές και δεν υπάρχουν κινήσεις που έχουν "ξεχαστεί" αρκεί μια πρόσθεση των περιοδικών για να βγει η εκκαθαριστική, τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με "μπλοκάκια" που έχουν περιορισμένο αριθμό συναλλαγών.

Η συμπλήρωση των εσόδων και των εξόδων γίνεται στις στήλες που υπάρχουν στη δεύτερη σελίδα με παρόμοιο τρόπο με τις περιοδικές, όμως αφορούν στο σύνολο του έτους.

Στο πεδίο 701 μπαίνουν τα ποσά που πληρώθηκαν στο Δημόσιο με τις περιοδικές μέσα στο έτος, ακόμα και αν οφείλονται στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακανονισμός για δόσεις. Στο πεδίο 703 μπαίνει το πιστωτικό υπόλοιπο όπως προκύπτει από την τελευταία περιοδική στο τέλος του έτους και στο 704 το χρεωστικό αρχικής δήλωσης. Εάν επεστράφη ΦΠΑ μέσα στο έτος θα μπει στο πεδίο 707.

Προσοχή θα χρειαστεί από όσους "κόβουν" κάποιες αποδείξεις με ΦΠΑ και άλλες χωρίς ΦΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιμεριστεί το ΦΠΑ των δαπανών (για τις κοινές δαπάνες μόνο που αφορούν και στις δύο δραστηριότητες) το οποίο εξέπεσε στο σύνολο του έτους και να αφαιρεθεί η αναλογία των εσόδων χωρίς ΦΠΑ από αυτό. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται στον πίνακα Ζ ή αν αφορά πάγια στον πίνακα Η.

Οδηγίες συμπλήρωσης Εκκαθαριστικής ΦΠΑ = => http://s.enet.gr/resources/article-files/4a1ih-e1-signed.pdf

Πηγή: enet.gr

Ηλεκτρονικό φακέλωµα για οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων και προς ΙΚΑ, δήµους, Ταµεία

Ηλεκτρονικό φακέλωµα προωθεί το υπουργείο Οικονοµικών για όλους όσοι έχουν οφειλές στο ∆ηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταµεία, τους δήµους και κάθε άλλο φορέα του ∆ηµοσίου, καθώς επίσης και για κάθε συναλλαγή που πραγµατοποιούν οι πολίτες µε επιχειρήσεις ή δηµόσιους φορείς.

Πρόκειται στην ουσία για έναν ηλεκτρονικό «Τειρεσία» του ∆ηµοσίου, ο οποίος θα αφορά τα 700.000 και πλέον φυσικά και νοµικά πρόσωπα µε ληξιπρόθεσµες οφειλές (32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 8-10 δισ. ευρώ είναι εισπράξιµα), αλλά και τις 98.854 επιχειρήσεις και αυτασφάλιστους που εκτιµάται ότι είναι µη ενήµεροι. Με τις νέες υπηρεσίες επιχειρείται να γίνεται καλύτερος συντονισµός της είσπραξης των οφειλών και της εφαρµογής των µέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασµοί κ.λπ.) όταν δεν ανταποκρίνονται οι υπόχρεοι.

Τα παραπάνω προβλέπονται µε έργο – στην προκήρυξη του οποίου προχωρά η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ) µε χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ – το οποίο θα έχει τρεις στόχους: δηµιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας ελέγχου οφειλών προς το κράτος, ηλεκτρονικό έλεγχο συναλλαγών και εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.Τα στοιχεία όλων των υπόχρεων µαζί µε τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους θα καταχωριστούν σε µια κεντρική βάση δεδοµένων, η οποία θα ενηµερώνεται συνεχώς µε όσους έχουν χρέη αρχικά προς το ∆ηµόσιο και µελλοντικά προς τα ασφαλιστικά ταµεία, τους δήµους κ.ά.

E-ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ. Κατ’ αρχάς δηµιουργείται µια βάση, µέσω της οποίας ο κάθε φορέας του ∆ηµοσίου θα µπορεί να αναζητά συγκεντρωτικά στοιχεία ενηµερότητας για το σύνολο των οφειλών ενός υπόχρεου. Στην ουσία δηµιουργείται «ηλεκτρονική υπηρεσία µιας στάσης» για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων. Ετσι θα µειωθεί αισθητά ο χρόνος συγκέντρωσης στοιχείων ενηµερότητας αφού η διάθεσή τους θα γίνεται από ένα κεντρικό σηµείο. Μέσω του συστήµατος θα παρακολουθείται η ανταπόκριση των οφειλετών (πόσες φορές εστάλη ειδοποίηση, αν ο οφειλέτης ανταποκρίθηκε ή όχι). Μάλιστα µε το κλείσιµο της οφειλής τους θα λαµβάνουν ένα ειδοποιητήριο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. Ταυτόχρονα δηµιουργείται υπηρεσία για να κατηγοριοποιήσει τις συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά µεταξύ επιχειρήσεων και ∆ηµοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών κ.λπ. Στόχος είναι το µέτρο να επεκταθεί ακό µη και στις αποδείξεις λιανικής, διευκολύνοντας έτσι και τις διαδικασίες ελέγχου. Σήµερα τη λύση της ηλεκτρονικής τιµολόγησης έχουν υιοθετήσει 3.000 επιχειρήσεις, αλλά ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται συνεχώς – από µόλις 100.000 τιµολόγια το 2004, ξεπερνούν τα 5-6 εκατοµµύρια τον χρόνο. Οταν υιοθετηθεί καθολικά το µέτρο, θα απλουστεύσει πολύ τις διαδικασίες αφού κάθε έτος εκδίδονται 100 εκατ. τιµολόγια πανελλαδικά. Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Αννόβερου, η µετατροπή σε ηλεκτρονική µορφή των 30 δισ. τιµολογίων πανευρωπαϊκά θα οδηγούσε σε εξοικονόµηση κόστους κατά 135 δισ. ευρώ. Ειδικά στην Ελλάδα, θα µπορούσε να οδηγήσει σε µείωση 75% των διαχειριστικών δαπανών των επιχειρήσεων (ακόµη και άνω των 10 ευρώ ανά τιµολόγιο), διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις.

Συναλλαγές και τηλεφωνικά

Ένα υπερσύγχρονο πολυλειτουργικό κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης δηµιουργείται, που σε συνδυασµό µε άλλα εναλλακτικά κανάλια (π.χ. e-mail) έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στη ΓΓΠΣ να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες, µειώνοντας δραστικά τον χρόνο εξυπηρέτησής τους.

Σύµφωνα µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ΓΓΠΣ έχει 2.323.329 εγγεγραµµένους χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που το 2008 πραγµατοποίησαν 5.626.673 ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µόνο για τις υπηρεσίες του TAXISnet, το υπάρχον γραφείο εξυπηρέτησης δέχεται καθηµερινά κατά µέσο όρο 500 e-mails και 2.000

τηλεφωνήµατα. Αν στον αριθµό αυτό προστεθούν και οι «εσωτερικοί πελάτες» του υπουργείου (υπάλληλοι του υπουργείου), τότε γίνεται σαφές ότι το σηµερινό κέντρο δεν επαρκεί για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόµενη ζήτηση. Συνοπτικά, λοιπόν, οι φορολογούµενοι µελλοντικά θα εξυπηρετούνται τόσο µέσω του call center όσο και µέσω κινητού τηλεφώνου, e-mail, αλλά και διαδικτυακά.

Πηγή: Taxheaven

Κρυμμένος θησαυρός 20 δισ. ευρώ στο υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης

Βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού, αργύρου, νικελίου, μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου, τα οποία με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων υπερβαίνουν σε αξία τα 20 δισ. ευρώ, «κρύβει» το υπέδαφος της Μακεδονίας και της Θράκης. Αν μάλιστα στην εκτίμηση ενταχθούν και τα δυναμικά αποθέματα είτε σε υπάρχουσες, είτε σε νέες περιοχές κοιτασμολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, το προαναφερόμενο ποσό είναι σε θέση να πολλαπλασιαστεί.Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας - Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δυστυχώς, σήμερα, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται παραγωγικά».

Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας για τον ορυκτό πλούτος της χώρας, που οργάνωσε το Σάββατο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαβασιλείου εστίασε στο βεβαιωμένο αποθεματικό των περίπου 420 τόνων χρυσού που βρίσκεται στη Μακεδονία και τη Θράκη. «Αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο και είναι θλιβερό το ό,τι δεν τον έχουμε αξιοποιήσει σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα σημεία που έχουν εντοπιστεί αξιόλογα κοιτάσματα χρυσού επιθερμικού τύπου, ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στις περιοχές Πεύκα, Πασά Λόφου και Δημοσίου Μεταλλείου Κίρκης στις Σάππες, «όπου χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», αλλά και σε περιοχές στο Κιλκίς και τις Σέρρες «οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος για τον εντοπισμό πολύτιμων μετάλλων και χαλκού».

Εκμετάλλευση

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη μη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας εμφανίστηκε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ Δημήτρης Πάνιας. «Όταν μια χώρα είναι στα όρια της χρεοκοπίας, είναι ανάγκη να παράγει αξία από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να εξορυχτεί για να πωληθεί», είπε ο καθηγητής. Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς -όπως είπε- «αν εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα εκεί, θα υλοποιηθεί μία επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 1.250 άμεσες θέσεις εργασίας σε μία εποχή που αναζητούμε μία - μία τις θέσεις, ενώ τα ετήσια μεικτά έσοδα θα είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ ή συνολικά στα 11 δισ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου».

Στην παρέμβασή του ο κ. Σπ. Παπαγρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της «Enveco Α.Ε.», που εκπόνησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», τόνισε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συμβατή με το περιβάλλον και την αειφορία, και χαρακτήρισε φοβική την προσέγγιση ότι επειδή έγιναν περιβαλλοντικά τερατουργήματα στο παρελθόν, αυτό προδικάζει ότι θα γίνει κάτι ανάλογο και τώρα. Για τη λεκάνη απόθεσης που προβλέπεται στην περιοχή Κοκκινόλακος σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές, σαν να πρόκειται να υποδεχθεί 100% επικίνδυνα στερεά απόβλητα, αν και τα τελευταία δεν θα καλύπτουν περισσότερο από το 5% των συνολικών αποθέσεων.

Πηγή: Ημερησία

Μειώθηκε η διαφθορά το 2010 λόγω... κρίσης

«Γρηγορόσημο» από 300 έως 15.000 ευρώ πληρώνουν οι πολίτες για το κλείσιμο βιβλίων στην εφορία και από 100 έως 3.500 ευρώ για τη ρύθμιση χρεών. Ενα «φακελάκι» σε κάποιο νοσοκομείο για μια επέμβαση - εγχείριση ή σε ένα γιατρό κοστίζει από 50 έως 7.500 ευρώ.

Μια επίσκεψη στην εφορία για την... προώθηση της οικοδομικής άδειας κοστίζει από 200 έως 9.000 ευρώ και για την επίσπευση των διαδικασιών 500-1.000 ευρώ. Επίσης, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας το «φακελάκι» για επέμβαση/εγχείρηση κοστολογείται από 250 - 15.000 ευρώ και για επίσκεψη/εξέταση από 500 - 6.000 ευρώ. Αυτός είναι ο «κατάλογος της διαφθοράς» στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη φετινή έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία έγινε από την Public Issue με δείγμα 6.000 ατόμων.

Αδυναμία

Για πρώτη φορά φέτος τα περιστατικά μικρο-διαφθοράς μειώθηκαν, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν φακελάκι ή γρηγορόσημο προκειμένου να προχωρήσει κάποιο θέμα τους. Σύμφωνα με την έρευνα, τα περιστατικά διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν το 2010 σε 10,4% έναντι 13,4% το 2009.
Το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς εκτιμάται σε 632 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 787 εκατ. ευρώ το 2009, είναι δηλαδή μειωμένο κατά 155 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστα Μπακούρη, «η ευρύτερη οικονομική κρίση αναπόφευκτα κτυπά και το μέτωπο της μικρο-διαφθοράς. Τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι επηρεάζουν και το φακελάκι!»

Πρωταθλητές στη διαφθορά, για ακόμη μια χρονιά είναι τα νοσοκομεία και γενικά ο χώρος της υγείας καθώς εκεί καταγράφεται 1 στα 3 (35,4%) των περιστατικών διαφθοράς. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν φέτος οι εφορίες με 14,4%, ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησαν οι πολεοδομίες (12,1%) και ακολουθούν νομαρχίες (4,3%), ΙΚΑ (4,1%).

Τράπεζες

Στον ιδιωτικό τομέα, πρωτοστατούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα και πάλι λόγω των οικονομικών εξελίξεων.

Γενικά, το 2010 τα θύματα της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα ανέρχονται σε 264.000 νοικοκυριά (έναντι 3.665.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα) και στον ιδιωτικό τομέα σε 261.000 νοικοκυριά.

Πηγή: Ημερησία

Μειώθηκαν κατά 4,1 δισ. οι καταθέσεις

Οι καταναλωτικές ανάγκες και τα σενάρια για αρνητικές εξελίξεις στη χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, ήταν οι δύο κύριοι λόγοι για την υποχώρηση περίπου 6 δισ. ευρώ καταθέσεων στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες ήταν κατά 4,1 δισ. ευρώ μειωμένες έναντι του Δεκεμβρίου του 2010 και ανήλθαν στα 204,78 δισ. ευρώ. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Φεβρουάριο συνεχίστηκε η φυγή και η κατανάλωση των καταθέσεων που διατηρούνταν στις ελληνικές τράπεζες, κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από το 2009

Από το Δεκέμβριο του 2009 όπου οι καταθέσεις ήταν στα μέγιστα περίπου επίπεδα, δηλαδή στα περίπου 237,5 δισ. ευρώ, έχουν φύγει, αλλά και καταναλωθεί, περίπου 32,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι κατά τη διάρκεια του 2008 -την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν πολύ πιο έντονη διεθνώς και τα ανεξίτηλα σημάδια της δεν είχαν φτάσει στη χώρα μας- περίπου ισάξιο ποσό (31 δισ. ευρώ) είχε εισέλθει στη χώρα μας. Μετά όμως την εξασφάλιση της ρύθμισης - πακέτο από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, τα σενάρια για χρεοκοπία, δέσμευση καταθέσεων και ό,τι αφορά καταστροφικά σενάρια για τη χώρα, έχουν πάρει τέλος. Μάλιστα, μερίδα τραπεζιτών πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψουν καταθέσεις, βοηθώντας παράλληλα τη ρευστότητα των τραπεζών που πλήττονταν από τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η δήλωση Τρισέ ότι, εφόσον οι χώρες εφαρμόζουν πιστά τα προγράμματα σταθεροποίησης των οικονομιών τους, θα απολαύσουν ευνοϊκότερες συνθήκες.

Θετικά

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Β. Μπαλλής, επισημαίνει ότι μετά την απόφαση των «17» του προηγούμενου Σαββάτου, δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις και για την επιστροφή κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα υπό το κράτος του φόβου για αρνητικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και τη σχετική τρομοκρατική φημολογία που υποδαύλισε κινήσεις πανικού. Ο πανικός, σύμφωνα με πηγές από τις ελληνικές τράπεζες, είχε συμπαρασύρει τόσο μεγαλοκαταθέτες που έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όσο και καταθέτες μικρότερων ποσών, οι οποίοι τα τοποθετούσαν στο «σεντούκι».

«Μετά τη συμφωνία των εταίρων μας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής όπου επιτεύχθηκαν και οι τρεις στόχοι της Ελλάδας, δημιουργούνται θετικές επιπτώσεις για σημαντική μείωση των spreads που θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων», τόνισε ο κ. Μπαλλής.

Εμπιστοσύνη 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται ακόμη απόλυτα και πρέπει να πείσουμε ότι θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Η αξιοπιστία χάνεται εύκολα, δήλωσε ο κ. Μπαλλής, κερδίζεται δύσκολα και γι' αυτό, απαιτούνται δείγματα γραφής. Ωστόσο, αν βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες μπορεί να υπάρξει και αναστροφή της κίνησης κεφαλαίων, με την έννοια να δημιουργηθεί εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Και κατέληξε λέγοντας ότι η ύφεση έχει αρνητική επίπτωση στην εγχώρια καταθετική βάση των τραπεζών, ωστόσο τα ποσά των αναλήψεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών είναι σχετικά μικρά, σημείωσε ο κ. Μπαλλής.

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες των τραπεζικών στελεχών και για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου ως προς τις καταθέσεις. Ειδικότερα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι η Σύνοδος Κορυφής που έρχεται, ενδέχεται να διαμορφώσει κλίμα επιστροφής καταθέσεων και συνθήκες για εκτόνωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Πηγή: Ημερησία

Ποιες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο της σύνταξης για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους

Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μία διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Από τη μαζική αυτή αποχώρηση κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.
 
Πηγή: Έθνος

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο.

Η Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών θα έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων

Σε κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων των οφειλετών του Δημοσίου θα μπορεί να προχωράει και η ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών.

Η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού αλλά και ο εισπρακτικός και φορολογικός μηχανισμός όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επιστρατεύσει και τα στελέχη της ειδικής ομάδας στο κυνήγι των οφειλετών και στην είσπραξη των χρεών.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών θα έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει όλα τα αναγκαστικά μέτρα, που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να προχωράει σε κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και συντάξεων (άνω των 1.000 ευρώ) σε βάρος των οφειλετών για να εισπράξει τα ποσά που χρωστούν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «Η χρήση των αναγκαστικών μέτρων εναπόκειται στην κρίση της Ομάδας που μπορεί να λάβει τα δέοντα αναγκαστικά μέτρα είτε καθένα χωριστά, είτε αθροιστικά, κατά την ελεύθερη κρίση της».

Και επειδή η επικεφαλής της ομάδας είναι σύμβουλος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, τα έγγραφα ή οι εντολές που θα εκδίδονται από την ομάδα θα υπογράφονται δεσμευτικά από τα μέλη της ομάδας που είναι εφοριακοί υπάλληλοι.

Στο στόχαστρο της ομάδας κρούσης του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι φορολογούμενοι – οφειλέτες που εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων να χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς και εξειδικευμένες υποθέσεις.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου εκτός από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς απειλούνται με Αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης.

Πηγή: Taxheaven

Κόβουν τις καταναλωτικές δαπάνες έως και 50%

Ένα νέο μοντέλο κατανάλωσης, με κύρια χαρακτηριστικά τη σύνεση ως προς τις αγορές και την αναζήτηση ιδανικής σχέσης ποιότητας-τιμής δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί, έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σημαντικά- σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μάλιστα έως και 50%- επισκέπτονται πολλά καταστήματα προς αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας λύσης, δεν ξοδεύουν περισσότερα από 65 ευρώ κάθε φορά στο σούπερ μάρκετ και νοιώθουν αδύναμοι να καλύψουν το εύρος των αναγκών τους. Τουλάχιστον έτσι "σκιαγραφούνται" μέσα από έρευνες, αλλά και τα λεγόμενα καταναλωτικών οργανώσεων, οι τηλεφωνικές γραμμές των οποίων παίρνουν φωτιά πλέον σε καθημερινή βάση.

"Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει αλλάξει αγοραστικές συνήθειες και στρέφεται σε προϊόντα που προσφέρουν συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας. Όσο όμως η οικονομική κρίση διαρκεί και όσο η οικονομική θέση των ατόμων επιδεινώνεται, τόσο θα παρατηρούμε αγοραστικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται με την τιμή ως μοναδικό κριτήριο επιλογής", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιώργος Μπάλτας, ο οποίος επιμελείται την ετήσια έρευνα καταγραφής στάσεων και συμπεριφορών του καταναλωτή του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ.

Η ανάγκη για φθηνότερες αγορές οδηγεί τους καταναλωτές στο να διερευνούν τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά και προς τούτο επισκέπτονται πολλά καταστήματα σε αναζήτηση της καλύτερης επιλογής.

"Βέβαια, στο εμπόριο", προσθέτει, "η ευκολία πρόσβασης είναι πάντα σπουδαίος παράγοντας και γενικά οι καταναλωτές αποφεύγουν να σπαταλούν χρόνο, κόπο και χρήμα για να προσεγγίσουν πολύ μακρινά γι' αυτούς καταστήματα. Στο πνεύμα αυτό, τα εμπορικά κέντρα και οι τοπικές αγορές προσφέρουν μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε ένα σημείο και έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών".

Στον αντίποδα ο μεγάλος χαμένος της κρίσης είναι αναμφίβολα το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου τα καταστήματα της περιοχής δέχονται επιπρόσθετα και αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υποβάθμιση, το παραεμπόριο και την εγκληματικότητα.

Η καταναλωτική δαπάνη, τώρα, αν και παρουσιάζει τεράστιες διαφορές μεταξύ των ατόμων - λόγω διαφορετικής οικονομικής δύναμης αλλά και προτιμήσεων - έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση, η οποία σε ορισμένους κλάδους υπερβαίνει το 50% σε σύγκριση με τα προ κρίσεως μεγέθη.

"Φυσικά, τα προ κρίσεως μεγέθη", διευκρινίζει o κ. Μπάλτας, "είναι μία επίπλαστη κατάσταση που δεν εξέφραζε την πραγματική οικονομική ισχύ, διότι τότε η δαπάνη τροφοδοτήθηκε από την επιθετική δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών με καταναλωτικά δάνεια και πιστώσεις".

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% όσων ρωτήθηκαν ξοδεύει το πολύ έως 50 ευρώ κάθε φορά που πηγαίνει σούπερ μάρκετ και το μόλις το 12% περισσότερα από 100 ευρώ, με τη μέση δαπάνη να μην ξεπερνά τα 65 ευρώ.

Την ίδια ώρα η κρίση ήρθε να επιβάλλει την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό των αγορών, είτε αφορούν σε διαρκή αγαθά είτε σε βασικά είδη της καθημερινής ζωής. Ασχέτως αν αυτή η συμπεριφορά βεβαίως θεωρείται γνώρισμα του ώριμου καταναλωτή. Η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό του μοντέλου της κατανάλωσης στην Ελλάδα περιγράφοντας με μάλλον μελανά χρώματα την κατάσταση του καταναλωτή σήμερα.

"Η σύνεση ως προς τις επιλογές και τις αγορές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, πιστεύω ότι αποτελεί πια κύριο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή σήμερα", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας πως "χρειάστηκε η κρίση για να αφήσουμε πίσω την καταναλωτική μανία των προηγούμενων ετών, που εν πολλοίς στηρίχθηκε σε δανεισμό".

Ωστόσο, σημειώνει, πως για μια ικανή μερίδα καταναλωτών το διαθέσιμο εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει ούτε βασικές τους ανάγκες και αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

"Σε αντίθεση με το παρελθόν, το 95% όσων απευθύνονται στην ΕΚΠΟΙΖΩ, δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις οφειλές τους, κυρίως προς τις τράπεζες και ζητούν πληροφορίες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Πλέον τα παράπονα ή οι καταγγελίες για θέματα, που άλλοτε κυριαρχούσαν, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα".

Σε ημερήσια βάση, η 'Ενωση δέχεται περισσότερες από 300 τηλεφωνικές κλήσεις, αριθμός πρωτοφανής όπως τον χαρακτηρίζει. "Μας τηλεφωνούν άνθρωποι που το μέσο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 1.600-1.700 ευρώ και συζητώντας μαζί τους, προκειμένου να βρούμε μια λύση για τα ρύθμιση των υπόχρεώσεων τους προς τις τράπεζες, μαθαίνουμε πως έχουν σε διακανονισμό μέχρι και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή τηλεφώνου".

Στο περιβάλλον αυτό, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η αλλαγή νοοτροπίας και για τις επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να βλέπουν τον πελάτη σαν συνεργάτη και να προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης. 'Αλλωστε η προσαρμοστικότητα που θα δείξουν στις νέες συνθήκες μπορεί να κρίνει και την επιβίωσή τους.

"Εν μέσω κρίσης οι καταναλωτές είναι διστακτικοί και επιφυλακτικοί, καθώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν τα χρήματα τους. Επομένως, οι οπορτουνιστικές τακτικές πώλησης που ίσως απέδιδαν την εποχή της μεγάλης (δανειακής) ρευστότητας των νοικοκυριών δεν είναι πλέον αποτελεσματικές", τονίζει ο καθηγητής κ. Γ. Μπάλτας και προσθέτει ότι οι πελάτες θα επιβραβεύσουν τις επιχειρήσεις που θα πιάσουν το μήνυμα της εποχής και θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες.

"Σε ένα περιβάλλον κρίσης", καταλήγει, "οι οργανισμοί που επιβιώνουν είναι εκείνοι που προσαρμόζονται σ' αυτό. Οι περιορισμένοι πόροι μειώνουν τον πληθυσμό των επιχειρηματικών μονάδων, οι αλλαγμένες καταναλωτικές προτιμήσεις ανακατανέμουν τα μερίδια αγοράς και μόνο οι επιχειρήσεις που προσαρμόζονται πολύ καλά στις νέες συνθήκες έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση εισφορών προωθεί το ΙΚΑ

Τη μείωση των «πακέτων» ασφάλισης -και εμμέσως των εισφορών για κάποιες κατηγορίες ασφαλίστρων- με «αντίβαρο» την καθιέρωση της υποχρέωσης όλων των εργοδοτών να υποβάλλουν κάθε μήνα, μαζί με τις πληρωμές των ασφαλίστρων, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για την ασφάλιση του προσωπικού τους, προωθεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Οπως δήλωσε στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος για τη μεγάλη αυτή αλλαγή «συντάσσεται ήδη αναλογιστική μελέτη που θα αποτελέσει τη βάση για την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης». Στόχος είναι, όπως συμπληρώνει, «να απλουστευτεί η διαδικασία βεβαίωσης, καταβολής και ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών».

Συγκυρία

Ο διοικητής χαρακτήρισε ως «συγκυριακή» τη μείωση (περί το 12% στο δίμηνο) των εσόδων από εισφορές αφού προέρχεται από την αύξηση της ανεργίας και τις επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που γίνονται με συμψηφισμό των οφειλών ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Τη μείωση των «πακέτων» ασφάλισης ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «το σημερινό χαώδες σύστημα ασφάλισης, με τα εκατοντάδες ασφαλιστικά πακέτα κάλυψης, δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στον έλεγχο της ασφάλισης, δυσχεραίνει τον έλεγχο και ενισχύει την εισφοροδιαφυγή».

Την «ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη στο Επιμελητήριο. «Ναι, υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση των εισφορών, αλλά, για τους συνεπείς και όσους αξιοποιήσουν την κάρτα εργασίας που θα καθιερώσουμε» απάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε, ακόμη, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και τη σύνδεση της αμοιβής των διοικητών των Ταμείων με τις επιδόσεις τους.

Πηγή: Ημερησία

Γ. Κουτρουμάνης: Μειώνονται 10% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές

Την μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε πρώτη φάση, από το καλοκαίρι του 2011, εξήγγειλε από το βήμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης, ενώ παραδέχτηκε ότι η σφικτή εισοδηματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το πλαφόν που έχει τεθεί για τις αμοιβές των διοικήσεων των ταμείων, αποστερούν την ενασχόληση ικανών στελεχών στο σύστημα.

Ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας, επί της ουσίας, στις αιτιάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. και παράλληλα ότι οι διοικήσεις των Ταμείων επιλέγονται κυρίως με κομματικά κριτήρια, παραδέχτηκε ότι πράγματι οι εισφορές είναι υψηλές εξ αιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής που υπάρχει. Τόνισε, όμως, ότι με το νέο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες αλλά και άλλα νομοθετήματα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης το πρόβλημα θα αμβλυνθεί αισθητά και θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα , είπε χαρακτηριστικά: ''αν όλοι πλήρωναν τις εισφορές τους, θα υπήρχε η δυνατότητα μείωσης τους έως και 30% , χωρίς καμία απώλεια εσόδων. Με τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης , συμπλήρωσε σταδιακά από το καλοκαίρι η μείωση θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση κατά 10%''.

Σε ότι αφορά στις διοικήσεις των Ταμείων ο κ. Κουτρουμάνης, ανέφερε ότι έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά , αλλά συμπλήρωσε ότι με τις πολύ χαμηλές αμοιβές που έχουν νομοθετηθεί υπάρχει απροθυμία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν μόνο με 25 υποψηφιότητες για την ανάληψη των διοικήσεων 13 Ταμείων.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε , λεπτομερώς στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, που έχουν αποδώσει όπως είπε καρπούς τόσο στον ασφαλιστικό τομέα, όσο και στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης , επισημαίνοντας ότι η λύση στο ασφαλιστικό δεν είναι μια, αλλά απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις. Τέλος, διευκρίνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης ήταν αναγκαίες και όχι αποτέλεσμα πιέσεων από την Τρόικα, αλλά η κρίση κατέστησε αναγκαία την άμεση και όχι τη σταδιακή εφαρμογή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες ύφεσης υπονομεύουν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την υγεία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και η επακόλουθη εκτόξευση της ανεργίας από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, σημαίνει αντίστοιχες απώλειες για τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΑΕΕ.

''Όσο θα συνεχίσουν να μπαίνουν λουκέτα στις επιχειρήσεις, τόσο λιγότερα θα γίνονται τα έσοδα των ταμείων. Όσο η αγορά θα παραμένει παγωμένη, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα καταφεύγουν στην εισφοροδιαφυγή, όχι από επιλογή αλλά αναγκαστικά, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Επομένως, η επιστροφή σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα σήμερα, για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων'' σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι επιπλέον θα απαιτηθούν ριζικές παρεμβάσεις, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους υγιείς βάσεις και να πάψει να αποτελεί μονίμως μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Μίχαλος , έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις από το επιμελητήριο όπως:

-Ορθολογική και συστηματική αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Με διαφάνεια, με σχέδιο και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται προφανώς ικανές διοικήσεις. Χρειάζονται άνθρωποι που διαθέτουν γνώση της αγοράς, κατάρτιση και εμπειρία, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτή την ευθύνη.

-Αποτελεσματικό μηχανισμός ελέγχου, λογοδοσίας, αξιολόγησης και κινήτρων. Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να αξιολογούνται με κριτήριο τις επιδόσεις τους και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Κατά την επιλογή των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων τον κύριο λόγο θα πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι τοποθετήσεις προσώπων με κομματικά ή άλλου είδους κριτήρια, που δεν σχετίζονται με αντικειμενικές και αποδεδειγμένες ικανότητες διοίκησης, θα πρέπει να πάψουν.

- Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή αλλά ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρείται ένα μέτρο αναγκαίο, προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, να ξεπαγώσουν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η απασχόληση, ιδιαίτερα στους νέους.
Τέλος σημειώθηκε ότι και στο ασφαλιστικό, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας μας, θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τα τελευταία τριάντα χρόνια ''διότι παρά τα όποια θετικά βήματα, έχουμε ακόμη να διανύουμε πολύ δρόμο μέχρι το στόχο ενός υγιούς, βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ

Με υπογραφή λογιστή η νέα διαδικασία αυτοελέγχου

Σε λογιστή για να υπογράψει τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να απευθυνθούν φέτος όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία «αυτοελέγχου» προκειμένου να περαιώσουν τη χρήση του 2010 και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημ. Κουσελά, από φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ των ατομικών επιχειρήσεων, που περαιώνουν τις υποθέσεις τους με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου», καθώς και όλων των εταιρειών υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτέχνη.

Μείωση ορίων

Για τους επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν υπάγονται στον «αυτοέλεγχο» προβλέπεται μείωση των ορίων των ακαθαρίστων εσόδων πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ από λογιστές.

Σύμφωνα, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, η υπογραφή δηλώσεων από λογιστές - φοροτέχνες είναι υποχρεωτική:

1. Για όσους επιτηδευματίες ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοελέγχου». Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα περαίωσης με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου» έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που το 2010 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ το 2010. Με το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει φρένο στις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν στο έντυπο Ε3 πολλοί επιτηδευματίες προκειμένου να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Ωστόσο η απόφαση αυτή θίγει μικρο-επιτηδευματίες αλλά και μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι καθώς εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν την αυτοπεραίωση θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 100 - 150 ευρώ σε λογιστή για να ελέγξει τη δήλωσή τους.

2. Για όλες τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, τις συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και τις κοινοπραξίες για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

3. Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας για κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα πάνω από:
100.000 ευρώ (από τις 300.000 ευρώ) για τις εμπορικές και τις μεικτές επιχειρήσεις
50.000 ευρώ (από τις 150.000 ευρώ) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Απαλλαγή από την υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό ισχύει για κάθε εμπορική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ καθώς για κάθε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο τζίρο μέχρι 50.000 ευρώ, μόνο εφόσον αποφασίζει μη υπαγωγή στη διαδικασία του «αυτοελέγχου» του ν. 3296/2004.

4. Οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν από τη διαχειριστική περίοδο 2010 (οικονομικό έτος 2011), δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 4 Απριλίου 2011.

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μείωση των ορίων των ακαθάριστων εσόδων για την υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων από Λογιστή Φοροτεχνικό

Με την ΠΟΛ.1008/19.1.2010 μειώθηκαν τα όρια των ακαθαρίστων εσόδων με βάση τα οποία υπάρχει η υποχρέωση από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, με την υπογραφή Λογιστή Φοροτεχνικού.

Σύμφωνα με την απόφαση, υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή Φοροτεχνικό όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές των εμπορικών ή μικτών επιχειρήσεων εφόσον  τα ακαθάριστά έσοδα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσίας καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών εφόσον, τα έσοδα ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Ερχεται άμεσα νέο κύμα πτωχεύσεων στις μικρομεσαίες και αύξηση ανεργίας

Τι αποκαλύπτει η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform για την Ελλάδα

Κατακόρυφη αύξηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας αναμένεται φέτος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες χτυπήθηκαν με διαφορά φάσης σχεδόν δύο ετών από την πιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», μόνο στα πρωτοδικεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις για υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ ο τζίρος στην αγορά μειώνεται και οι επισφάλειες των επιχειρήσεων αυξάνονται. Το 2010 είχαν καταγραφεί 355 πτωχεύσεις, βάσει στοιχείων της ICAP.

Επίσης, η ετήσια μελέτη της γερμανικής Creditreform, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα κατά αποκλειστικότητα από την ICAP, δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες: «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο των υπηρεσιών.

Σήμερα ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2010 ήταν ίδιος με εκείνον του 2009. Σύμφωνα με την ICAP, αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, τα λουκέτα στην Ελλάδα αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που στο σύνολό τους δεν υπάγονται εύκολα στη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά προχωρούν ως επί το πλείστον σε εθελοντικό τερματισμό των εργασιών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Δεύτερον, τα δύσκολα για τις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει η συνεχής και σε ανησυχητικό βαθμό αύξηση των επισφαλειών.

Δυσμενείς προβλέψεις

Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ICAP, επισημαίνει ότι «οι καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010 είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση. Συνεπώς, πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε παύση λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ως πτωχευμένες. Επιπλέον, τα ποσοστά ασυνέπειας (επισφάλειες) των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζουν σημαντική αύξηση κατά 32% το 2010 σε σχέση με το 2009, φτάνοντας στο 6,10% έναντι 4,65% το 2009. Η τάση αυτή, δηλαδή η αύξηση της ασυνέπειας, αναμένεται να συνεχιστεί και σύμφωνα με μελέτες της ICAP εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επίπεδα της τάξης ίσως και πάνω από 8% για το 2011».

Η πτωτική αυτή τάση του κύκλου εργασιών και των κερδών συνεχίστηκε και το 2010, αφού, με βάση τις πρώτες ενδείξεις (από δείγμα 1.050 εταιρειών με ισολογισμούς που λήγουν στις 30.6.2010), οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,5%, ενώ η κερδοφορία συρρικνώθηκε και πάλι κατά 57%.

«Με βάση τις εξελίξεις αυτές, είναι δεδομένο ότι οι επισφάλειες για ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών πιθανότατα θα επιδεινωθεί», σημειώνει ο κ. Εφραιμίδης.

Στην Ευρώπη, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικών πτωχεύσεων (37,6% το 2010 έναντι 37,2% το 2009). Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τη χρονιά που μας πέρασε «χτυπήθηκαν» περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπόρεσαν να επωφεληθούν λιγότερο από την οικονομική ανάκαμψη.

Οι ΗΠΑ «ζηλεύουν» την Ευρώπη

Στη Δυτική Ευρώπη ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2010 μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια (175.677, δηλαδή μόλις 1,4% χαμηλότερα από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009). Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «ζηλέψουν» αυτήν τη στιγμή την Ευρώπη, μια και η οικονομία τους με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ δεν δείχνει να μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Τα σημάδια είναι αρνητικά και όσον αφορά στην ανεργία, με τους ανέργους να έχουν φτάσει συνολικά τα 8,4 εκατομμύρια, στη χειρότερη απ' ό,τι φαίνεται κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ' όλα αυτά, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για τις εταιρικές πτωχεύσεις απ' όσο αυτές σε ιδιωτικό επίπεδο. Ετσι σημειώθηκε πτώση των πτωχεύσεων κατά 5,8%, καθώς το 2010 πτώχευσαν 57.300 επιχειρήσεις έναντι 60.800 το 2009. Παρά τη βελτίωση αυτή, όμως, ο απόλυτος αριθμός παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα. Σαν βασικότερα δομικά προβλήματα, αίτια της κρίσης, ξεχωρίζουμε την καθοδική πορεία της βιομηχανίας και των κατασκευών, αλλά και τη δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες λόγω της διστακτικότητας των τραπεζών.


Πηγή Καθημερινή

Eως 20% μειώθηκαν οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας

ΠTΩΣH των ενοικίων της τάξεως του 20% σε όλες τις μεγάλες περιοχές στέγασης γραφείων της Αθήνας καταγράφει η εταιρία Δανός σε έρευνά της για την κτηματαγορά επαγγελματικών χώρων. Η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας και του δημοσίου ελλείμματος προκαλούν μετακομίσεις και επαναδιαπραγματεύσεις των συμβολαίων ασκώντας πιέσεις στα ενοίκια.

Η μείωση των ενοικίων αποτελεί κυρίως συνέπεια της χαμηλής ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα από τα τέλη του 2009. Η μέγιστη αρνητική καμπή που παρατηρείται σε όλους τους δείκτες αγγίζει και τις μισθώσεις των ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα μείωση της τάξεως του 17% κατέγραψαν οι μισθώσεις ακινήτων επαγγελματικών χώρων, σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας το 2010 καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 μειώθηκαν στα 280 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο από τα 336 ευρώ του 2009.

Συνολικά οι χώροι στέγασης γραφείων στην Αθήνα άγγιξαν τα 40.500 τετραγωνικά μέτρα καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 32% σε σχέση με το 2009 που έφτασαν τα 59.660 τετραγωνικά μέτρα. Κύρια αιτία της πτώσης αποτελεί το γεγονός ότι οι ενοικιαστές επαναδιαπραγματεύθηκαν τα υπάρχοντα συμβόλαιά τους με στόχο περισσότερο φιλικούς όρους σε μειωμένο χώρο. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες, οι οποίες σχεδίαζαν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να καταλάβουν περισσότερο χώρο, «πάγωσαν» τα σχέδιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η συνολική διαθεσιμότητα χώρων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ωστόσο πολύ λίγα νέα κτίρια χτίζονται. Στην πραγματικότητα, η διαθεσιμότητα έπεσε στα 20.000 τετραγωνικά μέτρα από τα 58.000 τετραγωνικά μέτρα το 2009. Στις περισσότερες περιπτώσεις νέα κτίρια παραμένουν ανεκμετάλλευτα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του ποσοστού των κενών χώρων (16,5% κατά το 2010 από 12,1% το 2009) το οποίο είναι ήδη αυξημένο από τον συνολικό χώρο που απελευθερώνεται εξαιτίας της συρρίκνωσης των εταιριών.

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκε κατά 12,4% και ο όγκος υπό κατασκευή των τετραγωνικών μέτρων μειώθηκε αντίστοιχα κατά 35%. Oπως υποδεικνύουν τα στοιχεία οι κατασκευαστές φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να ενοικιάσουν ή να πουλήσουν μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια με αποτέλεσμα να καθυστερούν νέες κατασκευές, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Νέα κατασκευαστικά σχέδια δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με φιλικούς όρους.

Ο όγκος των επενδύσεων μειώθηκε δραματικά στα 31 εκατ. ευρώ κατά το έτος 2010 από 196 εκατ. ευρώ το 2009 (πτώση της τάξεως του 84%). Κύρια αιτία για τη μειωμένη επενδυτική τάση αποτελεί η αβεβαιότητα, απόρροια της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδοτήσεων.
Η εξαιρετικά αδύναμη επενδυτική ικανότητα στην αγορά αντικατοπτρίζεται στην ανάδυση των καθαρών αποδόσεων των ακινήτων. Παρόλο που οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές μεταξύ του 2008 και του 2009, μεγάλη αύξηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2010. Μέχρι το τέλος του χρόνου έφτασαν στο 7% σε σύγκριση με το 6,5% που καταγράφηκε το 2009 ενώ αναμένεται και περαιτέρω αύξηση κατά το 2011.

Πηγή Express

Φοροεπιδρομή για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους

Εκτακτη εισφορά από τους έχοντες, μείωση φοροαπαλλαγών από τους έχοντες και μη, νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και κατάργηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνει η δεξαμενή των νέων μέτρων που επεξεργάζεται ήδη το οικονομικό επιτελείο κάτω από την πίεση της τρόικας αλλά και της κατάρρευσης των εσόδων

Το μενού περιλαμβάνει ακόμη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σαρωτική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της τέταρτης επικαιροποίησης του μνημονίου και μετά την κατάρρευση των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται και πάλι μπροστά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων αν επιθυμεί να παραμείνει ο προϋπολογισμός το διεθνές «πάσο» για την περαιτέρω δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ηδη η απόκλιση του 1,1 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε μόλις σε διάστημα δύο μηνών, επανέφερε στο τραπέζι μέτρα που μέχρι σήμερα είχαν σαφώς αποκλεισθεί, όπως η έκτακτη εισφορά από τα υψηλά εισοδήματα αλλά και μία ακόμη (πόσες άραγε;) αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ. Κοντά σε αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται επίσης η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που πολλοί είχαν προτείνει αλλά ουδείς τόλμησε ποτέ να εφαρμόσει, εξαιτίας του πολιτικού κόστους.

Ο καμβάς των μέτρων περιλαμβάνει ακόμη την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, τη σαρωτική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και ένα άνευ προηγουμένου μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, που δεν σχετίζονται ούτε με κοινωνικά αλλά ούτε και με αναπτυξιακά κριτήρια.

Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα έχει ξεκινήσει για τον σκοπό αυτό πυρετός συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τα μέτρα να αποφασισθούν τα ταχύτερο δυνατόν και να είναι απολύτως ποσοστικοποιημένα έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και λανθασμένες προβλέψεις, όπως αυτές που οδήγησαν στη μεγάλη απόκλιση των εσόδων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.


Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
1. Την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στους «πλούσιους» φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για την προσφιλέστερη μέθοδο συγκέντρωσης ζεστού χρήματος, καθώς ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης είναι πανεύκολος και η διαδικασία είσπραξης του φόρου ταχύτατη, χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες παρενέργειες.

2. Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος υπουργός που... τόλμησε να προτείνει αλλά και να θεσμοθετήσει το μέτρο ήταν ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θεωρούσε απαράδεκτη τη «στοίχιση» πίσω ή γύρω από το αφορολόγητο των 12.000, όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ανεξαιρέτως των εισοδημάτων τους.
Το μέτρο ψηφίστηκε κανονικά από τη Βουλή, δεν πρόλαβε όμως να εφαρμοσθεί καθώς ο διάδοχος του κ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έσπευσε να το καταργήσει εξαιτίας του πολιτικού κόστους που αυτό επέφερε. Σήμερα το μέτρο προβάλλει ως απαραίτητη προϋπόθεση εξορθολογισμού της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και το υπουργείο Οικονομικών, εσόδων πιεζόντων, εμφανίζεται αρκετά αποφασισμένο για την εφαρμογή του.

3. Τη νέα αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Οι εμπνευστές του μέτρου διακατέχονται από τη γνωστή νοοτροπία ότι τα προσκομμένα έσοδα είναι πάντα ευθέως ανάλογα με την αύξηση του φορολογικών συντελεστών. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, η τρόικα πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σίγουρα σε αύξηση των εσόδων, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.
Βεβαίως η πρόταση έχει να κάνει με τη μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή - που από την 1-1-2011 είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα - στον υψηλό συντελεστή 23%. Εξετάζεται επίσης η κατάργηση της εφαρμογής συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό κόστος του ελληνικού Δημοσίου από τις ειδικές απαλλαγές στον ΦΠΑ ανέρχεται στα 564,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο 280,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τα βιβλία, τα περιοδικά, τα θέατρα και τις εφημερίδες το κόστος του Δημοσίου φθάνει τα 59 εκατ. ευρώ.


4. Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό έγιναν προφανείς από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η εκκρεμότητα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις περιοχές του Ψυχικού και της Φιλοθέης, ύστερα από τη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές αυξήθηκαν μέχρι και 60%, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τις πραγματικές τιμές πώλησης. Παράλληλα, με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μελετούνται επίσης και γενικότερες αλλαγές στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 400.000 ευρώ στις 350.000 ευρώ και η μερική αναπροσαρμογή των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια

5. Την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο, που αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου. Από τον Οκτώβριο του 2011 όλοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 0,021 ευρώ στα 0,39 ευρώ για να εξισωθεί με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης.

6. Τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Θέμα χιλιοειπωμένο και χιλιοεξετασμένο, πλην όμως επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η τρόικα επιμένει ότι η εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει την πραγματική μεταβίβαση εκτάσεων του Δημοσίου σε νομείς που χρησιμοποιούν για χρόνια την καταπατημένη έκταση ως πρώτη κατοικία! Δικαίωμα εξαγοράς θα έχουν επίσης και οι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, καταβάλλοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.

7. Την εξέταση όλων των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, με στόχο να καταργηθούν εκείνες που δεν δικαιολογούνται με κοινωνικά η αναπτυξιακά κριτήρια. Πρόκειται για περισσότερες από 900 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι και έχουν να κάνουν με έκπτωση για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής, ακόμη και για καταναλωτικές δαπάνες.

Το εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς από τη μία πλευρά απαιτείται ένα νέο απόλυτα στοχευμένο σύστημα φοροαπαλλαγών και από την άλλη πρέπει πάση θυσία να περιορισθεί η απώλεια στα κρατικά έσοδα που, με το ισχύον σύστημα, προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Ενα σύστημα, το οποίο - άλλωστε - βρίθει στρεβλώσεων, καθώς το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν και εμφανίζουν υψηλές δαπάνες και αποκομίζουν υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημά τους. Στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 4.000 ευρώ.

Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο. Παρά ταύτα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα είναι μεγάλο ατόπημα εάν καταργηθούν κάποιες δίκαιες φοροαπαλλαγές προκειμένου να ισοφαριστεί η αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

8. Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών. Τα μέχρι στιγμής σχέδια για την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού δεν «σηκώθηκαν» ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων, εξαιτίας του φόβου της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για διεξαγωγή λευκής απεργίας από την πλευρά των εφοριακών. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα προβάλλει η μηδέποτε εκτελεσθείσα εντολή του πρόσφατα παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλου, για μετακίνηση όλων των υπαλλήλων της εφορίας Κορίνθου.

Πράγματι, σε ξαφνική επίσκεψή του στην εφορία της επαρχίας, ο κ. Γεωργακόπουλος έδωσε εντολή να μετακινηθούν άμεσα οι υπάλληλοι προκειμένου να παύσουν οι βλαβερές προσωπικές συναλλαγές που δημιουργούνται συχνά μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Η εντολή ουδέποτε εκτελέστηκε...

Πηγή: Κέρδος