Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Με υπογραφή λογιστή η νέα διαδικασία αυτοελέγχου

Σε λογιστή για να υπογράψει τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να απευθυνθούν φέτος όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία «αυτοελέγχου» προκειμένου να περαιώσουν τη χρήση του 2010 και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημ. Κουσελά, από φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ των ατομικών επιχειρήσεων, που περαιώνουν τις υποθέσεις τους με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου», καθώς και όλων των εταιρειών υπογράφονται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτέχνη.

Μείωση ορίων

Για τους επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν υπάγονται στον «αυτοέλεγχο» προβλέπεται μείωση των ορίων των ακαθαρίστων εσόδων πάνω από τα οποία καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ από λογιστές.

Σύμφωνα, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, η υπογραφή δηλώσεων από λογιστές - φοροτέχνες είναι υποχρεωτική:

1. Για όσους επιτηδευματίες ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοελέγχου». Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα περαίωσης με τη διαδικασία του «αυτοελέγχου» έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που το 2010 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ το 2010. Με το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει φρένο στις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν στο έντυπο Ε3 πολλοί επιτηδευματίες προκειμένου να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Ωστόσο η απόφαση αυτή θίγει μικρο-επιτηδευματίες αλλά και μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι καθώς εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν την αυτοπεραίωση θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 100 - 150 ευρώ σε λογιστή για να ελέγξει τη δήλωσή τους.

2. Για όλες τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, τις συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και τις κοινοπραξίες για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

3. Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας για κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα πάνω από:
100.000 ευρώ (από τις 300.000 ευρώ) για τις εμπορικές και τις μεικτές επιχειρήσεις
50.000 ευρώ (από τις 150.000 ευρώ) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Απαλλαγή από την υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό ισχύει για κάθε εμπορική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ καθώς για κάθε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο τζίρο μέχρι 50.000 ευρώ, μόνο εφόσον αποφασίζει μη υπαγωγή στη διαδικασία του «αυτοελέγχου» του ν. 3296/2004.

4. Οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν από τη διαχειριστική περίοδο 2010 (οικονομικό έτος 2011), δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 4 Απριλίου 2011.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: