Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι 15 κωδικοί με τα περισσότερα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

Στα σημεία της φορολογικής δήλωσης που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν, τις κατοικίες, τις δαπάνες που περιορίζουν τον τελικό φόρο «σκοντάφτουν» κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι. Πρόκειται, για 15 κωδικούς του εντύπου Ε1 όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, και στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τη δήλωση τους και να μην κληθούν εκ νέου από την Εφορία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισε λάθη σε 120.482 δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2010 και κατέγραψε τα 15 σημεία- «παγίδες»:

1 Οι έγγαμοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ της συζύγου, εφόσον αυτή διαθέτει. Σε καμία περίπτωση προκειμένου για έγγαμη δεν θα αναγράφεται στο τετραγωνίδιο αυτό ο ΑΦΜ του συζύγου της.

2 Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Η εν διαστάσει σύζυγος στη δήλωσή της πρέπει να αναγράφει μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Πριν από την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους πρώην συζύγους, λόγω της διάστασης, πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή από αυτούς δήλωσης διακοπής των σχέσεων στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Σε 7.771 δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 δεν είχε διαγραφεί ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου στις περιπτώσεις υποβολής χωριστών δηλώσεων λόγω διάστασης των συζύγων.

3 Συμπληρώνονται τα στοιχεία εκπροσώπου (κηδεμόνα, αντιπροσώπου, προσωρινού διαχειριστή, αντικλήτου) στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο της ΔΟΥ. Το λάθος αυτό παρατηρήθηκε σε 9.428 δηλώσεις του 2010.

4 Υποβάλλεται η δήλωση από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή στο Μητρώο της εφορίας δήλωσης σχέσεων μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου. Το λάθος αυτό έκαναν 6.263 φορολογούμενοι.

5 Ναυτικοί δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς να έχουν συμπληρώσει το «Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο» προκειμένου να διενεργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των ναυτικών. Η παράλειψη αυτή εντοπίστηκε σε 6.409 δηλώσεις.

6 Αναγράφονται καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα. Το λάθος αυτό έκαναν 5.462 φορολογούμενοι.

7 Δηλώνονται δαπάνες για επισκευή και συντήρηση ακινήτων χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα. Αυτό εντοπίστηκε σε 4.566 δηλώσεις.

8 Δεν συμπληρώνεται η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ αναγράφονται τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες). Το λάθος αυτό εμφάνισαν 10.087 δηλώσεις του 2010. Σημειώνεται ότι στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 γράφονται τα στοιχεία για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για ιδιοκατοικημένη ή μισθούμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία και ως δύο δευτερεύουσες κατοικίες.

9 Συμπληρώνονται τόκοι στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία στον πίνακα δαπανών και το ποσό αυτό δεν μεταφέρεται στον πίνακα των τεκμηρίων. Το λάθος αυτό έκαναν το 2010 κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης 17.879 φορολογούμενοι.

10 Στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο. Στην ένδειξη 9 αναγράφονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους (υποπερίπτωση δ).

11 Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Αυτό έγινε σε 25.544 δηλώσεις. Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5%.

12 Δεν συμπληρώνονται σωστά οι φόροι που παρακρατήθηκαν στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι οι φόροι που παρακρατήθηκαν δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

13 Αν κατά τη διάρκεια του έτους 2010 καταβλήθηκαν τόκοι για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών, το ποσό αυτών των τόκων πρέπει να γραφεί στους κωδικούς 727-728. Στο ποσό των τόκων αυτών, πρέπει να προστεθούν και οι δεδουλευμένοι τόκοι με το χρεολύσιο που καταβλήθηκαν, μέσα στο έτος 2010, για την εξόφληση στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

14 Στους κωδικούς 727-728, πρέπει να γραφούν και οι τόκοι υπερημερίας που τυχόν καταβλήθηκαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, καθώς και χρεώσεων μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών κατά το έτος 2010. Επίσης στους κωδικούς αυτούς πρέπει να γραφεί το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε το 2010 για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε με εξαίρεση τα ποσά δανείων που χορηγήθηκαν προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες των οποίων ο υπόχρεος είναι μέλος ή μέτοχος.

15 Σε 27.073 δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

Σταγαστικά δάνεια

Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 αντίστοιχα, για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας τους.

Εισοδήματα

Δεν συμπληρώνονται σωστά οι φόροι που παρακρατήθηκαν στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι οι φόροι που παρακρατήθηκαν δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

Κέρδη

Αναγράφονται καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: