Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος

Τι προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος
Φοροαπαλλαγές για 6 χρόνια, επιχορηγήσεις κεφαλαίου και ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ για τη ρευστότητα στην αγορά

Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, έξι χρόνια για τις επιχειρήσεις (και οχτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις) και στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου με την δημόσια δανειοδότηση να χορηγείται με μηδενικό επιτόκιο είναι τα δύο βασικά σημεία επανεκκίνησης της οικονομίας με τον νέο επενδυτικό νόμο που παρουσίασε πριν απο λόγο στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης.

Επίσης, ο νέος επενδυτικός νόμος περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) και ενεργοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ετήσιος και συγκεκριμένος Προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων που θα καθορίζει το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Οι φοροαπαλλαγές θα είναι πάντοτε τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Συγχρόνως θα υλοποιούνται οι συμβάσεις του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες.

3. Οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.

4. Θα ακολουθεί αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης.

Ο νέος επενδυτικός νόμος χωρίζεται σε τέσσερις κατευθύνσεις: νεανική επιχειρηματικότητα, μεγάλα επενδυτικά σχέδια, επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.

Χρυσοχοίδης: «Απάντηση στην κρίση, ανάπτυξη στην πράξη»

«Ο νέος νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων: Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων ενισχύουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, στηρίζουν την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη ενω τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση» είπε μεταξύ αλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοπντας το νέο Επενδυτικό Νόμο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «με το νέο Επενδυτικό Νόμο αφήνουμε πίσω την ξεπερασμένη πολιτική των επιχορηγήσεων και εστιάζουμε στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά δάνεια, ενώ οι ενισχύσεις κεφαλαίου περιορίζονται σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες».

Πηγή Το Βήμα

Απολύσεις νέων χωρίς αποζημίωση

Απολύσεις νέων χωρίς αποζημίωση

Τη δυνατότητα να απολύουν νέους και πρωτοδιόριστους χωρίς ή με ελάχιστη αποζημίωση, αποκτούν οι επιχειρήσεις με νομοθετική διάταξη που κατατίθεται στη Βουλή. Εργαζόμενοι με προϋπηρεσία μικρότερη του ενός έτους στον ίδιο εργοδότη, θα μπορούν να απομακρύνονται χωρίς αποζημίωση. «Ψαλίδι» 50% και στην αποζημίωση όσων απασχολούνται για έως και δύο χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική διάταξη, επέρχονται δύο βασικές αλλαγές:

•    Όσοι εργάζονται έως και ένα έτος στον ίδιο εργοδότη, θα μπορούν να απολύονται χωρίς αποζημίωση. Με το ισχύον καθεστώς, όσοι έχουν συμπληρώσει δύο μήνες, δικαιούνται έναν μήνα αποζημίωσης ενώ σε περίπτωση που υπάρξει γραπτή προειδοποίηση του εργαζόμενου από τον εργοδότη μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα από την απομάκρυνση, η αποζημίωση ορίζεται στο μισό μηνιάτικο

•    Όσοι εργάζονται από ένα έως δύο έτη στον ίδιο εργοδότη, με το ισχύον καθεστώς δικαιούνται δύο μήνες αποζημίωση ενώ σε περίπτωση προειδοποίησης (πρέπει να γίνει δύο μήνες πριν την απομάκρυνση) η αποζημίωση περιορίζεται στο μισό μηνιάτικο. Με τη νέα διάταξη, η αποζημίωση σε περίπτωση που δεν υπάρξει προειδοποίηση, θα πέσει από τους δύο μισθούς στον έναν ενώ αν υπάρξει προειδοποίηση (η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα αντί για δύο) η αποζημίωση θα μειώνεται ακόμη περισσότερο στον μισό μισθό.

Πηγή: enet.gr

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

Λουκέτο σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ξεκινώντας από αυτές που εντάχθηκαν στο έλλειμμα, νέα εκτεταμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά και στα βαρέα με παράθυρο για «προσαρμογές» στις βασικές συντάξεις, παρακράτηση μέρους του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο για περίπτωση αστοχίας, ολική αναμόρφωση του μισθολογίου και της κατανομής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και «μαχαίρι» σε οικογενειακές παροχές και επιδόματα ανεργίας, αλλά και νέα αύξηση έμμεσων φόρων σε αναψυκτικά και ΦΠΑ το 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο Μνημόνιο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Εγκρίθηκε από την τρόικα, η οποία θα προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, επιφυλάσσοντας θετικά σχόλια και εύσημα. Βασική επισήμανση είναι η «απόκλιση περίπου 4 δισ. ευρώ στα έσοδα λόγω της ύφεσης και της υφιστάμενης αδυναμίας στην είσπραξη φόρων».
Ωστόσο, η αναθεωρημένη μορφή του Μνημονίου περιλαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα ή διευκρινίσεις για δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και αποκαλύπτουν νέες παρεμβάσεις.
Η σημαντικότερη σε αξία, που δεν ορίζεται όμως με σαφήνεια, είναι τα μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ που θα «διευκρινιστούν» τον Μάρτιο διά νόμου. Θα πρέπει να υλοποιηθούν την περίοδο 2012-14. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, θα περιλαμβάνουν σχέδια αναδιάρθρωσης για τις μεγάλες και ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα, νέα φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο μισθολόγιο του Δημοσίου και μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Οσο για τα μέτρα που «αποκαλύπτει» το αναθεωρημένο Μνημόνιο είναι:
Οι ΔΕΚΟ
**Μέσα στο 2011 η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει «σε κλείσιμο των μη βιώσιμων». Οπως αναφέρεται, προτεραιότητα θα δοθεί σε 17 ΔΕΚΟ και φορείς που έβαλε πρόσφατα η Eurostat.

**Με νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% ο βασικός μισθός στις ΔΕΚΟ και θα περιοριστούν τα επιδόματα στο 10% του βασικού μισθού κατά μέσο όρο.

**Τα εισιτήρια θα αυξηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τουλάχιστον 30%, ενώ υπήρξε δέσμευση και για την αύξηση «άλλων δασμών».

**Θεσπίζονται από το 2011 οικογενειακά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ από το 2012 έρχονται επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.
Οι συντάξεις

**Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από το νόμο 3863/2010» αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις θα υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-10. Η αναθεώρηση θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

**Οι αναφορές για τις επικουρικές συντάξεις είναι σαφείς. Θεσπίζεται «νέο επικουρικό σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία». Η κυβέρνηση «παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή».
Θα υλοποιήσει «σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης». Οπως αναφέρεται, η αναθεώρηση θα πρέπει να πετύχει τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2012 και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών συντάξεων μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση του δευτερευουσών (επικουρικών) συντάξεων θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Τα βαρέα

***Το επόμενο καλοκαίρι θα αναθεωρήσει και τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ώστε να καλύπτει «όχι παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού». Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί σε όλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζομένους.

***Το 2011 η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και νομοθεσία που καθιερώνει ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που καλύπτει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα και εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής αναμόρφωσης της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων του δημόσιου τομέα.

***Το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο θα αποδεσμεύει κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους) αντί για το 1/12. Το «απόθεμα» δεν θα αποδεσμευθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μπορεί να ακυρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών αν το έλλειμμα δεν μειώνεται.

**Οσο για το 2012 προβλέπονται μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του ΦΠΑ.

**Το 2012 θα συνεχιστεί το πάγωμα των συντάξεων με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού (λόγω ύφεσης) θα μειωθούν ανάλογα...

**Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε δέσμευση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

**Θα υιοθετήσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες.

**Διά νόμου θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην παροχή υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες. Κάθε φορέας ο οποίος πληροί σαφώς διατυπωμένα κριτήρια, που αφορούν την επαγγελματική ικανότητα, θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά.*

Πηγή: enet.gr

Απόσυρση Ι.Χ., ΦΠΑ από 11% σε 13%, διαγραφή 24 δισ. ληξιπρόθεσμων

Απόσυρση Ι.Χ., ΦΠΑ από 11% σε 13%, διαγραφή 24 δισ. ληξιπρόθεσμων

Νέα απόσυρση αυτοκινήτων για να τονωθεί η αγορά, μαζί με μειώσεις του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα, αλλαγή του φόρου στα τσιγάρα, ρύθμιση για χαμηλότερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μικρούς καταναλωτές, αύξηση ΦΠΑ, αναστολή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία και διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 24 δισ. ευρώ, είναι μερικά από τα μέτρα του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» θα συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος:

* Φέρνει νέα απόσυρση, ανάλογη με αυτή που είχε γίνει το 2008. Δίδεται κίνητρο για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας. Το μέτρο ισχύει έως το τέλος του 2011. Αφορά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν από το τέλος του 2008. Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ, κυλινδρισμού από 901 μέχρι και 1.400 κυβικά εκατοστά, μέχρι και 8.000 ευρώ, από 1.401 μέχρι και 1.600 κυβικά εκατοστά, μέχρι και 11.000 ευρώ. Και από 1.601 μέχρι και 2.000 μέχρι και 14.000 ευρώ.

* Θεσπίζει αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ έως το τέλος του 2012.

* Αλλάζει ξανά τον φόρο στα τσιγάρα. Μειώνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65%, με παράλληλη αύξηση του πάγιου στοιχείου από το 10% στο 15%, ο αναλογικός μειώνεται από 58,4 σε 52,4%. Επανακαθορίζεται το μήκος των τσιγάρων που λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου.

* Αυξάνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και μειώνει τον ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

* Αλλάζει το σύστημα διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης. Θεσπίζονται πρόστιμα σε βάρος των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης όταν δεν καταχωρίζουν ή καταχωρίζουν εκπρόθεσμα ανακριβείς συναλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα. Το πρόστιμα είναι ίσο με το πενταπλάσιο της διαφοράς των συντελεστών μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Αν υπάρξει δεύτερη παράβαση, ο διακινητής διαγράφεται από το μητρώο.

* Θεσπίζει «αλχημεία» που περιορίζει για λίγους μήνες την αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μόνο στο 2-3% για όσους κάνουν μικρές καταναλώσεις, μέσω μείωσης των φόρων, ως αντιστάθμισμα των υψηλότερων χρεώσεων (μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh). Αυξάνει τα επιχειρηματικά τιμολόγια, εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και φέρει πλήρη απαλλαγή από το φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.

** Μεταθέτει την έναρξης επιβολής του ειδικού φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (20%) από το 2013, ενώ ήταν να επιβληθεί από την 1η Ιουλίου του 2010.

** Γίνεται διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτης είσπραξης. Υπολογίζονται στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 24 δισ. ευρώ...

** Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2011 η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρο σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (κληρομομιών, γονικών παροχών κ.λπ.).

Πηγή: enet.gr

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Οι 10 αλλαγές στα εργασιακά

Οι 10 αλλαγές στα εργασιακά

Με βασικό περιορισμό, οι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών,  από την αρχή του 2011, βάσει του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Το τελικό σχέδιο, στις βασικές του αρχές έχει την καταρχήν έγκριση της Τρόικας, όμως, κυβερνητικά στελέχη, αργά χθες, το βράδυ, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την τελική ψήφιση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή.

Οι ειδικές αυτές συμβάσεις, θα έχουν διάρκεια έως και δύο χρόνια, ενώ δεν θα προβλέπονται συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να επικαλούνται οι επιχειρήσεις. Βέβαια, προκειμένου να υπογράψουν τις συμβάσεις, οι εργοδότες θα καταθέτουν στο Συμβούλιο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας μια οικονομική έκθεση – τεκμηρίωση, χωρίς όμως συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, βάσει του σχεδίου, οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών που θα υπερισχύουν των κλαδικών, θα μπορούν να υπογράφονται και από επιχειρήσεις που δεν έχουν επιχειρησιακό σωματείο (είτε απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, είτε ακόμη και κάτω από 20), με τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, του κλαδικού συνδικάτου (Ομοσπονδία ή Ένωση).

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και χωρίς να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, δεν προβλέπεται κάποια υποχρέωση για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τις απολύσεις, είτε για το διάστημα που προηγείται της ειδικής σύμβασης, είτε κατά τη διάρκεια αυτής. Αυτό που θα καθορίζεται, είναι η υποχρέωση της επιχείρησης για «διατήρηση της απασχόλησης» που οδηγεί στο συμπέρασμα, πως θα είναι δυνατές οι απολύσεις, αρκεί να αντικατασταθούν με άλλους εργαζόμενους. Με χαμηλότερους μισθούς και ελαστικές μορφές εργασίας, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.

Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης των συμβάσεων, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη θέση των κοινωνικών εταίρων ώστε να μην καταργηθεί το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται (είτε οι εργαζόμενοι είτε οι εργοδότες) στο σχέδιο, προβλέπεται ότι το δικαίωμα αυτό θα υπάρχει, μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες ειδικών συνθηκών.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου θα περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις: 

1. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, χωρίς περιττούς περιορισμούς.

2. Δεν θα προβλέπεται πλαφόν στη μείωση των μισθών. Δίχτυ ασφαλείας θα είναι τα όρια των κατώτατων μισθών που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 1+1 χρόνια.

4. Ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταθέσει στην Επιθεώρηση Εργασίας οικονομική έκθεση, χωρίς όμως να πρέπει να πληροί συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Άλλωστε, το ΣΕΠΕ απλώς θα γνωμοδοτεί.

5. Δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό του δικαιώματος απολύσεων κατά τη διάρκεια ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης.

6. Θα προβλέπεται πως η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει το προσωπικό της. 

7. Θα υπάρχει πρόβλεψη πως στην περίπτωση απολύσεων, κατά τη διάρκεια των δύο ετών, η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει του προηγούμενου μισθού.

8. Δυνατότητα υπογραφής των συγκεκριμένων επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχουν και οι επιχειρήσεις χωρίς σωματείο εργαζομένων. Στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχει το εγγύτερο κλαδικό συνδικάτο. 

9. Ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα μπορεί να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις, μόνο στις επιχειρήσεις που δεν θα έχουν υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση.

10. Δυνατότητα προσφυγής στη  Διαιτησίας του ΟΜΕΔ,  θα έχουν και οι εργοδότες.

Πηγή:www.capital.gr

Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8-12-2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού διευκρινίζει τα εξής:
Δικαιούχοι έκπτωσης της τάξεως του 20% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα, στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3882/2010 (για την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικογενειακού Τιμολογίου) οι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών την 30/11/10) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών –συνταξιούχων.

Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ ΑΕ οι δικαιούχοι που θέλουν να ενταχθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλουν έως  τις 15 Δεκεμβρίου 2010 τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ στην διεύθυνση www.dei.gr) είτε τηλεφωνικά (στο 210-9298000) είτε μέσω ΚΕΠ και το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
1)    Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2)    Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας (ή διαβατηρίου) και
3)    Ο ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

Δεν απαιτείται κατάθεση ή προσκόμιση κατά την υποβολή της αίτησης δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν ότι οι δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς ο έλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται με απευθείας διασταύρωση στοιχείων από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους Διαχειριστές του Δικτύου.


Συνεπώς οι μακροχρόνια άνεργοι δεν απαιτείται να εκδώσουν από τον ΟΑΕΔ ή να προσκομίσουν στη ΔΕΗ οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Υπολογισμός Δώρους Χριστουγέννων

Υπολογισμός Δώρους Χριστουγέννων

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται Όπως είναι γνωστό από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσ οι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επ ιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο των Χριστουγέννων • Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πρίν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
• Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια.
• Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
• Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον Ασφαλιστικό Φορέα, δεν αφαρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Χριστουγέννων
• Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
• Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα , δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
• Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.

Πως υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στου ς μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
• Το επίδομα αδείας . Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστο υγέννων συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666.
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
• Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
• Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
• Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικιοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
• Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
• Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
&b ull; Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά.
• Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
• Η αμοιβή από προμήθειες.
• Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
• Το επίδομα κατοικίας.
• Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.
Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.
Για το ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ
ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου με την υποχρεωτική αναφορά της πηγής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ (www.kepea.gr)

Καθιερώνεται η αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών .

Καθιερώνεται η αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών .

Η «ΤΣΙΜΠΙΔΑ» της εφορίας θα μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε άλλη κοινοτική χώρα, με την οδηγία που υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των «27» με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ε.Ε., στην αρχή με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών και στη συνέχεια με αυτόματη πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των πολιτών.

Η οδηγία υιοθετήθηκε από το ECOFIN μετά από μακρόχρονες σκληρές διαπραγματεύσεις λόγω των επιφυλάξεων του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα αρχίσει ήδη από το 2011. Μέχρι σήμερα οι ανταλλαγές πληροφοριών δεν γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά βάσει των εν ισχύι διακρατικών συμφωνιών.

Με βάση τις διατάξεις της οδηγίας, ο φορολογικός κλοιός σε ευρωπαϊκό επόπεδο θα γίνει ακόμη πιο σφικτός από το 2015. Και αυτό διότι προβλέπεται αυτόματη πρόσβαση των φορολογικών αρχών μιας χώρας σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων και κεφαλαίων των πολιτών: μισθοί, συντάξεις, εισοδήματα από ιδιοκτησία ακινήτων, μισθοί των εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων, μερίσματα, υπεραξίες, δικαιώματα (royalties) ή ορισμένα προϊόντα ασφάλειας ζωής.

Οι φορολογικές αρχές της Ελλάδας, λοιπόν, θα έχουν π.χ. τη δυνατότητα να έχουν αυτόματη πρόσβαση στα στοιχεία ενός Eλληνα υπηκόου που κατοικεί στο Βέλγιο και να ενημερώνονται σε λίγα λεπτά για κάθε λεπτομέρεια του φορολογικού φακέλου του.

Το 2017 οι υπουργοί θα εξετάσουν την επέκταση των προαναφερθεισών κατηγοριών.

Πηγή: Express.gr

Προδημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» ύψους 30 εκ. ευρώ

Προδημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» ύψους 30 εκ. ευρώ

Το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σαν βασική επιλογή για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000,00€ (Δημόσια Δαπάνη), το οποίο κατανέμεται κατά 60% δηλ. 18.000.000,0 € για τα επιχειρηματικά σχέδια μεμονωμένα ή συνεργατικά που υποβάλλονται από υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, κατά 30% δηλ. 9.000.000,00€ για τα επιχειρηματικά μεμονωμένα ή συνεργατικά σχέδια που υποβάλλονται από υφιστάμενες και νέες μεσαίες επιχειρήσεις και 10% δηλ. 3.000.000,00€ για τα συνεργατικά επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από μεγάλες επιχειρήσεις, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση συνεργασίας με τουλάχιστον δύο (2) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οδηγού του Προγράμματος.
Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με 20 εκ. Ευρώ, το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» με 10 εκ. Ευρώ και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν μια πρόταση είτε μεμονωμένα, είτε ως εταίρος σε ομαδικό σχήμα:

Α) Μεμονωμένες Υφιστάμενες και Νέες* Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑ; στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών ΚΑΙ έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010.

Β) Υφιστάμενες και Νέες* Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του Εμπορίου, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητα τους πριν την 01-01-2010, ΚΑΙ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον μία πολύ μικρή, μικρή ή μεσαία επιλέξιμη επιχείρηση της περίπτωσης (Α).

Γ) Υφιστάμενες Μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο σε επιλέξιμους ΚΑΔ στους τομείς της Μεταποίησης, των Κατασκευών και των Υπηρεσιών, έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητά τους πριν την 01-01-2008, ΚΑΙ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος με τουλάχιστον δύο (2) πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις της περίπτωσης (Α).

Δ) Ομάδες (τουλάχιστον τριών) Υφιστάμενων ή/και Νέων* Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιμότητας της περίπτωσης (Α) ανωτέρω και υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.
Για τις περιπτώσεις (Β), (Γ) και (Δ) ανωτέρω ισχύουν τα ακόλουθα:
  • Το σύμφωνο συνεργασίας δεν αποτελεί το αντικείμενο του Επενδυτικού Σχεδίου. Κάθε εταιρία συμμετέχει με το διακριτό δικό της επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όμως συνδέεται άμεσα με τους στόχους και το περιεχόμενο της συνεργασίας και περιλαμβάνει κοινές ενέργειες (αλλά διακριτές ανά επιχείρηση δαπάνες) που περιέχονται στο σύμφωνο συνεργασίας.
  • Το σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί πλαίσιο κοινών ενεργειών με βάση την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν για την μείωση του κόστους, για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας για την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση προϊόντων κτλ.
  • Με την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος θα ορίζονται λεπτομερώς τα μέρη και οι προϋποθέσεις του σύμφωνου συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000,00 έως €250.000,00 ευρώ.
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στον Οδηγό Προγράμματος.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω των δικτυακών τόπων του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΦΕΠΑΕ) και του ΥΠΑΑΝ – www.ypoian.gr & www.mindev.gov.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis και www.efepae.gr με το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το ΥΠΑΑΝ.
Οι προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται ενώ κατά την παραλαβή των φακέλων των προτάσεων θα ελέγχεται η τήρηση της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής υποβολής. Οι Προτάσεις (Φάκελοι Υποψηφιότητας) πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε επτά (7) ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε ένα από τους Εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης καθώς και στα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

Το Έντυπο Υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους του ΥΠΑΑΝ (www.mindev.gov.gr & www.ypoian.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr, www.ependyseis.gr/mis) και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr).
Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ΕΦΕΠΑΕ και τους εταίρους του στα τηλέφωνα 210-6985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 8011136300.

Τα µυστικά της φοροκάρτας - Ερχεται από τις αρχές Ιανουαρίου για τη συλλογή αποδείξεων

Τα µυστικά της φοροκάρτας - Ερχεται από τις αρχές Ιανουαρίου για τη συλλογή αποδείξεων

Στο πορτοφόλι κάθε καταναλωτή φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονοµικών τη φοροκάρτα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενεργοποιώντας µε αυτόν τον τρόπο ένα ηλεκτρονικό «µάτι» καταγραφής των αποδείξεων.

Το µέγιστο κόστος απόκτησης της φοροκάρτας από τον κάθε καταναλωτή θα είναι 11 λεπτά του ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος ενεργοποίησής της µε SMS, ενώ στον αντίποδα η χρήση της θα οδηγεί σε µπόνους έκπτωσης φόρου.

Το υπουργείο Οικονοµικών και η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων οριστικοποιούν αυτές τις ηµέρες τις τελευταίες λεπτοµέρειες για την έκδοση και τα κίνητρα χρήσης της φοροκάρτας, ώστε να κάνει πρεµιέρα από τις αρχές του έτους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο της συλλογής αποδείξεων και δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς µηχανισµούς να έχουν άµεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν. Από απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών που εκδόθηκε χθες, πάντως, προκύπτουν µε σαφήνεια τόσο τα χαρακτηριστικά ανωνυµίας της φοροκάρτας (ώστε να µην υπάρχουν µπερδέµατα µε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων) όσο και οι εναλλακτικές επιλογές ενεργοποίησής της.

Χωρίς προσωπικά δεδοµένα
Μετά τις ενστάσειςπου προκάλεσαν οι αρχικές σκέψεις τουυπουργείου Οικονοµικών για αναγραφή τουονοµατεπώνυµου του φορολογουµένου και του Αριθµού Φορολογικού Μητρώου στην επιφάνεια της φοροκάρτας, τελικά δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδοµένο.

Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας που την εκδίδει αλλά και έναν κωδικό µε 19 ψηφία. Στην πίσω όψη της, µια µαγνητική ταινία.

Προµήθεια και ενεργοποίηση
Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να κάνουν τρία απλά βήµατα: 1. Προµήθεια. Μέσω της τράπεζας επιλογής του καθενός, η προµήθεια της φοροκάρτας θα είναι χωρίς κόστος. Μάλιστα οι τράπεζες επεξεργάζονται κίνητρα ανάλογα µε αυτά των πιστωτικών καρτών (π.χ. συλλογή πόντων για εκπτώσεις και δώρα)

προκειµένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν την έκδοσητης φοροκάρτας τους από το δικό τους δίκτυο. 

2. Ενεργοποίηση. Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητο. Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Εναλλακτικά θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί.

Χθες το υπουργείο Οικονοµικών ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία – µε ρητές απαγορεύσεις και απειλή ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση που παραβιαστεί ο όρος για απαγόρευση χρήσης των προσωπικών δεδοµένων – το έργο της αντιστοίχισης κάρτας και ΑΦΜ. Το κόστος ανά SMS για τον φορολογούµενο θα είναι 9 λεπτά συν ΦΠΑ. Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα – όπως απορρέει από τη σύµβαση – θα έχει λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας. Η εταιρεία, από την πλευρά της, θα στείλει τα δεδοµένα στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. 3. Χρήση. Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόποαυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τιςοποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία οχρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε για παράδειγµα ένα προϊόν αξίας 50 ευρώ από τη συγκεκριµένη επιχείρηση.

Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Πηγή Τα Νέα

Σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις σε «υγιείς» επιχειρήσεις.

Σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις σε «υγιείς» επιχειρήσεις.

Δεν θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις στις οποίες υπογράφονται συμφωνίες με τους εργαζόμενους για μειώσεις αποδοχών. Από τις αρχές του νέου χρόνου, πάντως, θα έλθουν και οι πρώτες μειώσεις, ανά επιχείρηση

Μόνο στις «υγιείς» επιχειρήσεις -σε όσες δεν υπάρχουν συμφωνίες για μειώσεις αποδοχών- θα ισχύουν υποχρεωτικά οι κλαδικές και ομοιο-επαγγελματικές συμβάσεις, που θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στην ενδιάμεση αυτή «λύση» καταλήγουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι (συνεχιζόμενες) διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την «τύχη» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το νέο έτος.


Τι προβλέπεται
Με βάση αυτό το δεδομένο, το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη:

Θα προβλέπει το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος. Θα εξαιρούνται, ωστόσο, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις «ειδικών συνθηκών». Αυτό θα αποτρέψει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Θα δίνει το σήμα στους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν μειώσεις αποδοχών για διάστημα έως και 2 ετών με «αντάλλαγμα» την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.

«Πάτωμα» για τους νέους μισθούς θα είναι, όπως φαίνεται ότι συμφωνείται με την τρόικα, τα όρια των αποδοχών (κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την επαναδιατύπωση αυτή θα επιχειρηθεί να «διορθωθεί» ο νόμος για το Μνημόνιο που από τον περασμένο Μάιο ισχύει και δίνει τη δυνατότητα να «σπάει» ακόμη και ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ).


Ανεργία
Το 2011 θα είναι, έτσι, χρονιά μειώσεων μισθών (μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και συμφωνιών) και υψηλής ανεργίας. Οι αποδοχές στις ζημιογόνες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά μέσο όρο 20% (η απόκλιση ορισμένων κλαδικών συμβάσεων από τα όρια της ΕΓΣΕΕ ξεπερνούν το 26% και θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μειώσεις ακόμη και αυτής της έκτασης). Το 2011 θα είναι χρονιά αύξησης και της ανεργίας όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Προμήνυμα αποτελεί και έρευνα της Manpower μεταξύ των εργοδοτών και έδειξε ότι ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι στο -15% (το χαμηλότερο ποσοστό από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 που ξεκίνησαν οι έρευνες στη χώρα). Από τις απαντήσεις των εργοδοτών προκύπτει ότι μόνο το 8% αναμένει αύξηση της απασχόλησης έναντι 23% που είναι το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση.


Επιδείνωση
Οι προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν επιδείνωση στους οκτώ από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας. Δυσμενέστερες καταγράφονται οι προοπτικές στον τομέα του τουρισμού (-34%), λόγω και της εποχικότητας, στον τομέα της μεταποίησης (-27%), του εμπορίου (-20%), του τομέα «χρηματοοικονομικών, ασφαλειών, ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» (-13%) και στον τομέα των κατασκευών (-12%).

Οι προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής διαμορφώνονται στο -16%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται στο -12%.

Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Εορταστικό Ωράριο - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις εορτές.

Εορταστικό Ωράριο - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις εορτές.

Εορταστικό Ωράριο - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις εορτές.

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως προτείνεται από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, θα είναι το παρακάτω: Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17/12 από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 18/12 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 19/12 θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 20/12 ως και την Πέμπτη 23/12 θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, την Παρασκευή 24/12, παραμονή των Χριστουγέννων, θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Από τη Δευτέρα 27/12 ως την Πέμπτη 30/12 θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, την Παρασκευή 31/12, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα εμπορικά θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Από το Σάββατο 1/1 ως και τη Δευτέρα 3.1.2011 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Πηγή: taxheaven.gr

Μειώνονται 50% τα τέλη ταξινόμησης για Ι.Χ. έως 2000 cc

Μειώνονται 50% τα τέλη ταξινόμησης για Ι.Χ. έως 2000 cc

Ο κύβος ερρίφθη και τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε την μείωση του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% σε όλα τα καινούρια Ι.Χ. με κινητήρες έως 2 λίτρα απορρίπτοντας τελικά τις κλιμακωτές μειώσεις που αρχικά είχαν προκριθεί ως ιδανική λύση για τόνωση των πωλήσεων στην αγορά καινούριου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες κυβερνητικών στελεχών η καθυστέρηση λήψης των τελικών αποφάσεων οφείλεται και στο γεγονός πως δέχθηκαν πιέσεις κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από εισαγωγείς αλλά και εμπόρους.

Τιμές
Πέραν όμως της μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης αλλαγές θα έχουμε και στο Φόρο Πολυτελείας στον οποίο επαναδιαμορφώνονται οι εργοστασιακές αξίες των αυτοκινήτων, με αξίες πλέον από 20.000 ευρώ και άνω και όχι από 15.000 που ισχύει σήμερα και μετά την ψήφιση του νόμου αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι τιμές σε κάποια μοντέλα, ενώ παράλληλα θα «ανασάνει» και η αγορά της χρονομίσθωσης αυτοκινήτων που έχει δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.

Η κατάθεση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου-σκούπα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μέτρα τόνωσης των πωλήσεων νέων Ι.Χ. αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και με διαδικασίες εξπρές να ψηφιστεί ώστε να αποτελεί άμεσα νόμο του κράτους. Πάντως υπάρχουν και κάποια στελέχη της αγοράς. όπως και κυβερνητικά στελέχη που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κλιμακωτή μείωση του Τέλους Ταξινόμησης για όλα τα Ι.Χ. και όχι μόνο για εκείνα που διαθέτουν κινητήρες έως 2 λίτρα και πιστεύουν πως τα πάντα θα κριθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο... Παράλληλα στις επάλξεις παραμένουν οι αυτόνομοι έμποροι καθώς αν δεν συμπεριληφθούν και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. στα όποια μέτρα ληφθούν θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στάση αναμονής
Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης δήλωσε στην «Η» πως: «Η αγορά είναι σε αναμονή αν μη τι άλλο τα όποια μέτρα όσο πιο σύντομα ανακοινωθούν τόσο καλύτερα γιατί η αγορά δεν αντέχει να περιμένει άλλο ούτε μία ημέρα.

Οι πωλήσεις έχουν στην κυριολεξία μηδενιστεί και παράλληλα ελπίζουμε πως τα μέτρα θα δώσουν ώθηση στην αγορά ούτως ώστε να συγκρατηθούν οι πωλήσεις στα φετινά επίπεδα τουλάχιστον και το 2011 γιατί πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί η πτώση με τέτοιους ρυθμούς καμία επιχείρηση του κλάδου δεν θα είναι βιώσιμη. Οσον αφορά στο Φόρο Πολυτελείας εάν η πολιτεία επιμένει να τον διατηρήσει θα πρέπει να ανεβάσει σημαντικά τις εργοστασιακές αξίες για την επιβολή του ώστε να λειτουργήσει θετικά για την αγορά αλλά και για τα έσοδα του κράτους».

Πηγή: Ημερησία

Μέχρι 31 /3/ 2011 η ανανέωση εξαγωγικών επωνυμιών

Μέχρι 31 /3/ 2011 η ανανέωση εξαγωγικών επωνυμιών
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού, το έτος 2008, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών.

    Όσες από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, από 2-1-2011 έως 31-3-2011, να υποβάλουν στο Ε.Β.Ε.Α. :

    1. Αίτηση ανανέωσης

    2. Γραμμάτιο εισπράξεως ή παράβολο Δημοσίου Ταμείου 9 ευρώ.

    3. Υπεύθυνη δήλωση, για τις εξαγωγές (είδη ,αξία ,χώρα) που πραγματοποίησαν κατά την τελευταία τριετία (2008 – 2010).

    4. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στην οποία θα αναγράφονται τα εξής:

    Ως εκπρόσωπος της επιχείρησης . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .δηλώνω, ότι αυτή εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΕΜΕ, όπως αυτές αναφέρονται στην παράγραφο 4 του αρθ. 9 του Ν. 936/79.

    5. Καταστατικό για Ο.Ε. και Ε.Ε. με την τελευταία τροποποίηση αυτού και ΦΕΚ εκπροσώπησης για ΕΠΕ και Α.Ε.

    Επισημαίνεται, ότι, όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπροθέσμως στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας μέχρι 31-3-2011, θα διαγραφούν από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων.

    Επίσης, θα διαγραφούν από το Μητρώο αυτό και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές κατά την τελευταία τριετία (2008- 2010).
Πηγή: express.gr

ΟΓΑ: Παράταση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

ΟΓΑ: Παράταση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ της διάρκειας του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έως 31 Μαρτίου του 2011 για τους δικαιούχους του αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΓΑ, με την παράταση της διάρκειας του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πέραν της καταλυτικής ημερομηνίας 31-12-2010 οι δικαιούχοι θα ευνοηθούν αξιοποιώντας τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, επιλέγοντας τον τόπο προορισμού και το κατάλυμα της επιλογής τους. Η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα στα οποία οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται έως και 31-3-2011 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (http://www.oga.gr/).

Πηγή: express.gr

Τον Ιανουάριο «η υπηρεσία μιας στάσης» για την ίδρυση των επιχειρήσεων

Τον Ιανουάριο «η υπηρεσία μιας στάσης» για την ίδρυση των επιχειρήσεων
Τη βεβαιότητα ότι τον Ιανουάριο του 2011 θα λειτουργήσει ο νόμος για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικότερα η λεγόμενη «υπηρεσία μίας στάσης» που μειώνει δραστικά το χρόνο ίδρυσης μιας επιχείρησης εξέφρασε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της αρχής πρότασης νόμου της ΝΔ για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, ο κ. Ρόβλιας είπε ότι ο νόμος ψηφίσθηκε μεν τον περασμένο Ιούνιο επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αλλά έμεινε ανενεργός, γιατί δεν υπάρχει ακόμη η βάση δεδομένων όλων των επιχειρήσεων, κάτι που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου και θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Ρόβλιας είπε ότι το μείζον θέμα -χωρίς να είναι αμελητέο- στη φάση που περνούμε δεν είναι τόσο ο χρόνος ίδρυσης μίας εταιρείας, αλλά τα προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατίας και κακής ψυχολογίας καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος επισήμανε απαντώντας ότι αντί για θέσεις μετά από ένα χρόνο η κυβέρνηση θέτει απλώς χρονοδιαγράμματα, κρίνοντας ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ πρώην και νυν υπουργών.

Εξάλλου ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι απαιτούνται αντισταθμιστικά μέτρα για την ύφεση αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ιρλανδίας που δεν αυξάνει ούτε το ΦΠΑ, ούτε τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων: «Προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά οι προβλέψεις σας παραμένουν θεωρητικές, ενώ από το πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες δεν διοχετεύθηκε τίποτε στην αγορά».

Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου και υλοποίηση του νόμου για τις αδειοδοτήσεις, επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας υπογραμμίζοντας ότι με τις αλλαγές θα δημιουργηθεί καλύτερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Για γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας της διαχρονικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων παράγει το σημερινό αποτέλεσμα.

Από τον ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πίστωση χρόνου, κρίνοντας ότι «πρέπει να επικρατήσει ένας επιχειρηματικός πατριωτισμός και να καλλιεργηθεί ένας πατριωτικός καταναλωτισμός"

Την πλήρη αντίθεση του κόμματός του με την ακολουθούμενη πολιτική εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Η πρόταση της ΝΔ καταψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, με το σκεπτικό ότι από τον Μάρτιο που κατατέθηκε μεσολάβησε η ψήφιση σχετικού νόμου από την κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Έλεγχοι για παρεμπόριο οπωροκηπευτικών

Τη σύμπραξη της ΕΛΑΣ, του ΣΔΟΕ και της Εισαγγελίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο οπωροκηπευτικών προϊόντων στους δρόμους γύρω από τις Κεντρικές Αγορές Αθηνών (Ρέντη) και Θεσσαλονίκης ζήτησε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, με έγγραφο που απηύθυνε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη και προς τους Προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ρόβλιας επικαλείται καταγγελίες των Συνδέσμων εμπόρων των δύο αγορών σύμφωνα με τις οποίες στις παρυφές των αγορών γίνονται κάθε βράδυ παράνομες μεταφορτώσεις οπωροκηπευτικών χωρίς - σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες - τιμολόγια, χωρίς τήρηση των υγειονομικών διατάξεων και κατά παράβαση του νόμου που δεν επιτρέπει χονδρικές πωλήσεις οπωροκηπευτικών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κεντρική αγορά.

Οι έμποροι επισημαίνουν ακόμη ότι όσοι έχουν καταστήματα μέσα στις κεντρικές αγορές ελέγχονται καθημερινά από όλες τις κρατικές υπηρεσίες ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή λειτουργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα και οι ίδιοι να υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.
Πηγή: kathimerini.gr

Έως 15 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τους μεγαλοφειλέτες με ακίνητα

Έως 15 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τους μεγαλοφειλέτες με ακίνητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

   
Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2010

   
Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για ληξιπρόθεσμους οφειλέτες:

   
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε σειρά στοχευμένων διασταυρώσεων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή/και οικοπέδων σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ και με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

   
Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν:

- 304 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκ.

- 148 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Εκάλη και στην Νέα Ερυθραία, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 222,7 εκ.

- 245 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Βούλα και την Βουλιαγμένη, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 350 εκ.

- 75 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 135 εκ.

   
Το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι την 15 Δεκεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου και πλειστηριασμού.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταύρωση από την βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την διασταύρωση εντοπίστηκαν 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκ. ληξιπρόθεσμες (βρέθηκε μόνο ένας οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. σε αναστολή για μέρος της οφειλής του).

Στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν αποσταλεί, επιστολές-προσκλήσεις για εξόφληση των οφειλών τους μέχρι την 18 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, 122 είχαν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, συνολικού ποσού 0,4 εκ. ευρώ και 50 προχώρησαν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους εκ ληξιπρόθεσμου κεφαλαίου 0,8 εκ. ευρώ με καταβολή της πρώτης δόσης εκ 0,1 εκ. ευρώ. Κατά των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εξόφλησης, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Η διασταύρωση αυτή αποτελεί την δεύτερη από μία σειρά διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται σταδιακά από τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και θα αφορούν σε επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες. Είχε προηγηθεί η διασταύρωση των οφειλών των προμηθευτών των νοσοκομείων, η ολοσχερής εξόφληση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την εντατικοποίηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα συνεχιστεί κλιμακούμενο. Τα αποτελέσματα των δράσεων θα σας γνωστοποιούνται συστηματικά.

Φορο-µπόνους µε την κάρτα των αποδείξεων

Φορο-µπόνους µε την κάρτα των αποδείξεων

ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ φόρων σε όσους τη χρησιµοποιούν στις συναλλαγές τους θα δίνει η φοροκάρτα που καθιερώνει από το 2011 το υπουργείο Οικονοµικών, απαλλάσσοντας παράλληλα τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων για το χτίσιµο του αφορολόγητου.

Το οικονοµικό επιτελείο εξετάζει τρία κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων µε τη χρήση της φοροκάρτας, η οποία θα καταγράφει απευθείας τις συναλλαγές των πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονοµικών να ελέγχει απευθείας τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Συγκεκριµένα, στο πλαίσιο κατάρτισης του φορολογικού νοµοσχεδίου µελετώνται:

1. Επιστροφή ΦΠΑ. Με βάσητη συγκεκριµένη πρόταση, κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιµοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Ετσι, αν αγοράζει τρόφιµα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου µε ΦΠΑ 13%, θα µπορεί να τον µειώσει σε 12%, και οµοίως αν αγοράζει ένα προϊόν µε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%. Η ελάφρυνση θα επιστρέφεται µε την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, µειώνοντας τον συνολικό φόρο ή αυξάνοντας το ποσό της επιστροφής.

2. Εκπτωση φόρου. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση οι φορολογούµενοι να µπορούν να αθροίζουν στη φοροκάρτα τους αποδείξεις αξίας µεγαλύτερης των 15.000 ευρώ σε ατοµικό επίπεδο. Σήµερα, το µέγιστο απαιτητό ποσό αποδείξεων για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι 12.000

ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ποσό έως 15.000 ευρώ η εφορία κάνει έκπτωση φόρου 10% επί της διαφοράς. Ετσι, αν κάποιος για να καλύψει το αφορολόγητο χρειάζεται αποδείξεις 12.000 ευρώ και µαζέψει 15.000 ευρώ, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε µπόνους έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Αν τα 15.000 γίνουν για παράδειγµα 16.000, το µπόνους έκπτωσης φόρου αυξάνεται κατά 100 ευρώ.

3. «Διπλές» αποδείξεις. Αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωµατιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελµατίες οι οποίοι εκ των πραγµάτων δεν έχουν µηχανήµατα POS (αυτά που χρησιµοποιούν τα καταστήµατα για να περνάνε τις πιστωτικές, µέσω των οποίων θα καταγράφονται και οι συναλλαγές µε τη φοροκάρτα) και επιπλέον σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, εξετάζεται να µετράνε επί δύο (µια απόδειξη 100 ευρώ να µετράει για 200), καλύπτοντας έτσι πιο εύκολα το απαιτούµενο ποσό για το αφορολόγητο. Αυτές θα συνεχίσουν να εκδίδονται χειρόγραφα και θα προστίθενται στις αποδείξεις της φοροκάρτας.

Οι τελικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το προσεχές δεκαπενθήµερο στη Βουλή.

Πηγή Τα Νέα

Φορολογικός διαιτητής - Νέα Ανεξάρτητη Αρχή για ταχύτερη διεκπεραίωση των διαφορών µε την Εφορία

Φορολογικό διαιτητή σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των καθυστερήσεων στην είσπραξη φόρων και προστίµων.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο και θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο προβλέπει τη δηµιουργία µιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συµβιβασµού, στην οποία θα µπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούµενος που αµφισβητεί τα αποτελέσµατα των φορο-ελέγχων και την οικονοµική ετυµηγορία των ελεγκτικών µηχανισµών.

Η Αρχή αυτή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής διαιτησίας, τηρώντας όµως ίσες αποστάσεις ανάµεσα σε ελεγκτικούς µηχανισµούς και φορολογουµένους µε βάση τους ισχύοντες νόµους, θα αποφασίζει µέσα σε διάστηµα 90 ή το πολύ 120 ηµερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο.

Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόµο, το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει ο φορολογούµενος για να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και µε το νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωµένων φόρων και προστίµων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο). Ετσι, για να διευθετήσει κάποιος φορολογούµενος διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του µε τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το µισό των φόρων και προστίµων που του επιβλήθηκαν. Επιπρόσθετα, µε τα σηµερινά δεδοµένα, η εκδίκαση της υπόθεσης απαιτεί 8 µε 12 χρόνια, εποµένως, αν πράγµατι ο φορολογούµενος έχει δίκιο, θα αργήσει πολύ να το βρει...

Δύο πλεονεκτήµατα
Τα δύο βασικά πλεονεκτήµατα του φορολογικού διαιτητή θα έχουν να κάνουν ακριβώς µε το χρήµα και τον χρόνο. Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να µειώνεται στο µισό (µεταξύ 20% και 30%), ενώ και η επίλυση της διαφοράς σε διάστηµα έως 120 ηµερών εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του νέου θεσµού για όσους πραγµατικά θέλουν να λύσουν τις φορολογικές τους διαφορές και δεν χρησιµοποιούν τις προσφυγές µόνο για να κερδίσουν χρόνο.

Σήµερα, στα δικαστήρια εκκρεµούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχοµένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 µε 12 χρόνια και τα έσοδα του ∆ηµοσίου που λιµνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ. Με την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας, αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών εκτιµούν ότι θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων καθώς το µέτρο θα δράσει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για τις φοροδίκες εξπρές, το οποίο µεταξύ άλλων οδηγεί σε:

Ταχύτερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. ∆ιαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριµελές ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται µόνο αναίρεση. ∆ιαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθµό από το ∆ιοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθµίσεις αυτές θα συντµηθεί ο χρόνος εκκρεµοδικίας (8 έως 12 χρόνια) και η τελεσίδικη απόφαση θα εκδίδεται το αργότερο µέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. n Χρονική οριοθέτηση της προσωρινής διαταγής που χορηγείται από τον δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για 30 ηµέρες. Μέσα σε αυτό το διάστηµα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής, διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί µέσα στις 30 ηµέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 30 ηµέρες.


Πηγή: Τα Νέα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους

Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους          

 ANOIXTO ενδεχόμενο για την παράταση της προθεσμίας σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων άφησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την πολιτική του ΥΠΕΚΑ στον τομέα των υδάτων.

«Θα αξιολογήσουμε εάν θα δώσουμε παράταση, με δεδομένη τη σημαντική προσέλευση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση ή νομιμοποίηση για τα αυθαίρετα κτίσματα» αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και στους παραδοσιακούς οικισμούς είναι αντισυνταγματική και σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται η ύπαρξή τους θα πρέπει να κατεδαφίζονται.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει παραταθεί, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής με συστημένη επιστολή στην Πολεοδομία, των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους χώρους όπως και η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των δόσεων καταβολής ανά κατηγορία ακινήτων.

Πηγή: express.gr

Digi-content: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων

Digi-content: Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων

Ξεκίνησε στις 14:00 η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της δράσης «digi-content» του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Η δράση αφορά στην ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικού και πλούσιου ελληνικού ευρυζωνικού περιεχομένου, το οποίο αξιοποιείται εμπορικά και απευθύνεται σε κλάδους με εκδοτικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, επιστημονικών και Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις τύπου), καθώς και σε παρόχους ενημερωτικού περιεχομένου. Η δράση σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και

Ανταγωνιστικότητας και υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ».
Σκοπός της δράσης “digi-content” είναι να εμπλουτίσει το ελληνικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιακή του διάθεση μέσα από πολλαπλά τεχνολογικά κανάλια (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων, tablet pc, συσκευές κινητής επικοινωνίας).
Η δράση διαθέτει συνολικά πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους €20 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει κατά 50% τεχνολογικές επενδύσεις σε ευρυζωνικό περιεχόμενο, συνολικού προϋπολογισμού €40 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-content» θα διαρκέσει από την 6η Δεκεμβρίου 2010 έως την 14η Ιανουαρίου 2011.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων των επιχειρήσεων γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για πλήρη διαφάνεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αυτόματη και συγκριτική, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.


Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό καθώς και οι Οδηγοί της δράσης «digi-content» βρίσκονται διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr/ , καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού http://www.digitalplan.gr/ και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας http://www.mindev.gov.gr./ Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ενημερώνονται τηλεφωνικά, ατελώς, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό αρωγής επιχειρήσεων 800-5000-115.

H δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

Πηγή: Ναυτεμπορική