Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι κωδικοί SΟS της νέας δήλωσης

Οι κωδικοί SΟS της νέας δήλωσης

Δεκάδες αλλαγές περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις και μια σειρά από αυστηρές υποχρεώσεις για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Oδηγίες για τη «λύση» στο σταυρόλεξο της νέας δήλωσης θα δίνει το βιβλιαράκι της Εφορίας που θα συνοδεύει το έντυπο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη ο χρόνος για το ραντεβού των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων με την εφορία, τη νέα ενιαία κλίμακα και τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια βάσει των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010, μετρά αντίστροφα.

Προς το τέλος της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να αποστέλλει τους πρώτους φακέλους μαζί με το νέο έντυπο της εφορίας για τη συμπλήρωση των δηλώσεων. Στο νέο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι καλούνται να αποτυπώσουν τα εισοδήματά τους με τρόπο ώστε να φορολογηθούν με βάση τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, να καταγράψουν για πρώτη φορά αν έχουν ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, τυχόν επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ποσά που δαπάνησαν για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οικιακούς βοηθούς, ενώ επιχειρείται επίσης για πρώτη φορά η καταγραφή όσων ελεύθερων επαγγελματιών υπέπεσαν πέρυσι σε φορο-παραβάσεις.

Οι προθεσμίες
Σύμφωνα με το βιβλιαράκι της Εφορίας, πρώτοι στο ραντεβού με την εφορία θα προσέλθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, που καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μεταξύ 1-16 Μαρτίου (οι ίδιες ημερομηνίες αφορούν και τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστημα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν μεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδημα, μετά σειρά έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας (18 Απριλίου- 4 Μαΐου), και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες με βιβλία β΄ και γ΄ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Ηλεκτρονική υποβολή
Σημειωτέον ότι από φέτος έρχεται το τέλος των παραδοσιακών δηλώσεων. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω λογιστών μπορούν ακόμη να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής. Ολοι οι επιτηδευματίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω λογιστή, θα πρέπει να την αποστέλλει πλέον ηλεκτρονικά. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Εξαιρούνται από την υποβολή δήλωσης μόνον όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκίνητου κ.λπ.). Αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα που προκύπτει για παράδειγμα από σύνταξη, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση ακόμη και αν το εισόδημά του με βάση τις δαπάνες διαβίωσης είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Οι κωδικοί SΟS
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις βασικές αλλαγές του εντύπου, το πλήρες κείμενο του οποίου βρίσκεται στη διεύθυνση http://www. minfin. gr/contentapi/betacms/repository/minfin/binaryChann el/banner-forolΟdig2011/content.

●Καθιερώνεται νέος κωδικός στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» (κωδικός 029). ●Επίσης, στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2), προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρισή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεμία περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021).

●Απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ώς 30.000 ευρώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019).

●Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονομικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστημα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).

●Νέος είναι και ο κωδικός, όπου ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν είναι δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως επίσης και εκείνος στον οποίο καλείται να απαντήσει αν είναι συνταξιούχος κι έχει γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013). Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση έχει μείωση τεκμηρίου. ●Εχουν προστεθεί κωδικοί (317-318) όπου πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς όπως π.χ. τα επιδόματα των ανέργων. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Ποσά που μειώνουν τη δαπάνη
●Νέοι είναι και οι κωδικοί 783-784 όπου θα αναγραφούν τα ποσά που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με 5% (στον πίνακα με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη).

Τα ποσά αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν στον φορολογούμενο για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Επίσης, οι νέοι κωδικοί 661- 662 συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το επίδομα αυτό εφόσον δηλωθεί λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Καθιερώνονται επίσης νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ατομική αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα.

●Νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ξεκίνησαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της εβδομάδας θα αρχίσει η αποστολή των εντύπων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2011

Κερδισμένοι και χαμένοι της νέας κλίμακας

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ενιαίας κλίμακας με συντελεστές 18% ώς 45%, με την οποία φορολογούνται φέτος τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι, θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους εμφανίσουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες μικρότερα εισοδήματα. Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι φορολογούμενοι με παιδιά.

Για τους φορολογουμένους με παιδιά αυξήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο από τα 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μέχρι τα δύο και από 10.000 ευρώ σε 11.500 ευρώ για τρία παιδιά και άνω. Για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω, το πρόσθετο αφορολόγητο αυξήθηκε από τα 1.000

ευρώ στα 2.000 ευρώ.

Ετσι, φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.


Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, βάσει των οποίων θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2010, ενώ αντικειμενικό κριτήριο διαβίωσης αποτελούν πλέον και τα έξοδα για δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς. Επίσης, για πρώτη φορά ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει τεκμήρια για το αν το σπίτι όπου διαμένει είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Τα τεκμήρια, τόσο για την ιδιόκτητη όσο και για τη νοικιασμένη κύρια κατοικία, ορίζονται κλιμακωτά ως εξής: για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων στα 30 ευρώ/ τετραγωνικό, από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. στα 50 ευρώ το τετραγωνικό, από 121 τ.μ. έως 200 τ.μ. στα 80 ευρώ το τετραγωνικό, από 201 τ.μ. έως 300 τ.μ. στα 150 ευρώ το τετραγωνικό και από εκεί και πάνω στα 300 ευρώ το τετραγωνικό. Οσο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη έχει οριστεί στα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800

ευρώ έως 4.999 ευρώ/ τ.μ. κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο κατά 70%. Αν πρόκειται για μονοκατοικίες η προσαύξηση των παραπάνω ποσών είναι 20%, ενώ για εξοχικά υπάρχει μείωση 50%.

Επίσης, για πρώτη φορά θεωρείται τεκμήριο η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους, όπως αυτές προκύπτουν από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ και άνω. Ταυτόχρονα προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Επίσης, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια. Για τις πισίνες τα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τ.μ. για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ το τ.μ. για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ.


Πώς οι αποδείξεις θα μειώσουν τον φόρο

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000

ευρώ είναι οι αποδείξεις. Το ελάχιστο ποσό αποδείξεων για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ορίζεται σε ποσοστό 10% για ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κλιμακώνεται με βάση το εισόδημα. Το ποσό των αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολογήτου δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ατομικά και τα 30.000 ευρώ για την οικογένεια. Οταν το ποσό των αποδείξεων αφορά περισσότερες δαπάνες από όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση του φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και των αποδείξεων που δήλωσε. Αν, πάλι, το ποσό των αποδείξεων που θα προσκομίσει υπολείπεται του απαιτούμενου για την κάλυψη του αφορολόγητου ύψους, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Αναγνωρίζονται όλες οι κατηγορίες αγορών, εκτός από όσες αφορούν προϊόντα μεγάλης αξίας τα οποία αποτελούν τεκμήριο εισοδήματος, καθώς επίσης οι λογαριασμοί για παροχή υπηρεσιών ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών. Τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε έναν κλειστό φάκελο.

Ποιες δαπάνες δεν αναγνωρίζονται
Δεν αναγνωρίζονται για τον σχηματισμό του αφορολογήτου οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο. Τέτοιες είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ενοίκια, τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες, οι τόκοι στεγαστικών που ελήφθησαν από 1/1/2009 για αγορά πρώτης κατοικίας, τα ασφάλιστρα, τα έξοδα εγκατάστασης φυσικού αερίου στην κατοικία, το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον, οι ασφαλιστικές εισφορές. Ολες αυτές οι εκπτώσεις δαπανών έχουν ψαλιδιστεί σε σχέση με το παρελθόν. Στο εξής καθεμία από αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο.

Πηγή: tanea.gr

Οι οριστικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις

Οι οριστικές ρυθμίσεις για τις αποδείξεις

Σε κλειστό φάκελο με αναγραφή του συνολικού αριθμού των αποδείξεων αλλά και της συνολικής αξίας τους θα παραδίδονται οι αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Δείτε στο αφιέρωμα του enet.gr που ακολουθεί, πόσες αποδείξεις πρέπει να υποβάλετε, ποιες από αυτές δεν συνυπολογίζονται στο αφορολόγητο, ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται της συλλογής αποδείξεων και υπολογίστε, με το σχετικό εργαλείο, το ακριβές ποσό που θα σας ζητηθεί από το ΥΠΟΙΚ.

Σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, οι αποδείξεις θα κρατούνται σε φάκελο από τον φορολογούμενο και θα παραδίδονται στην εφορία εάν και εφ' όσον ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσης. Ειδικότερα για όσους προβλέπεται επιστροφή φόρου θεωρείται πιθανό ότι θα ζητηθούν ούτως ή άλλως. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου, σε περιπτώσεις που οι αποδείξεις έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου και το μελάνι τους έχει εξαφανιστεί δεν θα προσμετρώνται.
Στις αποδείξεις θα μπουν όλα τα ποσά δαπανών που έγιναν στην Ελλάδα με ανώτατο ατομικό όριο τις 15.000 ευρώ και οικογενειακό όριο τις 30.000 ευρώ.
Υπολογίστε εδώ πόσες αποδείξεις χρειάζεστε για να κατοχυρώσετε το αφορολόγητο και να μην προκύψει πρόσθετος φόρος με βάση το δηλωθέν εισόδημα σας.
Στις δαπάνες των αποδείξεων πέρα από τα όσα είχαν γίνει γνωστα και μπορείτε να δείτε στο τέλος της σελίδας περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
►δαπάνη συμβολαιογράφου για σύνταξη απόκτησης ακινήτου εφ' όσον δεν εμπίπτει στις δαπάνες των τεμηρίων (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά)
►αποδείξεις ΕΛΤΑ, εταιρειών courier
►αποδείξεις αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών για κοινόχρηστους χώρους εκτός από τους λογαριασμούς.
►διόδια
Υπενθυμίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν:
α) Τα εισιτήρια
β) Οι λογαριασμοί (νερό, τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ)
γ) Οι δαπάνες τεκμηρίων, όπως : Αγορά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ, αγορές αγαθών αξίας άνω των 10.000 ευρώ, αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστήρια, οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων
δ) Οι δαπάνες που εξασφαλίζουν φορολογική έκπτωση και συμπεριλαμβάνονται σε ξεχωριστό πεδίο της δήλωσης. Αυτές είναι:
♦ οι αποδείξεις σε γιατρούς και δικηγόρους
♦ όλες οι ιατρικές δαπάνες σε νοσοκομεία (με εξαίρεση τις δαπάνες για τα φάρμακα)
♦οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία
♦ενοίκια κύριας κατοικίας αλλά και τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν
♦οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων
♦ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, πυρκαγιάς, αυτοκινήτου
Ποιοι δεν χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό καθώς και αυτοί του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
• Όσοι μένουν σε οίκο ευγηρίας
• Οι φυλακισμένοι
• Οι κάτοικοι μελών της Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα  πλέον του 90% του συνολικού τους
Ποιοι μαζεύουν αποδείξεις... χωρίς λόγο
Με παλαιότερη του οδηγία το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ότι για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, το αφορολόγητο δεν ισχύει. Πρόκειται για όσους το έχουν χάσει επείδή υπέπεσαν σε παραβάσεις του ΚΒΣ και κατά συνέπεια σε αυτούς δεν θα ζητηθούν αποδείξεις. Πρόκειται για όσους

  1. Έχουν εντοπιστεί να μην εκδίδουν στοιχεία του ΚΒΣ (όπως αποδείξεις)
  2. δεν έχουν συμπληρώσει τα πρόσθετα βιβλία για κάποια φορολογικά στοιχεία που έκοψαν
  3. Έχουν κρύψει συναλλαγές πάνω από 1200 ευρώ, έχουν εκδόσει πλαστά και εικονικά ή έχουν λάβει εικονικά στοιχεία
Όλοι οι παραπάνω θα πληρώσουν φόρο 10% για το ποσό του αφορολόγητου μέχρι τις 12.000 ευρώ. Για αυτό τους λόγους άλλωστε τους ζητείται στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς (021-022) που αναφέρονται στις παραπάνω παραβάσεις.

Σημειώνεται πως το αφορολόγητο που τυχόν δικαιούνται οι παραπάνω φορολογούμενοι για τα παιδιά που τους βαραίνουν ισχύουν κανονικά.

Ποιές αποδείξεις μετράνε για το αφορολόγητο;

Aποδείξεις που μαζεύουμε
1. Δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων
2. Κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα),
3. Εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική,
4. Οινομαγειρεία ή οινεστιατόρια,
5. Πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα),
6. Μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ
7. Δαπάνες σε μεσίτες για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων
8. Ωδεία
9. Σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου
10. Σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων γυμναστήρια
11. Κολυμβητήρια
12. Ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής
13. Κομμωτήρια
14. Διαιτολόγοι
15. Διατροφολόγοι
16. Ομοιοπαθητικοί
17. Λογοθεραπευτές
18. Μασέρ
19. Επισκευή και συντήρηση συσκευών κλιματισμού
20. Υδραυλικοί
21. Ηλεκτρολόγοι
22. Ελαιοχρωματιστές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών
23. Αποδείξεις από φαστ φουντ
24. Σούπερμάρκετ
25. Εμπορικά καταστήματα
26. Αποδείξεις τσιγάρων
27. Καταστήματα τροφίμων-ποτών
28. Αποδείξεις σε πλοία


Πηγή: enet.gr

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για τα έτη 2010-2011

Πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για τα έτη 2010-2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 17-1-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για τα έτη 2010-2011.

   
Πρόγραμμα επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2010 έως 28η Φεβρουαρίου 2011, θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ.

Την σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Η. Κικίλιας εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για την έναρξη του προγράμματος.

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που θα συνεχίσουν την λειτουργία τους την περίοδο αυτή, θα είναι ισόποση με το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, που δικαιούται ο κάθε απασχολούμενος ξενοδοχοϋπάλληλος για κάθε ημέρα απασχόλησης του στο διάστημα αυτό. Το ανώτερο όριο είναι 25 ημέρες απασχόλησης ανά μήνα, μέχρι 100 ημέρες συνολικά.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν και όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν για μικρότερο διάστημα από τους τέσσερεις μήνες, με επιχορήγηση ανάλογη για κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) της περιοχής τους, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2011.

   
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

   
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οι κάθε μορφής ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Λειτουργούν εκτός της περιοχής της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

β) Λειτουργούν με άδεια του Ε.Ο.Τ.

γ) Είναι εποχικές, διέκοψαν δηλαδή τις εργασίες τους κατά την προηγούμενη πενταετία (2005-2009) ,τουλάχιστον για δύο έτη, την περίοδο από 1η Νοεμβρίου μέχρι 28η Φεβρουαρίου, εκτός αν μετείχαν σε ένα τουλάχιστον από τα προηγούμενα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας για την χειμερινή περίοδο ή είναι νέες (άρχισαν δηλαδή να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά) οπότε θα πρέπει να διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο έτος (2009) πριν από τη 10η Νοεμβρίου. Επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2009 και μετά, δεν επιχορηγούνται.

   
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στη διεύθυνση www.oaed.gr.




Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μέτρα-«φωτιά» περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Καταργούνται εφορίες- Πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις- Στο στόχαστρο οι καταθέσεις εξωτερικού- Προαιρετική η φοροκάρτα
Αυτόφωρο για μη έκδοση αποδείξεων και απόκρυψη ΦΠΑ, αυστηρότατες ποινές για φοροφυγάδες, επιβολή φόρου ακόμη και αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, πληρωμή ΦΠΑ σε μηνιαίες δόσεις, θέσπιση της φοροκάρτας, ενδελεχής έλεγχος σε Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, κατάργηση εφοριών και διαγραφή 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι μερικά μόνο από τα 21 μέτρα«φωτιά» που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται στο 20% η φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, βελτιώνεται ο τρόπος φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, ενώ προβλέπεται ο συμψηφισμός της καταβολής ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με τα χρέη του Δημοσίου προς αυτές. Το νομοσχέδιο έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της ικανότητας είσπραξης φόρων, την αναδιάρθρωση των δομών και των διαδικασιών των φορολογικών υπηρεσιών αλλά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών «κλείδωσαν» μια σειρά μέτρα που στόχο έχουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και να βελτιώσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα τα σημαντικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου.

 Φορολογικός εισαγγελέας

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, θεσπίζεται αυτόφωρη διαδικασία για λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κτλ.) και μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ύψος και πάνω. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη φορολογική συμμόρφωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς θα συνδυαστεί με αυστηροποίηση των υφιστάμενων ποινών. Μάλιστα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθιέρωση φορολογικού εισαγγελέα, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών που θα υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την άμεση επίλυση φορολογικών διαφορών και υποθέσεων. Οπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς, «οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνασυμπληρώνουν το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει και ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότη τές μας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υλοποίηση των στόχων στα έσοδα». Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι.Καπελέρης εκτιμά ότι «τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση του νέου νόμου θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ικανότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξουν περισσότερα έσοδα».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτό το αίτημα επαγγελματιών να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε δόσεις. Η απόφαση είναι να καταβάλλεται το 40% τον πρώτο μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τους δύο επόμενους μήνες.

Μέτρα για τις διαρροές κεφαλαίων

Σημαντική εξέλιξη θα υπάρξει στον τρόπο που θα ελέγχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό με στόχο να μπει «φρένο» στη μαζική μεταφορά κεφαλαίων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο έντυπο (Ε1) φορολογίας εισοδήματος του 2011 που πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να αποσταλεί σε περίπου 5.600.000 φορολογουμένους και νοικοκυριά περιλαμβάνεται κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό. Μετά τις σημαντικές «διαρροές» κεφαλαίων στο εξωτερικό το υπουργείο Οικονομικών κάνει σαφείς τις προθέσεις του ότι όσοι έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ή έχουν αγοράσει ακίνητα στην αλλοδαπή θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στο ελεγκτικό στόχαστρο.

Με άλλη διάταξη θεσπίζεται η προαιρετική χρήση της φοροκάρτας. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν είναι να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να συμμετέχουν σε ειδικές κληρώσεις (π.χ., αυτοκινήτων) ανάλογα με τη χρήση που έχουν κάνει. Η άλλη πρόταση και επικρατέστερη είναι οι αποδείξεις που εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και χρεώνονται στη φοροκάρτα να μετρούν διπλά στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου των φορολογουμένων.

Καταργούνται τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ενώ την ίδια τύχη θα έχουν 80-100 «μικρές» ΔΟΥ β΄ τάξεως σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο βελτιωμένη διάταξη με την οποία επανέρχεται η διαγραφή των 24 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανενεργών ΑΦΜ με παράλληλη δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών. Στόχος είναι να διαγραφούν χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης και όχι οφειλές που υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρή, να εισπραχθούν. Από το σύνολο των 24 δισ. ευρώ περίπου 11 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά πρόστιμα του ΣΔΟΕ. Επίσης άλλα 8 δισ. ευρώ αφορούν χρέη ελλειμματικών ΔΕΚΟ όπως η Ολυμπιακή.

Πηγή Το Βήμα