Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Απολύσεις σχεδιάζουν 3 στις 10 εταιρείες

Με νέα «συμπληρωματικά» προγράμματα επιχορηγήσεων θέσεων εργασίας (σε περιοχές σε κρίση, στην κοινωνική οικονομία αλλά και στις επιχειρήσεις) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να συγκρατήσει την αυξανόμενη -λόγω της ύφεσης- ανεργία και να στηρίξει την απασχόληση παρά τις? απολύσεις εργαζομένων που θα? συνεχιστούν και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως προαναγγέλλει έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης της Manpower.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 751 εργοδοτών:
Περισσότεροι από 7 στους 10 εργοδότες δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Οι 3 στους 10, ωστόσο, θα περιορίσουν κι άλλο τις θέσεις εργασίας. Το 7% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση και το 73% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

Οι εργοδότες προβλέπουν αρνητικές προοπτικές για την απασχόληση καθώς ο σχετικός δείκτης είναι μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 (και βελτιωμένος, κατά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Στο σύνολο των 9 τομέων της ελληνικής αγοράς εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από το χώρο των κατασκευών (-15%) και της μεταποίησης (-12%). Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες και μεταφορές και επικοινωνίες- αναφέρουν προοπτικές απασχόλησης μειωμένες κατά 11%.

Οι κλάδοι

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους 9 τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον κλάδο του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι τομείς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και ύδρευσης αλλά και του τουρισμού (πτώση 14%) ενώ μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει και ο τομέας του εμπορίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης (παρουσιάζουν βελτίωση κατά 24 και 15 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα). Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του εμπορίου. Ωστόσο, στους υπόλοιπους πέντε τομείς οικονομικής δραστηριότητας οι προοπτικές απασχόλησης είναι μειωμένες με αξιοσημείωτη την πτώση (κατά 7%) στον τομέα της Γεωργίας.

Αττική και Β. Ελλάδα

Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες αναμένουν ότι η απασχόληση θα κινηθεί πτωτικά, με το Δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης να αγγίζει το -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η μείωση φτάνει στο -13%. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών και στις δύο περιφέρειες είναι χαμηλότερες. Στη Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζουν μείωση της τάξης των 17 ποσοστιαίων μονάδων ενώ στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής μειώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα νέα προγράμματα

Οι επιχορηγήσεις και οι νέες δράσεις που ανακοινώνει το υπουργείο προβλέπουν:
1. Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα για κατάρτιση και απασχόληση στις περιφέρειες με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κρίση παραγωγής.

2. Κίνητρα για τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα απορροφήσουν 50.000 - 60.000 άνεργους και θα προφέρουν υπηρεσίες (έργα συντηρήσεων, κατ' οίκον Φροντίδα, κοινωνικά παντοπωλεία, προγράμματα για μαθητές κ.ά.).

3. Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας («επιταγή επανένταξης») για 10.000 ανέργους.

4. Την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5. Τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας καθώς και για τη διατήρηση άλλων 10.000 θέσεων επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

6. Την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Την απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης που το πρόγραμμα σπουδών τους εμπεριέχει θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Αρνητικές προοπτικές

Οι εργοδότες σε τρεις τομείς -χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Δημόσιο και κοινωνικές υπηρεσίες και μεταφορές και επικοινωνίες- αναφέρουν προοπτικές απασχόλησης μειωμένες κατά 11%.
Οι προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται μειωμένες και στους 9 τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον κλάδο του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, βελτιωμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα του εμπορίου.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: