Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσιο - Προς αύξηση ωραρίου εργασίας

Δημόσιο - Προς αύξηση ωραρίου εργασίας 

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις, για πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε σήμερα ο υπουργός Γ. Ραγκούσης προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανοίγοντας την "ατζέντα" για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Προς αύξηση ωραρίου εργασίας

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις, για πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε σήμερα ο υπουργός Γ. Ραγκούσης προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανοίγοντας την "ατζέντα" για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η πρώτη ανακοίνωση, αφορά την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2,5 ώρες εβδομαδιαίως, δηλαδή από 37,5 ώρες σε 40, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, και η δεύτερη, το ωράριο λειτουργίας, καθώς προτάθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να λειτουργούν ορισμένες υπηρεσίες αιχμής και το απόγευμα.

Σχετικά με την τελευταία πρόταση, ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν μιλάμε για διακεκομμένο ωράριο αλλά για συνεχές". Συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του νέου ωραρίου για όσες υπηρεσίες θα λειτουργούν το απόγευμα, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ τέθηκε και το θέμα του νέου ενιαίου μισθολογίου, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα γίνει για να κατεβάσει το μισθολογικό κόστος, αλλά για να αποκτήσει το Δημόσιο ένα σύγχρονο και δίκαιο μισθολόγιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση του ωραρίου και το απογευματινό ωράριο, αλλά και για το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Πηγή ΑΠΕ

 

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν άρση της έκτακτης εισφοράς καθώς και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν άρση της έκτακτης εισφοράς καθώς και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα 

THN αναστολή του μέτρου έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, ζήτησε χθες η Ελληνική Eνωση Τραπεζών διά μέσου του προέδρου της Β. Ράπανου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράπανος, παρουσιάζοντας την παρέμβαση της ΕΕΤ επί της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρόταση άρσης του μέτρου της έκτακτης εισφοράς νωρίτερα απ'Α ό,τι προβλέπεται.

Στο τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να διατηρηθεί επί μακρόν. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες, η παράταση του μέτρου θα ευνοήσει σειρά στρεβλώσεων και προσπαθειών φοροδιαφυγής, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θα επινοήσουν τρόπους απόκρυψης των κερδών τους.

Την ίδια στιγμή θεωρούν μη ορθολογικό να καταβάλουν εισφορά για κέρδη που είχαν δύο χρόνια πριν.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) επισημαίνει ότι η επιβολή αυστηρών ποινών για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν βοηθά την επιχειρηματική δραστηριότητα και σταματά την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα με σημείο έναρξης τις οφειλές του Δημοσίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόσθετα βάρη, που αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει λανθασμένη τη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής, με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Οι απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, αξιοπρέπειας αλλά και ανθρωπιάς. Η φοροδιαφυγή δεν είναι «σπορ» αλλά ευρύτατο λαϊκό φαινόμενο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δρακόντειες εξοντωτικές ποινές, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Τέλος, τονίζει ότι η επιβολή του ΦΠΑ με «αντικειμενικά κριτήρια» που θα προσδιορίζονται από στατιστικά στοιχεία άλλων ομοειδών εταιριών είναι μια ιδιότυπη, καινοτόμος «φαεινή» φορολογική ιδέα αδύναμων ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΕΣΕΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ με την «οικονομία της αρπαγής».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης. Η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν βοηθά τις επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα ρευστότητας και τζίρου, ενώ και αυτές που παρουσιάζουν κέρδη υποχρεώνονται σε περαιτέρω μείωση ρευστότητας με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, υποστηρίζει ο κ. Μαθιός.

Την ίδια στιγμή ο ΣΜΕΧΑ, στην παρέμβασή του, ζήτησε την κατάργηση του φόρου υπεραξίας και προσθέτει ότι ο ίδιος, το υπουργείο και οι άλλοι φορείς της αγοράς μπορούν να βρουν, σε συνεργασία, την καλύτερη πρόταση ανάλογα με τα ισχύοντα στο εξωτερικό, όπως π.χ. στην Ολλανδία.

Αν τεθεί φόρος υπεραξίας, τονίζει ο ΣΜΕΧΑ, θα αποτρέψει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να πραγματοποιούν συναλλαγές και θα υπάρξουν στρεβλώσεις στις τιμές, ενώ προσθέτει ότι θα ζημιώσει πολλαπλάσια το Xρηματιστήριο και την εθνική οικονομία. Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας δεν θα καταβάλλεται από τους επενδυτές που προέρχονται από χώρες όπου η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Πηγή: Express.gr

Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες

Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες 

Επίσης θα υπάρχει διάταξη για το χαρακτηρισμό του αδικήματος φοροδιαφυγής ως διαρκούς, αλλά και πρόβλεψη για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις.
Ρύθμιση η οποία θα προβλέπει συμψηφισμό φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο και υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο στην τελική του μορφή, προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Επίσης θα υπάρχει διάταξη για το χαρακτηρισμό του αδικήματος φοροδιαφυγής ως διαρκούς, αλλά και πρόβλεψη για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Παναγόπουλος ζήτηση να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή και να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ακόμα και δήμευση περιουσιών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Β. Ράπανος, τόνισε ότι γίνεται μια αρχή για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ζήτησε όμως από την κυβέρνηση -σε μια περίοδο με περιορισμένη ρευστότητα και κατακόρυφη πτώση των κερδών- οι τράπεζες να σταματήσουν να πληρώνουν έκτακτες εισφορές  για προηγούμενες χρήσεις.

Το τελικό σχέδιο νόμου θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.


Πηγή Ημερησία