Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Τρόικα για ΔΕΚΟ: Μαχαίρι σε μισθούς και λουκέτο σε φορείς

Αυστηρό... μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης ζητά η τρόικα, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για τα επερχόμενα μέτρα, λέγοντας πως δεν έχουμε φθάσει καν στη μέση του οικονομικού προγράμματος και ότι «γίνεται μία επώδυνη προσπάθεια που περνάει μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας πολιτών». Χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε το τσεκάρισμα της ελληνικής οικονομίας από το Γενικό Λογιστήριο, την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ και την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, ενώ είχε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά.

Σήμερα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Γ. Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αντικαθιστά τον Σ. Ντερούζ) και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών (το ραντεβού έχει οριστεί για τις 3 μ.μ. σήμερα) το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, το οποίο θα περιέχει παρεμβάσεις για την εξεύρεση 22 δισ. ευρώ, το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που θα ληφθούν φέτος για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι τελικές αποφάσεις και για τα τρία «μέτωπα» θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 του μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, δήμοι κ.ά.) καθώς διαπιστώνουν πως οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, για τις ΔΕΚΟ έλαβαν τα στοιχεία για τα κόστη και τις μετατάξεις. Ζήτησαν να προχωρήσει η μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων οργανισμών κατά 20% και να περιοριστεί περαιτέρω το μισθολογικό κόστος. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, το μοντέλο που επιλέγεται είναι η μείωση των πρόσθετων παροχών για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μισθολογικό κόστος πρέπει να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων ανά επιχείρηση, από το 78% του 2009.

«Λουκέτα»

Επίσης, για μία ακόμη φορά έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για κλείσιμο ζημιογόνων φορέων, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Στο Γενικό Λογιστήριο εξετάστηκε ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του 2010 και το γεγονός ότι, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, 235 φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν αποστέλλουν οικονομικά στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν πως πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η εξυγίανση των οικονομικών τους, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις και ο δανεισμός με την εγγύηση του Δημοσίου.

Στη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη, εξετάσθηκε η προετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Εξάλλου χθες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 11ο Venture Capital & Private Equity Forum, ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια δεν έφθασε «ούτε καν στη μέση».

Εκανε μάλιστα λόγο για ένα «μαραθώνιο»:

«Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Αυτό που επιχειρείται, σήμερα, είναι μια επώδυνη προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που περνάει μέσα από θυσίες μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αν και ακούγονται πολλές «σειρήνες» ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Είναι οι γνωστές σειρήνες, είπε ο υπουργός, και σημείωσε ότι αυτές βλέπουν το πρόβλημα αλλά δεν δίνουν λύση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί οδηγούν στη χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Διπλή επίθεση, στη ΝΔ, ότι κάνει «εύκολη κριτική» και επιδίδεται σε «αδιέξοδες κορόνες», αλλά και στην Αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θέλουν την ακινησία και την απόλυτη συντήρηση», εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΤΠΔ, του ΟΔΔΗΧ και τη σύσταση Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «όσοι λένε για νέα μέτρα πρέπει να μας πουν με ευθύτητα αν η χώρα πρέπει ή όχι να μειώσει τα ελλείμματά της» και προσέθεσε πως «κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψηφοθηρήσουν με νέα μέτρα που ενδεχομένως να πέσουν στην κοινωνία». Τέλος, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για να μειωθεί το 2015 το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: