Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σε αγώνα δρόμου για 4,2 δισ. το οικονομικό επιτελείο

Τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν επικίνδυνα και το υπουργείο Οικονομικών καλείται μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον με έντονη πλέον την αμφισβήτηση για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, εντός και εκτός της χώρας, να λάβει τολμηρές και το κυριότερο αποτελεσματικές αποφάσεις.

Η υπέρβαση του ελλείμματος κατά μία σχεδόν μονάδα του ΑΕΠ, αλλά και η απόκλιση στα έσοδα το πρώτου τριμήνου του 2011, δημιουργούν έντονες ανησυχίες όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το κυριότερο στην τρόικα, η οποία πλέον «βλέπει» ως μη δεδομένες τις επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του 2010 εκτοξεύθηκε στα επίπεδα του 10,6% ή στα 24,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 9,6% ή 22 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, αφού ο στόχος για το 2011 δεν μεταβάλλεται. Με λίγα λόγια, καλείται να βρει μέσα στο 2011 ποσό που κινείται στα επίπεδα των 4,2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονος προβληματισμός, αφού τα χρήματα αυτά θα πρέπει να βρεθούν άμεσα και να πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που φτάνουν σήμερα και αύριο στην Αθήνα πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι πλέον η αξιοπιστία της απέναντι στην τρόικα έχει φθαρεί ιδιαίτερα, αφού πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί δεν έχουν γίνει.

Στα χαρτιά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, πολλές παρεμβάσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί, έχουν μείνει στα χαρτιά, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει μεταρρυθμιστική «κόπωση», κάτι που έχουν διαπιστώσει και οι ελεγκτές της τρόικας. Το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, αφού θα πρέπει να ληφθούν τρεις σημαντικές αποφάσεις.

Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί, αλλά και αυτή από την απόκλιση του ελλείμματος του 2010.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015, ύψους 22 δισ.
Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η ελληνική πλευρά δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για παλινωδίες και πολιτικές τρίπλες. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι η στάση της τρόικας απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Αντιλαμβάνονται πως έχει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, ωστόσο του χρεώνουν την αδυναμία του να περάσει την πολιτική του και να προκαλέσει τις απαραίτητες συγκρούσεις.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι ο υπουργός σκέπτεται περισσότερο από ό,τι θα 'πρεπε το πολιτικό κόστος. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα ήξης αφήξεις για τις αποκρατικοποιήσεις. Θεωρούν πως θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη τόλμη και παράλληλα να υπήρχε μία συγκεκριμένη στόχευση.
Η δυσαρέσκεια της τρόικας αναμένεται να φανεί κατά την επίσκεψη των επικεφαλής στις αρχές Μαΐου, όπου και εκτιμάται πως θα υπάρξει άμεση σύνδεση των εκταμιεύσεων των δόσεων με τον υλοποίηση μέρους του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.

«Ψαλίδι» 4,2 δισ.

Στο νέο «πακέτο» που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στο εξής θα συνδέονται με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, ενώ ετοιμάζεται να μπει και νέο «ψαλίδι» στις πρόσθετες παροχές των υπαλλήλων σε υπουργεία και ΔΕΚΟ.

Οι δαπάνες θα περάσουν και πάλι από κόσκινο, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή μείωση, χωρίς να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέες οριζόντιες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στόχος βέβαια είναι το νέο «πακέτο» να πείσει την τρόικα πως είναι αξιόπιστο και εφαρμόσιμο. Η υστέρηση των εσόδων αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την επίσπευση της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό.

Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Έτσι σχεδιάζουν νέα παρέμβαση για περικοπές σε πλασματικές υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά.

Επίσης οι διοικήσεις πολλών οργανισμών βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την εισοδηματική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα. Στα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» περιλαμβάνονται:

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 ΙΧ και ΔΧ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιβολή εντός του έτους ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού που ήταν να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα μεταξύ 200 και 300 εκατ.

Νέες περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους σε ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.

Μείωση των εξόδων για ενοίκια που καταβάλλουν δημόσιοι οργανισμοί.
Μετατάξεις προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1 Ιουλίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2012 που αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Κατάργηση δημόσιων φορέων. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κατ΄ επανάληψη το κλείσιμο ανενεργών οργανισμών και στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία προτίθεται να επισπεύσει τις κινήσεις της.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Περιθώρια τέλος

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και η ελληνική πλευρά δεν έχει πλέον τη δυνατότητα για παλινω- δίες και πολιτικές τρίπλες. Αυτό που δείχνει να έχει αλλάξει είναι η στάση της τρόικας απέναντι στον υπουργό Οικονομικών.

Περικοπές

Στο νέο «πακέτο» που επε- ξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών περι- λαμβάνονται περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στο εξής θα συνδέονται με εισοδ- ματικά και περιου- σιακά στοιχεία.

Δεν έγιναν πράξη

Οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών κυρίως στις ΔΕΚΟ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: