Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της τρόικας

ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στο μικροσκόπιο της τρόικας  Καθυστερήσεις, παλινωδίες και αστοχίες διαπιστώνει η τρόικα στην εκτέλεση του Μνημονίου και κλιμακώνει τις πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων. Σήμερα, φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και ο εκπρόσωπος, της Κομισιόν Γ. Κρούγκερ, αντί του Σ. Ντερούς, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να «κλειδώσουν» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων φέτος και οι βασικοί άξονες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Από χθες τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. ξεκίνησε μαραθώνιο συσκέψεων με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου. «Είστε εκτός προγράμματος» σε θεσμικά ζητήματα και οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φέρονται να διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας. Την ίδια ώρα ζητούν νέες αυστηρές περικοπές σε ΔΕΚΟ και το ευρύτερο δημόσιο, καθώς εκτιμάται πως τα περιθώρια για εξοικονομήσεις παραμένουν μεγάλα, ενώ εμφανίζονται θορυβημένοι για τα οικονομικά των ταμείων, των νοσοκομείων και των ΟΤΑ κατόπιν της αιφνιδιαστικής ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, αν και στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος, από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον προκύπτει κλίμα έντονου προβληματισμού με αιχμή τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις ιδίως για τις πωλήσεις μεγάλων εισηγμένων και την αξιοποίηση των ακινήτων. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί διυλίζουν τον κώνωπα για ζητήματα πολιτικής διαχείρισης όταν το χρέος τρέχει με απόδοση 12% και γεννά διαρκώς τόκους. Πρέπει να φέρουν άμεσα ρευστό», φέρεται να σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι λίγο πριν την έλευση της τρόικας στη χώρα.

ΔΕΚΟ

Στο «στρατόπεδο» των ΔΕΚΟ, αναγνωρίζεται μεν η προσπάθεια που καταβάλλεται, στόχος όμως παραμένει η περαιτέρω περικοπή 20% στις λειτουργικές δαπάνες των μη εισηγμένων επιχειρήσεων, ενώ η συνολική εξοικονόμηση φέτος εκτιμάται πως θα υπερβεί οριακά το 1 δισ. ευρώ φέτος, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε περικοπές λειτουργικών δαπανών και αύξηση εσόδων των δημοσίων επιχειρήσεων. Πρόσθετες εξοικονομήσεις αναμένονται από τις περικοπές στα επιδόματα και τις ειδικές αμοιβές των υψηλόμισθων στις ΔΕΚΟ, οι οποίες «κλειδώνουν» έως το τέλος της εβδομάδας, με την τρόικα να επιμένει ιδιαίτερα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Ελλειμμα 2009

Χθες το κλιμάκιο της τρόικας είχε επαφές με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά, εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ και την ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων. Στις επαφές τους με διευθυντές στο ΓΛΚ μελανό σημείο ήταν οι αιτίες της ανοδικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος, που σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα αποδειχθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, τινάζοντας στον αέρα τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού.
Οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ζήτησαν ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες στην καταγραφή των στοιχείων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το ότι ακόμη και σήμερα με τη χώρα να βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία πολλοί δημόσιοι φορείς δεν δίνουν ακόμη οικονομικά στοιχεία. Χθες στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για φορο-επιδρομές είπε πως «όλοι όσοι λένε για νέα μέτρα πρέπει να απαντήσουν χωρίς υπεκφυγές και συγκεκριμένα εάν αυτή η χώρα πρέπει να μειώσει ή όχι τα ελλείμματα της...» Τόνισε δε πως «ο καιρός για γενικότητες και καταγγελίες έχει περάσει και όποιοι νομίζουν πως μπορούν να ψηφοθηρήσουν... κάνουν λάθος, είναι πλέον η ώρα του συγκεκριμένου... η ώρα να πούμε αλήθεια στους πολίτες».

Νουριέλ Pουμπίνι: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση

H αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως και φέτος, είναι αναπόφευκτη, υποστήριξε σε χθες η Rubini Global Economics. Ως πιθανές αιτίες θεωρεί τις αναμενόμενες περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας.

Ζ. Μ. Mπαρόζο: Επαχθή κόστη

H E.E. δεν θα πρέπει να επιβάλει στην Iρλανδία και την Eλλάδα κόστη που δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν οι πολίτες των χωρών, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Kομισιόν Z. M. Mπαρόζο, μιλώντας στη συνεδρίαση του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: