Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

«Ραβασάκια» για «τεκμαρτό» ΦΠΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

«Ραβασάκια» για την καταβολή «τεκμαρτού» ΦΠΑ θα λάβουν σύντομα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που «ξέχασαν» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει νέα μέθοδο έμμεσου υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας, πιθανόν και σήμερα, ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα η οποία προβλέπει ότι για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ύψος του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε ΦΠΑ με βάση τον μέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους, δηλαδή για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία βʼ κατηγορίας και για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία γʼ κατηγορίας.
Ουσιαστικά δηλαδή στις περιπτώσεις εντοπισμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου που παρέχει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου. 
 Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: