Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σε μία ημέρα ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ

Σε μία ημέρα ίδρυση Α.Ε. και ΕΠΕ Ολες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα θα διεκπεραιώνονται μέσω 59 εμπορικών επιμελητηρίων, 3.200 συμβολαιογραφικών γραφείων, ενώ στην επόμενη φάση οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται και σε 52 επιλεγμένα ΚΕΠ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ετσι, η ίδρυση μιας ΕΠΕ θα γίνεται σε ένα μόνο σημείο, αντί για οκτώ σήμερα, με μία και μοναδική διαδικασία, αντί για 11, και σε μία μέρα αντί για 38. Μοναδική προϋπόθεση είναι οι ιδρυτές της εταιρείας να μην έχουν εκκρεμότητες με το Δημόσιο (να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα). Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία μιας Στάσης αφορά Α.Ε. και ΕΠΕ που θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.

Ολες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Τι είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ);

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι μία μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.

Εξαιρούνται από τις ΥΜΣ:

α) Οι επιχειρήσεις που προέρχονται από μετασχηματισμό (που προχωρούν σε αλλαγή νομικής μορφής, από ΕΠΕ σε Α.Ε.), καθώς οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν πρωτότυπη σύσταση.
β) Οι επιχειρήσεις που συστήνονται για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων και απαιτούν ειδικό καθεστώς έγκρισης (π.χ. Υπουργική Απόφαση).
γ) Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν σε απλή εγκατάσταση στη χώρα μας, χωρίς την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.
δ) Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν συνιστούν εταιρείες.

Παράβολα

Ο πολίτης μπορεί να καταβάλλει το τίμημα με τους εξής τρόπους: α) μετρητά, β) επιταγή, γ) πιστωτική κάρτα, δ) κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ (στην Τράπεζα Πειραιώς, είτε μέσω e-banking και phone-banking) και από τον επόμενο μήνα διατραπεζικά σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Υπηρεσίες μιας Στάσης συνδέονται με το επιχειρηματικό μητρώο, αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς και το TAXIS, αναλαμβάνουν δηλαδή τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις.
Οι διαδικασίες που θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες (web service) είναι οι εξής:
  • Ταυτοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ΑΦΜ με TAXIS.
  • Λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας από ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.
  • Λήψη ΑΦΜ για ημεδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα. Η λήψη ΑΦΜ για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα εκτελείται μέσω τηλεομοιοτυπίας.
  • Υποβολή δήλωσης φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
  • Λήψη φορολογικής ενημερότητας.
  • Εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
  • Προέλεγχος επωνυμίας.
  • Αποστολή ανακοινώσεων προς το Εθνικό Τυπογραφείο (με e-mail στην αρχή και web service στη συνέχεια).
  • Τέλος, η εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο από την Υπηρεσία μιας Στάσης θα γίνεται σε πρώτη φάση μέσω τηλεομοιοτυπίας.
  • Στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ, επίσης, θα δημοσιεύονται:
  • Το Γενικό Ευρετήριο Επωνυμιών και η Μερίδα της επιχείρησης.
  • Τα στοιχεία των εταιρειών που υπόκεινται εκ του νόμου σε δημοσιότητα.
  • Πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες μίας Στάσης, όπως ενδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας, απαραίτητα δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, κανονισμοί, εγκύκλιοι και αποφάσεις.
Αρχικό στάδιο
Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία μιας Στάσης αφορά Α.Ε. και ΕΠΕ που θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες που μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.
Βάση δεδομένων
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι μία μεγάλη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας.
Πληρωμή
Ο πολίτης μπορεί να καταβάλλει το τίμημα με: μετρητά, επιταγή, πιστωτική κάρτα, κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ΓΕΜΗ, και από το Μάϊο διατραπεζικά σε όλες τις τράπεζες.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: