Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Απειλή για τα δημόσια έσοδα το «έμφραγμα» στο Taxisnet

Στα όρια νευρικής κρίσης έχουν οδηγηθεί από το νέο Τaxisnet -το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ- χιλιάδες λογιστές που προσπαθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις των πελατών τους αλλά και το υπουργείο Οικονομικών που πασχίζει να αυξήσει τα έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Το σύστημα εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, ενώ η ταλαιπωρία που υφίστανται οι λογιστές κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν έχει προηγούμενο.

Το Τaxisnet «πέφτει» συχνά και η επικοινωνία διακόπτεται με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή δηλώσεων. Οπως λένε για να υποβάλλουν μια δήλωση χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά, ενώ μόλις χθες προστέθηκε ένα ακόμη μηχάνημα που βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των φορολογικών εντύπων. «Κλείστε το, φτιάξτε το και παραδώστε το μας να δουλέψουμε» προτείνουν οι λογιστές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η οποία διαπιστώνει αδυναμίες στη λειτουργία του νέου Τaxisnet.

Από τις 18 Απριλίου αρχίζουν να λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και στο υπουργείο φοβούνται μήπως το σύστημα δεν ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των δηλώσεων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε και την υποβολή των δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ. για τις περιπτώσεις που καθίσταται τεχνικά αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή μέσω Taxisnet, κατά την τελευταία ημέρα υποβολής της δήλωσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες:

Αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο Taxisnet ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξιών, κοινωνιών κ.λπ.), παρέχεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής τους, όπως αυτή καθορίστηκε με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία γ΄ κατηγορίας λήγουν από τις 18 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2011 ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ (η οποία έληγε κανονικά χθες) παρατείνεται μέχρι τις 20 Απριλίου 2011.

Τα προβλήματα

Από την 1η Απριλίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet οι λογιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και μια απίστευτη ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα:

1. Δηλώσεις Ε3 επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που επιθυμούσαν να υπαχθούν στον «αυτοέλεγχο» αλλά δεν είχαν δαπάνες δεν γίνονταν δεκτές από το σύστημα. Μετά τις επισημάνσεις των λογιστών το πρόβλημα λύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

2. Οταν επιχείρησαν να υποβάλουν δηλώσεις Ε3 επιχειρήσεων με ζημίες και να εντάξουν τις επιχειρήσεις αυτές στη νέα ρύθμιση για τον «αυτοέλεγχο» διαπίστωσαν ότι το νέο Taxisnet δεν αποδεχόταν τη δήλωση του αρνητικού ποσού της ζημίας και δεν άφηνε τους λογιστές να υποβάλουν ορθά συμπληρωμένο το Ε3. Και αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε.

3. Συχνά το σύστημα «πέφτει» και η επικοινωνία διακόπτεται με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποδοχή δηλώσεων που αποστέλλονται ορθά συμπληρωμένες. Οι λογιστές αντικρίζουν συχνά τα ακόλουθα μηνύματα:
  • «Σφάλμα REP-50002: Η λειτουργία του server τερματίζεται»
  • «Error 500-- Internal Server Error.
4. Κατά την υποβολή μέσω internet των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων παρατηρήθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το User name και το Password του φορολογούμενου εμπλέκεται με το test user name και password που χρησιμοποιούν στην ΓΓΠΣ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που εμφανίζονται κατά την υποβολή να είναι λανθασμένα. Οι αρμόδιοι της ΓΓΠΣ διαβεβαίωσαν τους λογιστές ότι θα τακτοποιήσουν το θέμα άμεσα.

5. Αρκετές φόρες το σύστημα είναι πολύ αργό με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι λογιστές που επιχειρούν να στείλουν τις δηλώσεις.

6 Προβλήματα παρατηρούνται και με την εκτύπωση, σε μορφή αρχείου pdf, των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Κάποιες φορές η εκτύπωση είναι δυνατή και άλλες φορές όχι.

Στις ΔΟΥ

Για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με το Taxisnet ή για περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ατομικών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσής τους.

Πυρκαγιά

Το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πριν από τις 3:00, ένα ατύχημα έθεσε εκτός λειτουργίας το Taxisnet για περίπου 4,5 ώρες. Κάηκε ένας πυκνωτής σε υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου της ΓΓΠΣ στο Μοσχάτο. Για να κατασβεστεί η φωτιά από την Πυροσβεστική χρειάστηκε να διακοπεί η λειτουργία των γεννητριών που τροφοδοτούσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ. Έτσι, η λειτουργία όλων των συστημάτων της ΓΓΠΣ διακόπηκε.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: