Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο δωδεκάλογος της απόσυρσης

ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η εφαρμογή του ευνοϊκού μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, από την οποία οι εισαγωγείς προσδοκούν αύξηση πωλήσεων από 20% έως 25%.
Χρήση του κινήτρου της απόσυρσης μπορεί να γίνει για αυτοκίνητα που έχουν άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31/12/1998. Υπολογίζεται ότι ο στόλος των παλαιών αυτοκινήτων που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία είναι περίπου 2,5 εκατ. Η μείωση του τέλους ταξινόμησης στην περίπτωση αγοράς καινούριου αυτοκινήτου είναι από 50% έως 100%, ανάλογα με τον κυβισμό του νέου επιβατικού. Η απόσυρση θα ισχύσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2011.
Τα σημαντικότερα σημεία:
* Το κίνητρο καλύπτει την αγορά οχημάτων έως 2.000 κ.εκ.
* Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για μοντέλα έως 900 κ.εκ. με εργοστασιακή αξία μέχρι 6.000 ευρώ, καθώς και μοντέλα από 901 έως 1.400 κ.εκ. με εργοστασιακή αξία μέχρι 8.000 ευρώ.
* Η απαλλαγή περιορίζεται στο 65% για το τέλος ταξινόμησης, αν αγοραστεί νέο αυτοκίνητο 1.401-1.600 κ.εκ., εργοστασιακής αξίας μέχρι 11.000 ευρώ. Στο 50% περιορίζεται για μοντέλα 1.601-2.000 κ.εκ., με εργοστασιακή αξία μέχρι 14.000 ευρώ.
* Υπάρχει δυνατότητα εκχώρησης της απόσυρσης.
* Οι προϋποθέσεις:
Να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του οχήματος σε μέλος του δικτύου ΕΔΟΕ. Για αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία δεν απαιτείται να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, ούτε για το έτος διαγραφής του αυτοκινήτου.
* Προϋποθέσεις για παράδοση οχήματος προς ανακύκλωση: Να αυτοκινείται, να διαθέτει όλα τα μηχανικά μέρη του και όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.
*Την πρώτη ημερα γίνεται η παράδοση του οχήματος σε μέλος του δικτύου ΕΔΟΕ. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου παραλαμβάνει δύο σημαντικά έγγραφα: τη βεβαίωση παραλαβής(Α) και την υπεύθυνη δήλωση του ανακυκλωτή για την καταστροφή του οχήματος(Β).
* Σε οκτώ ημέρες, δηλαδή την ένατη ημέρα από την παράδοση του αυτοκινήτου, το μέλος του ΕΔΟΕ που παρέλαβε το αυτοκίνητο για καταστροφή θα εκδώσει το πιστοποιητικό καταστροφής (Π.Κ.) σε δύο αντίγραφα. Το ένα πιστοποιητικό καταστροφής παραλαμβάνει ο κάτοχος του αυτοκινήτου και το δεύτερο πηγαίνει υπηρεσιακά στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας.
* Μετά από άλλες οκτώ ημέρες, δηλαδή το αργότερο τη 17η ημέρα εξ αρχής, η υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας εκδίδει την πράξη οριστικής διαγραφής (Δ). Το ένα αντίγραφο παραλαμβάνει ο κάτοχος και το δεύτερο σε διάστημα μιας ημέρας στέλνεται υπηρεσιακά από την υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας στο τελωνείο. Το τελωνείο περιμένει το αίτημα του κατόχου του παλαιού οχήματος, για να ολοκληρώσει τον εκτελωνισμό του καινούριου αυτοκινήτου και να αφαιρέσει από το τέλος ταξινόμησης το προβλεπόμενο ποσό κινήτρου που αναλογεί στο νέο αυτοκίνητο.
* Εξαιρέσεις: κατεστραμμένα οχήματα από ατύχημα, πυρκαγιά είτε βανδαλισμό.
* Επιπλέον, απαιτείται βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ για μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας μέχρι το 2011(Ε). Αν ήταν ακινητοποιημένο και είχαν δοθεί στη ΔΟΥ άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες, τότε η ΔΟΥ στέλνει υπηρεσιακά τη σχετική βεβαίωση στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας.
* Τα έγγραφα που θα προσκομιστούν στο τελωνείο: αίτηση δικαιούχου, υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη αποσυρόμενου οχήματος συμφωνίας με εμπορική επιχείρηση για διαδικασία, την πράξη οριστικής διαγραφής (Δ), τη βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ για μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας μέχρι το 2011(Ε), τη βεβαίωση παραλαβής (Α), την υπεύθυνη δήλωση του ανακυκλωτή για την καταστροφή του οχήματος (Β).
Εξι μήνες το αργότερο μετά τον εκτελωνισμό του καινούριου αυτοκινήτου, ο κάτοχός του οφείλει να προσκομίσει στο τελωνείο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του καινούριου αυτοκινήτου για να ξεχρεωθεί από τα αρχεία. Οι εταιρείες έχουν συστήσει τμήμα διεκπεραίωσης όλης της διαδικασίας, για να μην ταλαιπωρηθούν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: