Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στο 20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία

Εντατικοποίηση ελέγχων, αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους απασχολούν προσωπικό με «μαύρη εργασία» και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, είναι τα τρία μέτρα που θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, η οποία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ στερώντας τα Ταμεία από έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Στοιχεία

Τη μεγάλη έκταση της αδήλωτης εργασίας και τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο, παρουσίασε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης σε ημερίδα για την εμπορία ανθρώπων και την εργασιακή εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Ο Μ. Χάλαρης προανήγγειλε την αναβάθμιση του επιχειρησιακού έργου του ΣΕΠΕ (σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές) μέσα από το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου και στοχοθέτηση των ελέγχων σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων (νυχτερινά κέντρα, μπαρ κ.ά.).
Οπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το 2010 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μόλις στο 3% των επιχειρήσεων, το 31,54% των αλλοδαπών και το 22,58% των Ελλήνων απασχολούνται χωρίς ασφάλιση (σε 77.666 εργαζόμενους, οι 19.435 ήταν αδήλωτοι και από αυτούς οι 6.687 αλλοδαποί και οι 12.748 Ελληνες). Η πλειοψηφία των αδήλωτων, ανήκει σε «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: