Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τα 10 κρίσιμα σημεία του επικαιροποιημένου Μνημονίου

Υπέρ των συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες τέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας τα οφέλη που θα έχει στην πορεία τους για εξυγίανση και ανετότερη πρόσβαση στις αγορές.
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας, τονίζοντας πως «η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αναγνώρισε ότι «η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι «πέραν των παρεμβάσεων της τάξης του 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014 η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου». Κατηγόρησε δε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «ακατανόητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι το διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση».

O υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την πρόσληψη συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και την παρουσίαση στρατηγικού πλαισίου για το ίδιο θέμα ως το τέλος Μαρτίου.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός είπε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίηση περιουσίας ως το 2015 παραμένει, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, καθώς υπερβαίνει τα χρονικά όρια του προγράμματος. Αντιθέτως ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο υπάρχει αναφορά σε έσοδα 15 δισ. ευρώ.

«Δεν υπήρξε ποτέ υπογεγραμμένο κείμενο με 50 δισ. ευρώ» σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε ότι η αναφορά του ποσού των 50 δισ. ευρώ στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών έγινε επειδή είχε προηγηθεί, παρότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί, η αναφορά της τρόικας στο θέμα στη πολυσυζητημένη συνέντευξη τύπου.

Για τις τράπεζες ο υπουργός ζήτησε τη σταδιακή απεξάρτησή τους από την ΕΚΤ και τη μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού τους κόστους. «Θα αφορά κυρίως τα υψηλά μσθολογικά κλιμάκια», όπως διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι εξελίξεις σε άλλες χώρες και η αναθεώρηση των στοιχείων από τη Eurostat το φθινόπωρο του 2010 δεν επέτρεψαν την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιβολίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, αμφιβολίες τις οποίες η Ελλάδα δεν συμμερίζεται.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το αν τελικώς θα επαρκέσει η επιμήκυνση της εξόφλησης των 110 δισ. ευρώ «εξαρτάται από το πως θα αντιδράσουν οι αγορές». «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται και από το ευρύτερο πλαίσιο».  «Η ελληνική οικονομία το 2011 θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Είμαστε στο χειρότερο σημείο, στο μέσο της προσπάθειας, όμως θα βγούμε» τόνισε.

Για το θέμα των εσόδων και της φορολογίας ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτιμά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεσαι 18 μήνες ως 2 χρόνια για ριζική αλλαγή το φορολογικού συστήματος», ανέφερε. Ειδικότερα για τις παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα είπε: «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ. Δεν έχει δουλειά στη ΔΟΥ. Να πηγαίνει στην τράπεζα να πηγαίνει στο ΚΕΠ, άρα να πάμε σε μια λογική συγχώνευσης» και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αυξήσεις φόρων που έγιναν το 2010».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του επικαροποιημένου Μνημονίου; Οπως προκύπτει:

1. Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

2. Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

3. Πληθωρισμός 2,5% σε ετήσια βάση
4. Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

5. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

6. Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015».

7. Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

8. Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

9. Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες

10. Δράσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστος στις τράπεζες, αναδιάρθρωση ΑΤΕ.

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: