Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κατά 25% μειώθηκε η κίνηση στις φετινές εκπτώσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα, δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα, πέφτει η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων, στις οποίες είχαν στηρίξει τόσες ελπίδες οι έμποροι, που όμως τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αγοραστική κίνηση, μετά μία κάποια αναλαμπή που παρουσίασε το πρώτο δεκαήμερο, «βυθίστηκε» και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κατά μέσο όρο το ποσοστό μείωσης έφτασε το -25%, όσο και την περσινή περίοδο.

Οπως πέρυσι 

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά είναι πολύ δύσκολη και στα περισσότερα καταστήματα οι πωλήσεις μειώθηκαν 20%, 30% ή και ακόμη περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στην οποία και πάλι είχε καταγραφεί πτώση πάνω από 20% σε σχέση με πρόπερσι, επισημαίνει ο Ν. Γιαννέτος, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Ο Ν. Γιαννέτος εκφράζει φόβους ότι τα πενιχρά αποτελέσματα των εκπτώσεων μπορεί να λειτουργήσουν ως «ταφόπλακα» για πολλά μαγαζιά ή ακόμη και επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις, τονίζει, προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες ύφεσης, επιδιώκοντας τη μείωση των ενοικίων, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας, ή ακόμη και περιορίζοντας τα σημεία πώλησης, δηλαδή κλείνοντας κάποια μαγαζιά τους. Το κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά και δεν την αφήνει «να σηκώσει κεφάλι», είναι η οικονομική κρίση.

Τα «κεσάτια» είναι πανελλαδικό φαινόμενο, ενώ οι κινητοποιήσεις ναι μεν επηρεάζουν την αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε βαθμό πολύ χαμηλότερο αυτού της γενικότερης ύφεσης, κατά τη γνώμη του κ. Γιαννέτου. Οπως μάλιστα επισημαίνει, σε πολλούς περιφερειακούς δήμους, που δεν ταλαιπωρούνται από τις κινητοποιήσεις, όπως η Κηφισιά, η πτώση είναι μεγαλύτερη από ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, τις ημέρες των κινητοποιήσεων παρατηρείται πτώση -40% στα καταστήματα του κέντρου.

Και όπως επισημαίνει, «το 2010 η αγορά της Αθήνας λειτούργησε υπό καθεστώς ομηρίας των 850 και πλέον πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, με μέσο όρο αποκλεισμού τις τέσσερις ώρες ημερησίως». Η μοναδική ελπίδα για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καταλήγει ο Ν. Γιαννέτος, είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης αλλά προπαντός η οργάνωση των καταστημάτων σε δεδομένα μικρής ζήτησης και κυρίως με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Το Πάσχα 

Μετά το Πάσχα χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν σημαντικότατες αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με την ύπαρξή τους, λέει επιγραμματικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος. Οι εκπτώσεις, επισημαίνει, ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών των εμπόρων, ενώ στην πραγματικότητα ο τζίρος τους θα είναι πολύ μικρότερος από το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων, γιατί φέτος τα ποσοστά εκπτώσεων ήταν υψηλότερα από κάθε προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν λίγο καλύτερα σε σχέση με το Πάσχα, αλλά μετά επανήλθαμε στα ίδια, τονίζει ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Δηλαδή, «ξεκινήσαμε με -10% σε σχέση με πέρσι, αλλά τελικά το ποσοστό μείωσης έφτασε κατά μέσο όρο το -25%».

Λουκέτο σήμερα

Σήμερα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ για 24ωρο πανελλαδικό «λουκέτο». Στην απόφαση αυτή διαφώνησε μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος έχει καλέσει τα μέλη του να ανοίξουν τα καταστήματά τους και «να κατεβάσουν τα ρολά» μόνο στη διάρκεια της πορείας.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: