Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Χαμηλή ανταπόκριση για το μέτρο της απόσυρσης

Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, καθώς και το Φεβρουάριο η αγορά κατέγραψε πτώση 49,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Ειδικότερα ταξινομήθηκαν μόλις 6.988 καινούρια αυτοκίνητα έναντι 13.728 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως η μεγάλη πτώση της αγοράς οφείλεται εν μέρει και στη μεγάλη καθυστέρηση εκκίνησης του μέτρου της απόσυρσης, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου, οπότε δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί καμία πώληση νέου ΙΧ με χρήση του μέτρου. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, εισαγωγείς και έμποροι είναι εμφανώς πλέον ανήσυχοι με την αποδοτικότητα του μέτρου, εξαιτίας του μικρού ενδιαφέροντος των καταναλωτών.
Επίσης, όπως αναφέρουν και στελέχη της αγοράς, η σκληρή στάση που διατηρούν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ως προς την έγκριση αιτήσεων για αγορά ΙΧ κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα!

Οσον αφορά σε επίπεδο έτους, η πτώση που σημειώνουν οι πωλήσεις νέων ΙΧ τους δύο πρώτους μήνες αγγίζει το 59% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, καθώς ταξινομήθηκαν 16.735 νέα ΙΧ έναντι 40.312 οχημάτων!

Επιδόσεις

Μεγάλη πτώση 70% καταγράφει η απόσυρση ΙΧ, καθώς τις πρώτες 8 ημέρες εφαρμογής του μέτρου οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ μόλις 1.800 οχήματα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 αποσύρθηκαν 6.000 παλιά αυτοκίνητα. Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην απόσυρση του 2009 πέραν των οικονομικών κινήτρων αντικατάστασης, οι κάτοχοι παλαιών ΙΧ επωφελούνταν ακόμη και εάν απέσυραν και μόνο το όχημά τους. Επίσης στο μέτρο που εφαρμόστηκε το 2009 οι καταναλωτές κατά τη διαδικασία αντικατάστασης κάποιου παλιού ΙΧ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός από νέο και ελαφρώς μεταχειρισμένα οχήματα.

Φέτος οι καταναλωτές μπορούν μόνο να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο το οποίο όμως στοιχίζει από 8.000 ευρώ και μιλάμε πάντα για ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο πόλης.

Αν τώρα λάβουμε ως δεδομένο το γεγονός πως η πλειονότητα επιλέγει κάποιο μικρομεσαίο μοντέλο, οι τιμές διάθεσης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου απόσυρσης αλλά και των προσφορών των εισαγωγικών, ανέρχονται τουλάχιστον στα 10.000 ευρώ για την απόκτηση εντός μοντέλου αυτής της κατηγορίας.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: