Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μειώσεις μισθών

Σε μειώσεις μισθών και μπόνους, πέρα από τη μείωση του προσωπικού η οποία συνεχίζεται, θα προχωρήσουν σε ποσοστό 35% και 60%, αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία έχει πλήξει «πολύ ή και δραματικά» τουλάχιστον 1 στις 2 εταιρείες (52,4%). Αυτό έδειξε έρευνα της Alba Graduate Business School για τις τάσεις της αγοράς εργασίας στο πρώτο εξάμηνο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δεκεμβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011 σε δείγμα 224 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 1 στις 3 εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, και ακόμη περισσότερες τις αποδοχές στελεχών και εργαζομένων:

Τάσεις

Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (53,5%) αν και το 4,5% των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, άνοδος σε ποσοστό πάνω από 20% αναμένεται στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού μόνο στους κλάδους των κατασκευαστικών (οι μισές ανήκουν στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), της πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών. Στον κλάδο της εκπαίδευσης οι προσδοκίες ανόδου είναι μηδενικές, ενώ η πλειοψηφία των εταιρειών από τον κλάδο του εμπορίου δείχνουν αρκετά απαισιόδοξες (περίπου 2,2% αύξηση στις ενέργειες μόνο).

Ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος των μεταφορών / logistics σημείωσε πτώση στις ενέργειες προσέλκυσης νέων εργαζομένων, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2010, ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζει ο κλάδος της βιομηχανίας, καθώς και ο κλάδος των φαρμακευτικών. Όσες εταιρείες προβούν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Λογιστικής & Οικονομικών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ και της Εξυπηρέτησης Πελατών.

Τα σχέδια με αριθμού 

Το 60% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους (τους τελευταίους 6 μήνες το 56,8% των εταιρειών έχει ήδη μειώσει τα μπόνους).

Το 16% έχει αποφασίσει να προβεί σε μειώσεις μισθών και το 19% «το σκέφτεται», ενώ το 43,2% των εταιρειών έχει κάνει απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο και το 13,5% έχει μειώσει μισθούς.
Το 33,5% των επιχειρήσεων του δείγματος (σε σύγκριση με το 40% του προηγούμενου εξαμήνου) ενδέχεται να προχωρήσει και σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο (μόνο το 13,2% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις).

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: