Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στα 120 από 200 τα ένσημα που απαιτούνται για ανανέωση αδειών παραμονής μεταναστών

TH μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για την ανανέωση αδειών παραμονής των μεταναστών για εξαρτημένη εργασία από 200 που είναι σήμερα σε 120 μελετά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας Aννας Νταλάρα με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως και η προσωρινή –πιθανότατα για έξι μήνες– αναστολή του καθεστώτος απέλασης για ανθρωπιστικούς λόγους των μεταναστών απεργών πείνας. Παράλληλα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς ή ημεδαπούς υπό το καθεστώς παράνομης εργασίας.


Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε: «Θα αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και κυρίως θα υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που είναι υπότροποι. Δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, είναι μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».

Από την πλευρά της, η κ. Νταλάρα ανέφερε: «Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας κάνουμε ό,τι μπορούμε με βάση και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτό, αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί για αυτούς λύση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν πρόβλημα τους μετανάστες. «Οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική είναι προβληματική εδώ και χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι όσα συμβαίνουν στην «Υπατία», αγγίζουν τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Στο μεταξύ άλλοι 25 απεργοί πείνας από τους 300 μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες από το μέγαρο «Υπατία» σε νοσοκομείο της Αθήνας και άλλοι τρεις στη Θεσσαλονίκη σε κρίσιμη κατάσταση με σημάδια απόλυτης εξάντλησης, ενώ 20 μετανάστες έχουν αρχίσει και απεργία δίψας.

Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, καθώς και ο θεράπων ιατρός των μεταναστών απεργών που διανύουν την 35η ημέρα απεργίας πείνας, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει τις επόμενες ημέρες ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Εκπρόσωπος των μεταναστών δήλωσε ότι άνθρωποι που ζύγιζαν 80 κιλά, σήμερα ζυγίζουν 44 κιλά και αρκετοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ύστερα από λιποθυμίες. Σήμερα οργανώνουν συνέντευξη Τύπου στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή.

Πηγή: express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: