Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

700.444 χρωστούν 9,8 δισ. σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Κίνητρο για την έγκαιρη καταβολή των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία ακόμη και για όσους χρωστούν παλαιές οφειλές δίνει η ψήφιση -αύριο Τρίτη- στην Ολομέλεια της Βουλής της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας για τη διετή «διευκόλυνση» των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων να αποπληρώσουν σε μικρότερες και περισσότερες δόσεις τα χρέη τους που συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η «Η».

Με τη ρύθμιση αυτή η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να διασφαλίσει, μέσα σε συνθήκες κρίσης και υπό την πίεση της μείωσης των εσόδων των Ταμείων λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στην αγορά, την κανονική καταβολή των τρεχουσών εισφορών και, παράλληλα, να μειώσει για 2 χρόνια το κόστος της εξυπηρέτησης των παλαιών οφειλών χαμηλώνοντας τις δόσεις στο 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη.

Μόνο οι οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 9,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα άλλα Ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ κ.ά.) το σύνολο των χρεών από εισφορές υπολογίζεται σε 12 ? 14 δισ. ευρώ. Στο ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ οι οφειλές φτάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ

Μέτρα

Πρόσθετα έσοδα ελπίζει να εξασφαλίσει η ηγεσία του υπουργείου μέσα από τις εξαγορές πλασματικών χρόνων ασφάλισης (δίνει δικαίωμα εξαγοράς 1-5 ετών για 1-3 παιδιά, αντίστοιχα, και στον πατέρα και στη μητέρα ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία), την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε κλάδους επιχειρήσεων όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα εισφοροδιαφυγής, καθώς και με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και τους ελέγχους (ηλεκτρονικούς και επιτόπιους) που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Εργασίας και τις ασφαλιστικές διατάξεις. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε άμεση δημόσια διαβούλευση και να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: