Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συμψηφισμός οφειλών και σε δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ

Φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις δίνει το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις, η εξόφληση του ΦΠΑ που καταλογίζεται ύστερα από προληπτικό έλεγχο σε έξι μηνιαίες δόσεις, ο συμψηφισμός οφειλών προς το Δημόσιο με βέβαιες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου, η μείωση της φορολογίας του συνόλου των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ στο 20% και παρακράτηση φόρου με 25% για τα διανεμόμενα κέρδη.

Οι ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει το φορολογικό τοπίο για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και επιτηδευματιών προβλέπουν:

1. Καταβολή του ΦΠΑ που προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο 40% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του θα προσαυξάνεται κατά ποσοστό 2% (1% προέβλεπε το προσχέδιο του νομοσχεδίου), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

2. Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ ύστερα από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

3. Συμψηφισμός απαιτήσεων. Δίδεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.

4. Αύξηση της περιόδου μη επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής, με αποτέλεσμα η επιχείρηση που ανέλαβε την ανέγερσή του να μην υποχρεούται να καταβάλει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης 23% σε περίπτωση που έχουν παρέλθει 5 έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και δεν έχει πωληθεί το ακίνητο.

5. Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων.

6. Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: