Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Πτώση 4% στις τιμές ακινήτων πέρυσι, μεγαλύτερη αναμένεται το 2011

Χαμηλότερα κατά 4% διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, οι τιμές των ακινήτων το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και φέτος.

Μικρότερη η μείωση τιμών στα παλαιότερα ακίνητα (-3,8%) έναντι ακινήτων πενταετίας (-4,4%).

Σχετική «αντίσταση» στην τάση υποχώρησης καταγράφεται επίσης στα ακίνητα της Αθήνας σε σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (-2,8%, σε σύγκριση με -6,9% για τη Θεσσαλονίκη, -4,5% για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις και -4,8% στις υπόλοιπες περιοχές).

Αυξητικά κινήθηκαν μόνο οι τιμές των ενοικίων (κατά +2,4%), παρουσιάζοντας πάντως επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην έκθεσή της, η ΤτΕ διαπιστώνει επίσης επιφυλακτικότητα στη ζήτηση για αγορά ακινήτων, μεγάλη προσφορά με σημαντικό απόθεμα αδιάθετων ακινήτων αλλά και «κλείσιμο της στρόφιγγας» της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών αποδίδεται από την ΤτΕ στην αυξημένη αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Από την άλλη, στην αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.

Στη μείωση της ζήτησης όμως σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η πιο «σφιχτή» στάση των τραπεζών για νέα δάνεια για αγορά κατοικίας, που αντανακλάται στις ιδιαίτερα χαμηλές ροές στεγαστικών δανείων
Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% το Νοέμβριο και έγινε αρνητικός (-0,4%) το Δεκέμβριο του 2010, από 3,7% στο τέλος του 2009, 11,5% στο τέλος του 2008 και 21,9% στο τέλος του 2007.
Σχετικά με την προσφορά κατοικιών, το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι απορροφάται σταδιακά, καθώς η μείωση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: