Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πιο γρήγορα οι δίκες για φορολογικές διαφορές

Πιο γρήγορα οι δίκες για φορολογικές διαφορές

ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ειδικών τµηµάτων στα µεγάλα ∆ιοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία για την εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών διαφορών προωθούν τα υπουργεία ∆ικαιοσύνης και Οικονοµικών για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και την είσπραξη των «παγωµένων» οφειλών.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται και σήµερα στον κανονισµό των ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων της Αθήνας, και µάλιστα έχει ήδη υλοποιηθεί µε απόφαση των Ολοµελειών των δικαστηρίων. Ωστόσο, τώρα επεκτείνεται και στα µικρότερα δικαστήρια, εκεί που λειτουργούν τουλάχιστον τρία τµήµατα. Με προσθήκη στο νοµοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης η πρόβλεψη παίρνει νοµοθετικό «µανδύα», αν και η εφαρµογή της θα εξαρτάται και πάλι από τις Ολοµέλειες των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε την τροπολογία που προστέθηκε στο νοµοσχέδιο την τελευταία στιγµή, η τριµελής διοίκηση του δικαστηρίου (όπου υπάρχει) ή ο προϊστάµενος θα αποφασίζουν τη σύσταση των ειδικών τµηµάτων για την εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από την εφαρµογή της νοµοθεσίας για τους φόρους, τους δασµούς, τις εισφορές, τα τέλη και τα συναφή δικαιώµατα του ∆ηµοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠ∆∆. Η απόφαση αυτή θα ισχύει έως το τέλος του δικαστικού έτους και, αν η Ολοµέλεια του δικαστηρίου δεν την εγκρίνει, παύει να ισχύει από το επόµενο δικαστικό έτος.

Εως τον Ιούνιο του 2012
Κατά την πρώτη εφαρµογή, όπως προβλέπεται µε τη νέα ρύθµιση, η Ολοµέλεια καλείται να αποφασίσει για την τροποποίηση του κανονισµού λειτουργίας έως το τέλος του δικαστικού έτους 2011-2012, γεγονός που σηµαίνει ότι έως τον Ιούνιο του 2012 θα λειτουργήσουν τα ειδικά τµήµατα, σύµφωνα µε την τροπολογία. Πάντως, η σύσταση των ειδικών τµηµάτων δεν αποκλείει την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τις προαναφερόµενες διαφορές και στα άλλα τµήµατα του δικαστηρίου, εφόσον κριθεί σκόπιµο. Αν δηλαδή παρατηρηθεί συσσώρευση υποθέσεων παρά τον διαχωρισµό, την ώρα που τα άλλα τµήµατα του δικαστηρίου, στα οποία εισάγονται υποθέσεις µε διαφορετικό αντικείµενο, έχουν την άνεση να δεχθούν επιπλέον δικογραφίες.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: