Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Για το 2011 μετατίθενται οι αλλαγές στη φορολογία

Για το 2011 μετατίθενται οι αλλαγές στη φορολογία!

Ακόμα μία αλλαγή, μαζί με όλες τις άλλες στο Δημόσιο τομέα και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά. Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την καθημερινότητα των φορολογουμένων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι ελεγκτές των δανειστών μας έχουν ζητήσει από το τέλος της περασμένης άνοιξης από το υπουργείο οικονομικών την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και της δομής των εφοριών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να τονωθούν τα έσοδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, περιμέναμε – όπως μας ενημέρωναν από το οικονομικό επιτελείο – τις σχετικές ρυθμίσεις να περάσουν το Σεπτέμβριο. Οι αναβολές άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, μέχρι που φτάσαμε στην ανακοίνωση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, πριν από δεκαπέντε ημέρες, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένες και σημαντικές αλλαγές στους φόρους, όπως:

- Η αύξηση του μεσαίου συντελεστή Φ.Π.Α. από το 11% στο 13%,

- Η υπαγωγή των ξενοδοχειακών υπηρεσιών (μόνο διαμονή) από το 11% στο 6,5%,

- Η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία για δύο χρόνια,

- Η μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα και η αύξηση του ορίου τιμής, άνω του οποίου επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας,

- Η μείωση του συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων,

- Η αναβολή της φορολόγησης των χρηματιστηριακών κερδών στην κλίμακα,

- Η αναπροσαρμογή της φορολογίας στα τσιγάρα, που θα φέρει νέα αύξηση της τελικής τιμής,

- Ο εκ βάθρων ανασχηματισμός του μηχανισμού των εφοριών, των τελωνείων και του συνόλου των υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών.

Όλα αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο το Capitaltax πληροφορείται ότι μάλλον θα ανακοινωθεί και θα κατατεθεί προς ψήφιση όχι μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως περιμέναμε, αλλά από το… 2011 ! Σας είχαμε προαναγγείλει ότι για το επόμενο έτος μετατίθενται οι αλλαγές στον ελεγκτικό μηχανισμό. Φαίνεται, όμως, ότι για «του… χρόνου» παραπέμπεται το σύνολο των αλλαγών αυτών, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τα έσοδα και την αγορά. Ο λόγος της καθυστέρησης;

Διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν το σχέδιο νόμου ! Και, είναι απορίας άξιον γιατί ο μηχανισμός εξακολουθεί να κινείται με… ελληνικούς και όχι «μνημονιακούς» ρυθμούς, όταν πλέον τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο και από άποψη χρονοδιαγραμμάτων. Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν, πάντως, να περάσουν κάποια εξ αυτών των μέτρων με τροπολογίες σε νομοσχέδια με μη συναφές περιεχόμενο. Θα προλάβουν; Επιβάλλεται !


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: