Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μείωση εισφορών προωθεί το ΙΚΑ

Τη μείωση των «πακέτων» ασφάλισης -και εμμέσως των εισφορών για κάποιες κατηγορίες ασφαλίστρων- με «αντίβαρο» την καθιέρωση της υποχρέωσης όλων των εργοδοτών να υποβάλλουν κάθε μήνα, μαζί με τις πληρωμές των ασφαλίστρων, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση για την ασφάλιση του προσωπικού τους, προωθεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Οπως δήλωσε στην «Η» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος για τη μεγάλη αυτή αλλαγή «συντάσσεται ήδη αναλογιστική μελέτη που θα αποτελέσει τη βάση για την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης». Στόχος είναι, όπως συμπληρώνει, «να απλουστευτεί η διαδικασία βεβαίωσης, καταβολής και ελέγχου των ασφαλιστικών εισφορών».

Συγκυρία

Ο διοικητής χαρακτήρισε ως «συγκυριακή» τη μείωση (περί το 12% στο δίμηνο) των εσόδων από εισφορές αφού προέρχεται από την αύξηση της ανεργίας και τις επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που γίνονται με συμψηφισμό των οφειλών ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Τη μείωση των «πακέτων» ασφάλισης ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ Ν. Χατζόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «το σημερινό χαώδες σύστημα ασφάλισης, με τα εκατοντάδες ασφαλιστικά πακέτα κάλυψης, δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στον έλεγχο της ασφάλισης, δυσχεραίνει τον έλεγχο και ενισχύει την εισφοροδιαφυγή».

Την «ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», ζήτησε χθες και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη στο Επιμελητήριο. «Ναι, υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση των εισφορών, αλλά, για τους συνεπείς και όσους αξιοποιήσουν την κάρτα εργασίας που θα καθιερώσουμε» απάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε, ακόμη, την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και τη σύνδεση της αμοιβής των διοικητών των Ταμείων με τις επιδόσεις τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: