Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Ανάσα» για την Ελλάδα αλλά με σκληρά ανταλλάγματα

Μεσοπρόθεσμη ανάσα για μείωση του δημοσιονομικού βάρους την επόμενη τριετία και απομάκρυνση του κινδύνου αναδιάρθρωσης του χρέους με δεσμεύσεις για λιτότητα διαρκείας, επιφέρουν στην Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup. Με το διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 5,2% στο 4,2% (θα εξοικονομηθούν 6 δισ.) η Ελλάδα κερδίζει σημαντικό χρόνο στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης και απευθύνει μήνυμα στις αγορές ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παίρνει σάρκα και οστά.

Αδύναμοι κρίκοι

«Μαξιλάρι» για τη στήριξη των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης συνιστά η δυνατότητα που δίνεται στο σημερινό Μηχανισμό (του οποίου τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια αυξάνονται από 250 δισ. σε 440 δισ. ευρώ ) αλλά και στο μελλοντικό που θα αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα του 2013 με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων για την αγορά κρατικών ομολόγων. Η δυνατότητα πρόσβασης στη πρωτογενή αγορά ομολόγων έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα καθώς σε περίπτωση κατά την οποία το 2012, που χαρακτηρίζεται από μεγάλες δανειακές ανάγκες για την Ελλάδα, ύψους 66 δισ. ευρώ, διαπιστωθεί πρόβλημα με το δανεισμό από τις αγορές, ο μηχανισμός θα μπορεί να δώσει άμεση λύση δανείζοντας την Ελλάδα. Επειδή όμως όλα είναι «δούναι και λαβείν», όπως υπογράμμιζε συνεχώς στη Σύνοδο η κ. Μέρκελ, οι θετικές ρυθμίσεις συνοδεύονται από σκληρά ανταλλάγματα και από την υποχρέωση της Ελλάδας να λάβει επίπονα μέτρα πολυετούς διάρκειας αλλά και να προωθήσει ένα γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.

Η χώρα μας υποχρεούται πλέον να προχωρήσει στη δραστική μείωση του χρέους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με αιχμή του δόρατος τους μισθούς στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, υπό το φόβο μάλιστα επιβολής οικονομικών κυρώσεων (φτάνουν έως το 0,2% του ΑΕΠ κάθε χώρας για μη ικανοποιητική μείωση του ελλείμματος και το 0,1% του ΑΕΠ για περιορισμένη πρόοδο στην ανταγωνιστικότητα) σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Επίσης, τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής.

Για να συναινέσει στα αιτήματα της Ελλάδας, χρειάστηκε να κατοχυρώσει η Αγκ. Μέρκελ το Σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα που επιφέρει πρόσθετα βάρη σε μισθούς, συντάξεις και φόρους και εισάγει νομικές δεσμεύσεις με ρήτρα φρένου στο χρέος. Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τη δυνατότητα για το Μηχανισμό να προχωρεί στην επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντώνται για να παρακολουθούν την εφαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στα κράτη-μέλη. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και αύριο των «27».
Στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα της Ιρλανδίας για μείωση των επιτοκίων που δεν ικανοποιήθηκε στη Σύνοδο της Παρασκευής, λόγω άρνησης του Δουβλίνου να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, καθώς και σειρά προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση που έχουν εγκριθεί από το φθινόπωρο του 2010. Αναλυτικότερα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες να είναι πιο αυστηρές, να επιβάλλονται σε πιο πρώιμο στάδιο και να αφορούν όχι μόνο το έλλειμμα και την ανταγωνιστικότητα αλλά και το χρέος. Την Τετάρτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις της για εναρμόνιση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, θέμα στο οποίο αντιτίθεται η
Ιρλανδία.

Δυνατότητα

«Μαξιλάρι» για τη στήριξη των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης συνιστά η δυνατότητα που δίνεται στο σημερινό μηχανισμό αλλά και στο μελλοντικό που θα αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα του 2013 με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Θετικός αντίκτυπος

Η δυνατότητα πρόσβασης στην πρωτογενή αγορά ομολόγων έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα καθώς σε περίπτωση κατά την οποία το 2012, που χαρακτηρίζεται από μεγάλες δανειακές ανάγκες για τη χώρα ύψους 66 δισ., διαπιστωθεί πρόβλημα με το δανεισμό από τις αγορές, ο μηχανισμός θα μπορεί να δώσει άμεση λύση, δανείζοντας την Ελλάδα.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου 

Τα θετικά σημεία

Περιορίζονται οι δανειακές ανάγκες στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο του 2013 - 2016 κατά περίπου 60 δισ. ευρώ, τα οποία και μετατίθενται χρονικά για αποπληρωμή στο διάστημα 2017 έως 2021.
Mείωση του κόστους εξυπηρέτησης τόκων κατά τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Oικονομικών αναμένουν σταδιακή μείωση των spreads, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η Eλλάδα στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων εντός του 2012.
Στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012 θα εκδοθούν ομόλογα 27 δισ. ευρώ (οι δόσεις των 110 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου), τα οποία μπορούν πλέον να αγοραστούν από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Tι δεσμεύσεις αναλάβαμε
  • Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές.
  • Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δις ευρώ.
  • Δημοσιονομικός κανόνας για το χρέος (1/20 μείωση κάθε χρόνο μέχρι να φτάσει στο 60% του AEΠ).
Mε τι επιτόκιο δανειζόμαστε πλέον
  • Mε την αρχική απόφαση το επιτόκιο για τα 3 πρώτα χρόνια ήταν 4,5% και για τα υπόλοιπα στο 5,5%. Tώρα περικόπτεται κατά 100 μονάδες βάσης, στο 3,5% για τα τρία πρώτα χρόνια και στο 4,5% για τα υπόλοιπα.
  • Aυτό σημαίνει πως κατά την περίοδο της αποπληρωμής των 7,5 ετών κάθε χρόνο θα πληρώνουμε 800 εκατ. ευρώ λιγότερα για τόκους. H συνολική ελάφρυνση υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ.
Σε τι χρόνο θα αποπληρωθεί το δάνειο των 110 δισ. ευρώ
  • Aντικαθίσταται ο κανόνας 3 χρόνια περίοδος χάριτος και 2 χρόνια αποπληρωμής από 4,5 χρόνια περίοδος χάριτος και 5,5 χρόνια για αποπληρωμή. H εξυπηρέτηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ αρχίζει το 2014 και ολοκληρώνεται το 2021.
  • Tο 2014 θα έπρεπε να πληρωθούν δάνεια συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ. Mε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής οι λήξεις περιορίζονται κατά 24 δισ. ευρώ, στα 54 δισ. ευρώ.
Σύμφωνο για τι ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.
  • Mισθολογική συγκράτηση -οι μισθοί θα συνδέονται με την παραγωγικότητα.
  • Ελεγχος του κόστους εργασίας.
  • Αναμόρφωση συνταξιοδοτικών συστημάτων.
  • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας.
  • Μείωση της αδήλωτης εργασίας.
  • Προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: