Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Νέα έκτακτη εισφορά, δεν μειώνεται το αφορολόγητο

Το πρώτο βήμα για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου με αλλαγές στο αφορολόγητο και τις απολύσεις και αστερίσκους σε θέματα όπως οι εμπράγματες εγγυήσεις έγινε χθες στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού, που κράτησε? εννέα ώρες. Οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκαν διαλλακτικοί. Έκαναν αυτοκριτική και δήλωσαν ανοιχτοί σε προτάσεις, κίνηση που άνοιξε το χορό των τοποθετήσεων. Η κριτική των υπουργών επικεντρώθηκε σε τέσσερα θέματα: το αφορολόγητο, τις απολύσεις, τις εμπράγματες εγγυήσεις και το δημοψήφισμα, που έδειξε να προκρίνει ο πρωθυπουργός. «Όχι» στη μείωση του αφορολόγητου είπαν κατηγορηματικά ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δ. Ρέππας, η Λ. Κατσέλη, ο Χ. Καστανίδης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε ακόμη αντιπροσωπία των κομμάτων να συναντηθεί με τους «Αγανακτισμένους» και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για συντακτική Βουλή, που θα σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης. «Όχι» στις απολύσεις δήλωσαν με σαφή τρόπο ο Δ. Ρέππας, ο Χ. Καστανίδης και η Φ. Γεννηματά. «Όχι» στις εμπράγματες εγγυήσεις επέμειναν οι Κ. Σκανδαλίδης, Λ. Κατσέλη και Π. Μπεγλίτης. «Όχι» στο δημοψήφισμα είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ειδικά για το αφορολόγητο οι υπουργοί κατέθεσαν αντιπροτάσεις, όπως η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών μαζί τους, αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συγκεντρώσει και τις παρατηρήσεις των βουλευτών από το σημερινό ΚΤΕ. Της συνεδρίασης είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους βασικούς υπουργούς, προκειμένου να τους επισημάνει ότι αν η κυβέρνηση δεν εκπέμψει μήνυμα ενότητας, η τρόικα θα αντιδράσει, η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα συρθεί σε εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως ημερομηνία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή όρισε την 28η Ιουνίου, μετά δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει αποσπάσει μια θετική απόφαση από τους εταίρους, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ως «όπλο» στη Βουλή.

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να καθησυχάσει τους πάντες λέγοντας πως οι αλλαγές θα γίνουν δημοκρατικά. Έθεσε, μάλιστα, θέμα δημοψηφίσματος, συναίνεσης των κομμάτων και εφαρμογής του σχεδίου από τους υπουργούς με αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η αποτροπή της χρεοκοπίας παραμένει το διακύβευμα της περιόδου. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, τόνισε.

Οι εταίροι μας θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλά περιμένουν από εμάς να λειτουργήσουμε με ενότητα είπε χαρακτηριστικά». Έκανε και αυτοκριτική: «Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας είναι ότι αφιερώσαμε -αναγκαστικά βέβαια- πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια. Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας».

Με τόλμη
Ο πρωθυπουργός είπε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί δεν υπάρχουν σωτήρες. «Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με αποφασιστικότητα σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», τόνισε. «Γι' αυτό είπα ότι, είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα», προσέθεσε, θέτοντας εκτός το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη του Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες που διαμαρτύρονται μπροστά από τη Βουλή: «Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσπιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της».

Ακολούθως έθεσε το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα:
  • Αλλαγή στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
  • Αλλαγή στο κράτος.
  • Αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός γνήσιου πατριωτισμού.
«Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, θα κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας», διεμήνυσε. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι «σε αυτήν την προσπάθεια περίμενα και περιμένω, απαιτώ αν θέλετε και ως πολίτης της χώρας, την ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου».

«Για το λόγο αυτό επιμένω και θα επιμείνω στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση» προσέθεσε, διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων. «Δεν κάνουμε εκβιασμούς», είπε, αλλά επέμεινε: «Ακόμα και τώρα καλώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μαζί. Με όποιο τρόπο θέλουν, ακόμα και με κοινές ομάδες εργασίας, όπως έχω ήδη προτείνει και έχουμε ήδη συζητήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

Πηγή: Ημερησία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: