Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Οι αποδείξεις κοστίζουν 800 εκατ. ευρώ

Συνεχίζονται οι μεγάλες επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους στις οποίες υποχρεώνεται το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας του μέτρου των αποδείξεων και της μείωσης της φορολογίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα. Και από την τέταρτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων προκύπτει ότι το 39,71% των φορολογούμενων ή 4 στους 10 έχουν επιστροφή φόρου ενώ για το 41,74% των φυσικών προσώπων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Συγκεκριμένα από την εκκαθάριση 1.646.623 φορολογικών δηλώσεων τα μηδενικά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα φθάνουν το 81,45% του συνόλου των εκκαθαριστικών που έχουν εκδοθεί, ενώ το ποσό των φόρων που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο στους φορολογούμενους ξεπερνά ήδη τα 586 εκατ. ευρώ.

Αποδείξεις

Ουσιαστικά 4 στους 5 φορολογούμενους που παραλαμβάνουν εκκαθαριστικά σημειώματα δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Οι απώλειες εσόδων από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας του μέτρου των αποδείξεων υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 1.646.623 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που ταχυδρομήθηκαν ήδη στους φορολογούμενους:

Οι αποδείξεις κοστίζουν 800 εκατ. ευρώ
653.956 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 39,71% του συνόλου, είναι πιστωτικά. Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο ανέρχεται σε 586,4 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, σε κάθε φορολογούμενο με πιστωτικό σημείωμα αντιστοιχεί επιστροφή φόρου 896,71 ευρώ.
687.282 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 41,74% του συνόλου, είναι μηδενικά.

Μόλις 305.385 σημειώματα, που αντιστοιχούν στο 18,55% του συνόλου, είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα φθάνει τα 746,4 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό ποσό του φόρου που θα εισπράξει στο Δημόσιο (χρεωστικό μείον πιστωτικό) ανέρχεται σε 159,99 εκατ. ευρώ.

Χωρίς κλειδάριθμο

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ενώ σε λειτουργία τέθηκε από χθες ο νέος απλός τρόπος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογουμένων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο TAXISnet. Η διαδικασία αυτή καταργεί την ανάγκη ο φορολογούμενος να μεταβεί στη ΔΟΥ για να αποκτήσει κλειδάριθμο και να πιστοποιήσει συγκεκριμένο λογιστή για την υποβολή της δήλωσής του. Αντί αυτής της διαδικασίας, ο φορολογούμενος αρκεί να δώσει στο λογιστή-φορο­τεχνικό με τον οποίο συνεργάζεται τρία απλά στοιχεία που βοηθούν την ταυτοποίησή του στο TAXISnet.

Κωδικός

Συγκεκριμένα, ένας εξουσιοδοτημένος λογιστής - φοροτεχνικός μπορεί να υποβάλλει με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για λογα­ριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδο στην εφαρμογή o λογιστής-φορο­τεχνι­κός θα εισαγάγει τα εξής στοιχεία του υπόχρεου:
α) τον ΑΦΜ του,
β) τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο TAXIS και
γ) τον αριθμό ειδοποίησης τού περσινού του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (του οικονομικού έτους 2010). Η είσοδος στην εφαρμογή υποβολής επιτρέπεται μόνο όταν όλα τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά.
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή - φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.

Πηγή: Ημερησία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: