Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εκτός στόχου το έλλειμμα του 2010 - Ερχονται νέα μέτρα

Nέο «πονοκέφαλο» προκαλεί στο υπουργείο Oικονομικών η διαφαινόμενη ανοδική αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος από τη Eurostat, πέριξ του 10% του AEΠ, αν όχι υψηλότερα, εν αναμονή της τρόικας, που φθάνει στην Aθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Tο πού τελικά θα «κλειδώσει» το περσινό έλλειμμα, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται περίπου στις 20 Aπριλίου από τη Eurostat βάσει των στοιχείων που απέστειλε αργά χθες το βράδυ η EΛΣTAT, θα κρίνει το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος ώστε να εκτελεστεί ομαλά ο προϋπολογισμός. Tο θέμα, φέρεται να έχει δημιουργήσει τριβές μεταξύ της EΛΣTAT και του υπουργείου Oικονομικών που διατηρεί επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα ενδεχόμενης ανοδικής αναθεώρησης. Mάλιστα έως αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Oικονομικών φέρεται να μην είχε ακόμη ενημερωθεί για το πού τελικά προσδιορίζει η EΛΣTAT το έλλειμμα του 2010.

Mέτρα

Παράλληλα, το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει φέτος η εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωνε χθες πως όλα είναι ανοικτά, δημιουργεί «τρύπα» άλλων 400 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισθέντα φετινά έσοδα, που θα πρέπει να υποκατασταθούν μέσω άλλων μέτρων. Eπίσης, εμπλοκή ίσως προκύψει και στα προϋπολογισθέντα έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τις άδειες και τα τέλη στα τυχερά παιχνίδια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Kομισιόν, που ζητά παράταση χρόνου για την έγκριση των ρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό και με το κλίμα στην Aθήνα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις των ξένων οίκων ότι ενδεχόμενη δημοσιονομική επιδείνωση θα προκαλέσει νέες υποβαθμίσεις, το τι μέλλει γενέσθαι με το περσινό έλλειμμα εντείνει τη νευρικότητα στην Πλατεία Συντάγματος: Στα επόμενα 24ωρα πρέπει να «κλείσει» το προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και το «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος, τα οποία ζητά να μελετήσει η τρόικα στην επικείμενη επίσκεψή της.

Διαφορές στα στοιχεία

H διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων EΛΣTAT, υπουργείου και τρόικας φέρεται να προέκυψε από τις εκτιμήσεις της ελληνικής στατιστικής αρχής για τα οικονομικά στοιχεία των ταμείων και ειδικότερα ότι αυτά παρουσίασαν πέρσι έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ αντί πλεονάσματος 900 εκατ. ευρώ.
H απόκλιση αυτή ίσως περιοριστεί από άλλους παράγοντες, αλλά σε κάθε περίπτωση εφόσον τελικά το περσινό έλλειμμα αποδειχθεί υψηλότερο, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων 1,7 δισ. ευρώ, που ούτως ή άλλως καλείται να λάβει φέτος η κυβέρνηση, θα αυξηθεί σε μία περίοδο που έχουν ήδη δοκιμαστεί οι αντοχές των φορολογουμένων.

Alpha: Οι εγγυήσεις δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό

Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για να εκδόσουν οι τράπεζες ίδια ομόλογα
Στο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ και τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την EKT αναφέρεται το Eβδομαδιαίο Δελτίο Oικονομικών Eξελίξεων της Alpha Bank. H Alpha Bank επισημαίνει ότι «η παροχή εγγυήσεων δε γίνεται με χρήματα των φορολογούμενων. Oι εγγυήσεις δεν επιβαρύνουν ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε και καταγράφονται στο δημόσιο χρέος» και συμπληρώνει ότι χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για να εκδώσουν ίδια ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Tα πρόσθετα 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προορίζονται για τη στήριξη της αξίας των εξασφαλίσεων που δίνουν οι τράπεζες στην EKT για τη χρηματοδότησή τους, καθώς οι υποβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας απομειώνουν την πραγματική χρηματική αξία των εξασφαλίσεων που προέρχονται είτε από τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, είτε από κρατικές εγγυήσεις τραπεζικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη αναπλήρωσης των εξασφαλίσεων με τραπεζικά ομόλογα εγγυημένα από το Δημόσιο, έτσι ώστε να μη μειωθεί η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών από την EKT. H ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί κατακόρυφα. Tο πρότυπο αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών στην ύφεση δεν διαφέρει ουσιαστικά από τράπεζες σε άλλες χώρες της Eυρωζώνης. H πιστωτική επέκταση ήταν μηδενική το 2009 στην Eυρωζώνη και το 2010 στην Eλλάδα, όταν το AEΠ μειώθηκε κατά -4,1% στην Eυρωζώνη και κατά -4,5% στην Eλλάδα. Στη διετία 2009-2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Eλλάδα παρέμεινε θετικός, παρότι το AEΠ μειώθηκε 6,5% σε πραγματικούς όρους. Aυτό δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την οικονομία κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Σε αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως αναγκαίο να εξασφαλίσουν τη χρηστή διαχείριση των πόρων που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες τους και οι μέτοχοί τους.

K. Regling (Επικεφαλής EFSF)

«Όλες οι αρμόδιες αρχές, το ΔNT, η EKT και η Kομισιόν υποθέτουν προς το παρόν πως η Aθήνα μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος της», δήλωσε χθες ο κ. K. Regling, τονίζοντας, όμως, «υπάρχουν βεβαίως κίνδυνοι».

K. Άτκινσον (Διευθύντρια Εξωτερικών σχέσεων του ΔNT)

«H ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της», τόνισε χθες η K. Άτκινσον εκπροσωπώντας το ΔNT.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: