Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Θα απολύονται οι επίορκοι εφοριακοί

Θα απολύονται οι επίορκοι εφοριακοί

Νέο σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των φαινομένων διαφθοράς θέτει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες απόδοσης για όλους τους εφοριακούς,  ποινές - εξπρές  για τους επίορκους που θα φθάνουν μέχρι την απόλυση αλλά και διαφημιστική εκστρατεία για την εμπέδωση φορολογικής  συνείδησης.

Η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι στο πρώτο δίμηνο του 2011 θα έχει ολοκληρώσει τις θεσμικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την εφαρμογή του σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση των εμποδίων (νομικών και διοικητικών) στην αποτελεσματική συλλογή φόρων καθώς και το σχεδιασμό μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

1.       Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής: Οι ειδικές ομάδες δράσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταρτίσει ήδη ένα σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής το οποίο θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2011.  Συγκεκριμένα:

-          Καθιερώνονται σε κάθε υπηρεσία  ποσοτικοί δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί  θα είναι υπόλογοι.  Οι  υπάλληλοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους και θα έχουν καλή επίδοση θα προάγονται.

-          Καθιερώνεται  αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και  επιβάλλονται διαδικασίες εξπρές  για απολύσεις και τη δίωξη των επίορκων υπαλλήλων.  Υιοθετούνται οι  αναγκαίες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν τα παραπτώματα, η διαφθορά, η χαμηλή απόδοση των εφοριακών. Σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος  οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη και θα απολύονται.

2.       Άρση εμποδίων στη συλλογή φόρων: Στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις με τις οποίες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης φόρων και προστίμων.  Με το νομοσχέδιο που προετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης:

-          Επιταχύνονται οι διοικητικές διαδικασίες επίλυσης φορολογικών διαφορών και οι διαδικασίες δικαστικών προσφυγών. Προβλέπεται η  δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού , στην οποία θα μπορεί  να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα  των φορολογικών ελέγχων καθώς και τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές.  Η Αρχή αυτή, θα αποφασίζει  σε διάστημα  90 ή το πολύ 120 ημερών.  Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογούμενων στη διαιτησία θα είναι το μικρότερο  ποσό προκαταβολής επί του προστίμου που έχει επιβληθεί έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη , η οποία επίσης θα παραμένει ενεργή.

-          Η υποβολή των δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις καθώς και η επεξεργασία  των επιστροφών φόρων θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο όπως ηλεκτρονικά μέσω του Taxis και νέου Taxisnet  και των 13 Περιφερειακών Κέντρων, η σύσταση των οποίων προβλέπεται με το φορολογικό  «Καλλικράτη». 

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: