Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων             

 ΕΝΤΟΣ του Δεκεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων υλοποιώντας μια από τις βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά και… ένα βήμα που επί δεκαετίες εξαγγέλλεται, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει γίνει πράξη. Με τις ρυθμίσεις που οριστικοποιούνται το προσεχές διάστημα αίρονται οι περιορισμοί στα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, τεχνιτών αρτοποιών, κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει κύμα ισχυρών αντιδράσεων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

Δικηγόροι: Σημείο τριβής με την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. Με το άνοιγμα του επαγγέλματος θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι δικηγόροι θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιτρέπεται η διαφήμιση.

Συμβολαιογράφοι: Ενδέχεται να μην ανοίξει πλήρως το επάγγελμα, επειδή υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς ασκούν κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία. Προβλέπεται, πάντως, άρση των περιορισμών για την ελάχιστη αμοιβή, καθώς και των γεωγραφικών περιορισμών για την άσκηση του επαγγέλματος.

Φαρμακοποιοί: Το Yπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να καθιερωθεί σύστημα εκπτώσεων που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Προϋπόθεση θα αποτελεί η άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν θα συνεπάγεται και ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων, ούτε πώληση φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ.

Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση και εξετάζεται η κατάργησή τους.

Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση για την άρση των περιορισμών θα είναι γενική, ενώ οι λεπτομέρειες για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά θα ορίζονται στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το άνοιγμα όχι μόνο την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά και δημοσιονομικά οφέλη. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.


Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: