Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέα μέτρα - κίνητρα για άμεσο επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

ΜE στόχο την επιστροφή μέχρι και του 50% των κεφαλαίων που έχουν «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί, με την αρωγή του πιστωτικού συστήματος, σειρά μέτρων - κινήτρων, προκειμένου να πειστούν όσοι μεγαλοκαταθέτες επέλεξαν να μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης να τα επιστρέψουν.

Ισχυρό «όπλο» στα χέρια του υπουργείου είναι η βάση δεδομένων με διασταυρωμένα στοιχεία 160.000 φυσικών προσώπων που μετέφεραν τα τελευταία χρόνια κεφάλαια στο εξωτερικό και η οποία είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου, του πιστωτικού συστήματος αλλά και των τραπεζικών αρχών του εξωτερικού.

Πρόκειται για λίστα καταθετών που μετέφεραν «νόμιμα» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, με συνηθέστερους επενδυτικούς προορισμούς τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και περιοχές της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίες έγιναν ελκυστικές όταν λόγω δικών τους δημοσιονομικών προβλημάτων προσέλκυαν καταθέσεις σε ευρώ με επιτόκια υψηλότερα του 10%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το πέρας της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τη χρήση του 2010, το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στην κατοχή του τη συγκεκριμένη λίστα καταθετών, θα είναι σε θέση να διασταυρώσει ποιοι έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει από τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Παρ'Α ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δηλώνουν κάτοικοι Ελλάδας δεν φορολογούνται από τη χώρα που έχει δεχθεί τις καταθέσεις τους. Για ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. Βρετανία, τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά μέσω διακρατικής συμφωνίας των αντίστοιχων υπουργείων.

Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων στο εξωτερικό, για τους μόνιμους κατοίκους των χωρών, φορολογούνται μέχρι και 35%, δηλαδή πολύ περισσότερο από το 10% που ισχύει στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, μέσω του ΣΔΟΕ, θα μπορεί να ελεγχθεί εάν τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία κίνησης κεφαλαίων παραμένουν σε πρώτη ζήτηση στο πιστωτικό σύστημα για σειρά ετών, οπότε ο έλεγχος μπορεί να καλύψει αναδρομικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.
Στα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων το υπουργείο θα συμπεριλάβει τη μη υπαγωγή ελέγχου πόθεν έσχες για τα ποσά που θα επιστραφούν, πλην βεβαίως της φορολόγησης των τόκων τους.

Την ίδια στιγμή θα επισημαίνεται και το κίνητρο των σαφώς υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρεται στην Eλλάδα, καθώς εκτιμάται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν προσφέρουν στους Eλληνες πελάτες τους αποδόσεις υψηλότερες του 1%, όταν στις ελληνικές τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βρουν εύκολα αποδόσεις μεγαλύτερες του 4%. Μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα οι αποδόσεις στους τόκους των καταθέσεων δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα.

Εννοείται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως η οριστική εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας. Σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου και του πιστωτικού συστήματος σε αυτή την ενέργεια είναι η πρόσφατη εκπεφρασμένη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον γαλλογερμανικό άξονα, μέσω προώθησης συγκεκριμένων σχεδίων χρηματοδότησης.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: