Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Χαράτσι σε χιλιάδες νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια

Σε υψηλό διετίας «πέταξε» και πάλι το euribor τριμήνου στο 1,43%, ενώ και η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου απογειώθηκε στο 1,255 -υψηλό 7ετίας-, και προκαλούν πρόσθετη πίεση σε χιλιάδες νοικοκυριά που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια, είτε σε ευρώ, είτε σε ελβετικό.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι για πλήθος καταναλωτές οι οποίοι ως εργαζόμενοι χάνουν σημαντικό μέρος των μηνιαίων τους αποδοχών, ενώ ως δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένες» δόσεις στα δάνεια τους.

Σήμερα δεκάδες χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά με ισοτιμία ελβετικού φράγκου, δάνεια που αντί να μειώνεται το αρχικό κεφάλαιο αυξάνεται, λόγω της ενίσχυσης του έναντι του ευρώ.
Αν για παράδειγμα κάποιος δανείστηκε στα τέλη του 2007 που η ισοτιμία ευρώ –ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,65 100.000 ευρώ -δηλαδή 165.000 chf- με διάρκεια 25 χρόνια και επιτόκιο 2%, πλήρωνε δόση 699 ελβετικά φράγκα ή 424 ευρώ το μήνα.

Και καθώς από τότε έχει πληρώσει δόσεις για 3,5 σχεδόν χρόνια, το κεφάλαιο σε ελβετικό φράγκο από τα 165.000 έχει μειωθεί στα 147.000 φράγκα. Λογικό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ισότιμο του σε ευρώ που αποπληρώνει στη τράπεζα. Διότι το άληκτο κεφάλαιο αντί να μειωθεί στις 89.000 έχει αυξηθεί στις 117.000 ευρώ, ενώ η δόση του (ακόμα και αν το επιτόκιο διατηρηθεί αμετάβλητο) έχει αυξηθεί στα 555 ευρώ το μήνα.

Το ελβετικό φράγκο το τελευταίο διάστημα ενισχύεται έναντι του ευρώ και οι δανειολήπτες νοιώθουν να απειλούνται διπλά. Από την αύξηση της δόσης και κυρίως από την μεγάλη αύξηση στο κεφάλαιο τους.
Ταυτόχρονα νοιώθουν εγκλωβισμένοι αφού αν επιχειρήσουν να μετατρέψουν σήμερα τα δάνεια τους θα χάσουν σημαντικά αφού θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κεφάλαιο.

Σε τροχιά ανόδου όμως βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το επιτόκιο euribor τριμήνου το οποίο ήδη βρίσκεται στο 1,43% και συμπαρασύρει τις δόσεις χιλιάδων στεγαστικών που είναι συνδεδεμένα μαζί του.

Για παράδειγμα το euribor τριμήνου από το 0,64% που ήταν στις αρχές Απριλίου 2010 χθες είχε φτάσει στο 1,428%. Από την αύξηση αυτή για παράδειγμα η δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια επιβαρύνεται κατά 35 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 της μονάδας, επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ επιπλέον τόκους το χρόνο, ενώ αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 0,75 της μονάδας τότε οι χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από 1δισ ευρώ για τους επιπλέον τόκους.

Και φυσικά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε κλοιό μειώσεων των αποδοχών τους από τη μια και αυξήσεων στις δόσεις των δανείων τους από την άλλη. Κάθε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25της μονάδας τα επιβαρύνει με 293 εκ. ευρώ πρόσθετους τόκους, ενώ αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 0,75 τότε θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 879εκ ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: